Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

13/2017

1 (1)

Kaupunginhallitus

 

 

 

 

Sj/1

 

03.04.2017

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 345

Valtuutettu René Hurstin toivomusponsi mahdollisuuksista järjestää ilmaisia hygieniapassikoulutustilaisuuksia

HEL 2016-005426 T 00 00 03

Päätös

Kaupunginhallitus päätti merkitä tiedoksi selvityksen kaupunginvaltuuston 27.4.2016 hyväksymän toivomusponnen (Hursti) johdosta tehdyistä toimenpiteistä ja toimittaa selvityksen ponnen ehdottajalle sekä tiedoksi muille valtuutetuille.

Esittelijä

apulaiskaupunginjohtaja

Ritva Viljanen

Lisätiedot

Tero Niininen, erityissuunnittelija, puhelin: 310 25915

tero.niininen(a)hel.fi

Liitteet

1

Hursti René, toivomusponsi 3, Kvsto 27.4.2016 asia 3

2

Olk 14.2.2017.pdf

3

Stojk 21.2.2017.pdf

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Ponnen ehdottaja

Esitysteksti
Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Hyväksyessään 27.4.2016 valtuutettu René Hurstin aloitteen hygieniapassikoulutuksesta kaupunginvaltuusto hyväksyi seuraavan toivomusponnen:

”Kaupunginvaltuusto edellyttää, että selvitetään mahdollisuuksia järjestää ilmaisia hygieniapassikoulutus-, ja testitilaisuuksia yhdessä Helsingin kaupungin ja Eviran valtuuttamien osaamistestaajien järjestämänä. Hygieniapassi auttaa työllistymistä aloille, joissa hygieniapassi on pakollinen. Maksuttomana kaikki voivat osallistua varallisuudesta riippumatta näin tapahtuu myös sosiaalinen oikeudenmukaisuus.” (René Hursti)

Kaupunginvaltuuston työjärjestyksen 24 §:n mukaan kaupunginhallituksen on toimitettava ponnen ehdottajalle kirjallinen selvitys toivomusponnen johdosta tehdyistä toimenpiteistä viimeistään vuoden kuluttua ponnen hyväksymisestä. Selvitys on toimitettava erikseen tiedoksi myös muille valtuutetuille.

Toivomusponnen johdosta on saatu opetuslautakunnan ja suomenkielisen työväenopiston johtokunnan lausunnot, joissa todetaan, että hygieniaosaamisella tarkoitetaan elintarvikealan yrityksissä työskentelevien ja elintarvikkeita ammatikseen käsittelevien henkilöiden tietoja ja osaamista. Se on lakisääteinen velvoite elintarvikealalla ja se perustuu 1. maaliskuuta 2006 voimaan tulleeseen elintarvikelakiin. Hygieniapassin voi saada suorittamalla Eviran laatiman erityisen osaamistestin tai esittämällä todistuksen niistä tutkinnoista, joihin vastaavat tiedot katsotaan sisältyvän. Osaamistodistus on voimassa toistaiseksi, eli ikuisesti kunnes mahdollisesti lainsäädäntö muuttaa sen.

Osaamistestejä järjestävät ja hygieniapasseja myöntävät Eviran hyväksymät osaamistestaajat. Osaamistestaajat toimivat itsenäisesti tai ovat osa koulutuksenjärjestäjän toimintaa. Hygieniapassin voi suorittaa osallistumalla hygieniaosaamiskoulutukseen ja osaamistestiin tai pelkkään osaamistestiin. Pääkaupunkiseudulla pelkän osaamistestin hinta on keskimäärin 50 euroa.

Helsingissä Stadin ammattiopistossa ja Stadin aikuisopistossa hygieniapassin voi suorittaa osana ammatillisia opintoja, avoimina opintoina tai erillisenä kurssina. Hygieniaosaaminen sisältyy lähihoitajan, hotelli-, ravintola- ja cateringalan sekä elintarvikealan opintoihin. Opiskelijoille koulutus on maksutonta, mutta heiltä veloitetaan Eviran asetuksen mukainen todistuksen hinta kuusi euroa. Hygieniaosaamiskoulutusta ja osaamistestejä on maksullisena palvelutoimintana suoritettu Stadin aikuisopistossa vuosittain noin 150 kappaletta.

Avoimien opintojen kautta hygieniapasseja on suoritettu vuosittain noin 100 ja koulutus on ollut osallistujille maksutonta. Koulutukset on kustannettu kaupungin erilisellä juhlavuoden määrärahalla. Lähtökohtana avoimina opintoina suoritettavissa maksuttomissa hygieniaosaamiskoulutuksessa ja osaamistestaamisissa on ollut nuorten työllistämismahdollisuuksien lisääminen ja sosiaalisen tasavertaisuuden lisääminen.

Stadin ammatti- ja aikuisopistossa pystytään vuosittain tarjoamaan noin 500 henkilölle hygieniaosaamiskoulutusta ja osaamistestejä maksuttomina hygieniaosaamiskoulutuksina ja osaamistesteinä osana työllisyydenhoidon toimenpiteitä tai avoimia opintoja.

Suomenkielinen työväenopisto järjestää myös hygieniaosaamiskorttikoulutuksia ja työväenopistolla on mahdollisuus vielä lisätä koulutuksia ja tenttitilaisuuksia tarvittaessa. Työväenopisto on perinyt opiston normaalin kurssimaksun koulutuksesta ja osaamistestistä. Opiskelija maksaa tutkintomateriaalin ja hygieniapassin hinnan 30 euroa. Vähävaraisten on mahdollista hakea vapautusta tai alennusta kurssimaksusta.

Esittelijä

apulaiskaupunginjohtaja

Ritva Viljanen

Lisätiedot

Tero Niininen, erityissuunnittelija, puhelin: 310 25915

tero.niininen(a)hel.fi

Liitteet

1

Hursti René, toivomusponsi 3, Kvsto 27.4.2016 asia 3

2

Olk 14.2.2017.pdf

3

Stojk 21.2.2017.pdf

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Ponnen ehdottaja

Esitysteksti
Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Päätöshistoria

Suomenkielisen työväenopiston jk 21.02.2017 § 17

HEL 2016-005426 T 00 00 03

Päätös

Suomenkielisen työväenopiston johtokunta päätti antaa seuraavan lausunnon toivomusponnesta 3:

Työväenopisto on järjestänyt hygieniaosaamiskorttikoulutuksia useamman vuoden ajan ja opistolla on valmius jatkaa koulutuksia sekä lisätä koulutuksia ja tenttitilaisuuksia, mikäli siihen on tarvetta. Työväenopisto on perinyt opiston normaalin kurssimaksun koulutuksesta ja tenttitilaisuudesta. Opiskelija on myös maksanut  tutkintomateriaalin ja passin hinnan (30 euroa). Vähävaraisten on mahdollista hakea vapautusta tai alennusta kurssimaksusta.

Esittelijä

opetusosaston osastopäällikkö

Eero Julkunen

Lisätiedot

Eero Julkunen, opetusosaston osastopäällikkö, puhelin: 310 88531

eero.julkunen(a)hel.fi

 

Opetuslautakunta 14.02.2017 § 23

HEL 2016-005426 T 00 00 03

Lausunto

Opetuslautakunta antoi kaupunginhallitukselle seuraavan lausunnon:

Hygieniaosaamisella tarkoitetaan elintarvikealan yrityksissä työskentelevien ja elintarvikkeita ammatikseen käsittelevien henkilöiden tietoja sekä osaamista. Hygieniaosaaminen on lakisääteinen velvoite elintarvikealalla. Hygieniapassin voi saada suorittamalla hyväksytysti Eviran laatiman erityisen osaamistestin tai esittämällä todistuksen niistä tutkinnoista, joihin vastaavat tiedot katsotaan sisältyvän. Evira ei järjestä hygieniaosaamiskoulutusta, osaamistestejä eikä myönnä hygieniapasseja. 

Osaamistestejä järjestävät ja hygieniapasseja myöntävät Eviran hyväksymät osaamistestaajat. Evira koordinoi hygieniapassien tilaamista ja laskuttaa osaamistestaajilta maksuasetuksen mukaisen materiaali- ja työkulun (voimassa olevan asetuksen mukaan 6,00 euroa/myönnetty todistus). Osaamistestaajat toimivat itsenäisesti tai ovat osa koulutuksenjärjestäjän toimintaa. Hygieniapassin voi suorittaa osallistumalla hygieniaosaamiskoulutukseen ja osaamistestiin tai pelkkään osaamistestiin. Hygieniapassin hinta vaihtelee toteuttajan mukaan. Pääkaupunkiseudulla pelkän osaamistestin hinta on keskimäärin 50 euroa.

Helsingissä Stadin ammatti- ja aikuisopistossa hygieniapassin voi suorittaa osana ammatillisia opintoja, avoimina opintoina tai erillisenä kurssina. Hygieniaosaaminen sisältyy lähihoitajan, hotelli-ravintola- ja cateringalan sekä elintarvikealan opintoihin. Opiskelijoille hygieniaosaamiseen liittyvä hygieniaosaamiskoulutus on maksutonta, mutta opiskelijoilta veloitetaan Eviran asetuksen mukainen todistuksen hinta (6 euroa). Hygieniaosaamiskoulutusta ja osaamistestejä on maksullisena palvelutoimintana suoritettu Stadin aikuisopistossa vuosittain noin 150.

Avoimien opintojen kautta hygieniapasseja on suoritettu noin 100 vuodessa ja koulutus on ollut osallistujalle maksutonta. Avoimina opintoina järjestetyt hygieniaosaamiskoulutukset on kustannettu Helsingin kaupungin juhlarahalla toimineesta Avoin ammattiopisto -hankkeesta. Hankkeen jälkeen hygieniaosaamiskoulutusta on toteutettu kaupunginhallituksen erillisellä määrärahalla, joka on tarkoitettu avointen opintojen toteuttamiseen. Lähtökohtana avoimina opintoina suoritettavissa maksuttomissa hygieniaosaamiskoulutuksissa ja osaamistestaamisissa on nuorten työllistämismahdollisuuksien lisääminen ja sosiaalisen tasavertaisuuden toteutuminen.

Hygieniaosaamiskoulutusta ja osaamistestejä on järjestetty myös osana Helsingin kaupungin työllisyydenhoitoa. Tämän palvelun järjestäminen on siirtynyt 1.1.2017 alkaen Stadin aikuisopiston vastuulle. Työllisyydenhoidon toimenpiteenä hygieniapasseja on suoritettu keskimäärin 250 kappaletta vuodessa. Työllisyydenhoidon toimenpiteenä hygieniaosaamiskoulutukset ja osaamistestit ovat maksuttomia helsinkiläiselle alle 30-vuotiaalle työttömälle nuorelle sekä yli 30-vuotiaalle pitkäaikaistyöttömälle.

Hygieniaosaamiskoulutusten ja osaamistestien kustannukset koostuvat osaamistestaajien eli opettajien resurssista sekä Eviran todistusmaksusta. Stadin ammatti- ja aikuisopistossa pystytään vuosittain hoitamaan osallistujille maksuttomia hygieniaosaamiskoulutuksia ja osaamistestejä työllisyydenhoidon toimenpiteinä tai avoimina opintoina. Nykyiset resurssit riittävät tarjoamaan maksuttomia hygieniaosaamiskoulutuksia ja osaamistestejä 500 henkilölle.

Esittelijä

opetustoimen johtaja

Liisa Pohjolainen

Lisätiedot

Sanna Velin, erityissuunnittelija, puhelin: 310 86726

sanna.velin(a)hel.fi

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 10

Pohjoisesplanadi 11-13

+358 9 310 1641

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 17

Faksi

 

Alv.nro

kaupunginkanslia@hel.fi

http://www.hel.fi/kaupunginkanslia

+358 9 655 783

 

FI02012566