Helsingin kaupunki

Esityslista

6/2017

1 (1)

Kaupunginhallitus

 

 

 

 

Ryj/1

 

13.2.2017

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Päätöshistoria

Ympäristölautakunta 24.01.2017 § 32

HEL 2017-000223 T 11 01 01

ESAVI/10505/2016

Päätös

Ympäristölautakunta päätti antaa Etelä-Suomen aluehallintovirastolle ja kaupunginhallitukselle asiassa seuraavan lausunnon.

Kulosaaren metrosillan alitse kulkee Vantaanjoen kalaväylä. Kyseinen kalastuslain 67 § mukainen väylä on merkittävä nousureitti kaloille (mm. äärimmäisen uhanalainen meritaimen) Vanhankaupunginlahteen ja edelleen Vantaanjokeen. Sillan korjaustöiden vaatimat rakenteet eivät saa vaikeuttaa kalan kulkua Vanhankaupunginlahdelle ja sieltä pois.

Metrosillan pohjoispuolella sijaitseva Vanhankaupunginlahti on monien kalalajien tärkeä kutualue. Sillan korjaustöiden aiheuttama  voimakas melu ja mahdollinen veden samentuminen voivat vaikuttaa haitallisesti kalojen kutuun. Lupapäätöksessä tuleekin määrätä melua ja veden samentumista aiheuttavat työvaiheet tehtäväksi kalojen kutu- ja nousuaikojen ulkopuolella.

Metrosillan läheisyydessä sijaitsee kaksi yleistä uimarantaa. Tästä syystä olisi suositeltavaa, että veden samentumista aiheuttavat työvaiheet suoritettaisiin uimakauden 1.6.-31.8. ulkopuolella, jotta haitat rantojen virkistyskäytölle jäisivät mahdollisimman vähäisiksi.

Sillan korjaustöiden aiheuttamat ympäristövaikutukset ovat ennalta arvioiden niin maltillisia, että ympäristölautakunta puoltaa töiden valmisteluluvan myöntämistä. Töiden aloittamis- ja lopettamisilmoitus pyydetään toimittamaan ELY-keskuksen lisäksi myös Helsingin kaupungin ympäristökeskukseen.

Esittelijä

ympäristönsuojelupäällikkö

Päivi Kippo-Edlund

Lisätiedot

Ville Hahkala, ympäristötarkastaja, puhelin: +358 9 310 32005

ville.hahkala(a)hel.fi

 

Rakennusvirasto 24.1.2017

HEL 2017-000223 T 11 01 01

 

Rakennusvirasto puoltaa Helsingin kaupungin liikennelaitoksen vesilupahakemusta Kulosaaren metrosillan korjaamisesta. Myös aloitusluvan myöntäminen ennen päätöksen lainvoimaisuutta on perusteltua metrotoiminnan turvallisuuden varmistamiseksi. Helsingin kaupungin rakennusvirasto aloittaa Capellanrannan rakentamistyöt keväällä 2017. Metrosillan korjauksen aikana on huolehdittava, että sillan ali on koko ajan käytössä kulkuyhteys vesirakentamiskalustolle Verkkosaarenrantaan. Alueella on käynnissä useita eri työmaita ja väliaikaisia liikenneyhteyksiä, jotka sijoittuvat osin myös metrosillan alueelle. Eri toimintojen yhteensovitus on kohteessa työskentelyn edellytys. Metrosillan alikulkukorkeuden muuttamisen vaikutus erikoiskuljetusreitteihin on selvitettävä kaupunkisuunnitteluvirastolta.

Lisätiedot

Juha Sorvali, projektinjohtaja, puhelin: 310 70834

juha.sorvali(a)hel.fi

Sauli Hakkarainen, projektinjohtaja, puhelin: 310 39 494

sauli.hakkarainen(a)hel.fi