Helsingin kaupunki

Esityslista

14/2017

1 (1)

Kaupunginhallitus

 

 

 

 

Kaj/4

 

10.4.2017

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Päätöshistoria

Kaupunginkanslia Kaupunkisuunnittelu- ja kiinteistötointa johtava apulaiskaupunginjohtaja 08.03.2017 § 15

HEL 2016-013280 T 10 05 02

Päätös

Kaupunkisuunnittelu- ja kiinteistötointa johtava apulaiskaupunginjohtaja
päätti antaa seuraavan vastauksen Kansallinen kaupunkipuisto Helsinkiin! -liikkeen aloitteeseen, jossa esitetään kansallisen kaupunkipuiston saamista Helsinkiin.

Kansallinen kaupunkipuisto Helsinkiin! -liike on tehnyt aloitteen, jonka on allekirjoittanut 670 henkilöä. Kuten aloitteessakin kerrotaan, on se saman sisältöinen valtuustoaloitteen kanssa, jonka kaupunginvaltuusto käsitteli 22.2.2017 (128 §). Jotta voitaisiin luoda pohja kaupunkipuistoa
koskevalle yhteiselle näkemykselle, katsoi kaupunginhallitus, että kansallisen kaupunkipuiston perustamisselvitys on tehtävä. Perustamisselvityksen pohjalta voidaan päättää kansallisen kaupunkipuiston perustamisesta tai perustamatta jättämisestä. Kaupunginvaltuuston kokouksessa tehtiin kaksi hyväksyttyä toivomuspontta:

        Kaupunginvaltuusto edellyttää, että selvitetään mahdollisuudet aloittaa kansallisen kaupunkipuiston perustamisselvitys vuoden 2017 aikana.

        Kaupunginvaltuusto edellyttää, että hyväksyessään aloitteen selvitetään mahdollisuudet järjestää perustamisselvityksen yhteydessä kysely kaupunkilaisille siitä, mitä helsinkiläiset kaupunkimetsät ja -puistot ja kulttuuriympäristöt kaupunkilaisille merkitsevät.

Kaupunginhallitus on 27.2.2017 tekemässään täytäntöönpanopäätöksessä (205 §) kehottanut kaupunkisuunnitteluvirastoa, rakennusvirastoa, kaupunginmuseota ja ympäristökeskusta aloittamaan kansallisen kaupunkipuiston perustamisselvityksen laatimisen. Lisäksi kaupunginhallitus edellytti, että perustamisselvitystyöstä tehdään pilottihanke Helsingin uudessa osallisuus- ja vuorovaikutustoimintamallissa.

Tarkoituksena on, että kaupunginjohtaja asettaa maaliskuun 2017 kuluessa kansallisen kaupunkipuiston perustamisselvityksen ohjausryhmän, jonka tehtävänä on käynnistää perustamisselvitystyö vuoden 2017 aikana. Työn ensimmäisessä vaiheessa on tarkoitus selvittää Helsingin kansallisen kaupunkipuiston sisältöä koskevat helsinkiläiset piirteet, alustavat rajausedellytykset, kaavalliset valmiudet ja edellytykset, suhde uuden yleiskaavan arvioituun muuhun maankäyttöön sekä tunnistaa lisäselvitystarpeet ja hankkeen hyödyt ja haitat.

Esittelijätiedot

apulaiskaupunginjohtaja

Anni Sinnemäki

Lisätiedot

Anna Villeneuve, hallintoasiantuntija, puhelin: 310 36045

anna.villeneuve(a)hel.fi