Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

36/2015

1 (1)

Kaupunginhallitus

 

 

 

 

Sj/1

 

19.10.2015

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 980

V 4.11.2015, Myllypuron ala-asteen ja yläasteen hallinnollinen yhdistäminen

HEL 2015-006215 T 12 00 01

Päätös

Kaupunginhallitus esitti kaupunginvaltuustolle seuraavaa:

Kaupunginvaltuusto päättää yhdistää Myllypuron ala-asteen koulun ja Myllypuron yläasteen koulun yhtenäiseksi peruskouluksi 1.8.2016 alkaen.

Esittelijä

apulaiskaupunginjohtaja

Ritva Viljanen

Lisätiedot

Maria Nyfors, kaupunginsihteeri, puhelin: 310 36683

maria.nyfors(a)hel.fi

Tero Niininen, erityissuunnittelija, puhelin: 310 25915

tero.niininen(a)hel.fi

Liitteet

1

Tietoja oppilasmääristä, tiloista ja väestöstä

2

Koulujen johtokuntien ja oppilaskuntien lausunto

3

Asukaspalautteita

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Myllypuron alueen palveluverkkotarkastelu

Esitys koulujen yhdistämisestä perustuu Myllypuron alueen kokonaistarkasteluun, joka pohjautuu kaupunginhallituksen hyväksymiin palveluverkon kehittämisen linjauksiin sekä kaupungin strategisiin tavoitteisiin ja taloussuunnitteluohjeistukseen. Koulutuspalveluja ja -tiloja kehitetään alueellisen tasapuolisuuden periaatteella. Uusille alueille rakennetaan väestömäärän edellyttämiä kouluja, ja ylimääräisistä koulutiloista luovutaan niillä alueilla, joilla oppilasmäärä laskee muutoin kuin tilapäisesti.

Kaupunginhallitus on 30.3.2015 linjannut opetustoimen palveluverkon kehittämisen tavoitteeksi, että kaupungin järjestämä suomenkielinen perusopetus pyritään kokoamaan yhtenäisiin, vähintään kaksisarjaisiin peruskouluihin, joissa on kaikki vuosiluokat. Kaikki vuosiluokat kattava peruskoulu turvaa oppilaille yhtenäisen koulupolun ilman ala- ja yläasteen välistä nivelvaihetta. Oppilaiden turvana on samat aikuiset koko peruskoulun ajan. Hallinnollisesti suurempi koulu tuo opetuksen suunnitteluun lisää joustoa, ja samat opettajat voivat opettaa useampia vuosiluokkia. Monipuolinen kielivalikoima ja valinnaisaineet toteutuvat paremmin.

Myllypuron alueen palveluverkkotarkastelun seurauksena opetuslautakunta on 25.8.2015 esittänyt kaupunginhallitukselle ja edelleen valtuuston päätettäväksi, että Myllypuron ala-asteen koulu ja Myllypuron yläasteen koulun yhdistetään yhtenäiseksi peruskouluksi 1.8.2016 alkaen. Opetuslautakunta päätti asiasta yksimielisesti esittelijän ehdotuksen mukaisesti.

Kaupunginhallituksen johtosäännön 7 §:n mukaan valtuusto päättää opetustoimeen kuuluvan oppilaitoksen perustamisesta tai lakkauttamisesta opetuslautakunnan annettua asiasta lausuntonsa. Opetustoimen johtosäännön 5 §:n mukaan opetuslautakunnan jaostojen tehtävänä on päättää oman kieliryhmänsä osalta koulujen ja oppilaitosten nimistä ja toimipaikoista. Jos valtuusto hyväksyy koulujen hallinnollisen yhdistämisen, opetuslautakunnan suomenkielinen jaosto päättää myöhemmin yhdistyvän koulun tilaratkaisuista.

Myllypuron alueen nykyinen kouluverkko ja väestöennuste

Myllypuron alueella on tällä hetkellä kaksi peruskoulua: Myllypuron ala-asteen koulu 1−6-luokkalaisille ja Myllypuron yläasteen koulu 7−9-luokkalaisille. Lukuvuonna 2014–2015 Myllypuron ala-asteella oli 402 oppilasta ja Myllypuron yläasteella 234 oppilasta (yhteensä 636 oppilasta).

Myllypuron ala-aste toimii kahdessa rakennuksessa (Yläkivenrinne 6 ja Neulapadontie 6) ja Myllypuron yläaste yhdessä rakennuksessa (Yläkivenrinne 4). Yläasteen rakennus ja ala-asteen päärakennus sijaitsevat vierekkäisillä tonteilla. Ala-asteen Neulapadontien sivutoimipiste sijaitsee noin 700 metrin päässä pääkoulusta.

Koulujen laskennallinen kapasiteetti on yhteensä 875 oppilaspaikkaa. Laskennallinen kapasiteetti on se oppilaspaikkamäärä, jonka täyttyessä koulu on tehokkaassa käytössä.

Myllypuron alueella asuvien 6–11-vuotiaiden väestöennuste vuodelle 2015 on 619 lasta ja 12–14-vuotiaiden 334 nuorta (yhteensä 953 lasta ja nuorta). Ennusteen mukaan 6–11-vuotiaiden määrä kasvaa vuoteen 2024 mennessä 251 oppilaalla ja 12–14-vuotiaiden määrä 115 oppilaalla. Koulujen nykyinen lähikoulun valinneiden osuus on ala-asteella 80 % ja yläasteella 56 %.

Yhdistyvässä koulussa tulee olemaan noin 650−720 oppilasta vuonna 2016, mikä täyttää kaksisarjaisuuden tavoitteen.

Myllypuron yläasteen laajennus ja suunnitellut tilaratkaisut

Myllypuron yläasteen rakennuksen laajentaminen on investointiohjelmassa vuosina 2018–2019. Jos valtuusto hyväksyy koulujen hallinnollisen yhdistämisen, opetusviraston tarkoituksena on nykyisen yläasteen rakennuksen laajentamisen jälkeen luopua ala-asteen Neulapadontien toimipisteestä. Tilaratkaisuja koskeva toimivalta on opetuslautakunnan suomenkielisellä jaostolla.

Yläasteen laajentamisen jälkeen kaikki oppilaat mahtuvat vierekkäisillä tonteilla sijaitseviin rakennuksiin. Oppilaiden ja luokkien sijoittamisesta yhdistyneen koulun käytössä oleviin tiloihin päättää koulun rehtori.

Koulutuspoliittisten tavoitteiden toteutuminen

Yhtenäisen toimintakulttuurin luominen

Myllypuron koulut ovat olleet lukuvuodesta 2014–2015 saman rehtorin johdettavina ja henkilöstö on tehnyt yhdessä mm. koulujen opetussuunnitelmia. Koulujen johtoryhmillä on ollut yhteisiä kokouksia ja suunnitteluseminaareja, henkilöstöllä yhteisiä kokouksia ja tilaisuuksia ja oppilaskunnan hallituksilla yhteisiä kokouksia. Lukuvuonna 2015–2016 jatketaan tiiviimmin koulujen yhteistyötä. Tulevan koulun suunnittelun kautta henkilöstö osallistuu koulun toiminnan kehittämiseen. Koulut tekevät yhdessä opetussuunnitelman.

Jos koulut yhdistyvät, perustetaan muutosjohtoryhmä, jonka tehtävänä on koulun tasolla johtaa muutosta. Muutosjohtoryhmässä on mukana edustajia myös opetusvirastosta sekä ulkopuolinen konsultti prosessitukena.

Lapsivaikutusten arviointi

Yhtenäinen peruskoulu mahdollistaa oppilaille 1−9-luokkien turvallisen koulupolun ilman nivelvaihetta ala- ja yläasteen välillä. Oppilaiden turvana ovat samat aikuiset koko peruskoulun ajan, mukaan lukien oppilashuoltohenkilöstö, jolloin oppilaan tarvitsemat tukitoimet voidaan suunnitella pitkäjänteisesti peruskoulun aikana. Oppilaat oppivat tuntemaan toisensa ja eri-ikäiset oppilaat voivat oppia ja toimia yhdessä.

Yhtenäisessä peruskoulussa voidaan oppilaita ryhmitellä joustavasti erilaisiin opetusryhmiin, jolloin oppilaiden tarpeet voidaan ottaa paremmin huomioon. Suuremmassa koulussa toteutuvat paremmin monipuolinen kielivalikoima ja useat valinnaisaineet, koska eri ryhmiin saadaan tarpeeksi oppilaita. Jos yhdistyvässä peruskoulussa tulee olemaan yli 700 oppilasta, kouluun sijoitetaan rehtorin lisäksi virka-apulaisrehtori.

Yksi koulu tukee ja vahvistaa Myllypuron asukkaiden alueellista identiteettiä "meidän alueen koulu" -hengessä. Yksi koulu helpottaa alueen eri toimijoiden verkoston (3. sektori ja muut hallintokunnat) toimintaa lapsen kehityksen tukemisessa, koska toimintaa voidaan suunnitella pitkäjänteisesti yhden koulun kanssa.

Taloudelliset vaikutukset

Strategiaohjelman mukaan talouden tasapainosta tulee huolehtia toimintoja uudelleen organisoimalla, hyödyntämällä uutta teknologiaa sekä parantamalla toimintaprosesseja ja -menetelmiä. Peruspalveluiden vaikuttavuutta tulee parantaa, jotta strategiaohjelman mukaiset talouden tasapainotavoitteet saavutetaan. Talouden tasapainottamiseksi ja tuottavuuden paranemiseksi kaikki hallintokunnat laativat tilankäyttöohjelmat ja tehostamissuunnitelmat, joissa otetaan huomioon teknologian muutokset sekä palvelujen ja työn uudet muodot.

Vuoden 2015 talousarvioon ja taloussuunnitelmaan vuosille 2015–2017 on kirjattu sivistystoimen osalta yhdeksi keskeisimmäksi talouden sopeuttamis- ja tehostamistoimenpiteeksi tilasäästöt, joita opetustoimen osalta saavutetaan koulujen hallinnollisilla yhdistämisillä ja tiloista luopumalla.

Koulujen yhdistäminen ei tuo suoraa taloudellista säästöä, koska Myllypuron alueen oppilasmäärä on kasvava ja alueelle tarvitaan lisää koulutilaa. Välillisesti voidaan arvioida, että koulujen yhdistyminen tuottaa koulutuspalvelujen tuottamisessa tehokkuutta niin toiminnassa kuin tilojen käytössä, kun kahden koulun sijaan palveluita tuottaa yksi peruskoulu ja yhden peruskoulun henkilöstö.

Terveydelliset vaikutukset

Koulujen yhdistymisessä kiinnitetään huomiota yhteisen toimintakulttuurin luomiseen, jolla on vaikutusta sekä oppilaiden ja opettajien hyvinvointiin. Yhtenäisessä peruskoulussa ei ole nivelvaiheita oppilaan koulupolussa peruskoulun aikana. Lisäksi yhtenäisessä peruskoulussa oppilaiden viihtyvyyttä ja opettajien hyvinvointia nostaa se, että rehtorilla on enemmän aikaa johtamiseen.

Myllypuron ala-asteen Neulapadontien toimipisteen rakennukset ovat huonokuntoisia, eikä niitä voida käyttää kovin pitkään. Toistaiseksi olosuhteet rakennuksessa on saatu ilmanvaihdolla turvallisiksi, mutta se ei ole pysyvänä ratkaisuna toimiva. Peruskorjattujen ja uusien tilojen tarjoaminen koulutoiminnalle tuo myös terveydellisiä hyötyjä.

Henkilökunnan kuuleminen ja asukkaiden osallistaminen

Koulujen henkilökuntaa on tiedotettu yhdistämisprosessin käynnistymisestä elokuussa 2014. Henkilöstön tiedotustilaisuus oli 27.4.2015 ja kuuleminen 18.5.2015.

Johtokuntien kanssa palveluverkkokeskustelut aloitettiin joulukuussa 2014 ja niitä jatkettiin vuonna 2015. Alueen johtokuntia ja oppilaskuntia kuultiin pyytämällä johtokunnilta lausunnot ehdotuksista 2.6.2015 mennessä. Koulujen johtokuntien ja oppilaskuntien lausunto on liitteenä.

Asukkaille oli asukastilaisuus 12.5.2015. Tilaisuudesta ilmoitettiin ennakkoon lehti-ilmoituksin sekä oppilaiden koteihin myös Wilma-tiedotteilla. Lisäksi asukkailla oli mahdollisuus vaikuttaa ja antaa palautetta Kerrokantasi.fi -palvelun kautta 12.5.−2.6.2015 sekä kaupungin ja opetusviraston palautejärjestelmän kautta. Asiakaspalautteet on esityksen liitteenä.

Esittelijä

apulaiskaupunginjohtaja

Ritva Viljanen

Lisätiedot

Maria Nyfors, kaupunginsihteeri, puhelin: 310 36683

maria.nyfors(a)hel.fi

Tero Niininen, erityissuunnittelija, puhelin: 310 25915

tero.niininen(a)hel.fi

Liitteet

1

Tietoja oppilasmääristä, tiloista ja väestöstä

2

Koulujen johtokuntien ja oppilaskuntien lausunto

3

Asukaspalautteita

Tiedoksi

Opetusvirasto

Päätöshistoria

Opetuslautakunta 25.08.2015 § 115

HEL 2015-006215 T 12 00 01

Esitys

Opetuslautakunta esitti kaupunginhallituksen kautta kaupunginvaltuustolle, että Myllypuron ala-asteen koulu ja Myllypuron yläasteen koulu yhdistetään 1.8.2016 alkaen yhtenäiseksi peruskouluksi.

Esittelijä

linjanjohtaja

Outi Salo

Lisätiedot

Mia Honkanen, erityissuunnittelija, puhelin: 310 86227

mia.j.honkanen(a)hel.fi

 

Opetuslautakunnan suomenkielinen jaosto 16.06.2015 § 62

HEL 2015-006215 T 12 00 01

Esitys

Opetuslautakunnan suomenkielinen jaosto esitti opetuslautakunnalle ja edelleen kaupunginhallituksen kautta kaupunginvaltuustolle, että Myllypuron ala-asteen koulu ja Myllypuron yläasteen koulu yhdistetään 1.8.2016 alkaen yhtenäiseksi peruskouluksi.

Käsittely

16.06.2015 Ehdotuksen mukaan

Esittely.

Keskustelu.

Hyväksyttiin esittelijän ehdotus.

Esittelijä

linjanjohtajan sijainen

Marjo Kyllönen

Lisätiedot

Mia Honkanen, erityissuunnittelija, puhelin: 310 86227

mia.j.honkanen(a)hel.fi

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 10

Pohjoisesplanadi 11-13

+358 9 310 1641

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 17

Faksi

 

Alv.nro

kaupunginkanslia@hel.fi

http://www.hel.fi/kaupunginkanslia

+358 9 655 783

 

FI02012566