Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

24/2015

1 (1)

Kaupunginhallitus

 

 

 

 

Sj/1

 

15.06.2015

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 646

Opetusviraston nuoriso- ja aikuiskoulutuslinjan linjanjohtajan virkaan ottaminen

HEL 2015-006053 T 01 01 01 01

Päätös

Kaupunginhallitus päätti ottaa kasvatustieteiden maisteri Arja Kukkosen opetusviraston nuoriso- ja aikuiskoulutuslinjan linjanjohtajan virkaan 1.8.2015 lukien 7 161,89 euron suuruisen kokonaiskuukausipalkan mukaan määräytyvin palkkaeduin.

Mikäli virkaan otetaan henkilö, joka ei ole kaupungin palveluksessa eikä hänen terveydellisiä tietojaan ole käytettävissä virkaan otettaessa, päätös on ehdollinen kunnes virkaan ottaminen on vahvistettu
terveydentilasta saadun selvityksen perusteella. Selvitys on esitettävä kuukauden kuluessa virkaan ottamista koskevan päätöksen tiedoksisaannista lukien.

Esittelijä

apulaiskaupunginjohtaja

Ritva Viljanen

Lisätiedot

Maria Nyfors, kaupunginsihteeri, puhelin: 310 36683

maria.nyfors(a)hel.fi

Liitteet

1

Yhteenveto viran hakijoista

2

Hakuilmoitus

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje, kaupunginhallitus

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Virkaan otettu

Esitysteksti

Muut viran hakijat

Esitysteksti
Oikaisuvaatimusohje, kaupunginhallitus

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Viran julistaminen haettavaksi ja kelpoisuusvaatimukset

Kaupunginhallitus myönsi 20.4.2015 linjanjohtaja Liisa Pohjolaiselle eron opetusviraston nuoriso- ja aikuiskoulutuslinjan linjanjohtajan virasta takautuvasti 1.4.2015 lukien. Samalla kaupunginhallitus päätti kehottaa opetusvirastoa julistamaan linjanjohtajan viran haettavaksi opetustoimen johtosäännössä mainituin kelpoisuusvaatimuksin ja HAY-palkkausjärjestelmän vaativuusluokan 23 mukaan määräytyvin palkkaeduin. Vaativuusluokassa maksettava kokonaiskuukausipalkka on 6 961,89−10 047,29 euroa.

Linjanjohtajan virka on ollut julkisesti haettavana 26.4.−11.5.2015. Hakuilmoitus julkaistiin sekä Helsingin Sanomissa että Hufvudstadsbladetissa 26.4.2015. Hakuilmoitus on lisäksi ollut kaupungin sähköisessä rekrytointipalvelussa.

Linjanjohtaja toimii nuoriso- ja aikuiskoulutuslinjalla osaston päällikkönä. Opetustoimen johtosäännön mukaan osaston päällikön ottaa kaupunginhallitus lautakunnan annettua hakijoista lausuntonsa. Linjanjohtaja johtaa ja kehittää osaston toimintaa, huolehtii osaltaan kaupungin strategisten linjausten toteuttamisesta ja vastaa siitä, että hyväksytyt tavoitteet saavutetaan. Johtosäännön mukaan osaston päällikön kelpoisuusvaatimuksena on ylempi korkeakoulututkinto sekä kokemusta hallinto- ja johtamistehtävistä.

Kaupungin kielitaitosäännön mukaan viraston ja laitoksen osastotasoisen yksikön päälliköltä vaaditaan suomen kielen erinomaista ja ruotsin kielen tyydyttävää suullista ja kirjallista taitoa. Hakuilmoituksessa edellytettiin kokemusta kunnallis- ja opetushallinnosta, erityisesti ammatillisesta ja/tai lukiokoulutuksesta sekä kykyä kehittää ja uudistaa koulutusta. Eduksi luettiin hyvät johtamis- ja vuorovaikutustaidot. Perustuslain 125 §:n mukaan viran yleiset nimitysperusteet ovat taito, kyky ja koeteltu kansalaiskunto.

Haastattelut ja hakijoiden ansiot

Hakemuksen linjanjohtajan virkaan jätti määräajassa 33 hakijaa, joista 27 täytti asetetut kelpoisuusvaatimukset. Yhteenveto hakijoiden ansioista on liitteenä 1. Hakemusasiakirjat ovat kokonaisuudessaan nähtävänä kaupunginhallituksen kokouksessa ja sitä ennen asian valmistelijalla.

Hakemusten perusteella haastatteluun kutsuttiin viisi hakijaa. Haastattelijoina toimivat opetuslautakunnan puheenjohtaja Minerva Krohn ja varapuheenjohtaja Wille Rydman, opetustoimen johtaja Liisa Pohjolainen, rekrytointipäällikkö Riitta Hellman kaupunginkanslian henkilöstöosastolta, opetusviraston henkilöstöpäällikkö Tarja Malmivirta sekä kaupunginsihteeri Maria Nyfors. Haastattelut pidettiin 13.5.2015. Seuraavassa kuvataan kärkihakijoiden koulutusta ja työkokemusta.

********** on koulutukseltaan kasvatustieteiden maisteri (suuntautumislinja kasvatustiede/ammattikasvatus) ja sähköinsinööri. Lisäksi hän on suorittanut opetushallinnon tutkinnon. Hän on toiminut Kuntaliiton erityisasiantuntijana 5 vuotta 6 kuukautta, Vantaan kaupungin ammattiopiston rehtorina 9 vuotta 5 kuukautta, Espoon kaupungin ammattioppilaitoksen apulaisrehtorina vuoden, Lahden ammatti-instituutin sähkösektorin koulutuspäällikkönä vuoden sekä Espoon kaupungin Leppävaaran ja Matinkylän ammattioppilaitoksen ammatillisten aineiden opettajana/lehtorina ja sähköosaston johtajana 11 vuotta. Lisäksi hänellä on kokemusta automaatiosuunnittelijana, sähköasentajana sekä erilaisista sähköalan tehtävistä.

Arja Kukkonen on koulutukseltaan kasvatustieteiden maisteri (suuntautumislinja kasvatustiede) ja merkonomi. Hän on suorittanut opinto-ohjaajan erilliset opinnot. Lisäksi hän on suorittanut Helsingin kaupungin järjestämän Tulevaisuuden tekijät -ohjelman sekä Edupolin järjestämän Työkykyjohtamisen esimiesvalmennuksen (Jet-koulutus). Hän on toiminut ohjauspalveluiden päällikkönä opetusviraston nuoriso- ja aikuiskoulutuslinjalla 6 vuotta 4 kuukautta, Helsingin yliopistossa verkkopedagogiikan asiantuntijana 3 vuotta 9 kuukautta, Opetushallituksessa projektikoordinaattorina 8 kuukautta, Vantaan kaupungissa lukion lehtorina 4 vuotta sekä peruskoulun opettajana 12 vuotta.

********** on suorittanut kasvatustieteiden tohtorin tutkinnon (suuntautumislinja ammattikasvatus) vuonna 2008. Sitä ennen hän on suorittanut kasvatustieteiden maisterin tutkinnon (suuntautumislinja kasvatustiede) ja lastentarhanopettajaopistossa lastentarhanopettajatutkinnon. Lisäksi hän on suorittanut opetushallinnon tutkinnon ja HAMK:ssa johtamisen erikoisammattitutkinnon. Hän on toiminut Stadin ammattiopistossa ja aikuisopistossa aikuiskoulutusjohtajana 5 kuukautta ja oppisopimusjohtajana 2 vuotta 4 kuukautta, Finavian Avia Collegessa koulutuspäällikkönä 2 vuotta 9 kuukautta ja rehtorina 1 vuoden 7 kuukautta, Opetushallituksessa projektipäällikkönä, ylitarkastajana, opetusneuvoksena ja henkilöstön kehittämispäällikkönä 7 vuotta 6 kuukautta, Amiedussa kouluttajana 2 vuotta sekä Helsingin kaupungilla lastentarhanopettajana 4 vuotta. Lisäksi hän on toiminut lastentarhanopettajan, lastenhoitajan ja luokanopettajan sijaisuuksissa.

********** on koulutukseltaan kasvatustieteiden maisteri (suuntautumislinja kasvatustiede) ja yhteisöpedagogi (AMK). Hän on lisäksi suorittanut Amiedussa johtamisen erikoisammattitutkinnon. Hän on toiminut Vantaan kaupungin työllisyyspalveluiden johtajana huhtikuun lopusta 2015, Vantaan kaupungin apulaiskaupunginjohtajana (asukaspalveluiden toimiala) yli 6 vuotta, Vantaan kaupungin asukaspalvelujohtajana noin vuoden, Helsingin kaupungilla henkilöstöpäällikkönä 6 vuotta ja Punaisen Ristin ohjelmapäällikkönä 8 vuotta. Lisäksi hän on toiminut Helsingin kaupungilla aluetyöntekijänä ja lastentarhanopettajana. Hänellä on myös ollut kunnallisia luottamustehtäviä, kuten Keravan koulutuslautakunnan ja nuorisolautakunnan jäsenen ja varapuheenjohtajan tehtävät.

********** on suorittanut kasvatustieteiden tohtorin tutkinnon (suuntautumislinja kasvatustiede) vuonna 2001. Sitä ennen hän on suorittanut kasvatustieteiden lisensiaatin ja maisterin tutkinnot (suuntautumislinja kasvatustiede). Hän on myös suorittanut HAUS:ssa johdon koulutusohjelman ja OKM:n sekä Noveltos Consulting Oy:n järjestämän Asiantuntijasta esimieheksi -koulutusohjelman sekä OPH:n, FCG:n ja Kuntaliiton järjestämän Strateginen johtaminen opetustoimessa -koulutusohjelman. Hän on toiminut Kuntaliitossa kehittämispäällikkönä 8 vuotta 2 kuukautta, Keravan kaupungin koulutusjohtajana 1 vuosi 6 kuukautta, Korkeakoulujen arviointineuvostossa suunnittelijana 1 vuoden 8 kuukautta sekä Opetus- ja kulttuuriministeriössä kehittämispäällikkönä 7 vuotta ja Opetushallituksessa (Eurydice-yksikössä) 2 vuotta. Lisäksi hän on toiminut Opetushallituksessa ammatillisen koulutuksen linjalla ja ammattikasvatushallituksessa yhteensä 6 vuotta, sosiaalihallituksessa 4 vuotta 8 kuukautta sekä päiväkodin ja peruskoulun johtajana.

Kaikki haastatellut täyttävät viran kelpoisuusvaatimukset ja kielitaitovaatimuksen. Kaikilla on kokemusta hallinto- ja johtamistehtävistä sekä kunnallis- ja opetushallinnosta, erityisesti ammatillisesta tai lukiokoulutuksesta sekä kykyä kehittää ja uudistaa koulutusta. Lisäksi heillä on eduksi luettavat hyvät johtamis- ja vuorovaikutustaidot.

Arja Kukkosella on muihin haastateltuihin verrattuna laajin nuoriso- ja aikuiskoulutuslinjalle kuuluvien koulutusmuotojen tuntemus. Hänellä on monipuolinen osaaminen koko nuoriso- ja aikuiskoulutuslinjan toimialalta sekä näkemystä kehittää sen toimintaa. Hakemusasiakirjoihin ja haastatteluihin perustuvan kokonaisarvioinnin perusteella esittelijä katsoo, että Arja Kukkosella on parhaat edellytykset hoitaa nuoriso- ja aikuiskoulutuslinjan linjanjohtajan virkaa.

Esittelijä

apulaiskaupunginjohtaja

Ritva Viljanen

Lisätiedot

Maria Nyfors, kaupunginsihteeri, puhelin: 310 36683

maria.nyfors(a)hel.fi

Liitteet

1

Yhteenveto viran hakijoista

2

Hakuilmoitus

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Virkaan otettu

Esitysteksti

Muut viran hakijat

Esitysteksti
Oikaisuvaatimusohje, kaupunginhallitus

Tiedoksi

Taloushallintopalvelut -liikelaitos

Päätöshistoria

Opetuslautakunta 26.05.2015 § 92

HEL 2015-006053 T 01 01 01 01

Lausunto

Opetuslautakunta antoi kaupunginhallitukselle seuraavan lausunnon:

Opetuslautakunta esittää, että opetusviraston nuoriso- ja aikuiskoulutuslinjan linjanjohtajaksi valitaan kasvatustieteiden maisteri Arja Kukkonen.

Kaupunginhallitus myönsi linjanjohtaja ********** 20.4.2015 (§ 411) eron opetusviraston nuoriso- ja aikuiskoulutuslinjan linjanjohtajan virasta takautuvasti 1.4.2015 lukien. Samalla kaupunginhallitus päätti kehottaa opetusvirastoa julistamaan linjanjohtajan viran haettavaksi opetustoimen johtosäännössä mainituin kelpoisuusvaatimuksin ja HAY-palkkausjärjestelmän vaativuusluokan 23 mukaan määräytyvin palkkaeduin. Vaativuusluokassa maksettava kokonaiskuukausipalkka on 6 961,89 - 10 047,29 euroa.

Virka on ollut julkisesti haettavana 26.4. - 11.5.2015. Hakuilmoitus julkaistiin sekä Helsingin Sanomissa että Hufvudstadsbladetissa 26.4.2015. Hakuilmoitus on lisäksi ollut Helsingin kaupungin sähköisessä rekrytointipalvelussa.

Helsingin kaupungin opetustoimen johtosäännön 20 §:n 2 momentin mukaan osaston päällikön ottaa kaupunginhallitus lautakunnan annettua hakijoista lausuntonsa.

Linjanjohtaja johtaa ja kehittää osaston toimintaa, huolehtii osaltaan kaupungin strategisten linjausten toteuttamisesta ja vastaa siitä, että hyväksytyt tavoitteet saavutetaan.

Helsingin kaupungin opetustoimen johtosäännön 19 §:n mukaan osaston päällikön kelpoisuusvaatimuksena on ylempi korkeakoulututkinto sekä kokemusta hallinto- ja johtamistehtävistä.

Helsingin kaupungin kielitaitosäännön 2 §:n mukaan viraston ja laitoksen osastotasoisen yksikön päälliköltä vaaditaan suomen kielen erinomaista ja ruotsin kielen tyydyttävää suullista ja kirjallista taitoa.

Hakuilmoituksessa edellytettiin kokemusta kunnallis- ja opetushallinnosta, erityisesti ammatillisesta ja/tai lukiokoulutuksesta sekä kykyä kehittää ja uudistaa koulutusta. Eduksi luettiin hyvät johtamis- ja vuorovaikutustaidot. 

Perustuslain 125 §:n mukaan viran yleiset nimitysperusteet ovat taito, kyky ja koeteltu kansalaiskunto.

Hakemuksen linjanjohtajan virkaan jätti määräajassa 33 hakijaa. Hakijoista 27 täytti viran kelpoisuusvaatimukset. Hakija ********** on pyytänyt, että hänen nimeään ei saateta julkisuuteen. Yhteenveto hakijoista on liitteenä.

Hakemusten perusteella haastatteluun kutsuttiin viisi hakijaa. Kaikki haastatteluun kutsutut täyttivät viran kelpoisuusvaatimukset.

Haastattelijoina olivat opetuslautakunnan puheenjohtaja Minerva Krohn, opetuslautakunnan varapuheenjohtaja Wille Rydman, opetustoimen johtaja Liisa Pohjolainen, kaupunginsihteeri Maria Nyfors, kaupunginkanslian henkilöstöosaston rekrytointipäällikkö Riitta Hellman sekä opetusviraston henkilöstöpäällikkö Tarja Malmivirta. Haastattelut pidettiin 13.5.2015.

Seuraavassa kuvataan kärkihakijoiden koulutusta ja työkokemusta.

********** on koulutukseltaan kasvatustieteiden maisteri (suuntautumislinja kasvatustiede/ammattikasvatus) ja sähköinsinööri. Lisäksi hän on suorittanut opetushallinnon tutkinnon. Hän on toiminut Suomen Kuntaliiton erityisasiantuntijana 5 vuotta 6 kuukautta, Vantaan kaupungin ammattiopiston rehtorina 9 vuotta 5 kuukautta, Espoon kaupungin Espoon ammattioppilaitoksen apulaisrehtorina vuoden, Lahden ammatti-instituutin sähkösektorin koulutuspäällikkönä vuoden sekä Espoon kaupungin Leppävaaran ja Matinkylän ammattioppilaitoksen ammatillisten aineiden opettajana/lehtorina ja sähköosaston johtajana 11 vuotta. Lisäksi hänellä on kokemusta automaatiosuunnittelijana, sähköasentajana sekä erilaisista sähköalan tehtävistä.

Arja Kukkonen on koulutukseltaan kasvatustieteiden maisteri (suuntautumislinja kasvatustiede) ja merkonomi. Hän on suorittanut opinto-ohjaajan erilliset opinnot. Lisäksi hän on suorittanut Helsingin kaupungin järjestämän Tulevaisuuden tekijät -ohjelman sekä Edupolin järjestämän Työkykyjohtamisen esimiesvalmennuksen (Jet-koulutus). Hän on toiminut Helsingin kaupungilla ohjauspalveluiden päällikkönä 6 vuotta 4 kuukautta, Helsingin yliopistossa verkkopedagogiikan asiantuntijana 3 vuotta 9 kuukautta, Opetushallituksessa projektikoordinaattorina 8 kuukautta, Vantaan kaupungissa lukion lehtorina 4 vuotta sekä peruskoulun opettajana 12 vuotta.

********** on suorittanut kasvatustieteiden tohtorin tutkinnon (suuntautumislinja ammattikasvatus) vuonna 2008. Sitä ennen hän on suorittanut kasvatustieteiden maisterin tutkinnon (suuntautumislinja kasvatustiede) ja lastentarhanopettajaopistossa lastentarhanopettajatutkinnon. Lisäksi hän on suorittanut opetushallinnon tutkinnon ja HAMK:ssa johtamisen erikoisammattitutkinnon. Hän on toiminut Helsingin kaupungin Stadin ammattiopistossa ja aikuisopistossa aikuiskoulutusjohtajana 5 kuukautta ja oppisopimusjohtajana 2 vuotta 4 kuukautta, Finavian Avia Collegessa koulutuspäällikkönä 2 vuotta 9 kuukautta ja rehtorina 1 vuodeb 7 kuukautta, opetushallituksessa projektipäällikkönä, ylitarkastajana, opetusneuvoksena ja henkilöstön kehittämispäällikkönä 7 vuotta 6 kuukautta, Amiedussa kouluttajana 2 vuotta sekä Helsingin kaupungissa lastentarhanopettajana 4 vuotta. Lisäksi hän on toiminut lastentarhanopettajan, lastenhoitajan ja luokanopettajan sijaisuuksissa.

********** on koulutukseltaan kasvatustieteiden maisteri (suuntautumislinja kasvatustiede) ja yhteisöpedagogi (AMK). Hän on lisäksi suorittanut Amiedussa johtamisen erikoisammattitutkinnon. Hän on toiminut Vantaan kaupungin työllisyyspalveluiden johtajana huhtikuun lopusta 2015, Vantaan kaupungin apulaiskaupunginjohtajana (asukaspalveluiden toimiala) yli 6 vuotta, Vantaan kaupungin asukaspalvelujohtajana noin vuoden, Helsingin kaupungissa henkilöstöpäällikkönä 6 vuotta ja Punaisen Ristin ohjelmapäällikkönä 8 vuotta. Lisäksi hän on toiminut Helsingin kaupungin aluetyöntekijänä ja lastentarhanopettajana. Hänellä on myös ollut kunnallisia luottamustehtäviä, kuten Keravan koulutuslautakunnan ja nuorisolautakunnan jäsenen ja varapuheenjohtajan tehtävät.

********** on suorittanut kasvatustieteiden tohtorin tutkinnon (suuntautumislinja kasvatustiede) vuonna 2001. Sitä ennen hän on suorittanut kasvatustieteiden lisensiaatin ja maisterin tutkinnot (suuntautumislinja kasvatustiede). Hän on myös suorittanut HAUS:ssa johdon koulutusohjelman ja OKM:n sekä Noveltos Consulting Oy:n järjestämän Asiantuntijasta esimieheksi -koulutusohjelman sekä OPH:n, FCG:n ja Kuntaliiton järjestämän Strateginen johtaminen opetustoimessa -koulutusohjelman. Hän on toiminut Suomen Kuntaliitossa kehittämispäällikkönä 8 vuotta 2 kuukautta, Keravan kaupungin koulutusjohtajana 1 vuosi 6 kuukautta, Korkeakoulujen arviointineuvostossa suunnittelijana 1 vuoden 8 kuukautta sekä Opetus- ja kulttuuriministeriössä kehittämispäällikkönä 7 vuotta ja Opetushallituksessa (Eurydice-yksikössä) 2 vuotta. Lisäksi hän on toiminut Opetushallituksessa ammatillisen koulutuksen linjalla ja ammattikasvatushallituksessa yhteensä 6 vuotta, sosiaalihallituksessa 4 vuotta 8 kuukautta sekä päiväkodin ja peruskoulun johtajana.

Kärkihakijat täyttävät muodolliset kelpoisuusvaatimukset ja kielitaitovaatimuksen. Kaikilla kärkihakijoilla on kokemusta hallinto- ja johtamistehtävistä. Heillä on myös kokemusta kunnallis- ja opetushallinnosta, erityisesti ammatillisesta ja/tai lukiokoulutuksesta sekä kykyä kehittää ja uudistaa koulutusta. Lisäksi heillä on eduksi luettavat hyvät johtamis- ja vuorovaikutustaidot.

Kukkosella on muihin kärkihakijoihin verrattuna laajin nuoriso- ja aikuiskoulutuslinjan toimialueeseen kuuluvien koulutusmuotojen tuntemus. Kukkosella on myös monipuolinen tuntemus linjan koko toimialueesta sekä näkemystä kehittää sen toimintaa.

Hakemusasiakirjoihin ja haastatteluihin perustuvan kokonaisarvioinnin perusteella Kukkosella on parhaat edellytykset hoitaa nuoriso- ja aikuiskoulutuslinjan linjanjohtajan virkaa.

Hakemusasiakirjat ovat nähtävillä ennen opetuslautakunnan kokousta opetusvirastossa (Hämeentie 11) huoneessa 313 sekä opetuslautakunnan kokouksessa.

Käsittely

26.05.2015 Ehdotuksen mukaan

Arja Kukkonen tuli esittäytymään opetuslautakunnalle ja jäsenillä oli tilaisuus tehdä kysymyksiä hänelle, minkä jälkeen hän poistui.

Keskustelu.

Hyväksyttiin esittelijän ehdotus.

Esittelijä

opetustoimen johtaja

Liisa Pohjolainen

Lisätiedot

Tarja Malmivirta, henkilöstöpäällikkö, puhelin: 310 86235

tarja.malmivirta(a)hel.fi

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 10

Pohjoisesplanadi 11-13

+358 9 310 1641

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 17

Faksi

 

Alv.nro

kaupunginkanslia@hel.fi

http://www.hel.fi/kaupunginkanslia

+358 9 655 783

 

FI02012566