Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

31/2017

1 (1)

Kaupunginhallitus

 

 

 

 

Asia/32

 

11.09.2017

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 821

V 27.9.2017, Valtuutettu Johanna Sydänmaan aloite opettajien varsinaisen palkan maksamisesta syyskuusta alkaen

HEL 2017-002206 T 00 00 03

Päätös

Kaupunginhallitus päätti panna asian pöydälle.

Käsittely

Kaupunginhallitus päätti yksimielisesti panna asian pöydälle Maria Ohisalon ehdotuksesta.

Esittelijä

kansliapäällikkö

Sami Sarvilinna

Lisätiedot

Hilkka Tapiolinna, vs. kaupunginsihteeri, puhelin: 310 36185

hilkka.tapiolinna(a)hel.fi

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Päätösehdotus

Kaupunginhallitus esittää kaupunginvaltuustolle seuraavaa:

Kaupunginvaltuusto katsoo valtuutettu Johanna Sydänmaan aloitteen loppuun käsitellyksi.

Esittelijän perustelut

Valtuutettu Johanna Sydänmaa ja 41 muuta valtuutettua esittävät aloitteessaan, että opettajille maksetaan syyskuusta lähtien täysi palkka, jolloin rehtoreilla on edellisen kevään lisäksi elokuu aikaa määrittää opettajien lopullinen lukuvuoden palkkaus.

Hallintosäännön 30 luvun 11 §:n 2 momentin mukaan kaupunginhallitus esittää kaupunginvaltuuston käsiteltäväksi aloitteen, jonka on allekirjoittanut vähintään 15 valtuutettua.

Kaupunginhallitus viittaa kasvatus- ja koulutuslautakunnan lausuntoon ja toteaa seuraavaa:

Opettajille maksetaan palkka kunnallisen opetushenkilöstön virka- ja työehtosopimuksen mukaisesti. OVTES II luvun 29 §:n 3 momentin mukaan ylituntipalkkio sekä muut palkkiot ja erityistehtävien korvaukset maksetaan kuukausittain jälkikäteen joko kuukauden lopussa tai seuraavan kuukauden alussa, jollei paikallisesti toisin sovita. Jos em. palkkion tai erityistehtävän korvauksen maksaminen edellyttää selvitystä tehdystä työstä, palkkio maksetaan kuitenkin viimeistään laskutusta seuraavan kalenterikuukauden aikana. Elokuulta tulevat ylituntipalkkiot sekä muut palkkiot ja erityistehtävien korvaukset voidaan maksaa myös lokakuun varsinaisen palkanmaksun yhteydessä, ellei ole mahdollista maksaa niitä edellä mainitussa aikataulussa.

Lukukauden alusta opettajille maksetaan hinnoittelukohdan mukainen palkka sekä tehtäväkohtaiset lisät, vuosisidonnainen lisä, henkilökohtaiset lisät ja mahdolliset siirtymäkauden lisät.

Elokuussa ei vielä tiedetä tarkkaan tuleeko opettajalle ylituntipalkkioita, muita palkkioita tai erityistehtäväkorvauksia. Syynä tähän on mm. oppilasmäärien laskentapäivä 20.9., jolloin tiettyjen oppilasmääriin perustuvien erityistehtävien korvausmäärät selviävät. Lisäksi kouluissa ja oppilaitoksissa voi olla ryhmien muodostuminen vielä epävarmaa ja näin opettajien ylituntien määräytyminen myöhentyy.

Mikäli opettajille maksetaan elokuussa arviomääräisesti ylituntipalkkioita, muita palkkioita ja erityistehtävien korvauksia, on mahdollista, että ne on arvioitu väärin ja palkkioita joudutaan perimään takaisin.

On tärkeää, että palkkiot ja erityistehtäväkorvaukset maksetaan nopeasti ja oikeamääräisenä. Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala tulee tutkimaan tiettyjen erityistehtäväkorvausten maksamisen aikaistamisen mahdollisuuden.

Esittelijä

kansliapäällikkö

Sami Sarvilinna

Lisätiedot

Hilkka Tapiolinna, vs. kaupunginsihteeri, puhelin: 310 36185

hilkka.tapiolinna(a)hel.fi

Liitteet

1

Sydänmaa Johanna ym. valtuustoaloite Kvsto 22.2.2017 asia 19

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Päätöshistoria

Kasvatus- ja koulutuslautakunta 20.06.2017 § 6

HEL 2017-002206 T 00 00 03

Lausunto

Kasvatus- ja koulutuslautakunta antoi kaupunginhallitukselle seuraavan lausunnon:

Kasvatus- ja koulutuslautakunta toteaa, että opettajille maksetaan täysi palkka kunnallisen opetushenkilöstön virka- ja työehtosopimuksen mukaisesti. Kasvatus- ja koulutuslautakunta ymmärtää aloitteentekijöiden nostaman ongelman ja tulee tutkimaan tiettyjen erityistehtäväkorvausten maksamisen aikaistamista.

Nykytila

Opettajalle maksetaan täysi palkka oikea-aikaisesti kunnallisen opetushenkilöstön virka- ja työehtosopimuksen mukaisesti. Sopimus mahdollistaa menettelyn, jossa elokuulta tulevat palkkiot ja korvaukset voidaan maksaa lokakuun palkanmaksun yhteydessä.

Opettajalle maksetaan lukukauden alusta lukien siis hinnoittelukohdan mukainen palkka sekä mahdolliset tehtäväkohtaiset lisät, vuosisidonnainen lisä, henkilökohtaiset lisät sekä mahdolliset siirtymäkauden lisät.

Vielä elokuussa ei tiedetä tarkkaan tuleeko opettajalle ylituntipalkkioita, muita palkkioita tai erityistehtäväkorvauksia. Syynä tähän on mm. oppilasmäärien laskentapäivä 20.9., jolloin tiettyjen oppilasmääriin perustuvien erityistehtävien korvausmäärät selviävät. Lisäksi kouluissa ja oppilaitoksissa voi olla ryhmien muodostuminen vielä epävarmaa ja näin opettajien ylituntien määräytyminen myöhentyy.

Mikäli opettajalle maksetaan jo elokuussa arviomääräisesti ylituntipalkkioita, muita palkkioita ja erityistehtävien korvauksia, on todennäköistä, että seurauksena on takaisinperintämenettely. 

On tärkeää, että opettaja saa mahdollisimman nopeasti palkkiot ja erityistehtäväkorvaukset oikeamääräisenä. Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala tulee tutkimaan tiettyjen erityistehtäväkorvausten maksamisen aikaistamista siten, että korvaukset sidottaisiin esimerkiksi oppilasmääräennusteeseen eikä laskentapäivän todellisiin oppilasmääriin.

Käsittely

20.06.2017 Ehdotuksen mukaan

Keskustelu.

Hyväksyttiin esittelijän ehdotus.

Esittelijä

kasvatuksen ja koulutuksen toimialajohtaja

Liisa Pohjolainen

Lisätiedot

Tarja Malmivirta, palvelussuhdepäällikkö, puhelin: 310 86235

tarja.malmivirta(a)hel.fi

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 10

Pohjoisesplanadi 11-13

+358 9 310 1641

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 17

Faksi

 

Alv.nro

kaupunginkanslia@hel.fi

http://www.hel.fi/kaupunginkanslia

+358 9 655 783

 

FI02012566