Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

37/2015

1 (1)

Kaupunginhallitus

 

 

 

 

Sj/2

 

26.10.2015

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 1016

Tietokeskuksen tilasto- ja tietopalvelupäällikön viran täyttäminen

HEL 2015-007797 T 01 01 01 01

Päätös

Kaupunginhallitus päätti ottaa  tietokeskuksen tilasto- ja tietopalvelupäällikön virkaan FM Ari Jaakolan virkaan kuuluvin 6 058,90 euron mukaan määräytyvin palkkaeduin.

Esittelijä

apulaiskaupunginjohtaja

Ritva Viljanen

Lisätiedot

Leena Mickwitz, kaupunginsihteeri, puhelin: 310 36054

leena.mickwitz(a)hel.fi

Liitteet

1

Tietokeskuksen esitys  tilasto- ja tietopalveluosaston tilasto- ja tietopalvelupäällikön viran täyttämiseksi

2

Hakijoiden yhteenveto

3

Työpaikkailmoitus Helsingin Sanomat

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje, kaupunginhallitus

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Kaupunginhallitus päätti 10.8.2015 kehottaa tietokeskusta julistamaan tietokeskuksen tilasto- ja tietopalvelupäällikön viran haettavaksi siihen HAY-palkkausjärjestelmän mukaan kuuluvin palkkaeduin. Kaupunginhallituksen päätöksen taustana oli Korkeimman hallinto-oikeuden päätös 23.6.2015, nro 1764, jossa Korkein hallinto-oikeus kumosi kaupunginhallituksen 19.3.2012 tekemän, ko. virkaan ottamista koskevan päätöksen. Kumoamisen perusteena oli hakumenettelyssä tapahtunut virhe. Tilasto- ja tietopalvelupäällikön virka tuli näin ollen avoimeksi, ja se oli julistettava haettavaksi.

Virka on ollut julkisesti haettavana 26.8. - 14.9.2015. Hakuilmoitus on julkaistu kaupungin sähköisen rekrytointipalvelun lisäksi kaupungin ilmoituslehdissä.

Tietokeskuksen johtosäännön 12 §:n mukaan osastojen päälliköt valitsee kaupunginhallitus.

Tilasto- ja tietopalvelupäällikkö johtaa tilasto- ja tietopalveluosaston toimintaa ja vastaa siitä, että hyväksytyt tavoitteet saavutetaan. Tilasto- ja tietopalvelupäällikön tehtävänä on suorittaa kaupunginjohtajan, apulaiskaupunginjohtajan ja virastopäällikön määräämät tehtävät. Osasto laatii ja hankkii kaupungin ja sen toimintaympäristön kehitystä koskevia tilastoja ja ennusteita, ylläpitää tietokantoja ja tietorekistereitä sekä antaa tietopalveluita hyväksyttyjen tavoitteiden mukaisesti.

Tietokeskuksen johtosäännön 11 §:n mukaan tilasto- ja tietopalvelupäällikön viran kelpoisuusvaatimuksena on ylempi korkeakoulututkinto sekä kokemusta hallinto- ja johtamistehtävistä. Kielitaitovaatimuksena on suomen kielen erinomainen ja ruotsin kielen tyydyttävä suullinen ja kirjallinen taito. Muodollisten kelpoisuusvaatimusten lisäksi hakuilmoituksessa todettiin, että eduksi katsotaan hyvät yhteistyö- ja vuorovaikutustaidot, kyky kehittää toimintaa asiakaslähtöisesti sekä kansainvälinen osaaminen. Lisäksi eduksi lasketaan hyvä englannin kielen taito ja muu kielitaito

Perustuslain 125 §:n mukaan viran yleiset nimitysperusteet ovat taito, kyky ja koeteltu kansalaiskunto.

Tietokeskus on kirjeessään 15.10.2015kuvannut haastatteluprosessin kulun ja arvioinut hakijoita. Esittelijän esitys perustuu tietokeskuksen kirjeessä esitettyyn kuvaukseen ja perusteluihin.

Määräajassa hakemuksen jätti 53 hakijaa, joilla kaikilla oli vaadittu ylempi korkeakoulututkinto.

Hakemusten perusteella ensimmäiseen haastatteluun kutsuttiin 10 hakijaa.

Tarkasteltaessa 10 haastatellun kokemusta sekä hallinto- ja johtamistehtävistä että hakuilmoituksessa kuvattuja tilasto- ja tietopalvelupäällikön viran menestyksellisessä hoitamisessa korostuvia taitoja, kokemuksia sekä hakijoiden selvityksiä koulutuksestaan, työkokemuksestaan ja muista ansioistaan, hakijat FM ME ********** ; FM Ari Jaakola; FM, VTM KP ********** ja YTM MV ********** kutsuttiin toiseen haastatteluun.

Ensimmäisen haastattelun suorittivat ajalla 28.9.–2.10.2015 tietokeskuksen johtaja Timo Cantell, kehittämispäällikkö Merja Koski ja Personnel Groupin rekrytointikonsultti Timo Tuohimaa. Toisen haastattelun 6.10.2015 suorittivat tietokeskuksen johtaja Timo Cantell, kaupunginsihteeri Leena Mickwitz ja Personnel Groupin rekrytointikonsultti Timo Tuohimaa. Seuraavassa on vertailtu toiselle haastattelukierrokselle kutsuttujen hakijoiden ansioita.

ME ********** on koulutukseltaan filosofian maisteri.  Hän on suorittanut maisterintutkintonsa vuonna 2000 Joensuun yliopistossa pääaineenaan maantiede. Lisäksi hän on suorittanut Master of Business Administration (MBA) tutkinnon vuonna 2010 International Management Centres Associationissa Oxford New Collegessa pääaineenaan johtaminen. Hän on suorittanut johtamisen erikoisammattitutkinnon (JET) vuonna 2007. Hän on työskennellyt eri tehtävissä Metsähallituksessa vuosina 2001–2010 toimien kartta-asiantuntijana, tiimiesimiehenä karttatiimissä, palvelupäällikkönä tietopalveluyksikössä ja sisäisenä tarkastajana. Vuodesta 2010 ME on työskennellyt Geologian tutkimuskeskuksessa tietopalvelut-toimialan toimialapäällikkönä ja Etelä-Suomen yksikön Geologian tutkimuskeskuksen varajohtajana.

Ari Jaakola on koulutukseltaan filosofian maisteri.  Hän suoritti maisterintutkintonsa vuonna 2008 Helsingin yliopistossa pääaineenaan maantiede. Hän on suorittanut yhdyskunta- ja aluesuunnittelun (YTK)- pitkän kurssin Aalto yliopistossa vuonna 2010.  Jaakola toimi sivutoimisena kurssinjohtajana ja tuntiopettajana Helsingin yliopistossa yhteensä runsaan vuoden ajan vuosina 2000–2010. Samanaikaisesti hän toimi tilastosihteerinä ja tutkijana Helsingin kaupungin tietokeskuksessa. Tämän jälkeen hän työskenteli vuosina 2011–2012 Vantaan kaupungilla kaupunkisuunnittelun tulosalueen tietopalveluyksikön päällikkönä.  Vuonna 2012 Jaakola aloitti Helsingin kaupungin tilasto- ja tietopalveluosaston tilasto- ja tietopalvelupäällikön virassa. 23.6.2015 alkaen hän on toiminut saman viran va tilasto- tietopalvelupäällikkönä. Jaakola on tietokeskuksen johtajan ensimmäinen sijainen.

KP ********** on koulutukseltaan filosofian maisteri ja valtiotieteiden maisteri. Hän on suorittanut filosofian maisterintutkintonsa Helsingin yliopistossa vuonna 2012 pääaineenaan tilastotiede. Valtiotieteiden maisteriksi KP valmistui vuonna 1994 Helsingin yliopistossa pääaineenaan sosiologia/väestötiede. Vuonna 2007 KP suoritti johtamisen erikoisammattitutkinnon (JET). Vuosina 1996–1999 KP työskenteli Työterveyslaitoksella tutkijana. Hän on työskennellyt vuodesta 1999 Tilastokeskuksessa eri tehtävissä erikoistutkijana, yliaktuaarina, tilastopäällikkönä, kehittämispäällikkönä. Vuodesta 2014 on ollut tilastopäällikkönä Tilastokeskuksen tiedonhankinta-yksikössä. Hän on tilastojohtajan 2.sijainen.

MV ********** on koulutukseltaan yhteiskuntatieteiden maisteri. Hän suoritti maisterintutkintonsa vuonna 2003 Tampereen yliopistossa pääaineenaan informaatiotutkimus. MV työskenteli Helsingin yliopistossa pääsuunnittelijana vuosina 2004–2006. Työura jatkui Kansalliskirjaston suunnittelijana Michael+-hankkeessa vuosina 2006–2008. Tämän jälkeen hän työskenteli Museovirastossa ensin systeemipäällikkönä ja sitten Kansallinen Museo2015 -hankkeen projektipäällikkönä vuosina 2008–2011. Vuodesta 2012 MV on toiminut valtiovarainministeriön neuvottelevana virkamiehenä julkisen hallinnon tieto- ja viestintäteknisessä toiminnossa (JulkICT).

Virkaa täytettäessä korostetaan tilasto- ja tietopalveluosaston tehtävää laatia ja hankkia kaupungin ja sen toimintaympäristön kehitystä koskevia tilastoja ja ennusteita, ylläpitää tietokantoja ja tietorekistereitä sekä antaa tietopalveluita hyväksyttyjen tavoitteiden mukaisesti.

ME:n asiantuntemus liittyy erityisesti tietopalvelujen tuottamiseen, kehittämiseen ja johtamiseen. Hänellä on kokemusta ja näkemystä avoimen tiedon kehittämisestä. Hänellä on monen vuoden kokemus esimiestehtävistä ja hän on systemaattisesti kehittänyt johtamisosaamistaan suorittaen mm. MBA-koulutuksen. Hänellä on myös kansainvälistä yhteistyökokemusta.

Ari Jaakola omaa monipuolisen kokemuksen kaupunkitutkimuksen ja -tilaston alalla. Hän on toiminut tutkijana sekä tilasto- ja tietopalvelupäällikkönä Helsingin kaupungin tietokeskuksessa. Lisäksi hän on työskennellyt tietopalvelupäällikkönä Vantaan kaupunkisuunnittelun tulosalueen tietopalveluyksikössä. AJ on hoitanut tietokeskuksen tilasto- ja tietopalvelupäällikön virkaa kolme vuotta. Hän on aktiivisesti osallistunut kaupunkitilastojen ja kaupunkitiedon kehittämiseen tilastoalan kansallisissa ja kansainvälisissä järjestöissä.

KP on tilastoalan monipuolinen osaaja. Hän on työskennellyt monissa vastuullisissa tehtävissä Tilastokeskuksessa ja on kantanut myös pitkään esimiesvastuuta. Haastatteluissa kehittämis- ja tulevaisuusorientaatio ei korostunut kovinkaan paljoa, vaikka hänellä on kokemusta kehittämishankkeista. Hänellä on kokemusta kansainvälisestä tilastoyhteistyöstä.

MV on toiminut vastuullisissa asiantuntija- ja projektitehtävissä ja verrattain pienten tiimien vetovastuussa. Nykyisessä työssään hänellä ei ole esimiestehtäviä. Toisen haastattelukierroksen hakijoista MV:n johtamiskokemus on kaikkein lyhyin. Hän on tietohallinnon ja tietovarantojen asiantuntija. Lisäksi hän tuntee avoimen datan mahdollisuudet hyvin ja hän näkee siinä paljon mahdollisuuksia. Sen sijaan hänellä ei ole kokemusta tilastotuotannon johtamisesta ja kehittämisestä. Hänellä on kokemusta alansa kansainvälisissä työryhmissä toimimisesta, erityisesti EU:hun liittyen.

Esittelijä viittaa yllä oleviin perusteisiin ja yhtyy tietokeskuksen arvioon, että Ari Jaakolalla on työkokemuksensa ja haastatteluissa ilmenneiden seikkojen perusteella hakijoista parhaat edellytykset tilasto- ja tietopalvelupäällikön viran menestykselliseen hoitamiseen. Jaakolalla on hakijoista eniten kaupunkitiedon ja siitä sovellettavan tilastotuotannon ja tietopalveluiden monipuolista kokemusta ja johtamiskokemusta. Hän osoittanut halua ja kykyä johtaa ja kehittää menestyksellisesti tilasto- ja tietopalvelutoimintaa. Hän on kansainvälisesti hyvin verkottunut ja hänen yhteistyötaitonsa ovat hyvät.

Esittelijä

apulaiskaupunginjohtaja

Ritva Viljanen

Lisätiedot

Leena Mickwitz, kaupunginsihteeri, puhelin: 310 36054

leena.mickwitz(a)hel.fi

Liitteet

1

Tietokeskuksen esitys  tilasto- ja tietopalveluosaston tilasto- ja tietopalvelupäällikön viran täyttämiseksi

2

Hakijoiden yhteenveto

3

Työpaikkailmoitus Helsingin Sanomat

Tiedoksi

Taloushallintopalvelut

Tietokeskus

Päätöshistoria

Kaupunginhallitus 10.08.2015 § 708

HEL 2015-007797 T 01 01 01 01

Päätös

Kaupunginhallitus päätti kehottaa tietokeskusta julistamaan tietokeskuksen tilasto- ja tietopalvelupäällikön viran haettavaksi siihen HAY-palkkausjärjestelmän mukaan kuuluvin palkkaeduin.

Samalla kaupunginhallitus päätti määrätä FM Ari Jaakolan hoitamaan avoinna olevaa tilasto- ja tietopalvelupäällikön virkaa 6 058,90 euron kokonaispalkan mukaan määräytyvin palkkaeduin. Avoimen viran hoitajan määräys on voimassa 11.8.2015 lukien siihen saakka, kunnes viran vakinainen haltija ottaa viran vastaan, kauintaan kuitenkin 31.1.2016 asti.

Lisäksi kaupunginhallitus päätti vahvistaa vs. kaupunginjohtajan 30.6.2015 tekemän päätöksen § 95, jonka nojalla Jaakola on hoitanut 23.6.2015 avoimeksi tullutta virkaa ajanjaksolla 23.6. - 10.8.2015.

Esittelijä

apulaiskaupunginjohtaja

Ritva Viljanen

Lisätiedot

Leena Mickwitz, kaupunginsihteeri, puhelin: 310 36054

leena.mickwitz(a)hel.fi

 

Kaupunginkanslia Kaupunginjohtaja 30.06.2015 § 95

HEL 2015-007797 T 01 01 01 01

Päätös

Vs. kaupunginjohtaja päätti määrätä FM Ari Jaakolan hoitamaan tietokeskuksen tilasto- ja tietopalvelupäällikön avointa virkaa ajalla 23.6.2 - 10.8.2015 virkaan kuuluvin 6058,90 euron kokonaispalkan mukaan määräytyvin palkkaeduin.

Samalla vs. kaupunginjohtaja päätti alistaa päätöksen kaupunginhallituksen vahvistettavaksi.

Päätöksen perustelut

Tietokeskus toteaa kaupunginhallitukselle osoittamassaan kirjeessä 29.6.2015 seuraavaa:

Korkein hallinto-oikeus on 23.6.2015 antamallaan päätöksellä nro 1764 (Dnro 2546/3/13) kumonnut kaupunginhallituksen päätöksen 19.3.2012, 290§, jolla on otettu FM Ari Jaakola tietokeskuksen tilasto- ja tietopalvelupäällikön virkaan. Tilasto- ja tietopalvelupäällikön virka on näin ollen tullut avoimeksi.

Hallintosäännön 12 §:n mukaan viran haettavaksi julistamisesta päättää se viranomainen, joka ottaa viranhaltijan avoinna olevaan virkaan.

Hallintosäännön 15§:n mukaan avoimen viran määräaikaisen hoitajan ja hänen palkkauksensa määrää virkasuhteeseen ottava viranomainen.

Tietokeskuksen johtosäännön 12 §:n mukaan osaston päällikön ottaa kaupunginhallitus näin ollen kaupunginhallitus myös päättää viran haettavaksi julistamisesta ja avoimen viran väliaikaisesta hoitajasta.

Tietokeskus esittää, että tilasto- ja tietopalvelupäällikön virka julistetaan haettavaksi.

Lisäksi tietokeskus esittää, että tilasto- ja tietopalvelupäällikön avoimen viran väliaikaiseksi hoitajaksi määrätään 23.6.2015 lukien siihen asti kunnes viran vakinainen haltija ottaa viran vastaan kauintaan kuitenkin 31.1.2016 asti FM Ari Jaakola ja että hänelle maksetaan 6058,90 euron kokonaiskuukausipalkkaa.

Tilasto- ja tietopalvelupäällikön avoimeksi tulleelle viralle on siis määrättävä viran hoitaja. Asia tulisi viedä kaupunginhallituksen päätettäväksi. Kaupunginhallituksen kokousten väliaikoina sovelletaan poikkeusmenettelyä, jonka mukaan kiireellisistä asioista päättää kaupunginjohtaja tai vs. kaupunginjohtaja. Tällöin pöytäkirjaan on lisättävä maininta siitä, että asia alistetaan kaupunginhallituksen vahvistettavaksi. Samalla kun nyt tehty päätös viedään kokoustauon jälkeen kaupunginhallituksen vahvistettavaksi, tullaan  kaupunginhallitukselle viemään ehdotus tilasto- ja tietopalvelupäällikön viran julistamisesta haettavaksi ja avoimen viran hoitajan määräämisestä hakumenettelyn ajaksi tietokeskuksen kirjeessä esitetyllä tavalla.

Lisätiedot

Leena Mickwitz, kaupunginsihteeri, puhelin: 310 36054

leena.mickwitz(a)hel.fi

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 10

Pohjoisesplanadi 11-13

+358 9 310 1641

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 17

Faksi

 

Alv.nro

kaupunginkanslia@hel.fi

http://www.hel.fi/kaupunginkanslia

+358 9 655 783

 

FI02012566