Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

45/2016

1 (1)

Kaupunginhallitus

 

 

 

 

Ryj/1

 

19.12.2016

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 1150

Yhteinen kunnallistekninen työmaa -yhteistoimintasopimus

HEL 2016-012029 T 10 05 00

Päätös

Kaupunginhallitus päättää hyväksyä yhteistä kunnallisteknistä työmaata koskevan sopimuksen ja oikeuttaa kaupungininsinöörin tai hänen määränsä allekirjoittamaan sopimuksen kaupungin puolesta.

Käsittely

Asian aikana kuultavana oli Eva-Lisa Karlsson. Asiantuntija poistui kuulemisensa jälkeen kokouksesta.

Esittelijä muutti esitystään siten, että perusteluiden Sopimuksen sisällöstä -luvun ensimmäinen kappale muutetaan kuulumaan seuraavasti:

Sopimuksen osapuolina Helsingin kaupungin lisäksi ovat Helen Oy, Helen Sähköverkko Oy, Helsingin seudun ympäristöpalvelut kuntayhtymä, Elisa Oyj, DNA Oyj, TeliaSonera Finland Oyj, Auris Kaasunjakelu Oy ja Cinia Cloud Oy. Kaupunkiorganisaatiosta sopimuksen mukaiseen toimintaan osallistuvat tilaajina rakennusviraston lisäksi kaupunkisuunnitteluvirasto, kiinteistövirasto ja liikennelaitos-liikelaitos sekä tuottajana rakentamispalvelu Stara. Sopimukseen voidaan ottaa uusia sopijaosapuolia, edellyttäen, että kaikki sopijaosapuolet hyväksyvät sen. Kieltäytyminen hyväksymästä voi tapahtua vain perustellusta syystä.

Esittelijä

apulaiskaupunginjohtaja

Pekka Sauri

Lisätiedot

Kristiina Matikainen, kaupunginsihteeri, puhelin: 310 36035

kristiina.matikainen(a)hel.fi

Liitteet

1

Yhteinen kunnallistekninen työmaa -sopimus 2008

2

YKT-yhteistoimintasopimus viimeistelty

3

Yhteinen kunnallistekninen työmaa, Hankekohtainen suunnittelun valmistelun malliasiakirja

4

Yhteinen kunnallistekninen työmaa Hankekohtainen rakentamisen valmistelun malliasiakirja

5

Salassa pidettävä (JulkL 24 § 1 mom 17 k.)

6

Ohjeistus yhteenliittymän yhteishankinnoista

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje, kaupunginhallitus

Päätösehdotus

Kaupunginhallitus päättää hyväksyä yhteistä kunnallisteknistä työmaata koskevan sopimuksen ja oikeuttaa kaupungininsinöörin tai hänen määränsä allekirjoittamaan sopimuksen kaupungin puolesta.

Esittelijän perustelut

Taustaa

Voimassa oleva Yhteinen kunnallistekninen työmaa-tilaajien välinen sopimus on vuodelta 2008. Sopijaosapuolina olivat tuolloin rakennusvirasto, kaupunkisuunnitteluvirasto, HKL, Helsingin Energia, Helsingin Vesi ja Helsingin Sähköverkko Oy. Vuonna 2013 Helsingissä toimivat teleoperaattorit liittyivät sopimukseen kaupunginhallituksen oikeutettua 28.1.2013 § 134 rakennusviraston allekirjoittamaan sopimuksen teleyritysten kanssa.

Aikaisempi sopimus on liitteenä 1.

Yleisten töiden lautakunta esittää 22.11.2016, että rakennusvirasto oikeutetaan allekirjoittamaan kaupungin puolesta uusi Yhteistä kunnallisteknistä työmaata koskeva tilaajien välinen sopimus.

Uusi sopimus on esityslistan liitteenä 2. Sopimuksen liitteinä ovat hankekohtainen suunnittelun valmistelun malliasiakirja, hankekohtainen rakentamisen valmistelun asiakirja, kustannusjakoperiaatteet (salassa pidettävä) sekä ohjeistus yhteenliittymän yhteishankinnoista. Nämä ovat esityslistan liitteinä 3 - 6.

Yhteistä kunnallisteknistä työmaata (YKT) koskeva tilaajien välinen sopimuksen päivitys on laadittu sopijaosapuolten välisenä yhteistyönä, jota rakennusvirasto on koordinoinut. Päivitystarpeita ovat aiheuttaneet mm. kokemukset nykyisen sopimuksen toimivuudesta sekä havaitut tarpeet parantaa sopimuksen ohjaavuutta ja yhdenmukaistaa käytännön toimintaa. Vuosien mittaan on tullut myös lainsäädäntömuutoksia, joiden huomioiminen sopimuksessa on tarpeen.

Sopimuksen keskeisiä tavoitteita ovat kaivuhaittojen vähentäminen ja toteutusaikojen lyhentäminen sekä laadullisesti ja kokonaistaloudellisesti parempien tulosten saavuttaminen suunnittelu- ja rakentamishankkeissa.

YKT -yhteistoimintasopimuksella pyritään sujuvoittamaan kaupungissa tapahtuvaa yleisten alueiden rakentamista ja sovittamaan sopijaosapuolten erillishankkeet yhteisesti toteutettaviksi, kaupungin asuntotuotantotavoitetta ja maankäytön kehittämistä tukeviksi sekä infrapalvelujen laatua ja tarjontaa parantaviksi hankkeiksi.

Sopimuksen sisällöstä

Sopimuksen osapuolina Helsingin kaupungin lisäksi ovat Helen Oy, Helen Sähköverkko Oy, Helsingin seudun ympäristöpalvelut kuntayhtymä, Elisa Oyj, DNA Oyj, TeliaSonera Finland Oyj sekä Auris Kaasunjakelu Oy. Kaupunkiorganisaatiosta sopimuksen mukaiseen toimintaan osallistuvat tilaajina rakennusviraston lisäksi kaupunkisuunnitteluvirasto, kiinteistövirasto ja liikennelaitos-liikelaitos sekä tuottajana rakentamispalvelu Stara. Sopimukseen voidaan ottaa uusia sopijaosapuolia, edellyttäen, että kaikki sopijaosapuolet hyväksyvät sen. Kieltäytyminen hyväksymästä voi tapahtua vain perustellusta syystä.

Sopimuksessa määritetään YKT -toimintaan osallistuvien sopijaosapuolten yhteistoiminnan periaatteet sekä oikeudet, velvollisuudet ja vastuut yhteisen toiminnan ja sen kehittämisen osalta. Yhteistoiminnalla tarkoitetaan sopimuksessa rakennushankkeiden ohjelmointi-, suunnittelu- ja rakentamisvaiheen johtamista ja ohjaamista sekä yhteistoiminnan edistymisen seurantaa, kehittämistä ja koordinointia.

Sopimuksessa on kuvattu toimintamallit prosessin eri vaiheissa YKT-hankkeen tunnistamisesta suunnitteluun, rakennuttamiseen, rakentamiseen ja takuuaikaan. Aikaisempi sopimus tehtiin alun perin kaupungin sisäisten toimijoiden yhteistyötä kuvaavaksi. Uusi sopimus on jo lähtökohtaisesti tehty kaupungin ja ulkoisten toimijoiden välisenä, mikä on otettu huomioon myös sopimuksen laatimisessa.

Uusi sopimus on monessa kohden yksityiskohtaisempi kuin aikaisempi sopimus, ja sopimuksen ohjaava merkitys hankkeiden läpiviennissä on entistä korostuneempi. Tarkennuksia ja muutoksia on mm. hankintayhteistyötä, osapuolten vastuuta ja velvollisuuksia sekä kustannusjakoa koskevissa asioissa.

Hankkeiden yhteiseen ohjelmointiin ohjataan sopimuksella entistä paremmin. Hankinnat pyritään tekemään yhteisesti. Yhteistyö hankinnoissa on kuvattu sopimuksessa sekä yksityiskohtaisemmin liitteenä olevassa ohjeistuksessa. Vanhassa sopimuksessa ei ole yhteishankintoja koskevaa kohtaa.

Yhteishankkeiden osapuolten roolit ja vastuut on kuvattu aikaisempaa kattavammin. Päätilaaja koordinoi koko hanketta aikatauluineen. Pääsuunnittelija huolehtii eri alojen suunnittelijoiden yhteistyön järjestämisestä ja vastaa suunnitelmien yhteensovittamisesta. YKT-hankkeelle nimetään yksi tilaajien yhteinen rakennuttaja, joka johtaa yhteistä rakennushanketta.

Tilaajaosapuolten välisistä velvoitteista on keskeiset määräykset itse sopimuksessa sekä tarkemmat kuvaukset hankekohtaisissa suunnittelun ja rakentamisen malliasiakirjoissa. Tilaajaosapuolten keskinäisiä vastuita on uudessa sopimuksessa rajoitettu välittömien vahinkojen osalta toisin kuin aikaisemmassa asiakirjassa, joka oli alun perin tehty vain kaupungin omien toimijoiden kesken. Uudessa sopimuksessa on välittömille vahingoille asetettu korvauskatto, joka määräytyy vahingon aiheuttavan tilaajaosapuolen urakan arvon mukaan.

Kustannusjaosta YKT-toiminnassa syntyvien kustannusten osalta on sovittu tarkasti erillisessä liitteessä. Vanhassa sopimuksessa ei ole käsitelty yhteisten kustannusten jakoa.

Myös koko YKT-toiminnan johtamisesta ja seurannasta on tarkemmat määräykset kuin aikaisemmin. Toiminnalle on tarkoitus asettaa kunkin sopijapuolen edustajista ohjausryhmä, joka vastaa YKT-toiminnan kehittämisestä ja johtamisesta. Yhteistoiminnalle on myös kaksi muuta käytännön työtä seuraavaa ja ohjaavaa ryhmää sekä koordinaattori.

Sopimukseen on lisäksi otettu lainsäädännön tuomia velvoitteita mm. työturvallisuudesta ja turvallisuuskoordinaattorin tehtävistä, ilmoitusmenettelyistä ja tilaajavastuulain velvoitteista.

Sopimuksen voimaantulo

Sopimus tulee voimaan, kun kaikki sopijaosapuolet ovat allekirjoittaneet sopimuksen. Sopimus on voimassa toistaiseksi.

Sopijaosapuolet ovat todenneet 7.11.2016 pidetyssä sopijaosapuolten välisessä neuvottelussa, että valmius sopimuksen allekirjoittamiselle on olemassa.

Esittelijän kannanotot

Esittelijä toteaa, että sopimus on päivitetty vastaamaan toiminnan tarpeita sekä lainsäädännössä ja toimintaympäristössä tapahtuneita muutoksia. Uusi sopimus liitteineen on hyvä väline nykyistä sujuvamman ja tehokkaamman yhteistoiminnan aikaansaamiseksi infrarakennushankkeissa. Eri osapuolten velvoitteet ja vastuut on yksilöity, ja kokonaisprosessi on entistä selkeämpi. Uusi sopimus palvelee paremmin tavoitteita rakentamisesta aiheutuvien haittojen vähentämisestä ja toteutusaikojen lyhentämisestä, mitkä kumpikin ovat olleet yhteinen kunnallistekninen työmaa –toiminnan keskeisiä lähtökohtia.

Nykyisin lähes kaikki rakennusviraston katu- ja puisto-osaston hankkeet ovat YKT-hankkeita. YKT-hankkeiden ohjelmatiedoissa on rakennusviraston mukaan tällä hetkellä noin 190 toteutettavissa olevaa ja noin 140 vahvistettua YKT-hanketta sekä lisäksi noin 60 sellaista hanketta, jotka on alustavasti todettu toteutettavissa oleviksi.

Esittelijä toteaa, että kaupunginkanslian oikeuspalvelut on ollut mukana sopimuksen valmistelutyössä.

Esittelijä

apulaiskaupunginjohtaja

Pekka Sauri

Lisätiedot

Kristiina Matikainen, kaupunginsihteeri, puhelin: 310 36035

kristiina.matikainen(a)hel.fi

Liitteet

1

Yhteinen kunnallistekninen työmaa -sopimus 2008

2

YKT-yhteistoimintasopimus viimeistelty

3

Yhteinen kunnallistekninen työmaa, Hankekohtainen suunnittelun valmistelun malliasiakirja

4

Yhteinen kunnallistekninen työmaa Hankekohtainen rakentamisen valmistelun malliasiakirja

5

Salassa pidettävä (JulkL 24 § 1 mom 17 k.)

6

Ohjeistus yhteenliittymän yhteishankinnoista

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje, kaupunginhallitus

Tiedoksi

HKR

Ksv

HKL

Stara

Kv

Päätöshistoria

Yleisten töiden lautakunta 22.11.2016 § 447

HEL 2016-012029 T 10 05 00

HKR 2008-655 Ki 5.6.2008 § 1048

Esitys

Yleisten töiden lautakunta esitti kaupunginhallitukselle, että se oikeuttaa rakennusviraston allekirjoittamaan kaupungin puolesta liitteenä 1 olevan Yhteistä kunnallisteknistä työmaata koskevan tilaajien välisen sopimuksen. Sopimuksen muut sopijaosapuolet ovat Helen Oy, Helen Sähköverkko Oy, Helsingin seudun ympäristöpalvelut kuntayhtymä, Elisa Oyj, DNA Oyj sekä TeliaSonera Finland Oyj.

Kaupunkiorganisaatiosta sopimuksen mukaiseen toimintaan osallistuvat tilaajina rakennusviraston lisäksi kaupunkisuunnitteluvirasto, kiinteistövirasto ja liikennelaitos-liikelaitos sekä tuottajana rakentamispalvelu Stara. 

Tämä sopimus korvaa aikaisemman Yhteinen kunnallistekninen työmaa -tilaajien välisen sopimuksen (2008) sekä siihen myöhemmin tehdyt teleoperaattoreita koskevat liittymissopimukset (2013).

Esittelijä

vs. kaupungininsinööri

Silja Hyvärinen

Lisätiedot

Eva-Lisa Karlsson, projektinjohtaja, puhelin: 310 64387

eva-lisa.karlsson(a)hel.fi

Kristiina Jokinen, lakimies, puhelin: 310 39015

kristiina.jokinen(a)hel.fi

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 10

Pohjoisesplanadi 11-13

+358 9 310 1641

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 17

Faksi

 

Alv.nro

kaupunginkanslia@hel.fi

http://www.hel.fi/kaupunginkanslia

+358 9 655 783

 

FI02012566