Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

31/2017

1 (1)

Kaupunginhallitus

 

 

 

 

Asia/14

 

11.09.2017

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 803

V 27.9.2017, Valtuutettu Thomas Wallgrenin aloite Haaganpuron ja sen taimenkannan elvyttämisestä

HEL 2016-007253 T 00 00 03

Esitys

Kaupunginhallitus esitti kaupunginvaltuustolle seuraavaa:

Kaupunginvaltuusto päättää katsoa valtuutettu Thomas Wallgrenin aloitteen loppuun käsitellyksi.

Esittelijä

kansliapäällikkö

Sami Sarvilinna

Lisätiedot

Kristiina Matikainen, kaupunginsihteeri, puhelin: 310 36035

kristiina.matikainen(a)hel.fi

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Esitysehdotus

Esitys on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Valtuutettu Thomas Wallgren ja 27 muuta valtuutettua esittävät aloitteessaan, että Haaganpurolle laaditaan toimenpidesuunnitelma puron alajuoksun ennallistamiseksi ja taimenkannan elvyttämiseksi.

Hallintosäännön 30 luvun 11 §:n 2 momentin mukaan kaupunginhallitus esittää kaupunginvaltuuston käsiteltäväksi aloitteen, jonka on allekirjoittanut vähintään 15 valtuutettua.

Kaupunginvaltuusto käsitteli aloitetta 15.2.2017 ja päätti palauttaa asian uudelleen valmisteltavaksi. Palautusehdotuksessa todettiin, että asia palautetaan uudelleen valmisteltavaksi siten, että Haaganpuron alajuoksun padon purkaminen otetaan tänä vuonna toteutettavaksi. Samalla valtuusto kiirehtii koko Haaga-Maunulanpuron säilyttämisen ja ennallistamisen suunnittelua.

Kaupunginhallituksen vastaus aloitteeseen oli tuolloin seuraava:

’ Kaupunginhallitus viittaa saatuihin lausuntoihin ja toteaa, että aloitteessa esitetty toimenpide Haaganpuron kunnostamiseksi kalojen kululle sopivaksi mm. patorakennelmaa muuttamalla on 2007 valmistuneen Helsingin pienvesiohjelman mukainen toimenpide, jota ei kuitenkaan ole tähän mennessä toteutettu. Haaganpuroa on viimeksi kunnostettu vuonna 2010 poistamalla kasvillisuutta ja kiintoainesta.

Haaganpuron kunnostamisen tavoite on nostettu esiin kaupunkisuunnittelulautakunnan päätöksessä 14.6.2016 Helsingin yleiskaavasta. Lautakunta päätti todeta jatkovalmistelussa varmistettavan, että Haaganpuron arvokas taimenkanta säilyy. Uusi yleiskaava, aluetta koskeva voimassa oleva asemakaava sekä vireillä oleva asemakaavan muutos mahdollistavat Haaganpuron Vihdintien ja meren välisen osuuden parantamisen.

Rakennusvirasto laatii parhaillaan Haaganpuron alueelle hulevesiselvitystä, jossa tarkastellaan myös purossa olevan padon madaltamisen ja avaamisen vaikutuksia tulvien hallintaan ja kalaston elinolosuhteiden parantamiseen.

Kaupunginhallitus toteaa, että kokonaisvaltaisen suunnitelman tekeminen Haaganpuron kunnostamisesta on kannatettavaa. Itse kunnostushanke ei kuitenkaan puistoinvestointien tiukan rahoituspuitteen takia sisälly vuoden 2017 talousarvioehdotukseen sisältyvään vuosien 2017 – 2026 investointiohjelmaan.’

Kaupunginhallitus viittaa kaupunkisuunnittelulautakunnan, yleisten töiden lautakunnan ja ympäristölautakunnan uusiin lausuntoihin ja toteaa, että puron ennallistaminen täysin ja palauttaminen alkuperäiseen uomaansa ei ole enää mahdollista, mutta puroa voidaan kunnostaa ja palauttaa luonnonmukaisemmaksi. Toteuttamistoimenpiteet, kuten hulevesien käsittely, jätevesipäästöjen ennaltaehkäisy ja uoman muotoilu, on suunniteltava huolellisesti.

Maaliskuussa 2017 valmistuneen Haaganpuron valuma-alueen hulevesiselvityksen mukaan padon poistaminen ja uoman syventäminen olisivat uoman hydrologian ja kalaston kannalta paras vaihtoehto, mutta toimenpide muuttaisi puistoalueen alkuperäistä maisemallista ja kaupunkikuvallista ilmettä. Pikku-Huopalahden padon parantamisesta on käynnistetty selvitys, jossa tarkastellaan eri vaihtoehtoja parantamiselle. Patorakenteen eri muutosvaihtoehtojen kustannukset ovat alustavan arvion mukaan 0,2 - 0,55 milj. euroa. Mahdollinen toteuttamisvaihtoehto ja tarkempi kustannusarvio selviävät suunnittelun edetessä.

Puron vedenkorkeuden muutos edellyttää vesilain mukaista lupaa. Luvan valmistelu käynnistyy syksyllä, kun em. selvitys, muu suunnittelu ja toimenpiteiden vaikutusten arviointi on riittävän pitkällä. Parannustoimia on mahdollista käynnistää aikaisintaan talvella 2018 – 2019.

Esittelijä

kansliapäällikkö

Sami Sarvilinna

Lisätiedot

Kristiina Matikainen, kaupunginsihteeri, puhelin: 310 36035

kristiina.matikainen(a)hel.fi

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Päätöshistoria

Yleisten töiden lautakunta 09.05.2017 § 195

HEL 2016-007253 T 00 00 03

Lausunto

Yleisten töiden lautakunta antoi kaupunginhallitukselle seuraavan lausunnon:

Kaupunginvaltuusto päätti kokouksessaan 15.2.2017 § 107 palauttaa valtuutettu Thomas Wallgrenin aloitteen Haaganpuron kunnostamisesta siten, että Haaganpuron alajuoksun padon purkaminen otetaan vuonna 2017 toteutettavaksi. Samalla valtuusto kiirehtii koko Haaga-Maunulanpuron säilyttämisen ja ennallistamisen suunnittelua uudelleen valmisteltavaksi.

Yleisten töiden lautakunta viittaa lausuntoonsa 6.9.2016 § 357, jossa Haaganpuron alajuoksun kunnostamisesitystä pidetään hyvänä. Lausunnossaan lautakunta toteaa, että kunnostushankkeesta tulee tehdä kokonaisvaltainen suunnitelma kustannusarvioineen. Suunnittelussa tulee ottaa huomioon taimenkannan elvyttämisen lisäksi ympäristönsuojelulliset, maisemalliset ja teknistaloudelliset näkökohdat. Puron tulvimisherkkyys ja virkistyskäyttö ovat myös tärkeitä huomioon otettavia asioita.

Haaganpuron uomaa on siirretty ja suoristettu useampaan otteeseen ja puron osuuksia on myös putkitettu. Puron ennallistaminen ja palauttaminen alkuperäiseen uomaansa ei ole enää mahdollista, mutta nykyistä purouomaa voitaisiin kunnostaa ja palauttaa luonnonmukaisemmaksi. 2000-luvulla on panostettu puron kalastollisten olosuhteiden parantamiseen, ja kunnostusten myötä puroon on onnistuttu palauttamaan luontaisesti lisääntyvä meritaimenkanta. Puron luontoarvot ovat merkittävät. Puron vedenlaadun parantamiseksi tarvittaisiin toimenpiteitä hulevesien käsittelyssä ja jätevesipäästöjen ennaltaehkäisyssä sekä uoman muotoilussa kuten ympäristölautakuntakin lausunnossaan toteaa.

Rakennusviraston teettämässä maaliskuussa 2017 valmistuneessa Haaganpuron valuma-alueen hulevesiselvityksessä todetaan, että padon poistaminen ja uoman syventäminen olisi uoman hydrologian ja kalaston kannalta suositeltavin vaihtoehto. Selvityksessä todetaan, että ratkaisu muuttaa puistoalueen alkuperäistä maisemallista/kaupunkikuvallista ilmettä sekä edellyttää tarkempaa teknistä tutkimista ja kustannusarviota.

Maaliskuussa 2017 rakennusvirasto käynnisti Pikku-Huopalahden padon parantamisesta selvityksen. Selvityksessä tarkastellaan eri vaihtoehtoja, joissa joko muutetaan nykyistä patorakennetta tai rakennetaan uusi luonnonmukainen uomayhteys noin 90 metrin matkalle, jolla pato ohitetaan. Alustavat kustannusarviot toimenpiteille, jotka suunnittelun tässä vaiheessa voidaan nostaa esille mahdollisesti toteuttamiskelpoisena vaihtoehtona, vaihtelevat 200  000 euron ja 550 000 euron välillä. Halvin vaihtoehto on poistaa nykyiset betonirakenteiset kalaportaat ja korvata ne luonnonmukaisempana koskimaisena rakenteena. Kallein vaihtoehto on siirtää uomaa nykyiseltä paikaltaan. Kustannusarviot sisältävät arvioidut suunnittelukustannukset sekä varauksen pilaantuneiden maiden käsittelylle, jonka tarve tarkentuu suunnittelun edetessä. Kustannusarviot ja selvityksessä esitettävä suositusvaihtoehto tarkentuvat suunnittelun edetessä.

Nousuesteiden poistamisvaihtoehtojen toteuttamissuunnitelmat on valmisteltava huolella, vaikka toteutusta kiirehdittäisiin. Kuten ympäristölautakunta lausunnossaan toteaa, olisi toimenpidesuunnitelmassa hyvä ottaa huomioon virtakutuisten kalojen lisäksi myös muut vesieliöt sekä muun muassa patoaltaaseen laskeutuneen sedimentin laatu, alueen virkistykselliset arvot sekä alajuoksun laajempi kunnostaminen.

Puron vedenkorkeuden muutos edellyttää vesilain mukaista lupaa. Lupahakemus perustuu suunnitelmiin ja toimenpiteiden vaikutusten arviointiin. Aikataulullisesti lupahakemusta on mahdollista valmistella syksyllä 2017. Toimenpiteiden toteutuksen vaatimia määrärahoja voidaan esittää aikaisintaan vuoden 2018 talousarvioehdotukseen, jolloin toimenpiteet on mahdollista toteuttaa aikaisintaan talvella 2018−2019.

06.09.2016 Ehdotuksen mukaan

Esittelijä

osastopäällikkö

Silja Hyvärinen

Lisätiedot

Päivi Islander, projektipäällikkö, puhelin: 310 38649

paivi.islander(a)hel.fi

 

Kaupunkisuunnittelulautakunta 28.03.2017 § 160

HEL 2016-007253 T 00 00 03

Lausunto

Kaupunkisuunnittelulautakunta antoi lausunnon kaupunginhallitukselle

Kaupunginvaltuusto päätti palauttaa uudelleen valmisteluun valtuutettu Thomas Wallgrenin aloitteen Haaganpuron kunnostamisesta siten, että Haaganpuron alajuoksun padon purkaminen otetaan tänä vuonna toteutettavaksi. Samalla valtuusto kiirehtii koko Haaga - Maunulanpuron säilyttämisen ja ennallistamisen suunnittelua.

Kaupunkisuunnittelulautakunta viittaa lausuntoonsa 20.9.2016, jossa pidetään hyvänä esitystä Haaganpuron alajuoksua koskevan toimenpidesuunnitelman laatimista. Lausunnossa on todettu myös kaavalliset edellytykset. Kaupunkisuunnitteluvirasto ottaa huomioon taimenen elinolosuhteiden vaalimisen koko valuma-aluetta koskevassa suunnittelussa. Kaupunkisuunnitteluviraston teknistaloudellisessa toimistossa on valmistunut vuonna 2016 Hämeenlinnan väylän bulevarditarkasteluun liittyvä hulevesi- ja perustamistapaselvitys välillä Hakamäentie - Kehä I. Raportissa on käsitelty Haaganpuron kalaston elinolosuhteiden säilyttämisen edellytyksiä ja selvitetty alustavasti Hämeenlinnan väylän bulevardisuunnitteluun liittyviä hulevesi- ja perustamistapakysymyksiä.

Haaganpuron alajuoksulla ja Meilahdessa sijaitsevien kalojen nousuesteiden poistamisvaihtoehtoja koskevat toteuttamissuunnitelmat on valmisteltava huolella, vaikka toteutusta kiirehdittäisiin. Suunnittelussa on otettava huomioon myös ympäröivä maankäyttö, Pikku-Huopalahden viheralueiden puistomiljöö ja virkistyskäyttö, maankäytön muutokset sekä merenpinnan ennustetun nousemisen ja hulevesitulvien vaikutukset. Haaganpuron taimenkannan elinolosuhteiden säilyttäminen tulee jatkossa olemaan lähtökohtana kaavoituksessa.

Käsittely

28.03.2017 Ehdotuksen mukaan

Vastaehdotus:
Miia Järvi: Esitän, että lausunnon viimeiseen kappaleeseen tehdään seuraava muutos. Muutoskohta merkitty tekstiin *** -merkein. Alla lausunnon viimeinen kappale uudella tekstillä.

Haaganpuron alajuoksulla ja Meilahdessa sijaitsevien kalojen nousuesteiden poistamisvaihtoehtoja koskevat toteuttamissuunnitelmat on valmisteltava huolella ***ja suunnittelua ja toteutusta on kiirehdittävä. Lautakunta kehottaa kiirehtimään erityisesti padon purkamisen ja sitä korvaavan kivisen koskiuoman suunnittelua siten että mahdollisesti vaadittava lupahakemus vesioikeuteen voidaan jättää syksyn 2017 kuluessa ja kustannukset huomioida kaupungin talouden käyttösuunnnitelmassa 2017-2018. *** Suunnittelussa on otettava huomioon myös ympäröivä maankäyttö, Pikku-Huopalahden viheralueiden puistomiljöö ja virkistyskäyttö, maankäytön muutokset sekä merenpinnan ennustetun nousemisen ja hulevesitulvien vaikutukset. Haaganpuron taimenkannan elinolosuhteiden säilyttäminen tulee jatkossa olemaan lähtökohtana kaavoituksessa. 

Kannattaja: Jaakko Meretniemi

1 äänestys

JAA-ehdotus: Esityksen mukaan

EI-ehdotus: Varajäsen Järven vastaehdotuksen mukaan.

Jaa-äänet: 5
Hennariikka Andersson, Nuutti Hyttinen, Eija Loukoila, Matti Niiranen, Risto Rautava

Ei-äänet: 4
Miia Järvi, Jaakko Meretniemi, Elina Moisio, Osmo Soininvaara

Tyhjä: 0

Poissa: 0

Suoritetussa äänestyksessä esittelijän ehdotus jäi voimaan äänin 5-4.

14.03.2017 Pöydälle

20.09.2016 Ehdotuksen mukaan

Esittelijä

yleiskaavapäällikkö

Rikhard Manninen

Lisätiedot

Raisa Kiljunen-Siirola, maisema-arkkitehti, puhelin: 310 37209

raisa.kiljunen-siirola(a)hel.fi

Peik Salonen, insinööri, puhelin: 310 37248

peik.salonen(a)hel.fi

 

Ympäristölautakunta 21.03.2017 § 101

HEL 2016-007253 T 00 00 03

Päätös

Ympäristölautakunta päätti antaa kaupunginhallitukselle seuraavan lausunnon.

Ympäristölautakunta viittaa lausuntoonsa 9.8.2016, jossa puolletaan esitystä laatia toimenpidesuunnitelma siitä, miten Haaganpuron padolla tehty tekolampiosuus voitaisiin ennallistaa takaisin taimenelle soveliaaksi. Lausunnossaan lautakunta toteaa, että toimenpidesuunnitelmassa olisi hyvä ottaa huomioon virtakutuisten kalojen lisäksi myös muut vesieliöt sekä muun muassa patoaltaaseen laskeutuneen sedimentin laatu, alueen virkistykselliset arvot sekä alajuoksun laajempi kunnostaminen.

Vuonna 2007 valmistuneessa Pienvesiohjelmassa ehdotetaan Haaganpuron suun patorakennelman muuttamista kalojen kululle sopivaksi. Padon pudotuskorkeutta ehdotetaan jaettavan pidemmälle matkalle koskimaiseksi kiveämällä, jotta taimenen kutu- ja poikastuotantoalue lisääntyisi. Pienvesiohjelmassa ehdotetaan lisäksi Haaganpuron ja Maunulanpuron uomien ennallistamista takaisin mutkitteleviksi ja poikkileikkaussuhteiltaan vaihteleviksi. Vuonna 2010 padon aukkoa hieman levennettiin ja kertynyttä sedimenttiä poistettiin patoaltaasta. Pato toimii kuitenkin edelleen vesieliöiden nousuesteenä ja edesauttaa alajuoksun liettymistä.

Pikku-Huopalahden asutusaluetta rakennettaessa Haaganpuron alajuoksua siirrettiin Vihdintien eteläpuolella kulkemaan noin 100 metriä luontaista uomaa lännempänä. Uomaa on putkitettu ja siirretty myös Hämeenlinnanväylän rakentamisen yhteydessä kulkemaan luontaista uomaansa idempänä. Tällöin uoman luontaista mutkittelua on vanhojen karttojen perusteella vähennetty kaivamalla. Haaganpuron ympärystö on ollut peltoviljelyssä jo vanhimpien karttojen teon aikaan 1800-luvulla, joten uoma ei ole tuolloinkaan todennäköisesti ollut kaikilta osin luontaisessa uomassaan. Puron palauttaminen alkuperäiseen uomaansa ei ole enää laajassa mittakaavassa mahdollista ja tästä syystä tulisikin ennemmin keskittyä nykyisen purouoman kunnostamiseen.

Haaganpuron valuma-alueelle on valmistumassa rakennusviraston tilaama hulevesiselvitys. Ympäristölautakunta ehdottaa, että Haaganpurolle laadittaisiin lisäksi kunnostussuunnitelma pienvesiohjelman tietoja ja toimenpide-ehdotuksia päivittämällä. Haaganpuro on ympäristökeskuksen vesistöseurantatutkimusten tulosten mukaan ollut viime vuosina vain välttävässä kunnossa, joten puron veden laadun parantamiseksi tarvittaisiin toimenpiteitä hulevesien käsittelyssä, jätevesipäästöjen ennaltaehkäisyssä sekä uoman muokkauksessa (esimerkiksi eroosiosuojaus, uoman mutkittelun lisääminen, tulvatasanteet, varjostavan puuston lisäys, nousuesteiden poisto ja taimenen lisääntymis- ja elinpaikkojen rakentaminen). Haaganpuron valuma-alueesta kolmannes on jo tällä hetkellä päällystettyä pintaa, joka hankaloittaa huleveden viivyttämistä ja imeyttämistä pohjavedeksi. Lisäksi päällystetyn pinta-alan osuus saattaa tulevaisuudessa kasvaa valuma-alueella tapahtuvan rakentamisen seurauksena. Puron eliöstön turvaamiseksi, tulvahaittojen minimoimiseksi ja veden kuljettaman kiintoaineen vähentämiseksi hulevesien erityisen tehokas hallinta yhdessä uomakunnostusten kanssa olisi välttämätöntä.

09.08.2016 Ehdotuksen mukaan

Esittelijä

ympäristönsuojelupäällikkö

Päivi Kippo-Edlund

Lisätiedot

Katja Pellikka, tutkija, puhelin: +358 9 310 31510

katja.pellikka(a)hel.fi

 

Kaupunginvaltuusto 15.02.2017 § 107

HEL 2016-007253 T 00 00 03

Päätös

Kaupunginvaltuusto päätti palauttaa asian uudelleen valmisteltavaksi.

Käsittely

15.02.2017 Palautettiin

Valtuutettu Thomas Wallgren ehdotti valtuutettu Sara Paavolaisen kannattamana, että kaupunginvaltuusto päättäisi palauttaa asian kaupunginhallitukselle uudelleen valmisteltavaksi siten että Haaganpuron alajuoksun padon purkaminen otetaan tänä vuonna toteutettavaksi. Samalla valtuusto kiirehtii koko Haaga-Maunulanpuron säilyttämisen ja ennallistamisen suunnittelua.

10 äänestys

Asian käsittelyn jatko JAA, palautus EI

JAA-ehdotus: Jatko
EI-ehdotus: Valtuusto palauttaa asian uuteen valmisteluun siten että Haaganpuron alajuoksun padon purkaminen otetaan tänä vuonna toteutettavaksi. Samalla valtuusto kiirehtii koko Haaga-Maunulanpuron säilyttämisen ja ennallistamisen suunnittelua.

Jaa-äänet: 18
Hennariikka Andersson, Mika Ebeling, Matti Enroth, Fatbardhe Hetemaj, Nuutti Hyttinen, Helena Kantola, Kauko Koskinen, Heimo Laaksonen, Pekka Majuri, Seija Muurinen, Matti Niiranen, Pia Pakarinen, Marcus Rantala, Tatu Rauhamäki, Risto Rautava, Laura Rissanen, Wille Rydman, Pertti Villo

Ei-äänet: 52
Zahra Abdulla, Outi Alanko-Kahiluoto, Pentti Arajärvi, Paavo Arhinmäki, Gunvor Brettschneider, Jussi Chydenius, Laura Finne-Elonen, Yrjö Hakanen, Jasmin Hamid, Eero Heinäluoma, Veronica Hertzberg, Mari Holopainen, Veronika Honkasalo, Nina Huru, Sirkku Ingervo, Ville Jalovaara, Jukka Järvinen, Jessica Karhu, Otso Kivekäs, Dan Koivulaakso, Laura Kolbe, Vesa Korkkula, Tuuli Kousa, Minerva Krohn, Timo Laaninen, Harri Lindell, Eija Loukoila, Jape Lovén, Silvia Modig, Sami Muttilainen, Björn Månsson, Terhi Mäki, Sari Mäkimattila, Jarmo Nieminen, Maria Ohisalo, Sara Paavolainen, Terhi Peltokorpi, Erkki Perälä, Sirpa Puhakka, Timo Raittinen, Tuomas Rantanen, Jukka Relander, Tomi Sevander, Osmo Soininvaara, Leo Stranius, Johanna Sydänmaa, Pilvi Torsti, Thomas Wallgren, Tuomo Valokainen, Sanna Vesikansa, Anna Vuorjoki, Ville Ylikahri

Tyhjä: 5
Arja Karhuvaara, Terhi Koulumies, Jaana Pelkonen, Mika Raatikainen, Kaarin Taipale

Poissa: 10
Maija Anttila, Sirpa Asko-Seljavaara, Harry Bogomoloff, Rene Hursti, Seppo Kanerva, Emma Kari, Lasse Männistö, Osku Pajamäki, Nasima Razmyar, Ulla-Marja Urho

Kaupunginvaltuusto päätti palauttaa asian kaupunginhallitukselle uudelleen valmisteltavaksi.

01.02.2017 Pöydälle

18.01.2017 Pöydälle

30.11.2016 Pöydälle

Esittelijä

Kaupunginhallitus

Lisätiedot

Kristiina Matikainen, kaupunginsihteeri, puhelin: 310 36035

kristiina.matikainen(a)hel.fi

 

Kaupunginhallitus 14.11.2016 § 988

HEL 2016-007253 T 00 00 03

Päätös

Kaupunginhallitus päätti esittää kaupunginvaltuustolle seuraavaa:

Kaupunginvaltuusto päättää katsoa valtuutettu Thomas Wallgrenin aloitteen loppuun käsitellyksi.

Esittelijä

apulaiskaupunginjohtaja

Pekka Sauri

Lisätiedot

Kristiina Matikainen, kaupunginsihteeri, puhelin: 310 36035

kristiina.matikainen(a)hel.fi

 

Liikuntalautakunta 25.08.2016 § 106

HEL 2016-007253 T 00 00 03

Lausunto

Liikuntalautakunta antoi seuraavan lausunnon valtuustoaloitteeseen, joka koskee Haaganpuron kunnostamista.

Liikuntalautakunta suhtautuu myönteisesti aloitteeseen Haaganpuron Pikku-Huopalahden alueen uoman ennallistamiseksi välillä meri-Vihdintie.

Aloitteen tekijät esittävät, että kaupunki laatii toimenpidesuunnitelman siitä miten Haaganpuron padolla tehty tekolampi-osuus, eli Haaganpuron Pikku Huopalahden alueen uoma, osuudella Vihdintie-meri voitaisiin ennallistaa takaisin uhanalaisella taimenelle soveliaaksi. Puron suulla oleva pato muodostaa tällä hetkellä vaellusesteen. Kaikkien kalojen kulku tulisi olla turvattu, ja tekolampi saada muutettua takaisin virtaavaksi puroksi, vastaavanlaiseksi kun puro on ylempänä Haagan puolella, eli Kauppalanpuistossa. Kalaisampana ja virtaavan puron tulvatasanteineen puron vedenlaatu paranisi, eikä puro olisi liettynyt ja umpeenkasvanut, niin kuin tähän asti. Puron ennallistaminen tekisi uoman viihtyisämmäksi sekä lähialueen asukkaille että kaloille.

Aloitteen tekijät esittävät myös että toimenpidesuunnitelman laatimisen yhteydessä tehdään toteutuksen hinta-arvio ja että suunnitelma huomioi toimenpiteiden ympäristövaikutukset muiltakin osin kuin taimenen suojelun kannalta.

Esittelijä

osastopäällikkö

Turo Saarinen

Lisätiedot

Jukka Linder, kalastuspäällikkö, puhelin: 310 87964

jukka.linder(a)hel.fi

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 10

Pohjoisesplanadi 11-13

+358 9 310 1641

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 17

Faksi

 

Alv.nro

kaupunginkanslia@hel.fi

http://www.hel.fi/kaupunginkanslia

+358 9 655 783

 

FI02012566