Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

29/2015

1 (1)

Kaupunginhallitus

 

 

 

 

Ryj/1

 

31.08.2015

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 790

Lausunto Etelä-Suomen aluehallintovirastolle Helen Sähköverkko Oy:n hakemuksesta merikaapelien sijoittamiseksi Lauttasaarensalmeen

HEL 2015-008082 T 11 01 01

ESAVI/4662/2015

Päätös

Kaupunginhallitus päätti antaa Etelä-Suomen aluehallintovirastolle Helen Sähköverkko Oy:n hakemuksesta merikaapelien sijoittamiseksi Lauttasaarensalmeen seuraavan lausunnon:

Kaupunginhallitus toteaa, että Helsingin kaupungin ympäristölautakunta on 4.8.2015 kaupungin ympäristönsuojeluviranomaisena antanut Etelä-Suomen aluehallintovirastolle lausunnon merikaapelien asentamisesta Lauttasaarensalmeen.

Kaupunginhallitus viittaa ympäristölautakunnan lausuntoon ja toteaa puoltavansa hakemusta ympäristölautakunnan lausunnossa esitetyn mukaisesti.

Esittelijä

apulaiskaupunginjohtaja

Pekka Sauri

Lisätiedot

Timo Linden, vs. apulaiskaupunginsihteeri, puhelin: 310 36550

timo.linden(a)hel.fi

Liitteet

1

ESAVIn lausuntopyyntö Kaupunginhallitukselta

2

Helen Sähköverkko Oyn lupahakemusasiakirjat merikaapelien sijoittamisesta Lauttasaarensalmeen

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Etelä-Suomen aluehallintovirasto, ympäristölupavastuualue

Esitysteksti

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Lausuntopyyntö

Etelä-Suomen aluehallintovirasto pyytää Helen Sähköverkko Oy:n hakemuksesta merikaapelien sijoittamiseksi Lauttasaarenselkään Helsingin kaupungin ja Helsingin kaupungin ympäristölupaviranomaisen lausuntoa 26.8.2015 mennessä. Lausunnon antamiselle on annettu lisäaikaa 22.9.2015 asti.

Hakemuksen pääasiallinen sisältö

Helen Sähköverkko Oy:n suunnittelee neljän uuden vesistövoimakaapelin (ns. merikaapelin) asentamista Lauttasaarensalmeen välille Salmisaari-Lauttasaari, ns. vanhan Lauttasaaren sillan pohjoispuolelle. Hankkeen tarkoituksena on korvata vuosina 1961-1971 asennetut neljä merikaapelia, jotka ovat tulleet käyttöikänsä päähän. Kaapelit sijoitetaan rinnakkain merenpohjaan ja rannassa kaapelit asennetaan suuntaporaamalla. Rantavedessä kaapelit asennetaan niin, että kaapelin ja meren pinnan välinen etäisyys on meren pinnan vaihtelu huomioon ottaen vähintään 2,5 metriä. Kaapelit on tarkoitus asentaa vuoden 2015 aikana, ei kuitenkaan meren ollessa jäässä.

Kaapelit on tarkoitus sijoittaa merialueelle Lauttasaarensalmeen. Salmen leveys kaapelien asentamiskohdassa on 375 m. Salmi on keskikohdaltaan noin 10,5 m syvä. Hakijan tiedon mukaan kaapelien asennuspaikan vaikutusalueella ei ole sellaisia kalojen kutualueita tai vesilintujen pesimäalueita, jotka olisi syytä ottaa suunnittelussa huomioon. Asennuspaikkaa lähin Natura 2000-alue on linnuntietä noin 4,8 km luoteeseen asennuspaikasta sijaitseva Laajalahden lintuvesi ja lähin luonnonsuojelualue noin 1,5 km pohjoiseen sijaitseva Seurasaaren luotojen luonnonsuojelualue. Kalastus on Lauttasaarensalmessa muutoin sallittu, mutta pinta- ja välivesikalastus on seisovilla pyydyksillä kielletty 1.6.-31.8. välisenä aikana.

Kaapelien rantautumispaikat ovat asemakaavoitettua aluetta. Lauttasaaren puolella rantautumispaikka sijoittuu kevyenliikenteenväylän ja sen länsipuolella olevan kiinteistön rajan väliselle viheralueelle. Salmisaaren puolella rantautumispaikka sijoittuu kevyenliikenteenväylälle. Lauttasaarensalmen vesialueella ei ole hankkeen kohdalla asemakaavaa. Kaapelin sijoituspaikan läheisyydessä ei ole uimarantoja. Lähin uimaranta on kohteesta noin 1,2 km koilliseen sijaitseva Hietaniemen uimaranta.

Hankkeella ei arvioida olevan pysyviä haitallisia vaikutuksia veden laatuun, kalastukseen, vesialueen tai rantautumisalueiden virkistyskäyttöön ja muuhun vesistön käyttöön. Asentamisen aikana veneiden kulkua saatetaan joutua lyhytaikaisesti rajoittamaan tai ohjaamaan. Kaapelin asennus saattaa aiheuttaa lyhytaikaista veden samentumista. Kaapelin asennuksesta tai käytöstä ei aiheudu korvattavaa haittaa.

Saadut lausunnot

Esittelijä toteaa, että ympäristölautakunta on 4.8.2015 kaupungin ympäristönsuojeluviranomaisena antanut Etelä-Suomen aluehallintovirastolle ja kaupunginhallitukselle lausunnon Helen Sähköverkko Oy:n hakemuksesta merikaapelien asentamisesta Lauttasaarensalmeen. Ympäristölautakuntan on yksimielisessä päätöksessään todennut, että luvan lupamääräyksissä tulee ottaa huomioon, että kaapelien asentamistöistä ei tule merialueella tehdä silakan kutuaikana touko-kesäkuussa. Lauttasaaren silta lähiympäristöineen ovat tärkeitä virkistyskalastuskohteita erityisesti silakan kutuaikoina. Lauttasaarensalmen pohjoispuolisilla vesialueilla kalastetaan jonkin verran myös seisovilla pyydyksillä. Töiden aiheuttama samennus voi liata pyydyksiä ja vaikuttaa haitallisesti kalastukseen lähialueille. Kaapelien asennustyössä tulee huomioida alueen kalastustoiminta ja pyrkiä minimoimaan sille aiheutuneet haitat.

Kaupunkisuunnitteluvirasto puoltaa vesilain mukaisen luvan myöntämistä hankkeelle. Helsingin Satama Oy ja kiinteistövirasto puoltavat hakemusta eikä niillä ole huomautettavaa asiasta.

Esittelijän kannanotto

Esittelijä viittaa saatuihin lausuntoihin ja toteaa, että ympäristölautakunnan lausunnossaan esittämiin asioihin on syytä kiinnittää huomiota.

Esittelijä

apulaiskaupunginjohtaja

Pekka Sauri

Lisätiedot

Timo Linden, vs. apulaiskaupunginsihteeri, puhelin: 310 36550

timo.linden(a)hel.fi

Liitteet

1

ESAVIn lausuntopyyntö Kaupunginhallitukselta

2

Helen Sähköverkko Oyn lupahakemusasiakirjat merikaapelien sijoittamisesta Lauttasaarensalmeen

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Etelä-Suomen aluehallintovirasto, ympäristölupavastuualue

Esitysteksti

Päätöshistoria

Kaupunkisuunnitteluvirasto 10.8.2015

HEL 2015-008082 T 11 01 01

 

Suunnitelma

Lupahakemus koskee neljää uutta vesistövoimakaapelia, jotka on tarkoitus asentaa Lauttasaarensalmeen välille Salmisaari-Lauttasaari. Suunniteltu kaapelien asentamispaikka sijoittuu ns. vanhan Lauttasaaren sillan pohjoispuolelle. Lauttasaarensalmen leveys kaapeleiden asentamiskohdassa on noin 375 m ja salmi on keskikohdaltaan noin 10,5 m syvä. Kaapelit asennetaan rinnakkain meren pohjaan, rannassa kaapelit asennetaan suuntaporaamalla. Kaapeleiden sijoituspaikka on merialuetta.

Hankkeen tarkoituksena on korvata vuosina 1961, 1962 ja 1971 asennetut merikaapelit (yhteensä neljä), jotka ovat tulleet käyttöikänsä päähän.

Hakija arvioi, että hankkeella ei ole pysyviä vaikutuksia veden laatuun, kalastuksen, vesialueen tai rantautumisalueiden virkistyskäyttöön ja muuhun vesistön käyttöön.

Työn laajuus on esitetty tarkemmin lupahakemussuunnitelmassa (Vahanen Environment Oy, 26.5.2015).

Lausunto lupahakemusta varten

Kaapelien suunnitellussa rantautumispaikassa Lauttasaaren päässä on voimassa vuonna 1951 vahvistettu asemakaava nro 3072, jonka mukaan alue on osoitettu puisto- ja vesialueeksi. Rantautumispaikan länsipuoleinen kortteli on asuinkerrostalojen korttelialuetta (AK). Salmisaaren puoleisessa rantautumispaikassa on voimassa vuonna 2005 vahvistettu asemakaava nro 11140, jonka mukaan alue on osoitettu katualueeksi (Salmisaarenranta). Rantautumispaikan itäpuoleinen kortteli on toimitilarakennusten korttelialuetta (KTY). Lauttasaarensalmen vesialueella ei ole hankkeen kohdalla asemakaavaa.

Kaapelilinjaus risteää osittain metrotunnelin suojavyöhykkeen (ma-LM/k) kanssa Länsimetron maanalaisia tiloja koskevassa asemakaavassa 11800 vuodelta 2009. Metrotunnelin louhintasyvyys on Lauttasaarensalmessa -54,5 (NN). Tunneli on toteutettu kalliotunnelina, jonka louhinnat ovat valmistuneet.

Kaupunkisuunnitteluvirasto puoltaa vesilain mukaisen luvan myöntämistä edellä kuvatulle hankkeelle.

Lausuntopyyntö

Helsingin kaupunginhallitus on pyytänyt kaupunkisuunnitteluviraston lausuntoa 7.8.2015 mennessä Helen Sähköverkon Etelä-Suomen aluehallintovirastolla jättämästä vesilain mukaisesta lupahakemuksesta.

Lisätiedot

Jarkko Nyman, insinööri, puhelin: 310 37094

jarkko.nyman(a)hel.fi

 

Ympäristölautakunta 04.08.2015 § 266

HEL 2015-008082 T 11 01 01

ESAVI/4662/2015

Lausunto

Ympäristölautakunta antoi aluehallintovirastolle ja kaupunginhallitukselle lausunnon merikaapelien asentamisesta Lauttasaarensalmeen.

Lauttasaaren sillan pohjoispuoliset vesialueet ovat tärkeitä silakan kutualueita. Kaapelien asennustöiden aiheuttama veden samentuminen voi vaikuttaa haitallisesti silakan kutuun. Luvan lupamääräyksissä tulee ottaa huomioon, että kaapelien asentamistöitä ei tule merialueella tehdä silakan kutuaikana touko-kesäkuussa.

Lauttasaaren silta lähiympäristöineen ovat tärkeitä virkistyskalastuskohteita erityisesti silakan kutuaikoina. Lauttasaarensalmen pohjoispuolisilla vesialueilla kalastetaan jonkin verran myös seisovilla pyydyksillä. Töiden aiheuttama samennus voi liata pyydyksiä ja vaikuttaa haitallisesti kalastukseen lähialueilla. Kaapelien asennustyössä tulee huomioida alueen kalastustoiminta ja pyrkiä minimoimaan sille aiheutuneet haitat.

Esittelijä

ympäristönsuojelupäällikkö

Päivi Kippo-Edlund

Lisätiedot

Ville Hahkala, ympäristötarkastaja, puhelin: +358 9 310 32005

ville.hahkala(a)hel.fi

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 10

Pohjoisesplanadi 11-13

+358 9 310 1641

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 17

Faksi

 

Alv.nro

kaupunginkanslia@hel.fi

http://www.hel.fi/kaupunginkanslia

+358 9 655 783

 

FI02012566