Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

21/2017

1 (1)

Kaupunginhallitus

 

 

 

 

Ryj/4

 

29.05.2017

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 621

Valtuutettu Arja Karhuvaaran toivomusponsi maamassojen ja infrarakentamisen kilpailutuksen ja hankintojen julkistaminen avoimena datana

HEL 2016-007115 T 00 00 03

Päätös

Kaupunginhallitus päätti merkitä tiedoksi selvityksen kaupunginvaltuuston 8.6.2016 hyväksymän toivomusponnen (Karhuvaara) johdosta tehdyistä toimenpiteistä ja toimintaa selvityksen ponnen ehdottajalle sekä tiedoksi muille valtuutetuille.

Esittelijä

apulaiskaupunginjohtaja

Pekka Sauri

Lisätiedot

Timo Linden, vs. apulaiskaupunginsihteeri, puhelin: 310 36550

timo.linden(a)hel.fi

Liitteet

1

Karhuvaara Arja, toivomusponsi 2, Kvsto 8.6.2016 asia 6

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Päättäessään 8.6.2016 merkitä tiedoksi Helsingin kaupungin ympäristöraportin vuodelta 2015 kaupunginvaltuusto edellyttää, että maamassojen ja infrarakentamisenkilpailutus, hankinnat ja toimijat sekä toiminnan tuotot ja kulut tehdään kaupungin sivuille näkyviksi avoimen datan periaatteiden mukaan. Näin voidaan myös seurata alueille toteutettavia kilpailuja, viranhaltijoiden suorahankintoja ja seurata kaupungin rakentumisen kulurakennetta.

Selvitystä varten on saatu lausunnot rakennusvirastolta ja hankintakeskukselta.

Rakennusvirasto on lausunnossaan todennut, että virastolla oli käytössään ennen 1.1.2017 oma taloushallintojärjestelmä, jolloin taloustiedot eivät olleet saatavilla avoimessa datassa. Rakennusvirasto siirtyi käyttämään kaupunkiyhteistä järjestelmää kuluvan vuoden alusta ja tästä alkaen taloustietojen raportointi avoimen data avulla hoidetaan kaupunkiyhteisen raportointisyklin ja -sisällön mukaisesti.

Helsingin kaupunki julkaisee avoimena datana kaupungin virastojen hankintatiedot. Tiedot sisältävät Helsingin kaupungin ostot (palvelut, aineet ja tarvikkeet, käyttöomaisuushankinnat) vuodesta 2012 alkaen. Hankintatiedot käsittävät kaikkien virastojen ja liikelaitosten ostot. Tiedot mahdollistavat ostojen tarkastelun toimittaja- ja tilitasolla.

Esittelijä

apulaiskaupunginjohtaja

Pekka Sauri

Lisätiedot

Timo Linden, vs. apulaiskaupunginsihteeri, puhelin: 310 36550

timo.linden(a)hel.fi

Liitteet

1

Karhuvaara Arja, toivomusponsi 2, Kvsto 8.6.2016 asia 6

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Tiedoksi

Toivomusponnen esittäjä

Päätöshistoria

Rakennusvirasto 27.10.2016

HEL 2016-007115 T 00 00 03

 

Ponnessa mainittuja tietoja ei ole avoimessa datassa saatavilla. Rakennusvirasto noudattaa kaupungin avoimen data periaatteita. Rakennusvirastossa on käytössä oma taloushallintojärjestelmä, mutta siirtyy käyttämään kaupunkiyhteistä järjestelmää 1.1.2017. Tämän jälkeen taloustietojen raportointi avoimen datan avulla hoidetaan kaupunkiyhteisen raportointisyklin ja -sisällön mukaisesti.

Lisätiedot

Kari Vuorinen, tietohallintopäällikkö, puhelin: 310 38240

kari.vuorinen(a)hel.fi

Leena Sutela, talouspäällikkö, puhelin: 310 39841

leena.sutela(a)hel.fi

 

Teknisen palvelun lautakunta 22.09.2016 § 135

HEL 2016-007115 T 00 00 03

Lausunto

Teknisen palvelun lautakunta antoi valtuutettu Arja Karhuvaaran toivomuspontta koskevan lausunnon seuraavasti:

Hankintakeskus ja sen kilpailuttamat tuotteet

Helsingin kaupungin hankintakeskuksen tehtävänä on palvella kaupungin hallintokuntia tarjoamalla toimialaansa kuuluvia kilpailutus- ja logistiikkapalveluita. Hankintakeskus huolehtii teknisen palvelun lautakunnan alaisena osaltaan kaupungin hankintapalveluista ja keskitetyistä tukipalveluista kaupunginvaltuuston ja kaupunginhallituksen hyväksymien tavoitteiden mukaisesti.

Hankintakeskuksessa kilpailutetaan tavara- ja palveluhankintoja yhteishankintoina ja erillishankintoina. Yhteishankinnat tehdään puitesopimuksina, joita voivat hyödyntää kaikki hallintokunnat. Erillishankinta tehdään tyypillisesti vain yhden hallintokunnan käyttöön sen tekemän toimeksiannon perusteella. Hankintakeskuksessa ei kilpailuteta maankäyttöön tai infrarakentamiseen liittyviä eikä muitakaan urakkahankintoja.

Hankintakeskuksen kilpailutuksissa noudatetaan hankintalainsäädäntöä, talousarvion noudattamisohjeita, kaupungin hankintaohjeita ja harmaan talouden torjunnan ohjetta sekä kaupungin hankintastrategiaa.

Hankintamenettelyt

Hankintakeskuksessa käytetään hankintalain mukaisia hankintamenettelyjä. Pääasiallisesti käytetään avointa menettelyä, toisinaan myös rajoitettua menettelyä ja neuvottelumenettelyä. Koska hankintakeskus on nimenomaan kilpailuttamisia hoitava hallintoyksikkö, tehdään suorahankintaa hyvin vähän, ja silloin kun suorahankintaa tehdään, voidaan sitä tehdä vain, jos hankintalaissa suorahankinnalle asetetut edellytykset täyttyvät. Suorahankinnoista tehdään hankintalain mukaisesti aina myös hankintapäätös.

Kilpailutuksissa käytetään säännönmukaisesti sähköistä kilpailutusjärjestelmää (Cloudia) tarjouspyyntöjen laadinnassa ja julkaisemisessa sekä tarjousten vastaanottamisessa. Hankintakeskuksen avoinna olevat kilpailutukset ovat kaikkien nähtävillä hankintakeskuksen internet-sivulla sähköisen kilpailuttamisjärjestelmän tarjousportaalissa (tarjouspalvelu.fi).

Hankintakeskuksen valmistelemat hankintapäätökset tekee joko hankintajohtaja toimivaltuuksiensa puitteissa tai teknisen palvelun lautakunta. Hankintajohtajan ja teknisen palvelun lautakunnan päätökset löytyvät avoimen datan periaatteen mukaisesti Helsingin kaupungin julkisilta nettisivuilta.

Hankinta-asiakirjojen, hankintapäätösten ja hankintasopimusten julkisuus

Hankinta-asiakirjojen julkisuuteen sovelletaan julkisuuslakia. Hankintakeskuksen tarjouspyynnöt löytyvät kaikille avoimina tietoina sähköisestä tarjousportaalista tarjouspalvelu.fi:stä allekirjoittamisen ja julkaisemisen jälkeen. Jo päättyneiden kilpailutusten asiakirjoista annetaan julkisuuslain mukaisesti tietoja pyydettäessä.

Hankintapäätökset liitteineen ovat julkisia niiden allekirjoittamisen jälkeen. Hankintapäätökset näkyvät avoimen datan periaatteiden mukaisesti Helsingin kaupungin julkisilla nettisivuilla viranhaltijapäätöksinä tai teknisen palvelun lautakunnan päätössivuilla.

Hankintasopimus on julkinen sen allekirjoittamisen jälkeen. Tarjousasiakirjat ovat yleisölle julkisia niin ikään hankintasopimuksen allekirjoittamisen jälkeen. Hankintasopimuksissa ja tarjousasiakirjoissa olevat liike- ja ammattisalaisuudet eivät ole julkisia. Hankintasopimuksista ja tarjousasiakirjoista annetaan julkisuuslain mukaisesti tietoja pyydettäessä.

Hankintatiedot avoimena datana

Helsingin kaupunki julkaisee avoimena datana kaupungin virastojen hankintatiedot. Tiedot sisältävät Helsingin kaupungin ostot (palvelut, aineet ja tarvikkeet, käyttöomaisuushankinnat) vuodesta 2012 alkaen. Hankintatiedot käsittävät kaikkien virastojen ja liikelaitosten ostot. Tiedot mahdollistavat ostojen tarkastelun toimittaja- ja tilitasolla.

Esittelijä

hankintajohtaja

Jorma Lamminmäki

Lisätiedot

Marja Sarmela, hankintalakimies, puhelin: 310 31651

marja.sarmela(a)hel.fi

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 10

Pohjoisesplanadi 11-13

+358 9 310 1641

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 17

Faksi

 

Alv.nro

kaupunginkanslia@hel.fi

http://www.hel.fi/kaupunginkanslia

+358 9 655 783

 

FI02012566