Helsingin kaupunki

Esityslista

10/2018

1 (1)

Kaupunginhallitus

 

 

 

 

Asia/15

 

12.3.2018

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Päätöshistoria

Kaupunkiympäristön toimiala Palvelut ja luvat -palvelukokonaisuus Kaupunkiympäristön asukas- ja yrityspalvelut 29.1.2018

HEL 2017-004128 T 00 00 03

 

Kaupunginvaltuusto hyväksyi 29.3.2017 sopimuksen Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveysviraston laitoshuollon ja ostopalveluna tuotettujen siivouspalvelujen yhdistämisestä Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin kuntayhtymän HUS-Desiko -liikelaitokseen 1.6.2017 lukien liikkeenluovutuksen periaatteiden mukaisesti. Kaupunginvaltuusto piti tärkeänä sitä, että kaupunki pyrkii tarjoamaan työsuhdeasunnon tilalle vuokra-asunnon omasta kannastaan.

Samalla kaupunginvaltuusto hyväksyi kaupunginvaltuutettu Jape Lovénin toivomusponnen, jonka mukaan valtuusto edellyttää, että selvitetään mahdollisuus jättää asunnonhakijoiden tulot tarkistamatta tässä yhteydessä.

Asukas- ja yrityspalvelut antaa kaupunginhallitukselle seuraavan lausunnon:

Toimenpiteet liikkeenluovutuspäätöksen johdosta

Luovutushetkellä voimassa olevassa työsuhteessa olevat henkilöt siirtyivät HUS:n palvelukseen 1.6.2017. Siirrettävään toimintoon kuuluvista työntekijöistä 109 asui kaupungin työsuhdeasunnossa. Asunnot olivat Helsingin Asuntohankinta Oy:n, Kiinteistö Oy Auroranlinnan ja Tilakeskuksen omistamia vapaarahoitteisia vuokra-asuntoja tai Helsingin kaupungin asunnot Oy:n omistamia ARA-vuokra-asuntoja. Osa vuokrasopimuksista oli toistaiseksi voimassa olevia ja osa määräaikaisia.

Työntekijöille tarjottiin mahdollisuus hakea kaupungin vuokra-asuntoa riippuen siitä asuivatko he vapaarahoitteisessa vai ara-vuokra-asunnossa:

1) Mahdollisuus jäädä nykyiseen vapaarahoitteiseen vuokra-asuntoon, jolloin vuokrasopimus muutetaan tavalliseksi vuokrasopimukseksi. Uusi vuokrasopimus tehdään uudella vuokralla ja uusilla vuokraehdoilla
omistavan yhtiön kanssa.

2) Mahdollisuus hakea nykyistä tai kaupungin muuta ara-vuokra-asuntoa, johon on tulo- ja varallisuusrajat.

Lisäksi kerrottiin mahdollisuudesta hakea HUS:n työsuhdeasuntoja.

Tulojen tarkistusta ara-vuokra-asuntojen asukasvalinnassa ei voinut jättää tekemättä

Valtion tukemien vuokra-asuntojen asukasvalintaa säätelee arava- ja
korkotukilainsäädäntö. Omistajan on valittava asukkaat valtion tuella
rakennettuihin vuokra-asuntoihin aravarajoituslain (1190/1993) 4a -4 c
§:ien ja vuokra-asuntolainojen ja asumisoikeustalolainojen korkotuesta
annetun lain (604/2001) 11 a -11 c §:ien mukaisesti.

Valtioneuvosto teki 15.9.2016 päätöksen (Valtioneuvoston asetus asukkaiden valinnasta arava- ja korkotukivuokra-asuntoihin annetun valtioneuvoston asetuksen muuttamisesta 817/2016) tulorajojen asettamisesta pääkaupunkiseudulle. Asetuksen 4 a§:n mukaan valittaessa asukkaita Espoossa, Helsingissä, Kauniaisissa ja Vantaalla sijaitseviin asuntoihin asukkaaksi valitsemisen edellytyksenä on, että ruokakunnan kuukausitulot eivät ylitä kyseisessä pykälässä asetettuja tulorajoja.

Tulorajat koskevat uusia asukkaita ja niitä asukasvalinnan päätöksiä,
jotka on tehty 1.1.2017 lukien. Hakijoiden tulot tarkistetaan myös vaihtotilanteissa. Säännös on ehdoton ja siitä voidaan poiketa vain valtioneuvoston asetuksen 6 §:ssä mainituissa erityistilanteissa.

Vaihtoja koskevan valtioneuvoston asetuksen 6 §:n 1 momentin 1 kohdan mukaan hakija voidaan valita asukkaaksi vuokra-asuntoon varallisuuden ja tulojen määrästä riippumatta, jos kysymyksessä on asunnon osoittaminen ruokakunnalle, joka vaihtaa asuntoa saman tosiasiallisen omistajan omistamasta vuokra-asunnosta toiseen asukkaasta riippumattomasta syystä. Tällä turvataan asukkaan asema muun muassa talon perusparannus- ja purkutilanteissa. Asukkaalla on siten mahdollisuus muuttaa väistöasuntoon ja palata peruskorjattuun tai puretun asunnon tilalle rakennettuun asuntoon ilman tulojen ja varallisuuden tarkistamista.

Liikkeenluovutuksessa työntekijöiden siirtymistä koskevan pääsäännön
mukaan työntekijät siirtyvät vanhoina työntekijöinä uuden työnantajan palvelukseen niin, että heidän työsuhteeseensa liittyvät etuudet eivät heikkene.

Tavanomaiset henkilöstöedut, joihin työsuhdeasuntoetu kuuluu, eivät siirry liikkeenluovutuksen yhteydessä vaan palvelussuhteen päättyessä työsuhdeasuntoetu katkeaa. Vuokra-asunnon vaihtoon liittyvää tulojen ja varallisuuden tarkistamista koskeva valtioneuvoston asetuksen 6 §:n 1 momentin 1 kohta ei sovellu liikkeenluovutustilanteisiin.

Korvaava asunto järjestyi kaikille hakijoille

Asuntopalvelut-yksikkö aloitti kaupungin vuokra-asuntojen tarjoamisen
heti vuokrasopimusten irtisanomisten jälkeen. Hakemuksen joko nykyiseen vuokra-asuntoonsa tai kaupungin ARA-vuokra-asuntoon jätti 107 työntekijää. Näistä 13 hakijaa ratkaisi asumisensa muuttamalla asumaan muualle kuin kaupungin vuokra-asuntoon. Viimeiset irtisanomisajat päättyivät 31.12.2017, mihin mennessä kaikki asuntoa tarvitsevat 94 henkilöä olivat saaneet kaupungin vuokra-asunnon (68 ara-asuntoa ja 26 vapaarahoitteista asuntoa).

Lisätiedot

Kati Hytönen, tiimipäällikkö, puhelin: 310 29729

kati.hytonen(a)hel.fi

Merja Liski, yksikön päällikkö, puhelin: 310 34184

merja.liski(a)hel.fi