Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

45/2016

1 (1)

Kaupunginhallitus

 

 

 

 

Ryj/2

 

19.12.2016

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 1151

Valtuutettu Jarmo Niemisen toivomusponsi Laajasalon joukkoliikenteestä metrolle Herttoniemeen

HEL 2016-009762 T 00 00 03

Päätös

Kaupunginhallitus päätti merkitä tiedoksi selvityksen kaupunginvaltuuston 31.8.2016 hyväksymän toivomusponnen (Jarmo Nieminen) johdosta tehdyistä toimenpiteistä ja toimittaa selvityksen ponnen ehdottajalle sekä tiedoksi muille valtuutetuille.

Esittelijä

apulaiskaupunginjohtaja

Pekka Sauri

Lisätiedot

Kristiina Matikainen, kaupunginsihteeri, puhelin: 310 36035

kristiina.matikainen(a)hel.fi

Liitteet

1

Valtuutettu Jarmo Niemisen toivomusponsi

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Ponnen ehdottaja

Esitysteksti
Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Hyväksyessään Kruunusillat –hankkeen hankesuunnitelman kaupunginvaltuusto hyväksyi samalla seuraavan toivomusponnen:

’Hyväksyessään Kruunusillat -hankkeen kaupunginvaltuusto edellyttää, että huolehditaan myös Laajasalon nopeasta ja tiheästä joukkoliikenteestä metrolle Herttoniemeen.’ (Jarmo Nieminen)

Kvston työjärjestyksen 24 §.n mukaan Khn on toimitettava ponnen ehdottajalle kirjallinen selvitys toivomusponnen johdosta tehdyistä toimenpiteistä viimeistään vuoden kuluttua ponnen hyväksymisestä. Selvitys on toimitettava erikseen myös muille valtuutetuille.

Toivomusponnen johdosta on saatu kaupunkisuunnittelulautakunnan, liikennelaitos –liikelaitoksen johtokunnan sekä yleisten töiden lautakunnan lausunnon.

Kruunusillat-hankkeen valmistuessa Herttoniemeen ja Itä-Helsinkiin suuntautuvat yhteydet tarjotaan jatkossakin bussiliikenteellä. Joukkoliikenneyhteydet Laajasalosta Herttoniemeen ovat jatkossakin hyvät. Liityntäbussiliikenne säilyy nykyisenkaltaisena ja laajenee myös Kruunuvuorenrannan uusille asuinalueille.

Bussiliikenteen tarjonta mitoitetaan palvelutasomäärittelyn mukaisesti. Reiteistä ja aikatauluista vastaa joukkoliikenneviranomaisena Helsingin seudun liikenne -kuntayhtymä (HSL).

Joukkoliikenneyhteyttä Laajasalon ja Herttoniemen välillä on tarkoitus kehittää edelleen. Uudessa yleiskaavassa tälle välille on merkitty pikaraitiotiellä tai bussilla toteutettava runkolinjayhteys.

Esittelijä

apulaiskaupunginjohtaja

Pekka Sauri

Lisätiedot

Kristiina Matikainen, kaupunginsihteeri, puhelin: 310 36035

kristiina.matikainen(a)hel.fi

Liitteet

1

Valtuutettu Jarmo Niemisen toivomusponsi

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Ponnen ehdottaja

Esitysteksti
Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Päätöshistoria

Yleisten töiden lautakunta 29.11.2016 § 467

HEL 2016-009762 T 00 00 03

Lausunto

Yleisten töiden lautakunta antoi kaupunginhallitukselle seuraavan lausunnon:

Hyväksyessään Kruunusillat-hankkeen kaupunginvaltuusto edellytti, että huolehditaan myös Laajasalon nopeasta ja tiheästä joukkoliikenteestä metrolle Herttoniemeen.

Nykyisin Laajasalon joukkoliikenne perustuu liityntäbussiliikenteeseen Herttoniemen metroasemalle. Liityntälinjoja on seitsemän. Palvelutaso on kysyntään nähden hyvä.

Kruunusillat-hankkeen yhteydessä on laadittu raitiotieyhteyden yleissuunnitelma, jossa sisältyy tuleva liikennejärjestelmä. Uusi raitiotieyhteys tarjoaa korkealaatuisen joukkoliikenneyhteyden Laajasalosta kantakaupunkiin,  ja uudelta raitiotieltä on suorat vaihtoyhteydet metroon, lähijuniin, keskustan raitiolinjoihin ja laajaan bussiverkostoon. Myös joukkoliikenneyhteydet Laajasalosta Herttoniemeen ovat jatkossakin hyvät. Liityntäbussiliikenne säilyy nykyisenkaltaisena ja laajenee myös Kruunuvuorenrannan uusille asuinalueille.

Bussiliikenteen tarjonta mitoitetaan palvelutasomäärittelyn mukaisesti. Reiteistä ja aikatauluista vastaa joukkoliikenneviranomaisena Helsingin seudun liikenne -kuntayhtymä (HSL).

Rakennusvirasto vastaa tehtäviensä mukaisesti katujen suunnittelusta, rakentamisesta ja  ylläpidosta saamiensa resurssien puitteissa.

Esittelijä

kaupunginarkkitehti

Jukka Kauto

Lisätiedot

Silja Hurskainen, suunnitteluinsinööri, puhelin: 310 38939

silja.hurskainen(a)hel.fi

Birgitta Rossing, aluesuunnittelija, puhelin: 310 38640

birgitta.rossing(a)hel.fi

 

Kaupunkisuunnittelulautakunta 15.11.2016 § 385

HEL 2016-009762 T 00 00 03

Hankenumero 5264_59

Lausunto

Kaupunkisuunnittelulautakunta antoi seuraavan lausunnon kaupunginhallitukselle:

Kaupunginvaltuusto hyväksyi 31.8.2016 Kruunusillat-hankkeen hankesuunnitelman ja raitiotien yleissuunnitelman.

Laajasalon joukkoliikenne perustuu nykyisin liityntäbussiliikenteeseen Herttoniemen metroasemalle. Näin tulee olemaan myös Kruunusillat-hankkeen valmistumiseen asti vuonna 2026. Jo tätä ennen Laajasalon saaren asukasmäärä tulee voimakkaasti kasvamaan, mikä tuo tarpeen kehittää Laajasalon ja Herttoniemen välistä joukkoliikenneyhteyttä.

Kruunusillat-hankkeen valmistuessa uusi raitiotieyhteys tarjoaa korkealaatuisen joukkoliikenneyhteyden Laajasalosta kantakaupunkiin suuntautuville matkoille. Herttoniemeen ja Itä-Helsinkiin suuntautuvat yhteydet tarjotaan jatkossakin bussiliikenteellä. Kruunusillat-hankkeen valmistumisen jälkeen arviolta noin kolmannes Laajasalosta lähtevistä joukkoliikennematkoista suuntautuu liityntäbussilla Herttoniemeen ja sieltä eteenpäin.

Bussiliikenteen tarjonta mitoitetaan palvelutasomäärittelyn mukaisesti; reiteistä ja aikatauluista vastaa joukkoliikenneviranomaisena Helsingin seudun liikenne -kuntayhtymä (HSL). Laajasalon asukasmäärän kasvaessa matkustuskysynnän Herttoniemen suuntaan ennustetaan pysyvän vähintään nykyisellä tasolla uudesta raitiotieyhteydestä huolimatta. Bussiliikenteen linjastoa laajennetaan uudelle Kruunuvuorenrannan alueelle alueen rakentumisen tahdissa ja tarjontaa lisätään matkustajamäärien kasvaessa.

Laajasalon ja Herttoniemen välisen joukkoliikenneyhteyden sujuvuus on tärkeää koko Laajasalon toiminnan kannalta. Joukkoliikenteen sujuvuudelle ja toimivuudelle on tärkeää Herttoniemen terminaalin toimivuus ja riittävä kapasiteetti erityisesti ennen Kruunusillat-yhteyden valmistumista, mutta myös sen jälkeen. Sujuva ja nopea yhteys edellyttää myös joukkoliikenteen priorisointia Laajasalon ja Herttoniemen välillä mm. joukkoliikennekaistoin.

Kruunusillat-yhteyden valmistuttua on tärkeää varmistaa bussi- ja raitioliikenteen välisten vaihtoyhteyksien toimivuus ja sujuvuus Laajasalossa; keskeisiä vaihtopaikkoja tulevat olemaan Yliskylän keskuksen pysäkki Laajasalontiellä sekä Reiherintien pysäkki Koirasaarentiellä.

Joukkoliikenneyhteyttä Laajasalon ja Herttoniemen välillä on tarkoitus kehittää edelleen. Uudessa 26.10.2016 kaupunginvaltuuston hyväksymässä yleiskaavassa tälle välille on merkitty pikaraitiotiellä tai bussilla toteutettava runkolinjayhteys. Toimiva runkolinjayhteys edellyttää, että koko yhteysvälillä on oltava erilliset joukkoliikennekaistat.

Esittelijä

liikennesuunnittelupäällikkö

Reetta Putkonen

Lisätiedot

Niko Setälä, liikenneinsinööri, puhelin: 310 37031

niko.setala(a)hel.fi

 

Liikennelaitos -liikelaitoksen johtokunta (HKL) 10.11.2016 § 184

HEL 2016-009762 T 00 00 03

Lausunto

Liikennelaitos -liikelaitoksen johtokunta päätti antaa seuraavan lausunnon kaupunginhallitukselle koskien Jarmo Niemisen toivomuspontta, että Kruunusillat –hankkeen hyväksymisen jälkeen huolehditaan myös Laajasalon nopeasta ja tiheästä joukkoliikenteestä metrolle Herttoniemeen.

Laajasalon raitiotieyhteys on joukkoliikenteen runkoyhteys ja se tarjoaa Laajasalon keskeisille alueille erittäin hyvän joukkoliikenteen palvelutason. Raitiotien yleissuunnitelman osana on suunniteltu tulevan raitiotieyhteyden lisäksi myös Laajasalon bussiliikennettä. Bussiliikenteen tarkemmasta suunnittelusta vastaa Helsingin seudun liikenne –kuntayhtymä (HSL).

Kruunusillat-hankkeeseen liittyy uuden Kruunuvuorenrannan alueen rakentamisen lisäksi merkittävää täydennysrakentamista muualla Laajasalossa, minkä vuoksi matkustuskysynnän myös Herttoniemen suuntaan ennustetaan säilyvän vähintään nykyisellä tasolla uudesta raitiotieyhteydestä huolimatta. Lisäksi bussiliikenteen linjastoa laajennetaan nykytilanteeseen verrattuna uudelle Kruunuvuorenrannan alueelle.

Kaikki Laajasalon bussiliikenne kulkee Herttoniemen terminaaliin Laajasalontien ja Linnanrakentajantien kautta. HKL:n kannalta onkin oleellista, että HSL laatii matkustajamääräarviot alueelle Herttoniemen terminaalin tulevia kunnostus- ja muutostöitä varten, jotta näihin voidaan varautua ajoissa. Herttoniemen terminaalialueen käyttäminen ja töiden aikataulu ovat yhteydessä myös alueen muun maankäytön kehittämisen aikatauluun ja niihin yhteistyösopimuksiin, joita mahdollisesti tullaan tekemään Herttoniemen alueen tulevaan liiketilarakentamiseen liittyen.

Esittelijä

yksikön johtaja

Karoliina Rajakallio

Lisätiedot

Markus Keisala, kehittämispäällikkö, puhelin: 310 35838

markus.keisala(a)hel.fi

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 10

Pohjoisesplanadi 11-13

+358 9 310 1641

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 17

Faksi

 

Alv.nro

kaupunginkanslia@hel.fi

http://www.hel.fi/kaupunginkanslia

+358 9 655 783

 

FI02012566