Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

31/2017

1 (1)

Kaupunginhallitus

 

 

 

 

Asia/11

 

11.09.2017

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 800

V 27.9.2017, Valtuutettu Yrjö Hakasen aloite kaupungin tilojen käytön helpottamisesta

HEL 2017-001313 T 00 00 03

Päätös

Kaupunginhallitus esitti kaupunginvaltuustolle seuraavaa:

Kaupunginvaltuusto katsoo valtuutettu Yrjö Hakasen aloitteen loppuun käsitellyksi.

Esittelijä

kansliapäällikkö

Sami Sarvilinna

Lisätiedot

Anna Villeneuve, hallintoasiantuntija, puhelin: 310 36045

anna.villeneuve(a)hel.fi

Liitteet

1

Hakanen Yrjö ym. valtuustoaloite kvsto 1.2.2017 asia 52

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Valtuutettu Yrjö Hakanen ja 27 muuta valtuutettua esittävät aloitteessaan, että kaupungin tilojen käyttöä, varaamista ja vuokraamista kehitetään niin, että ne edistävät asukkaiden harrastustoimintaa, kansalaistoimintaa ja yhteiskunnallista osallistumista. Myös maksuttomien tilojen käyttömahdollisuuksia toivotaan lisättävän erityisesti lasten ja nuorten toimintaan.

Hallintosäännön 30 luvun 11 §:n 2 momentin mukaan kaupunginhallituksen on esitettävä aloite, jonka on allekirjoittanut vähintään 15 valtuutettua, valtuuston käsiteltäväksi.

Kaupunkiympäristölautakunta sekä kulttuuri- ja kirjastolautakunta toteavat lausunnoissaan, että tilojen käyttöön liittyvät ongelmat ovat kaupungin tiedossa. Ratkaisun löytämiseksi mm. vuonna 2011 tilanvaraustyöryhmä selvitti mahdollisuutta yhtenäistää kaupungin virastojen tilanvarausjärjestelmiä. Tavoitteena oli, että vapaana olevat tilat ovat kuntalaisille jatkuvasti näkyvillä netissä ja tilattavissa helposti yhden asiakaslähtöisen varausjärjestelmän kautta.

Kirjasto asukastoiminnan tukena -kokeiluhankkeen loppuraportin johtopäätöksissä (16.12.2015) esitettiin kaupungin virastojen välisten prosessien selkiyttämistä ja asukastoiminnan tuen resursoinnin selvittämistä. Hankkeen yhtenä osana oli myös Varaamo-tilanvarausjärjestelmän käynnistäminen.

Kirjasto onkin kehittänyt Varaamo-järjestelmää, joka otettiin koekäyttöön vuoden 2016 alussa. Varaamossa asukkaat voivat varata tiloja suoraan järjestelmästä. Tällä hetkellä Varaamon piirissä on 90 tilaa ja laitetta. Varaamo-ohjelman kehittämistä jatketaan muun muassa sähköisen maksamisen osalta. Tavoitteena kaupungin tilojen varaamisjärjestelmiä kehitettäessä on hyödyntää avointa rajapintaa, joka mahdollistaa erilaisten tilojenvaraamisohjelmien yhteensopivuuden.

Kaupungilla on yli 1400 asukas- ja kulttuurikäyttöön sopivaa tilaa. On myös paljon tyhjillään olevia tiloja, jotka eivät ole käytössä vajavaisen kunnon takia, mutta jotka sopisivat hyvin erilaisiksi kulttuuritiloiksi väliaikaisesti tai pidemmäksi aikaa (treenikämpiksi, ateljeiksi ja muun taiteen tekemiseen). Tiloja voisi vuokrata ns. kylmätiloina erilaisille kulttuuritoimijoille. Vuokralainen olisi itse vastuussa tilojen kunnostamisesta ja vastuu tilojen kunnosta olisi näin ollen vuokralaisella itsellään.

Esittelijä

kansliapäällikkö

Sami Sarvilinna

Lisätiedot

Anna Villeneuve, hallintoasiantuntija, puhelin: 310 36045

anna.villeneuve(a)hel.fi

Liitteet

1

Hakanen Yrjö ym. valtuustoaloite kvsto 1.2.2017 asia 52

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Päätöshistoria

Kaupunkiympäristölautakunta 22.08.2017 § 44

HEL 2017-001313 T 00 00 03

Lausunto

Kaupunkiympäristölautakunta antoi kaupunginhallitukselle seuraavan lausunnon:

Kaupungilla on asukas- ja kulttuurikäyttöön sopivia tiloja yli 1400 kpl. Osalla hallintokunnilla on käytössä tilojen sähköisiä vuokraus- ja varausjärjestelmiä: opetustoimella Webtimmi sekä kulttuurikeskuksella ja liikuntavirastolla Innofactor Primen -järjestelmät.

Opetustoimi vuokraa tilojaan Webtimmi–ohjelmiston kautta keskitetysti. Rekisteröityneet käyttäjät, kuten yhdistykset ja yritykset, voivat varata tilat suoraan sähköisesti. Myös liikuntavirastolla tilojen varaaminen on keskitettyä. Muilla virastoilla tilojen varaaminen on hajautettu tilaa hallinnoivan toimijan vastuulle.

Kulttuuritoimen ja liikuntatoimen järjestelmiin on integroitu muita toimintoja, kuten henkilöstö- ja laiteresurssien varaamista sekä tilavuokran maksatusta. Sosiaali- ja terveystoimella sekä nuorisotoimella ei ole käytössä sähköistä varausjärjestelmää, vaan tilojen varaaminen tai vuokraaminen sovitaan sähköpostitse tai puhelimitse asianomaisesta tilasta vastaavan henkilön kanssa. Kulttuurin ja kasvatuksen toimiala uusii parhaillaan sähköisiä varausjärjestelmiä kulttuuritoimen ja liikuntatoimen osalta. Liikuntavirasto on ottamassa käyttöön uutta varausjärjestelmää, Enkoraa. Koulusalit ovat olleet haettavissa kaudelle 2017-2018 Timmi–järjestelmässä, mutta myös nämä tilat siirtyvät Enkoraan. Uusi järjestelmä helpottaa tilojen hakua.

Kirjasto on kehittänyt Varaamo -järjestelmää, joka otettiin koekäyttöön 2016 alusta. Järjestelmässä asukkaat voivat varata tiloja suoraan järjestelmästä, josta näkee vapaana olevat tilat. Tällä hetkellä Varaamon piirissä on 90 tilaa ja laitetta. Kirjaston tilojen varaamisen lähtökohta on periaatteessa ollut yksinkertaisempi kuin muilla toimialoilla esimerkiksi opetustoimessa. Kirjaston aukioloajat ovat pitkät. Tällöin tilojen valvonta on kaiken aikaa läsnä. Lisäksi kirjastojen käyttäjäkuntana on periaatteessa kaikki asukkaat. Varaamo-ohjelman kehittämistä jatketaan muun muassa sähköisen maksamisen osalta. Tavoitteena kaupungin tilojen varaamisjärjestelmiä kehitettäessä on hyödyntää avointa rajapintaa, joka mahdollistaa erilaisten tilojenvaraamisohjelmien yhteensopivuuden.

Käsittely

22.08.2017 Ehdotuksen mukaan

Lautakunta päätti käsitellä vs. toimialajohtajan seitsemännen esityksen kokouksen kolmantena asiana.

Asian aikana asiantuntijana kuultavana oli rakennetun omaisuuden hallintapäällikkö Hildén Sari. Asiantuntija poistui kuulemisensa jälkeen kokouksesta.

15.08.2017 Pöydälle

Esittelijä

vs. kaupunkiympäristön toimialajohtaja

Silja Hyvärinen

Lisätiedot

Hannu Kurki, erityissuunnittelija, puhelin: 310 36285

hannu.kurki(a)hel.fi

 

Kulttuuri- ja kirjastolautakunta 09.05.2017 § 44

HEL 2017-001313 T 00 00 03

Lausunto

Kulttuuri- ja kirjastolautakunta antoi seuraavan lausunnon:

Aloitteentekijät esittävät että kaupungin tilojen käyttöä, varaamista ja vuokraamista kehitetään niin, että keskeisenä lähtökohtana on asukkaiden harrastustoiminnan, kansalaistoiminnan ja yhteiskunnallisen osallistumisen edistäminen.

Aloitteessa tuodaan esille keskeisenä ongelmana se, että kaupungilla on runsaasti tiloja mutta käytännössä niiden löytäminen ja saaminen käyttöön on kuitenkin usein vaikeaa.

Ongelma tiedostetaan ja siihen on pyritty löytämään ratkaisua useaan otteeseen. Muun muassa vuonna 2011 kaupunkitasoisen tilanvaraustyöryhmä selvitti mahdollisuutta yhtenäistää kaupungin virastojen tilanvarausjärjestelmiä. Tavoitteena oli, että vapaana olevat tilat ovat kuntalaisille jatkuvasti näkyvillä netissä ja tilattavissa helposti yhden asiakaslähtöisen varausjärjestelmän kautta.

Kirjasto asukastoiminnan tukena –kokeiluhankkeen loppuraportin johtopäätöksissä (16.12.2015) esitettiin kaupungin virastojen välisten prosessien selkiyttämistä ja asukastoiminnan tuen resursoinnin selvittämistä. Hankkeen yhtenä osana oli myös Varaamo tilanvarausjärjestelmän käynnistäminen.

Jatkovalmistelua varten asetettiin Asukas- ja yhteisötyö alueilla työryhmä jonka tehtävänä oli laatia 31.5.2016 mennessä edellä mainitusta kokeiluhankkeesta saatujen kokemusten pohjalta ehdotus yhtenäisestä toimintamallista ja -periaatteista, miten kaupungin julkiset palvelutilat ja –toiminnot avataan nykyistä kattavammin asukas- ja yhteisötoiminnan tukemiseksi ja kaupungin hallintokuntien yhteistyön edistämiseksi eri kaupunginosissa.

Kaupungin johtajiston päätöksellä (7.9.2016) Asukas- ja yhteisötyö alueilla työryhmän ehdottamat yleiset ja yhtenäiset periaatteet virastoille tilojen käyttöön kytketään kaupungin osallisuus- ja vuorovaikutusmallin valmistelutyöhön. Tavoitteena on avata tilat kuntalaisten varattavaksi.

Tässä vaiheessa päätöksen toimeenpanemiseksi on perustettu kaupunkitasoinen työryhmä, jossa laaditaan mahdollisimman yhtenevät tilojen ulosluovutusperiaatteet, yhtenäiset ja selkeät kriteerit maksulliselle ja maksuttomalle tilankäytölle sekä yhtenäiset ja selkeät periaatteet omavalvontaiseen käyttöön kasvatuksen ja koulutuksen sekä kulttuuri-ja vapaa-ajan toimialan tilojen osalta. Valmistelu tehdään kevään 2017 aikana.

Kaupungilla on paljon tyhjiä tiloja jotka eivät ole missään käytössä vajavaisen kunnon takia, mutta jotka sopisivat hyvin erilaisiksi kulttuuritiloiksi väliaikaisesti tai pidemmäksi aikaa (treenikämpiksi, ateljeeksi ja muun taiteen tekemiseen). Kulttuuri- ja kirjastolautakunta esittääkin, että kaupunki vuokraisi tiloja niiden käyttötarkoituksen mahdollistaessa ns. kylmätiloina erilaisille kulttuuritoimijoille. Vuokralainen olisi itse vastuussa tilojen kunnostamisesta ja vastuu tilojen kunnosta olisi näin ollen vuokralaisella itsellään. Tämä on  ajankohtaista ja perusteltua, koska kaupungin organisaatio on muuttumassa.

Lautakunta pitää tärkeänä sitä, että lisätään tilojen maksuttoman käytön mahdollisuuksia muun muassa lasten ja nuorten harrastustoiminnassa, asukastoiminnassa ja muussa ei-kaupallisessa asukkaille avoimessa toiminnassa. Samalla lautakunta toteaa, että tilojen nykyistä laajempi käyttöönotto ja maksuttomuus edellyttävät myös kirjaston ja muiden palvelujen resurssien lisäämistä.

Käsittely

09.05.2017 Esittelijän ehdotuksesta poiketen

Vastaehdotus:
Sami Muttilainen: Lisätään lausunnon loppuun:

Kaupungilla on paljon tyhjiä tiloja jotka eivät ole missään käytössä vajavaisen kunnon takia, mutta jotka sopisivat hyvin erilaisiksi kulttuuritiloiksi väliaikaisesti tai pidemmäksi aikaa (treenikämpiksi, ateljeeksi ja muun taiteen tekemiseen). Kulttuuri- ja kirjastolautakunta esittääkin, että kaupunki vuokraisi tiloja niiden käyttötarkoituksen mahdollistaessa ns. kylmätiloina erilaisille kulttuuritoimijoille. Vuokralainen olisi itse vastuussa tilojen kunnostamisesta ja vastuu tilojen kunnosta olisi näin ollen vuokralaisella itsellään. Tämä on ajankohtaista ja perusteltua, koska kaupungin organisaatio on muuttumassa.

Kannattaja: Juha-Pekka Väisänen

Lautakunta hyväksyi vastaehdotuksen yksimielisesti.

Vastaehdotus:
Juha-Pekka Väisänen: Esitän loppuun uuden kappaleen kuulumaan seuraavasti:

Lautakunta pitää tärkeänä sitä, että lisätään tilojen maksuttoman käytön mahdollisuuksia muun muassa lasten ja nuorten harrastustoiminnassa, asukastoiminnassa ja muussa ei-kaupallisessa asukkaille avoimessa toiminnassa. Samalla lautakunta toteaa, että tilojen nykyistä laajempi käyttöönotto ja maksuttomuus edellyttävät myös kirjaston ja muiden palvelujen resurssien lisäämistä.

Kannattaja: Risto Kolanen

Lautakunta hyväksyi vastaehdotuksen yksimielisesti.

Esittelijä

kirjastotoimen johtaja

Tuula Haavisto

Lisätiedot

Saara Ihamäki, kirjastotoimen apulaisjohtaja, puhelin: 310 85503

saara.ihamaki(a)hel.fi

Stuba Nikula, osastopäällikkö, puhelin: 310 37002

veikko.kunnas(a)hel.fi

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 10

Pohjoisesplanadi 11-13

+358 9 310 1641

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 17

Faksi

 

Alv.nro

kaupunginkanslia@hel.fi

http://www.hel.fi/kaupunginkanslia

+358 9 655 783

 

FI02012566