Helsingin kaupunki

Esityslista

12/2017

1 (1)

Kaupunginhallitus

 

 

 

 

Kj/7

 

27.3.2017

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Päätöshistoria

Yleisten töiden lautakunta 29.11.2016 § 463

HEL 2016-005410 T 00 00 03

Lausunto

Yleisten töiden lautakunta antoi kaupunginhallitukselle seuraavan lausunnon:

Koska rakennusvirasto hallinnoi yleisiä ulkoalueita, lausunnossa otetaan kantaa sähköpistokkeiden sijoittamiseen vain niille alueille.

Sähköpistokkeiden sijoittaminen kaupunkitilaan julkiseen käyttöön on paitsi käyttäjien tarpeisiin vastaamista, myös kannatettavaa. Kuten toivomusponnessa on esitetty, pistokkeiden sijoittaminen olisi luontevinta sisätiloihin ja kulkuvälineisiin. Sähköpistokkeiden sijoittaminen on hankalaa ulkotilassa olemassa oleviin, rakennusviraston hallinnoimiin rakenteisiin. Maailmalla on kuitenkin erilaisia latausautomaatteja ja -katoksia, joita voisi harkita myös Helsinkiin. Tällöin niille tulee osoittaa sopiva sijainti esimerkiksi keskeiselle kulku- ja oleskeluaukiolle ja kilpailuttaa paikat palveluntarjoajille. Oman haasteensa sähkön jakelulle ulkotiloissa aiheuttaa Suomen vaihteleva sää.

Esittelijä

kaupunginarkkitehti

Jukka Kauto

Lisätiedot

Pia Rantanen, suunnitteluvastaava, puhelin: 310 38812

pia.rantanen(a)hel.fi

 

Liikennelaitos -liikelaitoksen johtokunta (HKL) 10.11.2016 § 186

HEL 2016-005410 T 00 00 03

Lausunto

Liikennelaitos -liikelaitoksen johtokunta päätti antaa seuraavan lausunnon kaupunginhallitukselle koskien Björn Månssonin toivomuspontta selvittää mahdollisuuksia sijoittaa matkustajille tarkoitettuja sähköpistokkeita julkisen liikenteen terminaaleihin ja suuremmille pysäkeille sekä uusiin hankittaviin kulkuvälineisiin.

HKL:n tavoiteohjelmassa on kirjattu tavoitteeksi HKL:n pyrkimys edistää hyvää matkustuskokemusta. Näin HKL pyrkii kasvattamaan kestävien liikkumistapojen osuutta kaupunkilaisten liikkumisessa ja toteuttamaan oman osansa sujuvassa matkaketjussa. HKL:llä tämä tarkoittaa muun muassa hyvää asiakaspalvelua, pysäkkejä ja asemia sekä kehittyviä palveluita matkustajille. Joukkoliikenteeseen kytkeytyvien arjen sujuvuutta tukevien palveluiden, kuten sähköpistokkeiden saatavuus ja tarjoaminen on osa joukkoliikenteen hyvää asiakaspalvelua ja houkuttelevuutta.

HKL:n tavoitteena on selvittää hallinnoimillaan ja ylläpitämillään terminaaleilla sekä pysäkeillä mahdolliset asennuspaikat sähköpistokkeille vuoden 2017 aikana. Koeasennukseen valittavien paikkojen osalta on myös tavoite tehdä varsinaiset asennustyöt vuoden 2017 aikana. Koeasennuksesta saatujen kokemusten perusteella tehdään päätös siitä laajennetaanko asennuksia. Arvioinnissa otetaan huomioon mm. ylläpitokustannukset, käyttöaste sekä asiakkaiden antama palaute.

Raitiovaunujen osalta pistokkeita ei ole liikennöitävässä kalustossa. Uusimmissa Artic-raitiovaunuissa USB-pistokkeen asennus olisi mahdollinen, mutta asennukset eivät ole toistaiseksi suunnitelmissa. Artic-vaunun osalta pyritään tekemään kustannusarvio ja arvio toteutettavuudesta vielä talven 2016-2017 aikana. Vanhemman nivelraitiovaunukaluston osalta tehdään selvitys vuoden 2017 alussa mahdollisuudesta asentaa joko sähköpistokkeet tai USB-pistoke raitiovaunuihin peruskorjausten yhteydessä. Kyseiset peruskorjaukset tullaan suorittamaan osaan nivelraitiovaunuista vuosina 2017–2021.

Raidejokerin vaunuihin sähköpistokkeet on huomioitu jo kalustomäärityksessä, missä on eritelty kaluston tekniset ominaisuudet.

Metrojunissa on vastaava tilanne kuin raitiovaunuissa. Junissa ei tällä hetkellä ole sähköpistokkeita. Uusiin metrojuniin tutkitaan parhaillaan USB-pistokkeiden asennusmahdollisuuksia sekä kustannuksia ja vuoden 2017 alun aikana valmistuvan selvityksen pohjalta tehdään arvio siitä, mikä on mahdollinen etenemistapa.

HKL tulee edelleen käynnissä olevassa pysäkkikatosten uusimista koskevassa kilpailuttamishankkeessa ottamaan teknisissä vaatimuksissa huomioon myös mahdollisuuden sijoittaa katoksiin toivomusponnessa tarkoitettuja matkustajille tarkoitettuja sähköpistokkeita.

Esittelijä

yksikön johtaja

Karoliina Rajakallio

Lisätiedot

Markus Keisala, kehittämispäällikkö, puhelin: 310 35838

markus.keisala(a)hel.fi