Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

44/2015

1 (1)

Kaupunginhallitus

 

 

 

 

Sj/1

 

14.12.2015

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 1201

V 20.1.2016, Kalasataman alueen peruskoulun perustaminen ja Brahenpuiston koulun yhdistäminen perustettavaan kouluun

HEL 2015-010393 T 12 00 01

Esitys

Kaupunginhallitus esitti kaupunginvaltuustolle seuraavaa:

Kaupunginvaltuusto päättää perustaa Kalasataman alueelle uuden peruskoulun 1.8.2016 alkaen.

Samalla kaupunginvaltuusto päättää, että Brahenpuiston koulu yhdistetään Kalasatamaan perustettavaan peruskouluun 1.8.2016 alkaen.

Esittelijä

apulaiskaupunginjohtaja

Ritva Viljanen

Lisätiedot

Maria Nyfors, kaupunginsihteeri, puhelin: 310 36683

maria.nyfors(a)hel.fi

Liitteet

1

Lausuntopyyntö Brahenpuiston koulun johtokunnalle

2

Brahenpuiston koulun johtokunnan lausunto

3

Brahenpuiston koulun johtokunnan ja oppilaskunnan hallituksen lausunnot

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Esitysehdotus

Esitys on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Koulun perustamista koskeva toimivalta on vielä valtuustolla

Kaupunginhallituksen voimassa olevan johtosäännön 7 §:n mukaan valtuusto päättää koulun ja oppilaitoksen perustamisesta ja lakkauttamisesta opetuslautakunnan annettua asiasta lausuntonsa.

Kaupunginhallituksen käsittelyssä on parhaillaan esitys, jossa koulun perustamista ja lakkauttamista koskeva toimivalta esitetään siirrettäväksi opetuslautakunnalle siten, että johtosääntömuutos tulee voimaan 1.8.2016. Jos valtuusto hyväksyy toimivallan siirron, johtosääntömuutoksen valmistelun aikana jo vireillä olleet kouluverkkoasiat tuodaan valtuuston päätettäväksi vielä kevään 2016 aikana.

Kalasatamaan rakennetaan uusi peruskoulu 770 oppilaalle

Kalasataman alueen kouluverkon suunnittelu, kuten muutkin alueelliset kouluverkkotarkastelut, pohjautuu kaupunginhallituksen 30.3.2015 linjaamiin opetustoimen palveluverkon kehittämisen tavoitteisiin sekä kaupungin strategisiin tavoitteisiin, taloussuunnitteluohjeistukseen ja muutoksiin toimintaympäristössä. Koulutuspalveluja ja -tiloja kehitetään alueellisen tasapuolisuuden periaatteella. Uusille alueille rakennetaan väestömäärän edellyttämiä kouluja, ja ylimääräisistä koulutiloista luovutaan niillä alueilla, joilla oppilasmäärä laskee muutoin kuin tilapäisesti.

Kalasataman alueelle rakentuu vuosina 2010−2029 uusi asuinalue noin 22 000 asukkaalle. Arviolta 55 % asukkaista tulee asumaan metroradan eteläpuoleisella alueella. Ennusteiden mukaan tällä alueella tulee vuonna 2020 asumaan noin 300 peruskouluikäistä oppilasta, ja määrä kasvaa vuoteen 2025 mennessä 683 oppilaaseen. Kalasatamaan rakennettava koulu on tämän alueen peruskoulu. Metroradan pohjoispuolen kouluina ovat Vallilan ala-aste vuosiluokilla 1−6 ja Aleksis Kiven peruskoulu vuosiluokilla 7−9.

Investointiohjelmassa on varauduttu uuden koulurakennuksen rakentamiseen Kalasatamaan siten, että 1.8.2016 valmistuu ensimmäinen vaihe, jolloin tilaa on noin 180 oppilaalle ja vuonna 2020 toinen vaihe, jolloin tilaa on yhteensä noin 770 oppilaalle. Uuden koulun tiloissa voidaan aluksi järjestää opetus peruskoulun alimmille luokille ja toisen vaiheen jälkeen 1−9-luokkalaisille. Uuteen rakennukseen on suunniteltu myös päiväkoti, ja koulu tulee toimimaan kiinteässä yhteistyössä päiväkodin kanssa.

Arvioidut rakennuskustannukset (sisältäen päiväkodin) ovat ensimmäisen vaiheen rakennuksessa 14,17 miljoonaa euroa. Opetusviraston käytössä on noin 68 % tilasta. Vuokrakustannuksiksi opetusvirastolle on ensimmäisestä vaiheesta arvioitu 670 477 euroa vuodessa. Toisen vaiheen arvioidut rakennuskustannukset ovat 19,5 miljoonaa euroa ja arvioidut vuokrakustannukset 1,38 miljoonaa euroa / vuosi.

Tällä hetkellä Kalasatamassa asuvien peruskouluikäisten lähikoulu on Aleksis Kiven peruskoulu (osoitteessa Porvoonkatu 2). Muita lähellä olevia kouluja ovat Vallilan ala-asteen koulu (Hämeentie 80) ja Kallion ala-asteen koulu (Neljäs linja 11−15). Näiden kolmen koulun kapasiteetit ja tulevien vuosien oppilasennusteet huomioiden alueella on vuonna 2016 noin 100 oppilaspaikkaa liian vähän. Vuonna 2020 oppilaspaikkavaje on noin 340 ja vuonna 2024 noin 730. Oppilasmäärän ennustetaan kasvavan vielä vuoden 2024 jälkeenkin jonkin verran.

Ennen toisen vaiheen koulurakennuksen valmistumista ylemmät luokat käyvät lähikoulussa Aleksis Kiven peruskoulussa tai mahdollisesti tarvittavissa väistötiloissa. Koulumatka Kalasatamasta Aleksis Kiven
peruskouluun on osalle yli kaksi tai kolme kilometriä, jolloin oppilaat ovat oikeutettuja koulumatkaetuuteen. Suoraa kulkuyhteyttä kouluun ei ole ja matkalla on vilkasliikenteisiä katuja ja rakennustyömaata. Aleksis Kiven peruskouluun tulee peruskorjaus vuosina 2017−2018, jolloin oppilaat siirtyvät väistötiloihin.

Opetusvirasto on järjestänyt Kalasataman koulusta asukastilaisuuden 17.9.2015. Asukkaita on kuultu alueen peruskoulupalvelujen järjestämisestä myös Kerrokantasi-palvelun kautta.

Opetuslautakunnan suomenkielinen jaosto tulee valtuuston päätöksen jälkeen päättämään perustettavan koulun nimestä ja oppilaaksiottoalueesta.

Brahenpuiston koulu yhdistyy Kalasatamaan perustettavaan peruskouluun

Opetuslautakunta on 26.10.2015 yksimielisesti esittänyt kaupunginhallitukselle, että Brahenpuiston koulu yhdistetään Kalasatamaan perustettavaan peruskouluun 1.8.2016 alkaen.

Brahenpuiston koulu toimii tällä hetkellä samassa rakennuksessa Aleksis Kiven peruskoulun kanssa. Brahenpuiston koulu on 11−luokkainen erityiskoulu oppilaille, joilla on kielellinen erityisvaikeus (SLI, specific language impairment). Koulussa on 88 oppilasta. Koulun toiminnassa hyödynnetään kielellisesti rikasta oppimisympäristöä ja työtapoja, joista hyötyvät kaikki oppilaat. Aleksis Kiven peruskoulun ja Brahenpuiston koulun yhteisessä rakennuksessa alkaa perusparannus vuonna 2017.

Opetuslautakunta on esityksessään todennut, että syksyllä 2016 käyttöön otettavassa opetussuunnitelmassa painotetaan nykyistä vahvemmin erityis- ja yleisopetuksen tiivistä yhteistoimintaa, nk. inklusiivisen koulun periaatteita. Kalasataman tulevassa peruskoulussa toteutetaan uudenlaista avointa ja joustavaa oppimisympäristöä, jossa kaikkia tiloja voidaan käyttää oppimiseen. Uudessa koulussa voidaan nykyistä paremmin järjestää myös kielellisen erityisvaikeuden oppilaiden opetus. Brahenpuiston koulun yhdistyminen Kalasatamaan perustettavaan peruskouluun tuo laaja-alaista osaamista erilaisten oppilaiden opetukseen ja oppimisjärjestelyihin. Uusi koulu toimii kielellisen kehityksen osaamiskeskuksena koko kaupungin alueella ja koulussa säilyy SLI-luokkien yhtenäinen perusopetuksen oppimispolku.

Yhdistymisen lapsivaikutukset ovat myönteisiä

Brahenpuiston koulun siirtyminen Kalasatamaan ja osaksi yhtenäistä peruskoulua mahdollistaa oppilaiden paremman integroitumisen yleisopetuksen luokkiin. Kalasatamaan tulevassa peruskoulussa erityisen tuen oppilailla on mahdollisuus opiskella joustavasi erilaisissa ryhmissä ja toimia luontevasti omien edellytystensä mukaan osana kouluyhteisöä. Tämä mahdollistaa oppilaille nykyistä monipuolisemmat ystävyyssuhteet.

Yhdistymisellä ei ole merkittäviä taloudellisia vaikutuksia

Jos Brahenpuiston koulu jäisi itsenäisenä kouluna nykyisiin tiloihin, sen vuokrakustannukset nousisivat Aleksis Kiven peruskoulun peruskorjauksen jälkeen. Uuden koulurakennuksen arvioidut vuokrakustannukset ovat samalla tasolla kuin peruskorjatun koulurakennuksen. Yhdistymisen jälkeen Brahenpuiston koulun nykyisistä tiloista voidaan pääosin luopua. Opetusviraston arvion mukaan osa tiloista tarvittaneen alueen oppilasmäärän kasvuun.

Brahenpuiston koulun oppilailla on Kalasatamassa nykyistä paremmat kulkuyhteydet ja koulumatkoja voidaan tehdä enemmän julkisilla kulkuvälineillä, mikä vähentää taksin käytöstä aiheutuvia kustannuksia.

Uudelle koululle luodaan yhtenäinen toimintakulttuuri

Brahenpuiston koulun johtokunta on lausunnossaan kannattanut koulujen yhdistymistä ja siirtymistä uuden koulun tiloihin. Koulun henkilökunnan kuuleminen on pidetty 20.8.2015 ja asiaa on esitelty huoltajille vanhempainillassa 5.9.2015. Asukkailla on ollut mahdollisuus antaa palautetta opetusviraston palautekanavien sekä Kerrokantasi-palvelun kautta.

Kalasataman alueen peruskoulu aloittaa suhteellisen pienenä kooltaan ja kasvaa vähitellen, mikä mahdollistaa yhtenäisen toimintakulttuurin luomisen yhdessä koulun johdon, henkilöstön, oppilaiden ja huoltajien kanssa. Brahenpuiston koulun yhdistyminen samanaikaisesti uuden koulun perustamisen kanssa mahdollistaa myös Brahenpuiston henkilöstön ja oppilaiden osallistumisen toimintakulttuurin luomiseen ja toiminnan suunnitteluun alusta asti.

Uusi opetussuunnitelma ohjaa koulun opetusta ja kasvatusta. Digitaalisuus on koulun toiminnan arkipäivää ja sulautuu luontevaksi osaksi oppilaiden oppimista ja opiskelua. Alueen asukkaat kutsutaan mukaan suunnittelemaan koulun opetustarjontaa ja muuta toimintaa.

Esittelijä

apulaiskaupunginjohtaja

Ritva Viljanen

Lisätiedot

Maria Nyfors, kaupunginsihteeri, puhelin: 310 36683

maria.nyfors(a)hel.fi

Liitteet

1

Lausuntopyyntö Brahenpuiston koulun johtokunnalle

2

Brahenpuiston koulun johtokunnan lausunto

3

Brahenpuiston koulun johtokunnan ja oppilaskunnan hallituksen lausunnot

Muutoksenhaku

Kunnallisvalitus, valtuusto

Tiedoksi

Opetusvirasto

Päätöshistoria

Opetuslautakunta 27.10.2015 § 198

HEL 2015-010393 T 12 00 01

Esitys

Opetuslautakunta esitti kaupunginhallituksen kautta kaupunginvaltuustolle, että 1.8.2016 Kalasatamaan perustettavaan peruskouluun yhdistetään Brahenpuiston koulu 1.8.2016 alkaen.

Esittelijä

linjanjohtaja

Outi Salo

Lisätiedot

Inari Salonen, palvelupäällikkö, puhelin: 310 86777

inari.salonen(a)hel.fi

Marjo Kyllönen, opetuspäällikkö, puhelin: 310 86208

marjo.kyllonen(a)hel.fi

Mauno Kemppi, tilapalvelupäällikkö, puhelin: 310 86860

mauno.kemppi(a)hel.fi

 

Opetuslautakunnan suomenkielinen jaosto 06.10.2015 § 93

HEL 2015-010393 T 12 00 01

Esitys

Opetuslautakunnan suomenkielinen jaosto esitti opetuslautakunnalle ja edelleen kaupunginhallituksen kautta kaupunginvaltuustolle, että 1.8.2016 Kalasatamaan perustettavaan peruskouluun yhdistetään Brahenpuiston koulu 1.8.2016 alkaen.

Käsittely

06.10.2015 Ehdotuksen mukaan

Keskustelu.

Hyväksyttiin esittelijän ehdotus.

Esittelijä

linjanjohtaja

Outi Salo

Lisätiedot

Inari Salonen, palvelupäällikkö, puhelin: 310 86777

inari.salonen(a)hel.fi

Marjo Kyllönen, opetuspäällikkö, puhelin: 310 86208

marjo.kyllonen(a)hel.fi

Mauno Kemppi, tilapalvelupäällikkö, puhelin: 310 86860

mauno.kemppi(a)hel.fi

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 10

Pohjoisesplanadi 11-13

+358 9 310 1641

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 17

Faksi

 

Alv.nro

kaupunginkanslia@hel.fi

http://www.hel.fi/kaupunginkanslia

+358 9 655 783

 

FI02012566