Helsingin kaupunki

Esityslista

10/2018

1 (1)

Kaupunginhallitus

 

 

 

 

Asia/14

 

12.3.2018

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Päätöshistoria

Kaupunkiympäristön toimiala Palvelut ja luvat -palvelukokonaisuus Kaupunkiympäristön asukas- ja yrityspalvelut 29.1.2018

HEL 2017-004130 T 00 00 03

 

Kaupunginvaltuusto päätti 29.3.2017 (178§) sosiaali- ja terveysviraston laitoshuoltopalvelujen siirtämisestä liikkeenluovutuksena Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin kuntayhtymälle. Samalla valtuusto hyväksyi Thomas Wallgrenin toivomusponnen: "Valtuusto edellyttää, että kaupunginhallitus selvittää, miten valtuusto voi varmistua, että konsernijaoston päätös varmistaa työntekijöiden asumisen jatkuvuuden turvaamisen valtuuston tahtotilan mukaisesti.” Kaupunginkanslia on pyytänyt asukas- ja yrityspalvelujen lausunnon 31.1.2018 mennessä.

Kaupunkiympäristön asukas- ja yrityspalvelut antaa kaupunginhallitukselle seuraavan lausunnon:

Työsuhdeasunnon tilalle kaupungin vuokra-asunto

Kaupunginvaltuusto hyväksyi 29.3.2017 Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveysviraston laitoshuoltopalvelujen siirtämisen liikkeenluovutuksena Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin kuntayhtymälle (HUS).  Luovutushetkellä voimassa olevassa työsuhteessa olevat henkilöt siirtyivät HUS:n palvelukseen 1.6.2017. Kaupunginvaltuusto piti tärkeänä, että kaupunki pyrkii tarjoamaan näille henkilöille heidän työsuhdeasuntojensa tilalle vuokra-asunnon kaupungin asuntokannasta.

Siirrettävään toimintoon kuuluvista työntekijöistä 109 henkilöä asui kaupungin työsuhdeasunnossa. Asunnot olivat Helsingin Asuntohankinta Oy:n, Kiinteistö Oy Auroranlinnan ja Tilakeskuksen omistamia vapaarahoitteisia vuokra-asuntoja tai Helsingin kaupungin asunnot Oy:n omistamia ARA-vuokra-asuntoja. Osa vuokrasopimuksista oli toistaiseksi voimassa olevia ja osa määräaikaisia.

Työsuhdeasunnoissa asuville tiedottaminen

Kaupunginvaltuuston päätöksen perusteella kiinteistöviraston asunto-osasto (1.6.2017 alkaen kaupunkiympäristön toimialan palvelut ja luvat – palvelukokonaisuuden asukas- ja yrityspalveluiden asuntopalvelut-yksikkö) ja tilakeskuksen asuntovuokraus-yksikkö (1.6.2017 alkaen kaupunkiympäristön toimialan rakennukset ja yleiset alueet – palvelukokonaisuuden tilapalveluiden asuntovuokraus-yksikkö) sopivat käytännön toimista. Asuntovuokraus oli solminut työsuhdeasuntojen vuokrasopimukset, joten heti kaupunginvaltuuston päätöksen jälkeen asuntovuokraus lähetti tiedotteen henkilöille, jotka asuivat työsuhdeasunnoissa.

Henkilöille tarjottiin kahta vaihtoehtoa hakea kaupungin vuokra-asuntoa:

1) Mahdollisuus jäädä nykyiseen vuokra-asuntoon, jolloin vuokrasopimus muuttuu. Uusi vuokrasopimus tehdään uudella vuokralla sekä uusilla vuokraehdoilla asunnon omistavan yhtiön kanssa. Vuokrataso nousee, koska kaupungin työsuhdeasunnon vuokrasubventio lakkaa.

2) Mahdollisuus hakea kaupungin ARA-vuokra-asuntoja, joihin on tulo- ja varallisuusrajat. Asuntoa tarjotaan vain kerran, millä varmistetaan, että asuntotarjous saadaan kaikille. Aluetoiveet otetaan huomioon mahdollisuuksien mukaan.

Lisäksi tiedotteessa kerrottiin mahdollisuudesta hakea HUS:n työsuhdeasuntoa.

Asuntovuokraus irtisanoi työsuhdeasuntojen vuokrasopimukset 31.5.2017 mennessä, jolloin irtisanomisaika alkoi kulua 1.6.2017 alkaen. Irtisanomisaika oli kuusi kuukautta, jos vuokrasopimus oli kestänyt vähintään vuoden, muussa tapauksessa kolme kuukautta. Määräaikaisia vuokrasopimuksia, jotka päättyivät ennen 31.12.2017, ei jatkettu.

Vuokra-asuntojen tarjoaminen

Asuntopalvelut-yksikkö aloitti kaupungin vuokra-asuntojen tarjoamisen heti vuokrasopimusten irtisanomisten jälkeen. Hakemuksen joko nykyiseen vuokra-asuntoonsa tai kaupungin ARA-vuokra-asuntoon jätti 107 henkilöä. Näistä 13 henkilöä ratkaisi asumisensa muuttamalla asumaan muualle kuin kaupungin vuokra-asuntoon. Viimeiset irtisanomisajat päättyivät 31.12.2017, mihin mennessä kaikki asuntoa tarvitsevat 94 henkilöä olivat saaneet kaupungin vuokra-asunnon (68 kpl ARA-vuokra-asunnon ja 26 kpl vapaarahoitteisen vuokra-asunnon).

Asumisen jatkuminen pystyttiin varmistamaan onnistuneesti kaupunkiympäristön toimialan asuntopalvelut-yksikön ja asuntovuokraus-yksikön yhteistyöllä.

Lisätiedot

Marjo Tapana, tiimipäällikkö, puhelin: 310 34222

marjo.tapana(a)hel.fi

Merja Liski, yksikön päällikkö, puhelin: 310 34184

merja.liski(a)hel.fi