Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

3/2016

1 (1)

Kaupunginhallitus

 

 

 

 

Sj/1

 

25.01.2016

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 74

Kaupunginmuseon visuaalisen ilmeen uudistaminen

HEL 2015-013232 T 00 04 00

Päätös

Kaupunginhallitus päätti hyväksyä kaupunginmuseon graafisen ilmeen liitteen 1. mukaisesti.

Esittelijä

apulaiskaupunginjohtaja

Ritva Viljanen

Lisätiedot

Leena Mickwitz, kaupunginsihteeri, puhelin: 310 36054

leena.mickwitz(a)hel.fi

Liitteet

1

Graafinen ohjeistus

2

Kaupunginmuseon johtokunta151215

3

Tietotekniikka- ja viestintäosaston lausunto

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje, kaupunginhallitus

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Kaupunginhallituksen hyväksymissä viestinnän ohjeissa todetaan, että kaupunki käyttää viestinnässään yhtenäistä visuaalista ilmettä, jonka peruselementti on kaupungin vaakuna. Lisäksi ohjeissa todetaan, että perustelluista syistä kaupungin hallintokunnilla on lisäksi mahdollisuus käyttää omaa virasto- tai laitostunnustaan kaupunginhallituksen hyväksymällä tavalla. Kaupunginhallitus vahvistaa hallintokunnan tunnuksen lauta- tai johtokunnan esityksestä. Ennen tällaisen kaupungin tavanomaisesta vaakunailmeestä poikkeavan virasto- tai laitostunnuksen vahvistamista siitä on pyydettävä kaupunginkanslian tietotekniikka- ja viestintäosaston lausunto. Esimerkiksi kaupungin liikelaitoksilla sekä kulttuuri- ja vapaa-ajan toiminnasta vastaavilla yksiköillä saattaa olla oman asiakasmarkkinointinsa kannalta perustellut syyt itsenäiseen virasto-, laitos- tai yritysilmeeseen.

Helsingin kaupunginvaakunan käyttöä koskevan ohjeen mukaan lauta- ja johtokuntien sekä virastojen ja laitosten pöytäkirjoissa, kuulutuksissa sekä muussa kaupungin viranomaistoiminnassa on kuitenkin erillisen virasto- tai laitostunnuksen sijasta käytettävä kaupunginvaakunaa.

Kaupunginmuseon johtokunta on käsitellyt kaupunginmuseon visuaalisen ilmeen uudistamista kokouksessaan 15.12.2015. Johtokunnan esityslistalla todetaan mm. seuraavaa:

Kulttuuritoimen organisaatioille profiloituminen ja tunnettuus ovat erityisten tärkeitä toiminnan kehittämisen, asiakaskunnan laajentamisen ja kävijämäärien kasvattamisen kannalta. Kaupunginmuseon tämänhetkinen visuaalinen ilme otettiin käyttöön museon satavuotisjuhlan yhteydessä 2011. Silloin toimipisteitä oli yhteensä kymmenen ja uusi ilme edusti kaikkia toimipisteitä. Nyt kaupunginmuseon toiminta on käännekohdassa, kun se avaa täysin uuden museokokonaisuuden Senaatintorin laidalle ja sen toiminnot keskittyvät sinne. Museo saa näkyvän päätoimipisteen, joka siltä aiemmin on puuttunut. Tässä yhteydessä on luontevaa ja välttämätöntä päivittää myös Kaupunginmuseon visuaalinen ilme.

Selkeä ja erottuva ilme terävöittää kaupunginmuseon profiilia ja tehostaa huomattavasti museon näkyvyyttä kaupunkikuvassa, markkinointiviestinnän kaikissa kanavissa, sekä vahvana toimijana Torikortteleissa. Museon nimenä säilyy Helsingin kaupunginmuseo.

Kaupunginmuseon uuden ilmeen on suunnitellut Brand Design Agency Werklig, tiiviissä yhteistyössä kaupunginmuseon markkinointiviestintätiimin kanssa.

Kaupunginkanslian tietotekniikka- ja viestintäosasto puoltaa lausunnossaan esityksen hyväksymistä edellyttäen kuitenkin, että kaupunginmuseo sitoutuu valmisteilla oleviin viestinnän ja kaupunkimarkkinoinnin strategisiin linjauksiin. Kaupunginmuseon johtokunnan esityslistatekstissä todetaankin, että kaupunginmuseo on tietoinen Helsingin kaupungin viestinnän strategisiin uudistuksiin tähtäävistä valmisteluista ja brändityöstä ja tulee ottamaan uudistukset huomioon omassa markkinointiviestinnässään.

Esittelijä

apulaiskaupunginjohtaja

Ritva Viljanen

Lisätiedot

Leena Mickwitz, kaupunginsihteeri, puhelin: 310 36054

leena.mickwitz(a)hel.fi

Liitteet

1

Graafinen ohjeistus

2

Kaupunginmuseon johtokunta151215

3

Tietotekniikka- ja viestintäosaston lausunto

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje, kaupunginhallitus

Tiedoksi

Kaupunginmuseo

Päätöshistoria

Kaupunginmuseon johtokunta 15.12.2015 § 86

HEL 2015-013232 T 00 04 00

Päätös

Kaupunginmuseon johtokunta päätti hyväksyä kaupunginhallitukselle annettavan esityksen markkinointiviestinnässä käytettäväksi visuaaliseksi ilmeeksi esittelyn mukaisesti.

Esittelijä

museonjohtaja

Tiina Merisalo

Lisätiedot

Tove Vesterbacka, markkinointi- ja viestintäsuunnittelija, puhelin: +358931064691

tove.vesterbacka(a)hel.fi

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 10

Pohjoisesplanadi 11-13

+358 9 310 1641

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 17

Faksi

 

Alv.nro

kaupunginkanslia@hel.fi

http://www.hel.fi/kaupunginkanslia

+358 9 655 783

 

FI02012566