Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

36/2015

1 (1)

Kaupunginhallitus

 

 

 

 

Ryj/1

 

19.10.2015

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 989

Lausunto Etelä-Suomen aluehallintovirastolle Marimekko Oyj:n hakemuksesta ympäristölupapäätöksen lupamääräysten tarkistamiseksi

HEL 2015-009289 T 11 01 00 00

ESAVI/12087/2014

Lausunto

Kaupunginhallitus päätti antaa Etelä-Suomen aluehallintovirastolle Marimekko Oyj:n hakemuksesta ympäristölupapäätöksen lupamääräysten tarkistamisesta seuraavan lausunnon:

Kaupunginhallitus toteaa, että Helsingin kaupungin ympäristölautakunta on 29.9.2015 kaupungin ympäristön- ja terveydensuojeluviranomaisena antanut Etelä-Suomen aluehallintovirastolle lausunnon Marimekko Oyj:n hakemuksesta ympäristölupapäätöksen lupamääräysten tarkistamisesta. Kaupunginhallitus viittaa ympäristölautakunnan lausuntoon ja toteaa puoltavansa hakemusta ympäristölautakunnan lausunnossa esitetyn mukaisesti.

Esittelijä

apulaiskaupunginjohtaja

Pekka Sauri

Lisätiedot

Timo Linden, vs. apulaiskaupunginsihteeri, puhelin: 310 36550

timo.linden(a)hel.fi

Liitteet

1

ESAVI lausuntopyyntö 20.8.2015

2

Ympäristölupahakemus Marimekko Oyj

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Otteet

Ote

 

Etelä-Suomen aluehallintoviraston ympäristölupavastuualue

 

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Lausuntopyyntö

Etelä-Suomen aluehallintovirasto pyytää Helsingin kaupungin ja kaupungin ympäristön- ja terveydensuojeluviranomaisen lausuntoa Marimekko Oyj:n hakemuksesta ympäristölupapäätöksen lupamääräysten tarkistamiseksi. Lausunto pyydetään toimittamaan 13.10.2015 mennessä. Lausunnon antamiselle on myönnetty lisäaikaa 3.11.2015 asti.

Hakemuksen pääasiallinen sisältö

Marimekko Oyj:n osoitteessa Puusepänkatu 4 sijaitsevan Herttoniemen painotalon voimassaoleva ympäristölupa on myönnetty vuonna 2006. Tekstiilipaino on toiminut nykyisissä tiloissaan vuodesta 1973. Helsingin kangaspainossa on kaksi painokonetta – laakapaino ja rotaatiopaino. Molemmat painokoneet käyttävät silkkipainomenetelmää. Painoprosessin olennaiset vaiheet ovat kaavion valmistus, värien sekoittaminen, mahdollinen värjäys, väripastan levitys, kuivaus, höyrytys, pesu ja viimeistykset sekä kankaantarkastus. Kangaspainossa työskentelee noin 40 työntekijää.

Painokoneet toimivat sähköllä ja prosessilämpö tuotetaan maakaasulla. Päästöjä ilmaan muodostuu oman kattilalaitoksen (3 MW) maakaasun poltosta. Laitoksen painoväripastan valmistuksessa ei vuoden 2007 jälkeen ole käytetty teollisuusbensiiniä liuottimena. Teollisuusbensiinin haihtumisesta muodostuvia VOC-päästöjä ei enää synny.

Tuotantoprosessissa käytettävä vesi saadaan HSY:n vesijohtoverkosta ja vettä käytetään tuotannossa kankaiden kuivatukseen tarkoitetuissa höyrykammioissa, kankaiden pesulinjoilla, painokoneella viiran ja kaavioiden pesussa sekä värikeittiössä. Tekstiilipainossa käytetään kymmeniä eri kemikaaleja mm. värjäyksessä, pehmittimenä, kostutuksessa, viimeistyksessä ja paksunnoksessa. Näistä kemikaaleista pienehkö osa päätyy jätevesiin. Tekstiilipainon jätevedet johdetaan HSY:n viemäriin erityisjätevesien johtamissopimuksen mukaisesti. Jätevesiä tarkkaillaan näytteenotolla viemärilinjojen saostuskaivoista sopimuksessa edellytetyllä tavalla. Näytteet otetaan joka toinen kuukausi ja niistä määritetään ainepitoisuudet, joille on asetettu raja-arvot erityisvesien johtamissopimuksessa.

Marimekko rakentaa ISO 14001-standardin mukaista ympäristöohjelmaa vuoden 2015 aikana, ja tavoitteena on saada ympäristöohjelma sertifioitua. Päätavoitteet ovat toiminnan ympäristökuormituksen jatkuva vähentäminen suhteessa toiminnan volyymiin ja tehokkuuden lisääminen sekä sisäisten ja ulkoisten sidosryhmien ympäristötietoisuuden edistäminen ja toimintatapojen sekä ohjeistusten kehittäminen.

Saadut lausunnot

Esittelijä toteaa, että ympäristölautakunta on kaupungin ympäristön- ja terveydensuojeluviranomaisena antanut asiasta lausunnon kaupunginhallitukselle ja Etelä-Suomen aluehallintovirastolle. Ympäristölautakunnan päätös oli yksimielinen. Rakennusvirasto on todennut lausunnossaan, ettei sillä ole huomautettavaa hakemuksesta. Kaupunkisuunnitteluvirasto puoltaa luovan myöntämistä. Kiinteistövirasto on ilmoittanut, ettei sillä ole huomautettavaa hakemuksesta.

Esittelijän kannanotto

Esittelijä viittaa saatuihin lausuntoihin ja puoltaa luvan myöntämistä ympäristölautakunnan esittämien huomioiden mukaisesti.

Esittelijä

apulaiskaupunginjohtaja

Pekka Sauri

Lisätiedot

Timo Linden, vs. apulaiskaupunginsihteeri, puhelin: 310 36550

timo.linden(a)hel.fi

Liitteet

1

ESAVI lausuntopyyntö 20.8.2015

2

Ympäristölupahakemus Marimekko Oyj

Otteet

Ote

 

Etelä-Suomen aluehallintoviraston ympäristölupavastuualue

 

Päätöshistoria

Ympäristölautakunta 29.09.2015 § 315

HEL 2015-009289 T 11 01 00 00

Päätös

Ympäristölautakunta antoi Helsingin kaupungin ympäristön- ja terveydensuojeluviranomaisena seuraavan lausunnon kaupunginhallitukselle ja aluehallintovirastolle asiasta dnro ESAVI/12087/2014.

Marimekon tekstiilipainon ympäristövaikutuksissa painottuvat kemikaalien käyttö ja varastointi sekä jätevesiasiat. Osa painotalon käyttämistä lukuisista kemikaaleista päätyy jätevesiin, joten lupamääräysten tarkistamisessa tulee huomioida erityisesti laitoksen teollisuusjätevesisopimusta valvovan Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymän (HSY) lausunto. Hakemuksen mukaan laitoksella ei enää synny teollisuusbensiinin käytöstä haihtuvien orgaanisten yhdisteiden (VOC) päästöjä ilmaan. Muista kemikaaleista aiheutuvia VOC-päästöjä ilmaan kuvataan vähäisiksi. Tarpeen olisi kuitenkin selventää, kuuluuko laitoksen nykyinen toiminta lainkaan valtioneuvoston asetuksen 64/2015 (VOC-asetus) soveltamisalaan. Valmisteilla olevan asemakaavamuutoksen myötä laitoksen lähialueelle on suunnitteilla myös asumista, mikä tulisi luvan tarkistuksessa ottaa mahdollisuuksien mukaan huomioon.

Helsingin ympäristökeskuksen tietoon ei ole viime vuosina tullut yhteydenottoja tai valituksia Marimekko Oyj:n Herttoniemen painotalon toiminnasta. Laitoksen vieressä ei tällä hetkellä ole asuntoja.

Helsingin ympäristölautakunta puoltaa hakemuksen hyväksymistä ja tarkistettujen lupamääräysten asettamista edellä mainittujen huomioiden mukaisesti.

Esittelijä

ympäristönsuojelupäällikkö

Päivi Kippo-Edlund

Lisätiedot

Jukka-Pekka Männikkö, ympäristötarkastaja, puhelin: + 358 9 310 32051

jukkapekka.mannikko(a)hel.fi

 

Rakennusvirasto 22.9.2015

HEL 2015-009289 T 11 01 00 00

 

Rakennusvirastolla ei ole huomautettavaa Marimekko Oy:n ympäristölupapäätöksen lupamääräysten tarkistamista koskevasta hakemuksesta.

Lisätiedot

Antti Rautiainen, lakimies, puhelin: 310 38503

antti.rautiainen(a)hel.fi

 

Kaupunkisuunnitteluvirasto 9.9.2015

HEL 2015-009289 T 11 01 00 00

 

Lupahakemus ja siinä esitetty toiminta

Marimekko Oyj hakee ympäristölupahakemuksella lupamääräysten tarkistamista (ESAVI/12087/2014) Herttoniemessä Puusepänkadulla sijaitsevan tekstiilipainon toiminnan jatkamiselle. Marimekko Oyj:llä on toistaiseksi voimassaoleva ympäristölupa, joka on myönnetty ympäristölupapäätöksessä No YS 1725, Dnro UUS-2004-Y-735-111. Marimekko Oyj:n toiminta on luvanvaraista ympäristösuojeluasetuksen perusteella.

Marimekko Oyj on aloittanut toimintansa nykyisessä kiinteistössään vuonna 1973. Tekstiilipainossa painetaan kankaita ja käytössä on kaksi erilaista painokonetta, jotka molemmat käyttävät silkkipainomenetelmää. Energia painokoneiden toimintaan saadaan sähköstä ja prosessissa tarvittava lämpö tuotetaan maakaasulla. Laitoksesta aiheutuu päästöjä ilmaan sekä toiminnasta muodostuu erilaisia kemikaaleja sisältävää jätevettä sekä muita kiinteitä jätteitä. Laitoksen lähinaapureina on nykyisin muita teollisuusrakennuksia eikä tärkeitä luontokohteita ole aivan lähietäisyydellä. Kiinteistö ei myöskään sijaitse pohjavesialueella.

Lausunto

Herttoniemen yritysalueelle, mukaan lukien Marimekko Oyj:n tontille, on valmisteilla asemakaavamuutos, jonka kaavaprosessi on käynnissä. Herttoniemen yritysalue on tarkoitus säilyttää tärkeänä yritys- ja huoltoalueena, mutta asemakaavanmuutoksella on tarkoitus kaavoittaa myös tilaa asumiselle. Osaksi yritysaluetta suunnitellaan tehokasta ja kantakaupunkimaista rakentamista.

Voimassa olevassa asemakaavassa nro 8238 vuodelta 1981 Marimekon nykyinen tonttialue on kaavoitettu teollisuus- ja varastorakennusten korttelialueeksi (Ttv). Kyseinen asemakaava sisältää määräyksen, jonka mukaan korttelialueelle ei saa sijoittaa laitosta, joka aiheuttaisi hajua ympäristöön tai muuta ilman pilaantumista. Marimekko Oyj:n laitoksen normaalitoiminnan ei katsota aiheuttavan hajua tai merkittäviä päästöjä ilmaan.

Marimekko Oyj:n tontille ei ole suunnitteilla ajankohtaisia kaava- ja rakennushankkeita. Tontti on Helsingin kaupungin omistuksessa ja vuokrattu pitkäaikaisesti yrityksen käyttöön.

Uudenmaan ympäristökeskus on myöntänyt Marimekko Oyj:n tekstiilipainolle ympäristöluvan, joka on astunut voimaan 19.1.2006. Hakemuksessa on määrätty, että ympäristölupaehtoja tarkistettaessa on mm. esitettävä selvitys mahdollisuuksista siirtyä kankaiden painamisessa liuotteettoman painopastan käyttöön. Marimekko Oyj on toteuttanut ympäristölupapäätöksessä esitetyn ehdon siirtymällä kokonaan liuotteettoman painopastan käyttöön vuonna 2007.

Ympäristölupapäätökseen verrattuna yrityksen toiminta ei nykyisellään ole oleelliselta osin muuttunut. Toimintaan on suunnitteilla myös useita parannuksia. Näistä lupahakemuksessa on mainittu mm. siirtyminen ISO 14001-standardin mukaiseen ympäristöasioiden hallintajärjestelmän käyttöönottoon vuoden 2015 aikana, tuotantoprosessin tehostaminen uusien investointien, kuten uuden pesulinjan, yhteydessä sekä energiatehokkuutta on mahdollista parantaa.

Toiminta on voimassaolevan asemakaavan mukaista. Kaupunkisuunnitteluvirasto puoltaa ympäristösuojelulain sekä asetuksen mukaisen luvan myöntämistä edellä kuvatulle toiminnalle.

Lausuntopyyntö

Helsingin kaupunginhallitus on pyytänyt kaupunkisuunnitteluviraston lausuntoa Marimekko Oy:n hakemuksesta 29.9.2015 mennessä.

Lisätiedot

Kaarina Laakso, diplomi-insinööri, puhelin: 310 37250

kaarina.laakso(a)hel.fi

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 10

Pohjoisesplanadi 11-13

+358 9 310 1641

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 17

Faksi

 

Alv.nro

kaupunginkanslia@hel.fi

http://www.hel.fi/kaupunginkanslia

+358 9 655 783

 

FI02012566