Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

8/2020

1 (4)

Kaupunginhallitus

 

 

 

 

Asia/15

 

09.03.2020

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 174

Valtuutettu Petrus Pennasen toivomusponsi Ruuti.net -aloitejärjestelmän korvaamisesta Kuntalaisaloite.fi -palvelusta muokatulla aloitepalvelulla

HEL 2019-011613 T 00 00 03

Päätös

Kaupunginhallitus merkitsi tiedoksi selvityksen kaupunginvaltuuston 6.11.2019 hyväksymän toivomusponnen johdosta tehdyistä toimenpiteistä ja toimitti selvityksen ponnen ehdottajalle sekä tiedoksi muille valtuutetuille.

Esittelijä

kansliapäällikkö

Sami Sarvilinna

Lisätiedot

Leena Mickwitz, kaupunginsihteeri, puhelin: 310 36054

leena.mickwitz(a)hel.fi

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Ponnen ehdottaja

Esitysteksti
Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Käsitellessään nuorten aloitteita ajalta 1.1. - 30.6.2019 kaupunginvaltuusto hyväksyi samalla valtuutettu Petrus Pennasen ehdottaman toivomusponnen, jonka mukaan selvitetään mahdollisuus korvata Ruuti.net -aloitejärjestelmä yhteistyössä oikeusministeriön kanssa Kansalaisaloite.fi -palvelusta kopioidulla ja kevyesti muokatulla nuorten aloitepalvelulla, joka sopii myös muiden kuntien käyttöön.

Hallintosäännön mukaan nuorten aloitteella tarkoitetaan helsinkiläisten 13-17 -vuotiaiden tekemiä aloitteita kaupungin toimintaan kuuluvissa asioissa. Nuorten aloitteet ja niihin annetut vastaukset viedään kahdesti vuodessa kaupunginvaltuustolle tiedoksi. Nuorille on olemassa myös valtakunnallinen aloitepalvelu, Nuortenideat.fi., joka on osa opetus- ja kulttuuriministeriön demokratiapalveluita. Nuortenideat.fi on suunnattu nuorille ja nuorten kanssa toimiville. Nuoriksi lasketaan alle 29-vuotiaat. Nuortenideat.fi -sivuston kohderyhmä on siis laajempi kuin Helsingissä on omaksuttu. Jos nuori haluaa tehdä palvelussa kuntaa koskevan aloitteen, niin palvelu ohjaa hänet Kuntalaisaloite.fi -sivustolle.

Kulttuurin ja vapaa-ajan toimialalla katsotaan, että nuorten vaikuttamismahdollisuudet on tarkoituksenmukaista sisällyttää osaksi kaupungin digitaalisia vuorovaikutuskanavia ja -palveluita, ja kehittää niitä yhtenä kokonaisuutena. Tätä linjausta puoltaa se, että helsinkiläisten nuorten aloiteoikeus ja aloitteiden käsittelytapa poikkeavat valtakunnallisessa palvelussa omaksutuista. 

Nuorisopalvelujen Munstadi-sivustoa, ja tämän mukana myös Ruudin sivuja, ollaan uudistamassa Nuorten Helsinki -sivustoksi. Tässä yhteydessä luovutaan ominaisuuksiltaan vanhentuneesta aloitesivusta. Uusi aloitesivu rakennetaan niin, että se sopii osaksi Nuorten Helsinki -kokonaisuutta ja myös osaksi kaupungin kuntalaisvuorovaikutuksen kokonaisuutta.

Asiassa on saatu kulttuuri- ja vapaa-ajan lautakunnan lausunto, johon vastaus pohjautuu.

Hallintosäännön 30 luvun 14 §:n mukaan kaupunginhallituksen on toimitettava ponnen ehdottajalle kirjallinen selvitys toivomusponnen johdosta tehdyistä toimenpiteistä viimeistään vuoden kuluttua ponnen hyväksymisestä.

Esittelijä

kansliapäällikkö

Sami Sarvilinna

Lisätiedot

Leena Mickwitz, kaupunginsihteeri, puhelin: 310 36054

leena.mickwitz(a)hel.fi

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Ponnen ehdottaja

Esitysteksti
Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Päätöshistoria

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta 14.01.2020 § 8

HEL 2019-011613 T 00 00 03

Lausunto

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta antoi asiasta seuraavan lausunnon:

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta katsoo, että nuorten aloitejärjestelmän tulee kytkeytyä tiiviisti koko kaupungin asukasvuorovaikutukseen ja asukasosallisuuden toteuttamiseen. Tästä syystä Nuortenideat.fi-palvelu, joka on kuntalaisaloite.fi palvelusta muokattu kuntien käyttöön tarkoitettu palvelu ei suoraan sovellu Helsingin nuorten aloitejärjestelmäksi.

Nuorten aloitejärjestelmä on osa Helsingin nuorten vaikuttamisjärjestelmä Ruutia. Kaupunginhallituksen asettamispäätöksen mukaisesti Ruudin toiminta käsittää aloitejärjestelmän ohella muun muassa Helsingin nuorisoneuvoston toiminnan, nuorten osallistuvan budjetoinnin RuutiBudjetin, nuorten projektiavustukset, Nuorten Ääni -toimituksen sekä oppilas- ja opiskelijakuntatoiminnan. 

Nuorten aloitejärjestelmä otettiin Helsingissä käyttöön vuonna 2015, kun kaupunginvaltuusto hyväksyi 25.3.2015, § 84 kaupunginvaltuuston työjärjestyksen muutoksen lisäämällä uuden 25 a §:n nuorten aloitteiden käsittelystä. Nuorten aloitteiden käsittely poikkeaa hieman muiden kuntalaisaloitteiden käsittelystä Helsingissä, sillä nuorten aloiteprosessissa huomioidaan 13–17-vuotiaiden erityistarpeet sekä demokratiakasvatuksellisuus.

Toivomusponnessa kuvatun kaltainen, nuorille valtakunnallisesti suunnattu aloitepalvelu on jo olemassa. Nuortenideat.fi on opetus- ja kulttuuriministeriön demokratiapalvelut–tuoteperheen palvelu. Tuoteperheeseen kuuluu myös kuntalaisaloite.fi. Helsingin kaupunki ei kuitenkaan ole mukana Nuortenideat.fi-palvelussa. Helsingin nuorten aloitejärjestelmä kehitettiin toimimaan kiinteänä osana kaupungin omaa vaikuttamisjärjestelmä Ruutia, minkä vuoksi aloitekanava perustettiin vuonna 2015 samalla sivustolle Ruudin muiden toimintojen kanssa. 

Vuonna 2020 nuorisopalveluiden Munstadi-sivusto, jonka osana myös Ruudin sivut toimivat, uudistuu Nuorten Helsinki -sivustoksi. Tässä yhteydessä nykyisestä, ominaisuuksiltaan vanhentuneesta nuorten aloitesivusta luovutaan. Uusi aloitesivu rakennetaan niin, että se sopii osaksi Nuorten Helsinki -kokonaisuutta sekä kaupungin kuntalaisvuorovaikutuksen digiportfoliota. Uuden aloitesivun rakentamisessa hyödynnetään kaupungin jo olemassa olevia vuorovaikutusalustoja kuten omastadi.hel.fi ja ilmastovahti.hel.fi.

Esittelijä

nuorisoasiainjohtaja

Mikko Vatka

Lisätiedot

Johanna Laukkanen, suunnittelija, puhelin: 310 89091

johanna.laukkanen(a)hel.fi

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 1

Pohjoisesplanadi 11-13

+358 9 310 1641

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 17

Faksi

 

Alv.nro

kaupunginkanslia@hel.fi

http://www.hel.fi/kaupunginkanslia

+358 9 655 783

 

FI02012566