Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

28/2017

1 (1)

Kaupunginhallitus

 

 

 

 

Asia/9

 

21.08.2017

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 750

Liityntäpysäköintialueiden ja eräiden terminaalialueiden hallinnan siirtäminen liikenneliikelaitokselle

HEL 2017-006786 T 08 00 08

Päätös

Kaupunginhallitus päätti siirtää kaikkien Helsingin kaupungin hallinnassa olevien, autojen liityntäpysäköintiin tarkoitettujen alueiden hallinnan sekä Rautatientorin ja Malmin bussiterminaalialueiden hallinnan Helsingin kaupungin liikenneliikelaitokselle 1.1.2018 alkaen siirrettävien kohteiden tasearvosta.

Esittelijä

kansliapäällikkö

Sami Sarvilinna

Lisätiedot

Saara Kanto, suunnitteluinsinööri, puhelin: 310 25531

saara.kanto(a)hel.fi

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje, kaupunginhallitus

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Liikenneliikelaitoksen johtokunta esittää 13.6.2017 kaupunginhallitukselle, että hallinnan ja vastuiden selkeyttämiseksi keskitetään kaikkien Helsingin kaupungin hallinnassa olevien autojen liityntäpysäköintialueiden hallinta Helsingin kaupungin liikenneliikelaitokselle 1.1.2018 alkaen.

Samassa yhteydessä liikenneliikelaitoksen johtokunta esittää myös Rautatientorin ja Malmin bussiterminaalialueiden hallinnan siirtämistä HKL:lle ja joidenkin pysäköintialueiden osalta liityntäpysäköintistatuksesta luopumista.

Liikenneliikelaitoksen johtokunnan esitys on päätöshistoriassa.

Taustaa

HKL:n, kaupunkisuunnitteluviraston, rakennusviraston, kaupunginkanslian ja HSL:n yhteinen työryhmä on kevään 2017 aikana selvittänyt Helsingin kaupungin alueella olevat liityntäpysäköintipaikat, niiden hallintavastuut sekä nykyiset käyttötavat.

Autojen ja pyörien liityntäpysäköinnin hallintavastuu on kaupungin organisaatiossa jakautunut usealle eri taholle. Nyt esitetään kaikkien Helsingin kaupungin alueella kaupungin hallinnassa olevien autojen liityntäpysäköintialueiden siirtämistä HKL:n hallintaan niin, että alueiden hoito- ja kunnossapito on selkeästi yhden tahon vastuulla.

Liityntäpysäköintipaikkojen (sekä auto- että pyöräpysäköinti) määrän ja sijainnin tarkoituksenmukaisuuden arviointi tehdään edelleen kaupunkiympäristötoimialan maankäyttö ja kaupunkirakenne -palvelukokonaisuuden toimesta yhteistyössä HSL:n kanssa.

Helsingin kaupungin alueella on lähivuosina yhteensä 53 autojen liityntäpysäköintialuetta (käytössä tai toteutumassa), joista 26 kpl on HKL:n hallinnassa ja 19 kpl kaupunkiympäristön toimialan (aiemmin rakennusviraston) hallinnassa. Lisäksi mm. aiemman liikuntaviraston, aiemman kiinteistöviraston ja Liikenneviraston hallinnassa on ollut muutamia liityntäpysäköintialueeksi luokiteltuja alueita.

Myös HSL:n ja kuntien välisen infrasopimuksen piiriin kuuluvien bussiterminaalien osalta hallinta on jakautunut HKL:n ja rakennusviraston kesken siten, että Malmi ja Rautatientori ovat olleet rakennusviraston hallinnassa ja Elielinaukio, Itäkeskus ja Herttoniemi HKL:n hallinnassa.

Hallinnan siirtoesitys koskee 17 kaupunkiympäristötoimialan rakennukset ja yleiset alueet -palvelun hallinnoimaa autojen liityntäpysäköintialuetta pääosin junaratojen varsilla. Siirtoesitys ei koske kahta kaupunkiympäristön toimialan hallinnoimaa pysäköintialuetta, joissa ei ole selkeää joukkoliikenteen liityntäyhteyttä ja joiden osalta pysäköinnin on todettu palvelevan ensisijaisesti muuta pysäköintiä kuin liityntäpysäköintiä. Kalasataman keskukseen toteutettava liityntäpysäköinti (pysyvä käyttöoikeus) tulisi myös HKL:n hallintaan. Jatkossa myös uudet autojen liityntäpysäköintipaikat toteutetaan suoraan HKL:n hallintaan.

Tässä vaiheessa siirto koskisi polkupyörien liityntäpysäköintiä vain niiltä osin, kun pyöräpysäköintialueet sijaitsevat nyt siirrettävillä autojen pysäköintialueilla. Muilta osin pyöräpysäköintialueiden hallintaa esitetään tarkasteltavaksi uudelleen vuonna 2018, syksyllä 2017 tapahtuvan pysäköintipaikkojen inventoinnin jälkeen.

Työryhmän työn tuloksena todettiin lisäksi, että HSL:n ylläpitämästä liityntäpysäköintirekisteristä on tarkoituksenmukaista poistaa joitakin alueita (mm. aiemman liikuntaviraston ja aiemman kiinteistöviraston hallinnassa olevat alueet). Näiden kohteiden voidaan katsoa palvelevan ensisijaisesti jotain muuta toimintaa kuin liityntäpysäköintiä. Liityntäpysäköinti alueilla olisi kuitenkin edelleen mahdollista, mutta ei ohjattua.

Autojen liityntäpysäköintiin tarkoitettujen alueiden hallinnan keskittäminen on perusteltua niiden hoito- ja kunnossapitovastuiden selkeyttämiseksi. Keskitetty hallinta luo hyvät edellytykset ajantasaisen tiedon ylläpitämiseen ja tarvittaessa kokonaisuuden kehittämiseen. Myös HSL:n ja kuntien välisen infrasopimuksen piiriin kuuluvien bussiterminaalien hallinnan keskittäminen on mm. vastuukysymysten ja HSL:n infrakorvausten hallinnan näkökulmasta tarkoituksenmukaista.

Siirrettävien kohteiden tasearvo on noin 2,4 milj. eur (04/2017) ja ylläpitokustannukset yhteensä noin 67 000 eur vuodessa. Autojen liityntäpysäköintipaikkojen hallinnan siirron myötä HKL:lle tulee kohdistumaan Kalasataman keskukseen ja Laajasalon kauppakeskukseen toteutettavien käyttöoikeuskohteiden myötä investointeja noin 5 milj. eur vuonna 2018 ja noin 1 milj. eur viimeistään vuonna 2025. Vaikutukset investointi- ja käyttötalouteen tullaan ottamaan huomioon vuoden 2018 talousarvion valmistelussa.

Asia on valmisteltu yhteistyössä HKL:n, kaupunkiympäristön maankäyttö ja kaupunkirakenne -palvelun ja kaupunginkanslian kesken.

Esittelijä

kansliapäällikkö

Sami Sarvilinna

Lisätiedot

Saara Kanto, suunnitteluinsinööri, puhelin: 310 25531

saara.kanto(a)hel.fi

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje, kaupunginhallitus

Tiedoksi

HKL

Kymp

Päätöshistoria

Liikenneliikelaitoksen johtokunta 13.06.2017 § 11

HEL 2017-006786 T 08 00 08

Päätös

Liikenneliikelaitoksen johtokunta päätti esittää kaupunginhallitukselle, että hallinnan ja vastuiden selkeyttämiseksi keskitetään kaikkien Helsingin kaupungin hallinnassa olevien autojen liityntäpysäköintialueiden osalta alueiden hallinta Helsingin kaupungin liikenneliikelaitokselle 1.1.2018 alkaen.

Samassa yhteydessä esitetään myös Rautatientorin ja Malmin bussiterminaalialueiden hallinnan siirtämistä HKL:lle. Lisäksi joidenkin pysäköintialueiden osalta esitetään liityntäpysäköintistatuksesta luopumista.

Hallinnan siirto koskee 16:ta kaupunkiympäristötoimialan maankäyttö- ja kaupunkirakenne MAKA:n (ent. rakennusviraston) hallitsemaa autojen liityntäpysäköintialuetta pääosin junaratojen varsilla. Kalasataman keskukseen tuleva liityntäpysäköinti esitetään toteutettavan HKL:n hallintaan. Jatkossa myös uudet autojen liityntäpysäköintipaikat toteutetaan suoraan HKL:n hallintaan.

Esittelijä

yksikön johtaja

Karoliina Rajakallio

Lisätiedot

Karoliina Rajakallio, yksikön johtaja, puhelin: 310

karoliina.rajakallio(a)hel.fi

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 10

Pohjoisesplanadi 11-13

+358 9 310 1641

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 17

Faksi

 

Alv.nro

kaupunginkanslia@hel.fi

http://www.hel.fi/kaupunginkanslia

+358 9 655 783

 

FI02012566