Helsingin kaupunki

Esityslista

10/2017

1 (1)

Kaupunginhallitus

 

 

 

 

Ryj/1

 

13.3.2017

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Päätöshistoria

Yleisten töiden lautakunta 14.02.2017 § 63

HEL 2016-011912 T 10 05 02

Esitys

Yleisten töiden lautakunta esitti kaupunginhallitukselle Pukinmäen rantapuiston ja Bockinpuiston luoteisosan puistokäytävän puistosuunnitelman nro VIO 5835/1 hyväksymistä.

Lähtökohdat ja tavoitteet

Suunnittelualueena on Pukinmäen eteläosassa sijaitsevat Pukinmäen rantapuisto (eteläinen) ja Bockinpuiston luoteisosan puistokäytävä. Puistot yhdistävä Käskynhaltijantien sillan alitus suunnitellaan erillisenä hankkeena.

Puisto rajautuu etelässä Vantaanjokeen, pohjoisessa Kehä I:een, Isonpellontiehen ja sen varteen rakennettaviin asuintontteihin, Pukinmäen Puutarha Oy:n puutarhamyymälään sekä idässä Käskynhaltijantiehen ja Bockinpuistoon. Alue on merkitty voimassaolevissa asemakaavoissa puistoalueeksi (P tai VP). Puiston pohjoisosassa oleva alue, joka rajautuu Kehä I:een, on merkitty suojaviheralueeksi. Keväällä 2016 vahvistettuun kaavaan on merkitty uusi ulkoilutie ja hulevesien viivytysaltaita. Suunnittelualueen pinta-ala on noin 5,4 hehtaaria.

Suunnittelualue sijoittuu maisema- ja luontoarvojen sekä virkistyksen kannalta merkittävään Vantaanjoen laaksoon ja maakunnallisesti arvokkaaseen kulttuuriympäristöön. Puistoalue on entistä avo-ojitettua peltoa, joka on muuttunut niittymäiseksi ja jolla kasvaa luontaisesti kehittynyttä lehtimetsää. Alueella on aiemmin sijainnut muutamia asuintaloja, joiden puutarhojen jäljiltä siellä kasvaa vanhoja puutarhakasveja, mm. hedelmäpuita ja koristepensaita.

Suunnitelman tavoitteena on luoda yleisilmeeltään monipuolinen viher-alue, jonka läpi kulkee merkittävä ulkoilureitti. Tavoitteena on säilyttää alueen ekologiset arvot ja vahvistaa alueen asemaa osana Vantaanjoen laakson kulttuurimaisemaa ja viheralueiden verkostoa.

Puistoalueen luontoarvoja, erityisesti vanhoihin puihin liittyen, selvitettiin syksyllä 2016. Selvityksen mukaan alueelta ei löydetty luonnonsuojelulain tai -asetuksen mainitsemia lajeja. Selvityksen kautta alueelta löytyi kuitenkin huomionarvoinen vihervyökääpä. Raita, jossa se kasvaa on esitetty säilytettäväksi. Puiston itäosassa kasvaa laajoja kasvustoja haitallista vieraslajia, pajuasteria. Esiintymää pyritään pienentämään ja hävittämään suunnitelman mukaisilla niittyalueen hoitotoimenpiteillä.

Suunnitelma

Vantaanjoki on näkyvä osa puiston virkistys- ja maisema-arvoja. Aluetta hoidetaan hallitusti luonnonhoidon menetelmin, jotta näkymät Vantaanjoelle säilyvät tai paranevat. Alueella säilytetään puuston ja pensaikon mosaiikkimainen monipuolisuus linnustollisesti arvokkaalla ranta-alueella. Joenrannan niityt säilytetään luonnonmukaisina. Pohjoisosan metsikkö säilytetään suojaamaan rantapuistoa liikenteen haitoilta.

Puistoon toteutetaan pääulkoilureitti, joka valaistaan. Reitiltä rantaan risteäviä polkuja ja entisen pihapiirin läpi rakennettavaa polkua ei valaista. Pihapiiristä länteen rantapolku toteutetaan nykyiselle paikalleen kevyenä rakenteena vain pintakerros kunnostamalla. Pääulkoilureittiin liittyvä Käskynhaltijantien sillan alitus suunnitellaan erillisenä hankkeena.

Hulevedet johdetaan tonteilta ja niittyalueilta ulkoilureittien ali ja edelleen Vantaanjokeen. Puiston entisen peltoalueen läpi kulkeva oja muotoillaan uudelleen siten, että syntyy leveämpiä kohtia hulevesien viivytystä varten.

Entinen pelto säilytetään osittain niittynä ja osa muutetaan käyttönurmeksi. Puutarhamyymälän lounaispuolelle perustetaan maisemapelto. Rantaan, käyttönurmen yhteyteen sijoitetaan ulkogrillejä ja pöytä-penkki-ryhmiä. Isonpellontien päähän sijoitetaan viheralueen käyttäjiä varten 6 autopaikkaa. Uusia täydennysistutuksia tehdään harkiten maiseman avoimuus huomioiden.

Vuorovaikutus

Pukinmäen rantapuiston ja Bockinpuiston luoteisosan puistokäytävän puistosuunnitelma on laadittu rakennusviraston katu- ja puisto-osaston toimeksiannosta.

Puistosuunnitelmaluonnos on ollut esillä Pukinmäen kirjastossa ja rakennusviraston internetsivuilla 10.−21.10.2016 välisen ajan. Palautteita tuli 2, joista toinen Pukinmäki-seuralta. Pukinmäki-seura piti suunnitelmaluonnosta yleisesti ottaen hyvänä. Palautteen huomiot koskivat mm. Kehä I liikennemelua, lähireitistöä ja voimalinjapylväiden maisemointia eli asioita, joita ei tässä puistosuunnitelmassa voida ratkaista. Toisessa palautteessa toivottiin alueella nykyisin kasvavien marjapensaiden ja omenapuiden säilyttämistä. Palaute huomioidaan mahdollisuuksien mukaan kasvillisuuden suunnittelussa.

Kustannukset ja aikataulu

Pukinmäen rantapuiston ja Bockinpuiston luoteisosan puistokäytävän rakennuskustannukset ovat yhteensä 1 135 000 euroa (alv 0 %).

Pukinmäen rantapuisto

Puiston pinta-ala on noin 4,8 hehtaaria. Puiston hoitoluokat ovat A3, B1, B3 ja C1.

Puistosuunnitelman rakennuskustannukset ovat noin 973 000 euroa eli noin 20 euroa/m² (alv 0 %).

Vuosittaiset ylläpitokustannukset ovat noin 15 000 euroa eli 0,30 euroa/m² (alv 0 %).

Puiston rakentamiseen on varauduttu katu- ja puisto-osaston vuosien 2017–2026 talousarvioehdotuksessa vuosina 2018–2020.

Bockinpuiston luoteisosan puistokäytävä

Puiston pinta-ala on noin 0,6 hehtaaria. Puiston hoitoluokat ovat A3, B3 ja C1.

Puistosuunnitelman rakennuskustannukset ovat noin 162 000 euroa eli noin 27 euroa/m² (alv 0 %).

Vuosittaiset ylläpitokustannukset ovat noin 1 500 euroa eli 0,30 euroa/m² (alv 0 %).

Puistokäytävän rakentamiseen on varauduttu katu- ja puisto-osaston talousarvioehdotuksessa 2017−2026.

Puistokäytävä rakennetaan Käskynhaltijantien sillan alituksen rakentamisen yhteydessä.

Hanke rahoitetaan talousarvion kohdasta 8 06 08, Puistorakentaminen.

Esittelijä

osastopäällikkö

Silja Hyvärinen

Lisätiedot

Kaija Laine, projektinjohtaja, puhelin: 310 38625

kaija.laine(a)hel.fi