Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

44/2017

1 (1)

Kaupunginhallitus

 

 

 

 

Asia/9

 

11.12.2017

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 1114

Lainan myöntäminen Oranssi Asunnot Oy:lle

HEL 2017-009112 T 02 05 03 00

Päätös

Kaupunginhallitus päätti myöntää Oranssi Asunnot Oy:lle 435 000 euron suuruisen sosiaalisen lainan talousarvion kohdalta 9 01 02 04 Pakilan kaupunginosassa sijaitsevien rakennusten ostamiseen ja peruskorjaukseen seuraavin ehdoin:

Laina-aika: Laina on maksettava takaisin 20 vuoden kuluessa.

Lainan korko: Lainasta maksetaan korkoa, joka ylittää 0,35 %-yksiköllä peruskoron, kuitenkin yhteensä vähintään 2 %.

Lainan vakuus: Lainansaaja panttaa lainan vakuudeksi tontin vuokraoikeuteen ja tontilla oleviin rakennuksiin kiinnitettyjä panttikirjoja tai muun talous- ja suunnitteluosaston hyväksymän vakuuden.

Lisäksi sovelletaan kaupunginhallituksen 20.4.2015 tekemän päätöksen mukaisia velan yleisiä ehtoja sekä yleisiä panttaus- ja takausehtoja. Edelleen kaupunginhallitus päätti kehottaa kaupunginkanslian talous- ja suunnitteluosastoa laatimaan tarvittavat laina-asiakirjat.

Esittelijä

kansliapäällikkö

Sami Sarvilinna

Lisätiedot

Keijo Härkönen, rahoitusasiantuntija, puhelin: 310 25656

keijo.harkonen(a)hel.fi

Liitteet

1

Lainahakemus ja hankesuunnitelma.pdf

2

Salassa pidettävä (JulkL 24 § 1 mom 17 k.)

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje, kaupunginhallitus

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Oranssi Asunnot Oy

Oikaisuvaatimusohje, kaupunginhallitus

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Oranssi Asunnot Oy:n toiminta on voittoa tuottamatonta ja yleishyödyllistä. Yhtiö peruskorjaa ja kunnostaa vanhoja, museoviraston suojelemia, rakennuksia kohtuuhintaisiksi nuorisoasunnoiksi. Asuntoja voivat hakea alle 25-vuotiaat nuoret ja nuoret perheet. Asuminen eroaa tavallisesta vuokra-asumisesta selkeimmin siinä, että asukkaat osallistuvat aktiivisesti talojen peruskorjaukseen ja kiinteistöjen hoitoon. Asumismuodon yhteisöllisyys luo samalla nuorten elämään tukea ja turvaa tarjoavan sosiaalisen verkoston. Lisäksi Oranssi Asunnot Oy työllistää ja kouluttaa nuoria työelämän valmennuksen, oppisopimuskoulutuksen ja tuetun palkkauksen keinoin.

Oranssi Asunnot Oy omistaa yhdeksän kiinteistöä Kumpulassa, Herttoniemessä, Tapanilassa ja Arabiassa. Vuokrataso vastaa Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksen (ARA) tukemaa, julkisyhteisöjen sosiaalisen asuntotuotannon tasoa huolimatta siitä, että toimintaan ei ole saatu valtion yleishyödylliseen asuntotuotantoon kohdennettua tukea.

Oranssi Asunnot Oy hakee 435 000 euron lainaa Pakilan kaupunginosassa, osoitteessa Solakalliontie 9-11, sijaitsevien kahden puutalon ostamiseen ja peruskorjaukseen nuorisoasunnoiksi. Toisen rakennuksista omistaa Helsingin A-Kilta ry ja toisen Helsingin kaupunki. Rakennuksien ostamisesta on jo olemassa esisopimukset ja tontti on asemakaavassa merkitty sosiaalitointa ja terveydenhuoltoa palvelevaksi alueeksi. Lisäksi Helsingin A-Kilta ry:n kanssa on sovittu siirtymäajasta nykyisten asukkaiden uudelleensijoittamiseksi.

Sosiaali- ja terveyslautakunta pitää Oranssi Asunnot Oy:n nuorisoasumistoimintaa tarpeellisena ja puoltaa lainan myöntämistä. Edullinen, yhteisöllinen, ja asukkaiden osallistumiseen kannustava asumismuoto lisää nuorten terveyttä ja hyvinvointia.

Oranssi Asunnot Oy:llä on tällä hetkellä kolme kaupungin sosiaalista lainaa, joiden yhteismäärä on 375 125 euroa ja joita vastaavien kiinnitysvakuuksien vakuusarvo on yhteensä noin 738 000 euroa. Lainoja on hoidettu moitteettomasti ja yhtiöllä on riittävästi vakuuksia myös uuden lainan nostamiseen.

Esittelijä pitää sosiaali- ja terveyslautakunnan lausuntoon viitaten        435 000 euron lainan myöntämistä Oranssi Asunnot Oy:lle perusteltuna. Talousarvion kohdalla 9 01 02 04 on sosiaalisiin tarkoituksiin myönnettävää lainamäärärahaa 1 500 000 euroa. Päätösehdotuksen mukainen lainan korko on tällä hetkellä 2 %.

Esittelijä

kansliapäällikkö

Sami Sarvilinna

Lisätiedot

Keijo Härkönen, rahoitusasiantuntija, puhelin: 310 25656

keijo.harkonen(a)hel.fi

Liitteet

1

Lainahakemus ja hankesuunnitelma.pdf

2

Salassa pidettävä (JulkL 24 § 1 mom 17 k.)

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje, kaupunginhallitus

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Oranssi Asunnot Oy

Oikaisuvaatimusohje, kaupunginhallitus

Tiedoksi

Talous- ja suunnitteluosasto

Kaupunkiympäristön toimiala

Päätöshistoria

Sosiaali- ja terveyslautakunta 21.11.2017 § 306

HEL 2017-009112 T 02 05 03 00

Lausunto

Sosiaali- ja terveyslautakunta antoi kaupunginhallitukselle seuraavan lausunnon lainan myöntämisestä Oranssi Asunnot Oy:lle:

"Oranssi Asunnot Oy on hakenut yhteisöille tarkoitettua sosiaalista luototusta nuorten asuinyhteisö Solakallio -hankkeeseen. Hankkeessa luodaan 11 uutta edullista nuorisoasuntoa Helsingin Pakilaan. Hanke muodostuu kahden nykyisin päihdekuntoutujien asuntolana toimivan puutalokiinteistön hankinnasta ja muuttamisesta yhteisöllisiksi nuorisoasunnoiksi. Toisen rakennuksista omistaa Helsingin A-Kilta ry ja toisen Helsingin kaupunki. Tontilla on nykyisessä asemakaavassa merkintä YS, eli se on sosiaalitointa ja terveydenhuoltoa palvelevien rakennusten korttelialuetta.

Pohjaratkaisuun tehdään muutoksia, jotta rakennukset sopisivat paremmin yhteisölliseen nuorisoasumistarkoitukseen. Rakennusten sisätilat jaotellaan erillisiin huoneistoihin, joissa on kussakin omat keittiöt ja wc-tilat. Asukkaat jakavat jatkossakin yhteiset suihkutilat, pesutuvan ja saunan. Rakennusten käyttötarkoitusta ei muuteta, vaan ne pysyvät virallisesti asuntoloina.

Oranssi Asunnot Oy:n toiminnan tarkoitus on tarjota edullinen, yhteisöllinen ja asukkaiden osallistumiseen kannustava asumismuoto. Oranssin asuntoja voivat hakea alle 25-vuotiaat nuoret ja nuoret perheet. Asukkaiden valinnassa otetaan huomioon hakijan asunnon tarve ja varallisuus. Oranssi-asumisessa keskeistä on tarjota nuorille asukkaille mahdollisuus itse luoda ja muokata omaa asuinympäristöään. Nuoret ovat erityisen haavoittuvassa asemassa vuokra-asuntomarkkinoilla johtuen yleisesti pienistä tuloistaan ja nopeasti muuttuvista elämäntilanteistaan. Oranssin tarjoaman asumismuodon yhteisöllisyys on erittäin suosittua nuorten parissa. Yhteisöllinen asuminen tarjoaa sosiaalisen verkoston, joka tuo tukea ja turvaa nuoren arkeen.

Helsingin sosiaali- ja terveystoimiala pitää Oranssi Asunnot Oy:n toimintamallia kannatettavana ja puoltaa omalta osaltaan hankkeen toteuttamista.

Terveys- ja hyvinvointivaikutusten arviointi

Hankkeella on positiivisia terveys- ja hyvinvointivaikutuksia. Asumisella ja asuinympäristöllä on vaikutusta nuorten terveyteen ja hyvinvointiin. Asumisen eri vaihtoehdot ja valinnan mahdollisuudet ja yhteisöllinen asuminen lisäävät nuorten terveyttä ja hyvinvointia."

07.11.2017 Pöydälle

Esittelijä

vs. sosiaali- ja terveystoimialan toimialajohtaja

Leena Turpeinen

Lisätiedot

Pirjo Sipiläinen, arkkitehti, puhelin: 310 42256

pirjo.sipilainen(a)hel.fi

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 10

Pohjoisesplanadi 11-13

+358 9 310 1641

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 17

Faksi

 

Alv.nro

kaupunginkanslia@hel.fi

http://www.hel.fi/kaupunginkanslia

+358 9 655 783

 

FI02012566