Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

42/2015

1 (1)

Kaupunginhallitus

 

 

 

 

Ryj/1

 

30.11.2015

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 1162

Valtuutettu Ville Jalovaaran aloite Vuosaaren Kallahden kainalon uimarannan ulkoilutien valaisemisesta

HEL 2015-007316 T 00 00 03

Päätös

Kaupunginhallitus päätti katsoa valtuutettu Ville Jalovaaran aloitteen loppuun käsitellyksi.

Esittelijä

apulaiskaupunginjohtaja

Pekka Sauri

Lisätiedot

Kristiina Matikainen, kaupunginsihteeri, puhelin: 310 36035

kristiina.matikainen(a)hel.fi

Liitteet

1

Valtuutettu Ville Jalovaaran aloite

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Valtuutettu Ville Jalovaara esittää aloitteessaan, että kaupunki selvittää Kallahden kainalon uimarannan ympäristön valaistuksen riittävyyden ja asentaa ulkoilutielle Kallvikintieltä Harbonkujalle katuvalaistuksen.

Kaupunginvaltuuston työjärjestyksen 22 §:n 2 momentin mukaan kaupunginhallitus vastaa valtuutettujen aloitteeseen, jonka on allekirjoittanut vähemmän kuin 15 valtuutettua.

Aloitteessa mainittu raitti palvelee pääasiassa uimarannan käyttöä. Liikuntavirastolla ei ole Ison Kallahden ranta-alueella ympärivuotista toimintaa, eikä ulkoilutie ole talvikunnossapidon piirissä. Valaistu pääreitti alueella kulkee noin 200 metriä pohjoisempana.

Kaupunginhallitus viittaa saatuihin lausuntoihin ja toteaa, että raitin mahdollinen valaiseminen ratkaistaan sen jälkeen kun yleissuunnitelma kaupungin ranta-alueiden ja rantareittien valaistuksesta on laadittu ja linjaukset eri ranta-alueiden valaisemisesta on tehty. Yleissuunnitelma on alustavasti ajoitettu tehtäväksi vuonna 2016.

Esittelijä

apulaiskaupunginjohtaja

Pekka Sauri

Lisätiedot

Kristiina Matikainen, kaupunginsihteeri, puhelin: 310 36035

kristiina.matikainen(a)hel.fi

Liitteet

1

Valtuutettu Ville Jalovaaran aloite

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Tiedoksi

Kaupunginvaltuusto

Kaupunginkanslia

Päätöshistoria

Liikuntalautakunta 05.11.2015 § 173

HEL 2015-007316 T 00 00 03

Päätös

Liikuntalautakunta antoi seuraavan lausunnon valtuustoaloitteeseen, joka koskee ulkoilutien valaisemista Vuosaaren Kallahdessa.

Liikuntalautakunta ei kannata kyseisen reitin valaisemista ennen ranta-alueiden ja rantareittien valaistuksen yleissuunnitelman valmistumista, vaan asia tulee ratkaista tulevassa yleissuunnitelmassa esitettävien periaatteiden ja linjausten mukaan.

Aloitteen tekijä esittää, että Ison Kallahden uimarannan vieritse, Kallvikinniementieltä Harbonkadulle kulkeva ulkoilutie valaistaisiin. Kyseessä oleva ulkoilutien osuus on suurimmalta osaltaan liikuntaviraston hallinnassa olevalla alueella ja palvelee pääosin uimarannan toimintoja. Ulkoilutien Harbonkadun puoleinen osuus sekä siitä länteen Lohiniemenrantaan jatkuva rantareitti sijaitsevat rakennusviraston hallinnoimilla puistoalueilla.

Liikuntavirastolla ei ole Ison Kallahden ranta-alueella ympärivuotista toimintaa, eikä ulkoilutie myöskään näin ollen ole talvikunnossapidon piirissä. Samansuuntainen, valaistu ja talvikunnossapidetty pääulkoilureitti kulkee noin 200 metriä pohjoisempana Ole Kandelinin puiston ja Ison Kallalahden puiston pohjoisosan kautta.

Ison Kallahden ranta-alue, jolla aloitteen mukainen ulkoilutien osuus sijaitsee, on Helsingin kaupungin luontotietojärjestelmässä luokiteltu tärkeäksi lepakkoalueeksi. Kallahdenniemen lepakkoalue käsittää koko Kallahdenniemen sekä ranta-alueen Kallahdenharjusta Lohiniemeen asti. Valaistuksella epäillään olevan lepakoita häiritsevä vaikutus-

Helsingin kaupunki on laatinut vuonna 2015 Ulkovalaistuksen tarveselvityksen, joka on käsitelty kaupunginhallituksessa. Tarveselvityksessä on omana kohtanaan käsitelty vesialueet ja rannat sekä todetaan, että jatkotyönä tulee laatia ranta-alueiden ja rantareittien valaistuksen yleissuunnitelma, jossa määritellään valaistustavat luonteeltaan erilaisille ranta-alueille ja reiteille. Tässä työssä on laadittava periaatteet myös arvokkaiden lepakkoalueiden valaisemisesta. Yleissuunnitelma on alustavasti ajoitettu tehtäväksi vuonna 2016.

Esittelijä

liikuntajohtaja

Anssi Rauramo

Lisätiedot

 

Hannu Airola, projektipäällikkö, puhelin: 310 87743

 

Yleisten töiden lautakunta 18.08.2015 § 345

HEL 2015-007316 T 00 00 03

Lausunto

Yleisten töiden lautakunta antoi kaupunginhallitukselle seuraavan lausunnon:

Aloitteessa esitetään valaistavaksi Vuosaaren Kallahden uimarannan takaa kulkeva ulkoilutie Kallvikintieltä Harbonkadulle.

Raitti sijaitsee lähes koko pituudeltaan liikuntaviraston hallinnoimalla alueella ja palvelee pääasiassa uimarannan käyttöä. Raitilla ei ole merkittävää kauttakulkua palvelevaa merkitystä, vaan valaistu pääreitti kulkee noin 200 metriä pohjoisempana Ole Kandelinin puiston ja Ison Kallahden puiston kautta. Kyseinen rannan tuntumassa oleva raitti ei myöskään ole talvikunnossapidetty.

Alue on luokiteltu tärkeäksi lepakkoalueeksi. Kallahdenniemen lepakkoalue käsittää koko Kallahdenniemen sekä ranta-alueen Kallahdenharjusta Lohiniemeen. Valaistuksella epäillään olevan lepakoita häiritsevä vaikutus.

Yleisten töiden lautakunta päätti vuonna 2011 hyväksyessään Lohiniemenrannan puistosuunnitelman, ettei kyseisen raitin läntistä osuutta Palmsenpolulta Harbonkadulle valaista. Aloitteessa valaistavaksi esitettävä yhteys on saman raitin itäinen osuus Harbonkadulta Kallvikintielle.

Kaupunki on laatinut vuonna 2015 Ulkovalaistuksen tarveselvityksen, joka on käsitelty sekä yleisten töiden lautakunnassa että kaupunginhallituksessa. Tarveselvityksessä on omana kohtanaan käsitelty vesialueet ja rannat. Niistä todetaan selvityksessä mm. seuraavaa:

”Tarve rantojen hyödyntämiseen virkistys- ja vapaa-ajan alueina ja reitteinä on lisääntynyt viime vuosina ja tavoitteena ovat rantoja kiertävät pyöräily- ja kävelyreitit. Rantojen ja rantareittien valaiseminen on kuitenkin monessa suhteessa ongelmallista. Rantareittien virkistyskäyttö ja turvallisuus edellyttävät niiden hyvää valaistusta. Rantareitit sivuavat kuitenkin usein laajoja luontoalueita, jotka halutaan jättää pimeiksi niiden luonnon monimuotoisuuden takia tai asukkaiden toivomuksesta. Rantareitti on mahdollista jättää valaisematta, kunhan varmistetaan, että reitille löytyy korvaava vaihtoehtoinen valaistu kulkureitti.”

Tarveselvityksessä todetaan, että jatkotyönä tulee laatia ranta-alueiden ja rantareittien valaistuksen yleissuunnitelma, jossa määritellään valaistustavat luonteeltaan erilaisille ranta-alueille ja reiteille. Tässä työssä on laadittava periaatteet myös arvokkaiden lepakkoalueiden valaisemisesta. Yleissuunnitelma on alustavasti ajoitettu tehtäväksi vuonna 2016.

Yleisten töiden lautakunnan mielestä kyseisen raitin valaisemiseen ei tule ryhtyä ennen ranta-alueiden ja rantareittien valaistuksen yleissuunnitelman valmistumista, vaan asia tulee aikanaan ratkaista yleissuunnitelmassa esitettävien periaatteiden ja linjausten mukaisesti.

Esittelijä

osastopäällikkö

Silja Hyvärinen

Lisätiedot

Olli Markkanen, toimistopäällikkö, puhelin: 310 39559

olli.markkanen(a)hel.fi

Juhani Sandström, valaistuspäällikkö, puhelin: 310 38521

juhani.sandstrom(a)hel.fi

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 10

Pohjoisesplanadi 11-13

+358 9 310 1641

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 17

Faksi

 

Alv.nro

kaupunginkanslia@hel.fi

http://www.hel.fi/kaupunginkanslia

+358 9 655 783

 

FI02012566