Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

12/2016

1 (1)

Kaupunginhallitus

 

 

 

 

Kaj/1

 

29.03.2016

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 285

Haartmanin sairaalan rakennusluvan mukaisten väestönsuoja/autopaikkojen vuokraaminen

HEL 2015-008633 T 10 01 03

Esitys

Kaupunginhallitus päätti oikeuttaa kiinteistöviraston tilakeskuksen toimitilapäällikön tekemään HUS-Kiinteistöt Oy:n ja Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin kuntayhtymän kanssa liitteen 1 mukaisen sopimuksen, joka  koskee Haartmanin sairaalan rakennusluvan mukaisten 63 autopaikan/ väestönsuojatilan vuokraamista Meilahden alueella sijaitsevasta pysäköintilaitoksen P 3:sta. Autopaikkojen pääomavuokra on 346 920 euroa vuodessa ja vuokrasopimus on voimassa 1.4.2015 alkaen 31.12.2066 saakka. Autopaikkojen pääomavuokra määritetään uudelleen 20 vuoden kuluttua sopimuksen hyväksymisestä.

Samalla kaupunginhallitus päätti oikeuttaa toimitilapäällikön tekemään tarvittaessa vähäisiä muutoksia sopimukseen sekä oikeuttaa toimitilapäällikön vuokraamaan näin vuokratut autopaikat/väestönsuojatilan sosiaali- ja terveysvirastolle pääomavuokran määrällä ja autopaikkoja käyttöönotettaessa lisättynä autopaikkakohtaisella ylläpito-osuudella, arviolta 28,80 euroa/autopaikka/vuosi, ja muuten yllä mainitun sopimuksen mukaisin ehdoin.

Esittelijä

apulaiskaupunginjohtaja

Anni Sinnemäki

Lisätiedot

Timo Härmälä, kaupunginsihteeri, puhelin: 310 36028

timo.harmala(a)hel.fi

Liitteet

1

Sopimus väestösuoja- ja autopaikkojen vuokraamisesta Haartmanin sairaalalle

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje, kaupunginhallitus

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri

Oikaisuvaatimusohje, kaupunginhallitus
Liite 1

HUS-Kiinteistöt Oy

Oikaisuvaatimusohje, kaupunginhallitus
Liite 1

Esitysehdotus

Esitys on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Helsingin kaupunki vuokrasi HUS-kuntayhtymältä 7.3.2007 päivätyllä vuokrasopimuksella määräalan Haartmanin sairaalan rakennuspaikaksi. Vuokrasopimusta neuvoteltaessa sovittiin, ettei kaupunki rakenna Meilahden sairaala-alueelle rakentamaansa Haartmanin sairaalaan väestösuojaa eikä pysäköintipaikkoja vaan ne rakennetaan Meilahden sairaala-alueelle myöhemmin toteutettavaan maanalaiseen pysäköintilaitokseen.

Sairaalan hankepäätöstä tehtäessä oletettiin, että pysäköintipaikat toteutetaan lyhytaikaista pysäköintiä (n. 20 ap) lukuun ottamatta kiinteistön ulkopuo­lella niin, että HUS tai perustettava pysäköintiyhtiö rakennuttaa pysäköintilaitoksen. Koska mm. autopaikkamäärä oli silloin avoin ja niiden toteutustapa (osto/vuokraus) suunnittelematta, pysäköinti­paikkojen kus­tannuksia ei voitu sisällyttää hankkeen enimmäishintaan.

Autopaikkojen lopullisen hinnan todettiin määräytyvän suunnitteluratkaisun ja urakkakilpailun perusteella sopimus­ehtojen mukaan omakustannusperusteisena. Kaupunki sitoutui sopimuksessa osallistumaan 63 autopaikan rakentamis- ja ylläpitokustan­nuksiin. Tämä sisälsi myös sen vaihtoehdon, että kaupunki voisi maksaa autopaikkojen investointikustannukset vuokrassa.

Tämän mukaisesti kaupunki sitoutui maanvuokrasopimuksen 5 §:n mukaan osallistumaan vuokranantajan tontille myöhemmin rakennettavan maanalaisen pysäköintilaitos-väestönsuojan rakentamis- ja ylläpitokustannuksiin vähintään 63 autopaikan ja tarvitsemiensa väestönsuojapaikkojen osalta.

Meilahden alueen uuden pysäköintilaitoksen/väestönsuojapaikkojen toteutusvaihtoehtoja selvittänyt työryhmä, jossa oli mukana myös kaupungin edustaja, päätyi ratkaisuun, jonka mukaan  pysäköintilaitos/väestönsuojapaikat toteutetaan HUS-Kiinteistöt Oy:n omistukseen.

Meilahden alueen uuteen väestönsuoja-pysäköintilaitos P 3:een on toteutettu yhteensä 450 autopaikkaa, joista 63 autopaikkaa on Haartmanin sairaalan rakennusluvan mukaisia autopaikkoja/väestönsuojaa. Vastaavasti kaupungin maksuosuus on 14 % laitoksen investointikustannuksista.

Laitoksen investointikustannus on tämän hetkisen arvion mukaan 41 300 000 euroa, josta Haartmanin sairaalan osuus on näin ollen 5 782 000 euroa. Pysäköintilaitoksen ylläpitokustannukseksi on arvioitu 28,80 euroa/autopaikka/kuukausi. Sosiaali- ja terveysvirasto on ilmoittanut, ettei se tarvitse tällä hetkellä pysäköintilaitoksesta autopaikkoja käyttöönsä.

Pysäköintipaikkojen pääomavuokra olisi 6 % investointikustannuksesta eli vuositasolla 346 920 euroa/vuosi. Pääomavuokraan lisätään kulloinkin voimassa oleva arvonlisävero.

Koska sosiaali- ja terveysvirasto ei tarvitse autopaikkoja käyttöönsä ainakaan tässä vaiheessa, on perusteltua, että sairaalan 63 autopaikkaa annetaan autopaikkojen vuokrausta hoitavalle operaattorille siten, että kaupungin ei tarvitse maksaa luovutettujen 63 autopaikan osalta ylläpito-osuutta 28,80 euroa/autopaikka/kk. Mikäli sosiaali- ja terveysvirasto myöhemmin tarvitsisi ko. autopaikkoja käyttöönsä, on sillä oikeus saada niitä käyttöön ilmoittamalla siitä etukäteen sopimuksessa tarkemmin yksilöidyllä tavalla.

Pysäköintilaitos valmistui käyttöön otettavaksi 1.4.2015. Hus edellyttää, että kaupunki maksaa sille kuuluvien 63 paikan osalta pääomavuokraa pysäköintihallin valmistumisesta 1.4.2015 lukien. Kaupunki joutuu pitämään ko. pysäköintipaikat käytössään maanvuokrasopimuksen voimassaoloajan eli 31.12.2066 saakka. Vuokrasopimuksen mukaan pääomavuokra määritetään uudelleen 20 vuoden kuluttua vuokra-ajan alkamisesta lukien. Vuokrasopimuksen pääomitettu arvo on 5 332 854 euroa.

Autopaikkoja koskeva sopimus on liitteenä 1. Ehdotus on kiinteistölautakunnan esityksen mukainen.

Esittelijä

apulaiskaupunginjohtaja

Anni Sinnemäki

Lisätiedot

Timo Härmälä, kaupunginsihteeri, puhelin: 310 36028

timo.harmala(a)hel.fi

Liitteet

1

Sopimus väestösuoja- ja autopaikkojen vuokraamisesta Haartmanin sairaalalle

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje, kaupunginhallitus

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri

Oikaisuvaatimusohje, kaupunginhallitus
Liite 1

HUS-Kiinteistöt Oy

Oikaisuvaatimusohje, kaupunginhallitus
Liite 1

Tiedoksi

Tilakeskus

Päätöshistoria

Kiinteistölautakunta 14.01.2016 § 6

HEL 2015-008633 T 10 01 03

Esitys

Kiinteistölautakunta esitti kaupunginhallitukselle, että kaupunginhallitus oikeuttaisi kiinteistöviraston tilakeskuksen toimitilapäällikön tekemään HUS-Kiinteistöt Oy:n ja Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin kuntayhtymän kanssa sopimuksen, joka  koskee Haartmanin sairaalan rakennusluvan mukaisten 63 autopaikan/väestönsuojatilan vuokraamista Meilahden alueella sijaitsevasta pysäköintilaitoksen P 3:sta. Autopaikkojen vuokra on 346 920 euroa vuodessa ja vuokrasopimus on voimassa 1.4.2015 alkaen. Muuten vuokrasopimus tehdään liitteen mukaisena.

Lisäksi lautakunta esitti, että kaupunginhallitus oikeuttaisi toimitilapäällikön tekemään tarvittaessa vähäisiä muutoksia edellä olevaan sopimukseen sekä oikeuttaisi toimitilapäällikön vuokraamaan näin vuokratut autopaikat/väestönsuojatilan sosiaali- ja terveysvirastolle pääomavuokran määrällä ja autopaikkoja käyttöönotettaessa lisättynä autopaikkakohtaisella ylläpito-osuudella ja muuten yllä mainitun sopimuksen mukaisin ehdoin.

Esittelijä

tilakeskuksen päällikkö

Arto Hiltunen

Lisätiedot

Sisko von Behr, asiakaspäällikkö, puhelin: 310 40366

sisko.von.behr(a)hel.fi

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 10

Pohjoisesplanadi 11-13

+358 9 310 1641

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 17

Faksi

 

Alv.nro

kaupunginkanslia@hel.fi

http://www.hel.fi/kaupunginkanslia

+358 9 655 783

 

FI02012566