Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

6/2017

1 (1)

Kaupunginhallitus

 

 

 

 

Ryj/1

 

13.02.2017

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 158

Lausunto Etelä-Suomen aluehallintovirastolle hakemuksesta Kulosaaren metrosillan korjaamiseksi

HEL 2017-000223 T 11 01 01

ESAVI/10505/2016

Päätös

Kaupunginhallitus päätti antaa Etelä-Suomen aluehallintovirastolle hakemuksesta Kulosaaren metrosillan korjaamiseksi ja valmisteluluvaksi seuraavan lausunnon:

Kaupunginhallitus toteaa, että Helsingin kaupungin ympäristölautakunta on 24.1.2017 kaupungin ympäristönsuojeluviranomaisena antanut Etelä-Suomen aluehallintovirastolle lausunnon hakemuksesta Kulosaaren metrosillan korjaamisesta.

Kaupunginhallitus viittaa ympäristölautakunnan lausuntoon ja puoltaa hakemuksen hyväksymistä ympäristölautakunnan lausunnon mukaisesti. Lisäksi kaupunginhallitus toteaa, että metrosillan korjauksen aikana on huolehdittava siitä, että sillan ali on koko ajan käytössä kulkuyhteys vesirakentamiskalustolle Verkkosaarenrantaan.

Esittelijä

apulaiskaupunginjohtaja

Pekka Sauri

Lisätiedot

Timo Linden, vs. apulaiskaupunginsihteeri, puhelin: 310 36550

timo.linden(a)hel.fi

Liitteet

1

ESAVI:n Lausuntopyyntö Helsingin kaupungille 4.1.2017, Kulosaaren metrosillan korjaaminen ja valmistelulupa

2

HKL:n vesilupahakemus ja hakemuksen täydennys, Kulosaaren metrosillan korjaaminen sekä valmistelulupa

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Otteet

Ote

 

Etelä-Suomen aluehallintovirasto/Ympäristöluvat

 

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Lausuntopyyntö

Etelä-Suomen aluehallintovirasto pyytää Helsingin kaupungin ja kaupungin ympäristönsuojeluviranomaisen lausuntoa Helsingin kaupungin liikennelaitos- liikelaitoksen (HKL) hakemuksesta Kulosaaren metrosillan korjaamisesta ja valmisteluluvasta. Lausuntoa on pyydetty 10.2.2017 mennessä. Lausunnon antamiselle varattua määräaikaa on pidennetty 21.2.2017 asti.

Hakemuksen pääasiallinen sisältö

HKL hakee lupaa Kulosaaren metrosillan korjaamiselle. Korjaustyö tehdään ennaltaehkäisevänä toimenpiteenä, jonka ensisijaisena tarkoituksena on varmistaa metroliikenteen ja metron käyttäjien turvallisuus sillalla. Lisäksi HKL hakee lupaa ryhtyä hankkeen toteuttamista valmisteleviin toimenpiteisiin ennen päätöksen lainvoimaiseksi tulemista. Valmistelevia töitä ovat paalutukset.

Korjaus sisältää sillan rakenteiden vahventamistyön, joka on suunniteltu tehtäväksi kannen molemmin puolin asennettavilla teräspalkeilla. Teräspalkkien vuoksi sillan alikulkukorkeus alentuu noin puoli metriä. Teräspalkit tukeutuvat teräsbetonipilareihin, jotka tukeutuvat joko alkuperäisiltä tuiltaan tai niiden yhteyteen rakennettavilta uusilta tuilta. Uudet tuet perustetaan paalutuksen varaan. Asentamista ja paalutustyötä varten voidaan mahdollisesti rakentaa paalutettu työsilta. Mikäli työnaikainen silta toteutuu, kaventaa se sillan alittavan venereitin leveyttä 20 metristä noin 10 metriin (hetkellisesti 6 metriin). Korjaustöiden aikana tehtävät paalutustyöt aiheuttavat lyhytkestoista ja paikallista, mutta voimakasta vedenalaista melua sekä vähäistä hienoaineksen leviämistä ympäristöön.

Kulosaaren sillan ali kulkee toinen Vantaanjoen kalaväylän haaroista ja väylä on merkittävä nousureitti kaloille Vantaanjokeen. Pääasiallisesti nousu ajoittuu syksyyn: meritaimen ja lohi nousevat elo-lokakuussa, vaellussiika syyskuun lopulta jäiden tuloon saakka. Muista kalalajeista Vanhankaupunginlahdella tavataan mm. kuhaa, haukea ja lahnaa. Kulosaaren metrosillan läheisyydessä harjoitetaan pienimuotoista kaupallista verkkokalastusta.

Hakemuksen mukaan korjaustyöt tehdään siten, että vesialueelle ja sen käytölle aiheutuu mahdollisimman vähän häiriötä. Paalujen porauksen aikana tarkkaillaan asentamisen vaikutuksia ympäröivään maaperään ja haitalliset vaikutukset otetaan huomioon asennuksessa. Poistuva maa-aines kerätään talteen säiliöihin ja kuljetetaan asianmukaiseen vastaanottopaikkaan. Hankkeella ei arvioida olevan merkittäviä haittavaikutuksia vesiluontoon, kalastoon tai kalastukseen. Koska korjauksella ei arvioida olevan vaikutusta vesistöön, katsoo luvan hakija, ettei erillistä vedenlaadun tarkkailua tarvita.

Hankealueella ei sijaitse rauhoitettuja kohteita tai arvokkaita luontokohteita. Natura 2000 -verkostoon kuuluva Vanhankaupunginlahden lintuvesi (FI010062) sijaitsee noin 2 km toimenpidealueelta pohjoiseen ja koilliseen. Välittömästi Kulosaaren sillan itäpään eteläpuolella sijaitsee Helsingin luontotietojärjestelmässä tärkeäksi (luokka II) merkitty lepakkoalue ja noin 0,4 km sillan pohjoispuolella kaksi tärkeäksi merkittyä lepakkoaluetta (Vanhankaupunginlahden länsiselkä ja Leposaari-Kulosaaren pohjoisranta). Hankkeella ei arvioida olevan vaikutuksia läheisiin arvokkaisiin luontokohteisiin.

Kulosaaren metrosillan pohjoispuolella sijaitsee Kivinokan uimaranta ja eteläpuolella Mustikkamaan uimaranta, molemmat n. 1,5 km etäisyydellä hankealueesta. Hankkeella ei arvioida olevan vaikutuksia uimarantoihin tai uimiseen.

Saadut lausunnot

Esittelijä toteaa, että asiasta on saatu ympäristölautakunnan ja rakennusviraston lausunnot.

Ympäristölautakunta puoltaa yksimielisessä päätöksessään hakemuksen hyväksymistä.

Rakennusvirasto puoltaa hakemuksen hyväksymistä ja toteaa lisäksi, että rakennusvirasto aloittaa Capellanrannan rakennustyöt keväällä 2017. Sillan korjauksen aikana on huolehdittava siitä, että sillan ali on koko ajan käytössä kulkuyhteys vesirakentamiskalustolle.

Kiinteistövirasto on ilmoittanut, ettei sillä ole lausuttavaa hakemuksesta. Liikuntavirasto on ilmoittanut, ettei hankkeella ole olennaista vaikutusta kalastukseen tai kalastusjärjestelyihin. Kaupunkisuunnitteluviraston mukaan metrosillan alikulkukorkeuden madaltaminen 0,5 metriä ei ole vesiliikenteen kannalta ongelma, sillä alikulkukorkeus on tämän jälkeenkin riittävä. Hanasaaren voimalalaitosalueelle on sillan alittava 6*6 metrin (leveys*korkeus) erikoiskuljetusreitti. Sillan korjaussuunnitelma ei kuvien mukaan kuitenkaan ulotu Hermannin rantatien jatkeella asti.

Esittelijän kannanotto

Esittelijä viittaa saatuihin lausuntoihin ja puoltaa hakemuksen hyväksymistä lausunnoissa esitetyn mukaisesti.

Esittelijä

apulaiskaupunginjohtaja

Pekka Sauri

Lisätiedot

Timo Linden, vs. apulaiskaupunginsihteeri, puhelin: 310 36550

timo.linden(a)hel.fi

Liitteet

1

ESAVI:n Lausuntopyyntö Helsingin kaupungille 4.1.2017, Kulosaaren metrosillan korjaaminen ja valmistelulupa

2

HKL:n vesilupahakemus ja hakemuksen täydennys, Kulosaaren metrosillan korjaaminen sekä valmistelulupa

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Otteet

Ote

 

Etelä-Suomen aluehallintovirasto/Ympäristöluvat

 

Päätöshistoria

Ympäristölautakunta 24.01.2017 § 32

HEL 2017-000223 T 11 01 01

ESAVI/10505/2016

Päätös

Ympäristölautakunta päätti antaa Etelä-Suomen aluehallintovirastolle ja kaupunginhallitukselle asiassa seuraavan lausunnon.

Kulosaaren metrosillan alitse kulkee Vantaanjoen kalaväylä. Kyseinen kalastuslain 67 § mukainen väylä on merkittävä nousureitti kaloille (mm. äärimmäisen uhanalainen meritaimen) Vanhankaupunginlahteen ja edelleen Vantaanjokeen. Sillan korjaustöiden vaatimat rakenteet eivät saa vaikeuttaa kalan kulkua Vanhankaupunginlahdelle ja sieltä pois.

Metrosillan pohjoispuolella sijaitseva Vanhankaupunginlahti on monien kalalajien tärkeä kutualue. Sillan korjaustöiden aiheuttama  voimakas melu ja mahdollinen veden samentuminen voivat vaikuttaa haitallisesti kalojen kutuun. Lupapäätöksessä tuleekin määrätä melua ja veden samentumista aiheuttavat työvaiheet tehtäväksi kalojen kutu- ja nousuaikojen ulkopuolella.

Metrosillan läheisyydessä sijaitsee kaksi yleistä uimarantaa. Tästä syystä olisi suositeltavaa, että veden samentumista aiheuttavat työvaiheet suoritettaisiin uimakauden 1.6.-31.8. ulkopuolella, jotta haitat rantojen virkistyskäytölle jäisivät mahdollisimman vähäisiksi.

Sillan korjaustöiden aiheuttamat ympäristövaikutukset ovat ennalta arvioiden niin maltillisia, että ympäristölautakunta puoltaa töiden valmisteluluvan myöntämistä. Töiden aloittamis- ja lopettamisilmoitus pyydetään toimittamaan ELY-keskuksen lisäksi myös Helsingin kaupungin ympäristökeskukseen.

Esittelijä

ympäristönsuojelupäällikkö

Päivi Kippo-Edlund

Lisätiedot

Ville Hahkala, ympäristötarkastaja, puhelin: +358 9 310 32005

ville.hahkala(a)hel.fi

 

Rakennusvirasto 24.1.2017

HEL 2017-000223 T 11 01 01

 

Rakennusvirasto puoltaa Helsingin kaupungin liikennelaitoksen vesilupahakemusta Kulosaaren metrosillan korjaamisesta. Myös aloitusluvan myöntäminen ennen päätöksen lainvoimaisuutta on perusteltua metrotoiminnan turvallisuuden varmistamiseksi. Helsingin kaupungin rakennusvirasto aloittaa Capellanrannan rakentamistyöt keväällä 2017. Metrosillan korjauksen aikana on huolehdittava, että sillan ali on koko ajan käytössä kulkuyhteys vesirakentamiskalustolle Verkkosaarenrantaan. Alueella on käynnissä useita eri työmaita ja väliaikaisia liikenneyhteyksiä, jotka sijoittuvat osin myös metrosillan alueelle. Eri toimintojen yhteensovitus on kohteessa työskentelyn edellytys. Metrosillan alikulkukorkeuden muuttamisen vaikutus erikoiskuljetusreitteihin on selvitettävä kaupunkisuunnitteluvirastolta.

Lisätiedot

Juha Sorvali, projektinjohtaja, puhelin: 310 70834

juha.sorvali(a)hel.fi

Sauli Hakkarainen, projektinjohtaja, puhelin: 310 39 494

sauli.hakkarainen(a)hel.fi

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 10

Pohjoisesplanadi 11-13

+358 9 310 1641

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 17

Faksi

 

Alv.nro

kaupunginkanslia@hel.fi

http://www.hel.fi/kaupunginkanslia

+358 9 655 783

 

FI02012566