Helsingin kaupunki

Esityslista

6/2017

1 (1)

Kaupunginhallitus

 

 

 

 

Ryj/1

 

13.2.2017

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Päätöshistoria

Kaupunkisuunnittelulautakunta 01.11.2016 § 357

HEL 2016-009626 T 00 00 03

Lausunto

Kaupunkisuunnittelulautakunta antoi kaupunginhallitukselle seuraavan lausunnon:

HSL-alueella ollaan ottamassa käyttöön uusi tariffijärjestelmä (ns. kaarimalli), jossa kuntarajojen sijaan vyöhykerajat perustuvat ensisijaisesti etäisyyteen Helsingin keskustasta. HSL, joka vastaa joukkoliikenteen suunnittelusta ja järjestämisestä Helsingin seudulla, päättää myös käytettävästä taksa- ja lippujärjestelmästä. Uutta tariffijärjestelmää valmistellessaan HSL on pyrkinyt yhtenäiseen ja koko seudulla samoilla periaatteilla toimivaan lippujärjestelmään. Tämä koskee myös opiskelijoiden ja muiden erityisryhmien alennusperusteita.

HSL:n hallitus on päättänyt kaarimallissa käyttöön otettavien lippujen hinnoitteluperiaatteet, asiakasryhmät ja oikeudet matkustaa ilman lippua. Tehdyt päätökset valmisteltiin yhteistyössä jäsenkuntien kanssa ja muutoksista pyydettiin jäsenkunnilta lausunnot.

Helsingin kaupunginhallitus on 16.9.2013 ja 11.5.2015 antanut lausuntonsa HSL:n uudesta tariffijärjestelmästä. Kaupunginhallituksella ei ollut huomautettavaa HSL:n tekemiin opiskelijalippujen määrittelyihin.

Kaupunkisuunnittelulautakunta toteaa omalta osaltaan, että opiskelijalipun myöntämisperusteita ei ole tarpeen muuttaa. Jos alennusoikeuksia laajennettaisiin, lipputulojen pieneneminen jouduttaisiin kattamaan lisäämällä jäsenkuntien verovaroin rahoitettavia maksuosuuksia, nostamalla muiden matkustajien lippujen hintoja tai karsimalla liikenteen tarjontaa.

Aloitteessa mainitut Valman (ammatilliseen peruskoulutukseen valmentava koulutus) piirissä olevat ovat oikeutettuja opiskelijalippuun, mikäli ovat alle 30 vuotiaita.

Esittelijä

liikennesuunnittelupäällikkö

Reetta Putkonen

Lisätiedot

Markku Granholm, liikenneinsinööri, puhelin: 310 37121

markku.granholm(a)hel.fi