Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

6/2016

1 (1)

Kaupunginhallitus

 

 

 

 

Kaj/2

 

15.02.2016

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 154

Valtuutettu Ilkka Taipaleen aloite Auroran, Hesperian ja Koskelan sairaala-alueiden uusintakäytöstä

HEL 2015-009514 T 00 00 03

Päätös

Kaupunginhallitus päätti panna asian pöydälle.

Käsittely

Kaupunginhallitus päätti panna asian yksimielisesti pöydälle Marcus Rantalan ehdotuksesta.

Esittelijä

apulaiskaupunginjohtaja

Anni Sinnemäki

Lisätiedot

Katri Erroll, hallintoasiantuntija, puhelin: 310 36045

katri.erroll(a)hel.fi

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Päätösehdotus

Kaupunginhallitus päättää todeta valtuutettu Ilkka Taipaleen ym. valtuustoaloitteen loppuun käsitellyksi.

Esittelijän perustelut

Valtuutettu Ilkka Taipale ja 8 muuta valtuutettua ovat tehneet liitteenä olevan valtuustoaloitteen koskien Auroran, Hesperian ja Koskelan sairaala-alueiden mahdollista uusintakäyttöä siten, että yhdestä tai kahdesta näistä alueista tehdään korkealuokkaisia asunto- tai palvelukampusalueita.

Kaupunginvaltuuston työjärjestyksen 22 §:n 2 momentin mukaan kaupunginhallitus vastaa valtuutettujen aloitteeseen, jonka on allekirjoittanut vähemmän kuin 15 valtuutettua.

Aloitteesta on pyydetty sosiaali- ja terveyslautakunnan, kaupunkisuunnittelulautakunnan, kiinteistölautakunnan, yleisten töiden lautakunnan ja ympäristölautakunnan lausunto. Kaupunkisuunnittelulautakunta antoi lausuntonsa yksimielisesti hyväksytyn vastaehdotuksen mukaisesti.

Esittelijä viittaa saatuihin lausuntoihin ja toteaa seuraavaa:

Sosiaali- ja terveystoimen tarpeet ja sairaala-alueiden kehittämistavoitteet

Pääkaupunkiseudun sairaala-alueiden tulevasta käytöstä valmisteltiin vuonna 2009 pääkaupunkiseudun kuntien ja HUS:n yhteistyönä Pääkaupunkiseudun sairaala-aluevisio 2030 -raportti. Raporttiin sisältyi visio vapautuvista sairaala-alueista ja niiden tulevasta käytöstä ottaen huomioon sairaala-tarpeeseen vaikuttavat tekijät, mm. hoitomenetelmien kehittyminen ja väestön ikärakenteen muutokset. Raportissa hahmoteltiin myös Auroran, Hesperian ja Koskelan sairaala-alueiden tulevaisuutta 2030 mennessä.

Pääkaupunkiseudun sosiaali- ja terveysjohto on päättänyt 18.9.2015 (§ 33) kokouksessaan, että on tarpeen päivittää em. raportti yhteistyössä pääkaupunkiseudun kuntien ja HUS:n kanssa.

Sosiaali- ja terveysvirastolla on Koskelan, Kivelä-Hesperian ja Auroran sairaala-alueiden tulevasta käytöstä seuraavia alustavia suunnitelmia:

Koskelan alue

Koskelan alueen vanhoissa vuodeosastorakennuksissa sijaitsee sosiaali- ja terveysviraston monipuolinen palvelukeskus. Virasto on esittänyt uuden monipuolisen palvelukeskuksen rakentamista Koskelan alueelle. Uudeksi sijoituspaikaksi on yhteistyössä kaupunkisuunnitteluviraston kanssa kaavailtu pesulan tonttia. Suunnittelussa on tarkoitus toteuttaa myös muistisairaiden kylä -tyyppistä asumiskonseptia.

Sosiaali- ja terveysvirasto ei tarvitse nyt käytössään olevia Koskelan sairaala-alueen tiloja siinä vaiheessa, kun uudet asianmukaiset tilat valmistuvat.

Kivelä-Hesperian alue

Sairaala-alueella sijaitsee Kivelän monipuolinen palvelukeskus. Sosiaali- ja terveysvirasto on esittänyt monipuolisen palvelukeskuksen sijoittamista Marian sairaala-alueelle. Marian monipuolinen palvelukeskus korvaisi Kivelän monipuolisen palvelukeskuksen, jonka tilat vapautuvat muuhun käyttöön.

Muut sosiaali- ja terveysviraston käytössä olevat tilat Kivelä-Hesperian alueella vapautuvat, jos uudet etelän ja lännen alueen terveys- ja hyvinvointikeskukset ja perhekeskukset toteutuvat.

Auroran alue

Sosiaali- ja terveysvirasto osallistuu kaupungin muiden virastojen kanssa Laakso-Aurora -alueen kaavamuutosten valmisteluun. Suunnittelun lähtökohtana on arkkitehtuurikilpailun voittanut ehdotus, jonka mukaan mm. Laakson ja Auroran alueelle sijoitetaan lisää rakennusoikeutta. Laakson alueelle on tarkoitus keskittää sosiaali- ja terveyspalveluja. Auroran alueen tulevaan käyttöön vaikuttavat kaupungin ja HUS:in suunnitelmat psykiatrian toimintojen järjestämisestä ja sijoituspaikasta.

Sairaala-alueitten kehittämisedellytykset ja vireillä olevat kehittämissuunnitelmat

Helsingin kaupungin sairaalatoimintoja keskitetään Hartmannin, Malmin ja mahdollisesti Laakson sairaaloihin samalla, kun Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri keskittää somaattista erikoissairaanhoitoa Meilahteen ja selvittää psykiatrisen sairaalatoiminnan sijaintivaihtoehtoja.

Sairaalakäytöstä poistuvat sairaala-alueet sijoittuvat kaupunkikuvallisesti erinomaisille paikoille, jonka vuoksi alueiden maankäytön tehostaminen ja liittäminen osaksi ympäröivään kaupunkirakenteeseen on perusteltua.

Asumisen ja siihen liittyvän maankäytön ohjelmassa asuntotuotannon määrällisenä tavoitteena on 5 500 asunnon vuotuinen tuotanto, joista 3 600 toteutetaan kaupungin omistamille tonteille. Tämä tarkoittaa muun ohella, että yleis- ja asemakaavoituksen lähtökohtana tulee olla riittävä lyhyen ja pitkän aikavälin tonttivarannon turvaaminen asuntotuotantoon. Sairaalakäytöstä vapautuvat alueet muodostavat tässäkin mielessä merkittävän resurssin.

Kaupunkisuunnitteluvirasto on käynnistänyt Koskelan, Marian ja Herttoniemen sairaala-alueiden asemakaavoituksen uusia käyttötarkoituksia varten. Lisäksi Auroran sairaala-alueen käyttötarkoituksia ja täydennysrakentamista selvitetään yhteistyössä kiinteistöviraston, kaupunginmuseon, ympäristökeskuksen ja palveluhallintokuntien kanssa.

Valtuustoaloitteessa esitetään, että yhdelle tai kahdelle Auroran, Hesperian tai Koskelan sairaaloiden alueista perustettaisiin uudenlainen opiskelijoiden, perheiden, vanhojen ihmisten ja vammaisryhmien asumiseen soveltuva palvelukampus.

Asemakaavoituksen kannalta opiskelijoiden, perheiden ja hyväkuntoisten vanhojen ihmisten asuminen on samanarvoista, samankaltaista ja sijoitettavissa samoille asuinrakennusten korttelialueille. Palveluihin tukeutuvalla erityisryhmien asumisella on erilaiset edellytykset, vaatimukset ja vaikutukset ympäristöön ja sitä varten tarvitaan omia erityisiä korttelialueita ja kaavamääräyksiä. Erityisryhmien samalle alueelle yhteenkokoamisen vaikutukset täytyy selvittää, jos esitetyn kaltainen palvelukampusalue päätetään perustaa. Vaikutukset olisivat erilaisia eri alueilla.

Kyseiset sairaala-alueet sijaitsevat lisäksi kantakaupungin vilkkaassa liikenneympäristössä, mikä tulee huomioida vaikutusten arvioinnissa. Vanhojen rakennusten osalta terveellisyysnäkökohdat liittyvät mm. rakenteiden terveellisyyteen sekä riittävään ilmanvaihtoon ja ääneneristävyyteen.

Kaupunginvaltuuston vuonna 2012 hyväksymässä Kotikaupunkina Helsinki -ohjelmassa on määritelty asuntotuotannon tavoiteltava hallinta- ja rahoitusmuotojakauma. Koko kaupungin tasolla valtion tukemia tavallisia ja erityisryhmien vuokra-asuntoja tehdään 20 % ja hitas-, osaomistus-, asumisoikeus- tai opiskelija-asuntoja 40 % asuntotuotannosta. Loput 40 % on varattava vapaarahoitteiselle tuotannolle. Aluekohtainen jakauma määritellään tapauskohtaisesti alueiden tasapainoisen kehityksen turvaamiseksi.

Tiivistyvältä kaupungilta vaadittava maankäytön tehokkuus ja kulttuurihistoriallisten arvojen suojelu johtavat sairaala-alueilla melko kalliisiin pysäköintiratkaisuihin ja sitä kautta heikentävät niiden soveltuvuutta uusien ARA-rahoitettujen vuokra-asuntojen tuotantoon.

Aurora

Auroran sairaala-alue saattaa vapautua muuhun käyttöön mikäli sairaalatoiminta väistyy toimintojen uudelleen järjestelyn tuloksena. Auroran sairaala-alueen käyttö kytkeytyy mm. Laakson sairaala-alueelle sijoitettavien uusien toimintojen määrään sekä kaupungin ja HUS:n näkemyksiin psykiatrisen hoidon sijoittumisesta. Auroran sairaalan asemakaavaehdotus on alustavasti tarkoitus käsitellä kaupunkisuunnittelulautakunnassa vuoden 2017 aikana. Alustavien tarkastelujen perusteella alueelle voisi sijoittua noin 1000 uutta asukasta uudisrakennuksiin sekä asuinrakennuksiksi muutettaviin sairaalarakennuksiin. Alueella on useita kulttuurihistoriallisesti arvokkaita ja suojeltuja rakennuksia, mikä saattaa osittain asettaa rajoitteita käyttötarkoitusten suunnittelulle. Vanhojen rakennusten asuinkäyttöön muuntamisen ja uudisrakentamisen mahdollisuudet selvitetään suunnittelutyössä.

Auroran sairaalan alueen topografia ei ole esteettömyyden kannalta helpointa aluetta. Tavoitteena on saada alueelle asunto-ohjelman mukainen asuntojakauma.

Koskela

Koskelan sairaalan ja pesulan asemakaavaehdotus on tarkoitus esitellä kaupunkisuunnittelulautakunnalle keväällä 2016. Valmisteilla oleva asemakaavaehdotus mahdollistaisi noin 3 000 uuden asukkaan sijoittumisen alueelle uudisrakennuksiin ja asuinrakennuksiksi muutettaviin vanhoihin sairaalarakennuksiin.

Koskelan sairaalan alueella on vanhaa Heka:n vuokra-asuntokantaa ja mielenterveyskuntoutujien tukiasumista. Lisäksi alueelle suunnitellaan monipuolista palvelukeskusta muistisairaiden vanhusten asumista ja iäkkäiden palveluita varten.

Sairaala-alueen puistomainen ympäristö ja sijainti Käpylän ja Koskelan välissä tarjoavat kuitenkin hyvät mahdollisuudet myös omistusasuntotuotannolle Koskelassa, jossa valtion tukemia vuokra-asuntoja on yli kaksinkertaisesti asunto-ohjelman suosituksiin nähden (vuonna 2013 53 % vs. tavoite 20 %).

Kivelä-Hesperia

Töölössä sijaitsevan Kivelän ja Hesperian sairaaloiden alueen suunnittelua ei ole vielä aloitettu. Aloittamiselle on edellytykset sitten, kun psykiatrisen sairaalan tulevasta sijainnista on selvä näkemys niin kaupungin kuin HUS:n taholla. Alueella on useita kulttuurihistoriallisesti arvokkaita ja suojeltuja rakennuksia, mikä asettaa haasteita uusien käyttötarkoitusten suunnittelulle. Edellä mainittu ei kuitenkaan sulje pois asuntotuotantoa vaihtoehtona jatkosuunnittelussa.

Lopuksi

Yhteenvetona voidaan todeta, että sairaalakäytöstä vapautuvien alueiden maankäytön tehostaminen ja toiminnallinen monipuolistaminen on kaupungin tavoitteiden mukaista. Auroran, Koskelan ja Kivelä-Hesperian sairaala-alueille on alueiden asemakaavoituksen yhteydessä luoda edellytyksiä myös erityisryhmien asumiselle ja palvelukeskittymille aloitteessa esitettyjen tavoitteiden suuntaisesti.

Esittelijä

apulaiskaupunginjohtaja

Anni Sinnemäki

Lisätiedot

Katri Erroll, hallintoasiantuntija, puhelin: 310 36045

katri.erroll(a)hel.fi

Liitteet

1

Taipale Ilkka ym. valtuustoaloite Kvsto 26.8.2015 asia 25

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Aloitteen tekijä

Esitysteksti
Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Tiedoksi

Kaupunginvaltuusto

Kaupunginkanslia

Päätöshistoria

Kiinteistölautakunta 26.11.2015 § 566

HEL 2015-009514 T 00 00 03

Lausunto

Kiinteistölautakunta antoi kaupunginhallitukselle seuraavan lausunnon:

Valtuutettu Ilkka Taipale ja 8 muuta valtuutettua ovat tehneet 26.8.2015 valtuustoaloitteen Auroran, Hesperian ja Koskelan sairaala-alueiden uudelleenkäytöstä, jossa yhdestä tai kahdesta näistä alueista tehtäisiin korkealuokkainen asunto- tai palvelukampusalue.

Helsingin kaupungin sairaalatoimintoja keskitetään Haartmannin, Malmin ja mahdollisesti Laakson sairaaloihin samalla, kun Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri keskittää somaattista erikoissairaanhoitoa Meilahteen ja selvittää psykiatrisen sairaalatoiminnan sijaintivaihtoehtoja. Kaupunkisuunnitteluvirasto on käynnistänyt sairaalakäytöstä poistuvien Koskelan, Marian ja Herttoniemen sairaala-alueiden asemakaavoituksen uusia käyttötarkoituksia varten. Lisäksi Auroran sairaala-alueen käyttötarkoituksia ja täydennysrakentamista tarkastellaan.

Koskelan alueen tuleva asemakaavaehdotuksen tavoitteena on mahdollistaa kaupunkimaisen ja viihtyisän ympäristön syntyminen, rakennusten suojeluarvojen sekä yhtenäisten puistoalueiden säilyminen mahdollistaen monipuolisen asuntotuotannon, palveluasumisen sekä kaupallisten palveluiden sijoittumisen. Palveluihin tukeutuvalla erityisryhmien asumisella on kuitenkin erilaiset edellytykset, vaatimukset ja vaikutukset ympäristöön ja sitä varten tarvitaan omia erityisiä korttelialueita ja kaavamääräyksiä. Erityisryhmien samalle alueelle sijoittumisen vaikutukset täytyy selvittää, jos esitetyn kaltainen palvelukampusalue päätetään perustaa. Vaikutukset olisivat erilaisia eri alueilla.

Koskelan alueen asemakaavaehdotus on tarkoitus käsitellä kaupunkisuunnitteluvirastossa keväällä 2016. Valmisteilla oleva asemakaavaehdotus mahdollistaisi noin 3 000 uuden asukkaan sijoittumisen alueelle uudisrakennuksiin ja asuinrakennuksiksi muutettaviin vanhoihin sairaalarakennuksiin. Auroran, Koskelan ja Kivelä-Hesperian sairaala-alueille on mahdollista asemakaavan laadinnan yhteydessä luoda edellytyksiä myös erityisryhmien asumiselle. Laakson ja Auroran sairaala-alueet ovat kulttuurihistoriallisesti merkittäviä ja useat rakennukset ovat suojeltuja. Tilakeskus on tilannut alueen rakennuksista rakennushistoriallisen selvitystyön ja inventoinnin (RHS). Alueiden kehittämismahdollisuuksia on selvitetty yhdessä kaupunkisuunnitteluviraston, sosiaali- ja terveysviraston ja tilakeskuksen kanssa. Sosiaali- ja terveysviraston palveluverkkosuunnitelmassa Laakson alueelle on esitetty sijoittuvan läntisen Helsingin väestöä palveleva terveys- ja hyvinvointikeskus sekä perhekeskus.

Asumisen ja siihen liittyvän maankäytön ohjelmassa asuntotuotannon määrällisenä tavoitteena on 5 500 asunnon vuotuinen tuotanto, joista 3 600 toteutetaan kaupungin omistamille tonteille. Tämä tarkoittaa muun ohella, että yleis- ja asemakaavoituksen lähtökohtana tulee olla riittävä lyhyen ja pitkän aikavälin tonttivarannon turvaaminen asuntotuotantoon. Myös nykyinen maankäyttö- ja rakennuslaki edellyttää, että kaavoituksella turvataan riittävän asuntotuotannon edellytykset erityisesti pääkaupunkiseudulla. Sairaala-alueet sijoittuvat kaupunkikuvallisesti erinomaisille paikoille, jonka vuoksi alueiden maankäytön tehostaminen ja liittäminen osaksi ympäröivään kaupunkirakenteeseen on perusteltua.

Esittelijä

osastopäällikkö

Sami Haapanen

Lisätiedot

Pekka Saarinen, va. toimistopäällikkö, puhelin: 310 64182

pekka.t.saarinen(a)hel.fi

 

Kaupunkisuunnittelulautakunta 17.11.2015 § 347

HEL 2015-009514 T 00 00 03

Lausunto

Kaupunkisuunnittelulautakunta antoi seuraavan lausunnon kaupunginhallitukselle:

Helsingin kaupungin sairaalatoimintoja keskitetään Hartmannin, Malmin ja mahdollisesti Laakson sairaaloihin samalla, kun Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri keskittää somaattista erikoissairaanhoitoa Meilahteen ja selvittää psykiatrisen sairaalatoiminnan sijaintivaihtoehtoja. Kaupunkisuunnitteluvirasto on käynnistänyt sairaalakäytöstä poistuvien Koskelan, Marian ja Herttoniemen sairaala-alueiden asemakaavoituksen uusia käyttötarkoituksia varten. Lisäksi Auroran sairaala-alueen käyttötarkoituksia ja täydennysrakentamista pohditaan.

Valtuustoaloitteessa esitetään, että yhdelle tai kahdelle Auroran, Hesperian tai Koskelan sairaaloiden alueista perustettaisiin uudenlainen opiskelijoiden, perheiden, vanhojen ihmisten ja vammaisryhmien asumiseen soveltuva palvelukampus.

Asemakaavoituksen kannalta opiskelijoiden, perheiden ja hyväkuntoisten vanhojen ihmisten asuminen on samanarvoista, samankaltaista ja sijoitettavissa samoille asuinrakennusten korttelialueille. Palveluihin tukeutuvalla erityisryhmien asumisella on erilaiset edellytykset, vaatimukset ja vaikutukset ympäristöön ja sitä varten tarvitaan omia erityisiä korttelialueita ja kaavamääräyksiä. Erityisryhmien samalle alueelle yhteenkokoamisen vaikutukset täytyy selvittää, jos esitetyn kaltainen palvelukampusalue päätetään perustaa. Vaikutukset olisivat erilaisia eri alueilla.

Kaupunginvaltuuston vuonna 2012 hyväksymässä Kotikaupunkina Helsinki -ohjelmassa on määritelty asuntotuotannon tavoiteltava hallinta- ja rahoitusmuotojakauma. Koko kaupungin tasolla valtion tukemia tavallisia ja erityisryhmien vuokra-asuntoja tehdään 20 % ja hitas-, osaomistus-, asumisoikeus- tai opiskelija-asuntoja 40 % asuntotuotannosta. Loput 40 % on varattava vapaarahoitteiselle tuotannolle. Aluekohtainen jakauma määritellään tapauskohtaisesti alueiden tasapainoisen kehityksen turvaamiseksi.

Tiivistyvältä kaupungilta vaadittava maankäytön tehokkuus ja kulttuurihistoriallisten arvojen suojelu johtavat sairaala-alueilla melko kalliisiin pysäköintiratkaisuihin ja sitä kautta heikentävät niiden soveltuvuutta uusien ARA-rahoitettujen vuokra-asuntojen tuotantoon.

Aurora

Auroran sairaala-alue saattaa vapautua muuhun käyttöön mikäli sairaalatoiminta väistyy toimintojen uudelleen järjestelyn tuloksena. Auroran sairaala-alueen käyttö kytkeytyy mm. Laakson sairaala-alueelle sijoitettavien uusien toimintojen määrään sekä kaupungin ja HUS:n näkemyksiin psykiatrisen hoidon sijoittumisesta. Auroran sairaalan asemakaavaehdotus on alustavasti tarkoitus käsitellä kaupunkisuunnittelulautakunnassa vuoden 2017 aikana. Alustavien tarkastelujen perusteella alueelle voisi sijoittua noin 1000 uutta asukasta uudisrakennuksiin sekä asuinrakennuksiksi muutettaviin sairaalarakennuksiin. Alueella on useita kulttuurihistoriallisesti arvokkaita ja suojeltuja rakennuksia, mikä saattaa osittain asettaa rajoitteita käyttötarkoitusten suunnittelulle. Vanhojen rakennusten asuinkäyttöön muuntamisen ja uudisrakentamisen mahdollisuudet selvitetään suunnittelutyössä.

Auroran sairaalan alueen topografia ei ole esteettömyyden kannalta helpointa aluetta. Tavoitteena on saada alueelle asunto-ohjelman mukainen asuntojakauma.

Koskela

Koskelan sairaalan ja pesulan asemakaavaehdotus on tarkoitus käsitellä kaupunkisuunnittelulautakunnassa tammikuussa 2016. Valmisteilla oleva asemakaavaehdotus mahdollistaisi noin 3 000 uuden asukkaan sijoittumisen alueelle uudisrakennuksiin ja asuinrakennuksiksi muutettaviin vanhoihin sairaalarakennuksiin.

Koskelan sairaalan alueella on vanhaa Heka:n vuokra-asuntokantaa ja mielenterveyskuntoutujien tukiasumista. Lisäksi alueelle suunnitellaan monipuolista palvelukeskusta muistisairaiden vanhusten asumista ja iäkkäiden palveluita varten.

Sairaala-alueen puistomainen ympäristö ja sijainti Käpylän ja Koskelan välissä tarjoavat kuitenkin hyvät mahdollisuudet myös omistusasuntotuotannolle Koskelassa, jossa valtion tukemia vuokra-asuntoja on yli kaksinkertaisesti asunto-ohjelman suosituksiin nähden (vuonna 2013 53 % vs. tavoite 20 %).

Kivelä-Hesperia

Töölössä sijaitsevan Kivelän ja Hesperian sairaaloiden alueen suunnittelua ei ole vielä aloitettu. Aloittamiselle on edellytykset sitten, kun psykiatrisen sairaalan tulevasta sijainnista on selvä näkemys niin kaupungin kuin HUS:n taholla. Alueella on useita kulttuurihistoriallisesti arvokkaita ja suojeltuja rakennuksia, mikä asettaa haasteita uusien käyttötarkoitusten suunnittelulle. Edellä mainittu ei kuitenkaan sulje pois asuntotuotantoa vaihtoehtona jatkosuunnittelussa.

Käsittely

17.11.2015 Esittelijän ehdotuksesta poiketen

Vastaehdotus:
Jape Lovén: Lisätään Kappaleeseen "Kivelä-Hesperia" (12) uusi lause kappaleen loppuun:
Edellä mainittu ei kuitenkaan sulje pois asuntotuotantoa vaihtoehtona jatkosuunnittelussa.

Kannattaja: Jaakko Meretniemi

Lautakunta päätti yksimielisesti hyväksyä Lovénin vastaehdotuksen.

10.11.2015 Pöydälle

Esittelijä

asemakaavapäällikkö

Olavi Veltheim

Lisätiedot

Antti Varkemaa, projektipäällikkö, puhelin: 310 37053

antti.varkemaa(a)hel.fi

 

Sosiaali- ja terveyslautakunta 10.11.2015 § 333

HEL 2015-009514 T 00 00 03

Lausunto

Sosiaali- ja terveyslautakunta antoi kaupunginhallitukselle seuraavan lausunnon:

”Pääkaupunkiseudun sairaala-alueiden tulevasta käytöstä valmisteltiin vuonna 2009 pääkaupunkiseudun kuntien ja HUS:n yhteistyönä Pääkaupunkiseudun sairaala-aluevisio 2030 -raportti. Raporttiin sisältyi visio vapautuvista sairaala-alueista ja niiden tulevasta käytöstä ottaen huomioon sairaala-tarpeeseen vaikuttavat tekijät, mm. hoitomenetelmien kehittyminen ja väestön ikärakenteen muutokset. Raportissa hahmoteltiin myös Auroran, Hesperian ja Koskelan sairaala-alueiden tulevaisuutta 2030 mennessä.

Pääkaupunkiseudun sosiaali- ja terveysjohto on päättänyt 18.9.2015 (§ 33) kokouksessaan, että on tarpeen päivittää em. raportti yhteistyössä pääkaupunkiseudun kuntien ja HUS:n kanssa. 

Sosiaali- ja terveysvirastolla on Koskelan, Kivelä-Hesperian ja Auroran sairaala-alueiden tulevasta käytöstä seuraavia alustavia suunnitelmia:

Koskelan alue

Koskelan alueen vanhoissa vuodeosastorakennuksissa sijaitsee sosiaali- ja terveysviraston monipuolinen palvelukeskus. Virasto on esittänyt uuden monipuolisen palvelukeskuksen rakentamista Koskelan alueelle. Uudeksi sijoituspaikaksi on yhteistyössä kaupunkisuunnitteluviraston kanssa kaavailtu pesulan tonttia. Suunnittelussa on tarkoitus toteuttaa myös muistisairaiden kylä -tyyppistä asumiskonseptia.

Sosiaali- ja terveysvirasto ei tarvitse nyt käytössään olevia Koskelan sairaala-alueen tiloja siinä vaiheessa, kun uudet asianmukaiset tilat valmistuvat.

Kivelä-Hesperian alue

Sairaala-alueella sijaitsee Kivelän monipuolinen palvelukeskus. Sosiaali- ja terveysvirasto on esittänyt monipuolisen palvelukeskuksen sijoittamista Marian sairaala-alueelle. Marian monipuolinen palvelukeskus korvaisi Kivelän monipuolisen palvelukeskuksen, jonka tilat vapautuvat muuhun käyttöön.

Muut sosiaali- ja terveysviraston käytössä olevat tilat Kivelä-Hesperian alueella vapautuvat, jos uudet etelän ja lännen alueen terveys- ja hyvinvointikeskukset ja perhekeskukset toteutuvat. 

Auroran alue

Sosiaali- ja terveysvirasto osallistuu kaupungin muiden virastojen kanssa Laakso-Aurora -alueen kaavamuutosten valmisteluun. Suunnittelun lähtökohtana on arkkitehtuurikilpailun voittanut ehdotus, jonka mukaan mm. Laakson ja Auroran alueelle sijoitetaan lisää rakennusoikeutta. Laakson alueelle on tarkoitus keskittää sosiaali- ja terveyspalveluja. Auroran alueen tulevaan käyttöön vaikuttavat kaupungin ja HUS:in suunnitelmat psykiatrian toimintojen järjestämisestä ja sijoituspaikasta.”

Esittelijä

vs. virastopäällikkö

Juha Jolkkonen

Lisätiedot

Pirjo Sipiläinen, arkkitehti, puhelin: 310 42256

pirjo.sipilainen(a)hel.fi

 

Ympäristölautakunta 10.11.2015 § 360

HEL 2015-009514 T 00 00 03

Lausunto

Ympäristölautakunta antoi seuraavan lausunnon.

Ympäristötoimen näkökulmasta ei ole erityistä syytä lausua sairaala-alueiden ja -rakennusten käyttötarkoituksesta.

Koskelan asemakaavoittamattomalle sairaala-alueelle ja pesuloiden tonteille valmistellaan parhaillaan asemakaavaa ja asemakaavan muutosta. Tavoitteena tulevassa asemakaavassa on, että sairaala-alueen kulttuurihistoriallisesti ja kaupunkikuvallisesti arvokkaat rakennukset suojellaan ja rakennuksille määritellään uusi käyttö. Lisäksi alueelle sijoitetaan pääosin asuintäydennysrakentamista. Lisäksi pesuloiden alueelle on varattu tilaa vanhusten monipuoliselle palvelukeskustalle ja yhteen sairaalarakennuksista on suunniteltu suurehkoa päiväkotia. Kaavaehdotus on tarkoitus esitellä kaupunkisuunnittelulautakunnalle alkuvuodesta 2016. Ympäristötoimi osallistuu omalta osaltaan asemakaavaprosessiin. Ympäristökeskus on antanut kannanoton Koskelan sairaalan ja pesuloiden alueen osallistumis- ja arvointisuunnitelmasta 10.11.2014.

Mikäli Auroran ja Hesperian sairaala-alueita lähdetään muuttamaan asuinalueiksi, tulee vanhojen rakennusten asuinkäyttöä kuten uuttakin asumista suunniteltaessa arvioida ympäristövaikutukset. Sairaala-alueet sijaitsevat kantakaupungin vilkkaassa liikenneympäristössä, mikä tulee huomioida vaikutusten arvioinnissa. Vanhojen rakennusten osalta terveellisyysnäkökohdat liittyvät mm. rakenteiden terveellisyyteen sekä riittävään ilmanvaihtoon ja ääneneristävyyteen.

Esittelijä

ympäristönsuojelupäällikkö

Päivi Kippo-Edlund

Lisätiedot

Anu Haahla, ympäristötarkastaja, puhelin: +358 9 310 28916

anu.haahla(a)hel.fi

 

Yleisten töiden lautakunta 20.10.2015 § 447

HEL 2015-009514 T 00 00 03

Lausunto

Yleisten töiden lautakunta antoi kaupunginhallitukselle seuraavan lausunnon:

Yleisten töiden lautakunta pitää tärkeänä, että sairaala-alueiden maankäyttöä ja palveluita tutkitaan ja suunnitellaan ennakoivasti. Kolmannen sektorin tuottamat palvelut voivat olla tässä yhteydessä tärkeässä roolissa.

Rakennusvirasto vastaa yleisistä katu- ja puistoalueista, niiden suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta. Aloitteen vaatimat toimenpiteet eivät liity rakennusviraston hallinnonalaan tässä vaiheessa. Rakennusvirasto osallistuu alueiden maankäytön suunnitteluun aktiivisesti mahdollisten asemakaavamuutosprosessien yhteydessä.

Helsingin kaupungin asiasta vastaavien hallintokuntien tulisi yhdessä kaupunkisuunnitteluviraston sekä kolmannen sektorin toimijoiden kanssa tutkia ja suunnitella sairaala-alueiden mahdollisesti muuttuva maankäyttö sekä palvelutarpeet ennakoivasti.

Käsittely

20.10.2015 Esittelijän ehdotuksesta poiketen

Vastaehdotus:
Terhi Koulumies: Ehdotan, että lautakunta hyväksyy aloitelausunnon ilman kappaletta 5 "Yleisten töiden lautakunta puoltaa aloitteen hyväksymistä edellä esitetyin huomautuksin." sillä aloitteen sisältämä ehdotus ei sisälly rakennusviraston toimialaan.

Yleisten töiden lautakunta päätti esittelijän ehdotuksesta poiketen poistaa lausuntoehdotuksen viimeisen kappaleen:

        "Yleisten töiden lautakunta puoltaa aloitteen hyväksymistä edellä esitetyin huomautuksin."

Esittelijä

kaupunginarkkitehti

Jukka Kauto

Lisätiedot

Petri Arponen, aluesuunnittelija, puhelin: 310 38440

petri.arponen(a)hel.fi

Olli Haanperä, suunnitteluinsinööri, puhelin: 310 38237

olli.haanpera(a)hel.fi

Anu Kiiskinen, aluesuunnittelija, eteläinen suurpiiri, puhelin: 310 38419

anu.kiiskinen(a)hel.fi

Heikki Takainen, suunnitteluinsinööri, puhelin: 310 38977

heikki.takainen(a)hel.fi

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 10

Pohjoisesplanadi 11-13

+358 9 310 1641

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 17

Faksi

 

Alv.nro

kaupunginkanslia@hel.fi

http://www.hel.fi/kaupunginkanslia

+358 9 655 783

 

FI02012566