Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

23/2015

1 (1)

Kaupunginhallitus

 

 

 

 

Ryj/2

 

08.06.2015

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 617

Lausunto Etelä-Suomen aluehallintovirastolle hakemuksesta maa- ja kiviaineksen välivarastointiin ja käsittelyyn Kuninkaantammen kentällä

HEL 2015-004968 T 11 01 00 00

ESAVI/2721/2015

Päätös

Kaupunginhallitus päätti antaa Etelä-Suomen aluehallintovirastolle seuraavan lausunnon kaupungin hakemuksesta maa- ja kiviaineksen välivarastointiin ja käsittelyyn Kuninkaantammen kentällä:

Kaupunginhallitus toteaa, että Helsingin kaupungin ympäristölautakunta on 19.5.2015 kaupungin ympäristön- ja terveydensuojeluviranomaisena antanut Etelä-Suomen aluehallintovirastolle lausunnon Helsingin kaupungin hakemuksesta maa- ja kiviaineksen välivarastointiin ja käsittelyyn sekä töiden aloittamislupaan mahdollisesta muutoksenhausta huolimatta.

Kaupunginhallitus viittaa ympäristölautakunnan lausuntoon ja puoltaa hakemuksen hyväksymistä.

Esittelijä

apulaiskaupunginjohtaja

Pekka Sauri

Lisätiedot

Timo Linden, vs. apulaiskaupunginsihteeri, puhelin: 310 36550

timo.linden(a)hel.fi

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Etelä-Suomen aluehallintovirasto/Ympäristöluvat

Esitysteksti

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Lausuntopyyntö

Etelä-Suomen aluehallintovirasto pyytää Helsingin kaupungin sekä kaupungin ympäristön- ja terveydensuojeluviranomaisen lausuntoa hakemuksesta maa- ja kiviaineksen välivarastointiin ja käsittelyyn Kuninkaantammen kentällä. Lausunto on pyydetty toimittamaan 8.6.2015 mennessä. Lausunnon antamiselle on pyydetty lisäaikaa 24.6.2015 asti.

Hakemuksen pääasiallinen sisältö

Helsingin kaupungin rakennusvirasto hakee lupaa maa- ja kiviaineksen välivarastointiin ja käsittelyyn Kuninkaantammen kentällä sekä lupaa toiminnan aloittamiseksi muutoksenhausta huolimatta. Lupahakemuksen mukaan Kuninkaantammeen perustettavaa kenttää hyödynnetään pääasiassa Kuninkaantammen alueelta kaivettavien massojen sekä muualta kaivettujen, mutta Kuninkaantammen rakentamisessa hyödynnettävien massojen välivarastointiin ja esikäsittelyyn. Välivarastointi ja esikäsittelykentän pinta-ala on noin 5,2 ha ja se sijaitsee Pitkäkosken vedenpuhdistuslaitoksen, Palettilammen ja rakenteilla olevan Kuninkaantammen keskustan välisellä alueella. Osayleiskaavan mukaisesti teollisuus- ja laitosrakennusten tonttimaa muuttuu asumiseen ja virkistykseen. Koko alueen enimmäisvarastointikapasiteetti on noin 170 000 m3.

Toiminta käsittää betonimurskeen, pulveroidun betonin, louheen, pilaantumattomien ja pilaantuneiden maiden, mineraalisten purkujätteiden (betoni, tiili ja asfaltti), sakkojen, stabiloinnin sideaineiden sekä hiekoitussepelin välivarastoinnin ja esikäsittelyn Kuninkaantammen välivarastointi- ja esikäsittelykentällä. Käytettäviä esikäsittelymenetelmiä ovat seulonta,  välppäys, kuivatus, murskaus ja pulverointi sekä stabilisointi.

Pilaantuneiden maiden, sakkojen ja pilaantuneiksi oletettujen maiden välivarastointi tapahtuu asfaltoitavalla alueella. Kasalla pysymättömille maille ja sakoille rakennetaan omat välivarastointi- ja käsittelyaltaat. Eri alueilta kaivetut pilaantuneet maat ja sakat erotetaan murskeseinämällä. Asfaltoitavan alueen hulevedet johdetaan laskeutusaltaan kautta öljynerottimeen. Sen jälkeiseen näytteenottokaivoon asennetaan sulkuventtiili, joten vedestä voidaan selvittää haitta-ainepitoisuudet ennen sen johtamista eteenpäin.

Pilaantumattomia maita, louhetta, tiiltä, betonia ja asfalttia sekä muita materiaaleja välivarastoidaan ja esikäsitellään asfaltoimattomalla alueella.

Alueille otetaan vastaan Helsingin kaupungin työmailta kaivettavia tai purettavia ja pääasiassa Kuninkaantammen alueella hyödynnettäviä maa-aineksia, purkujätteitä ja sakkoja. Pääosin vastaanotettavat massat ovat peräisin Kuninkaantammen rakennuskohteista. Välivarastointialueella voidaan työskennellä 24 h / vrk, mutta pääasiallinen toiminta-aika on kello 7 – 22. Esikäsittelytoimintaa on pääosin vain klo 7 – 18. Alueelle voidaan poikkeustilanteessa vastaanottaa kuormia myös yöaikaan.

Hakijan mukaan alueen käyttö välivarastointi- ja esikäsittelyalueena ei estä alueen kaavanmukaista käyttöä. Välivarastointi- ja esikäsittelytoiminta on väliaikaistoiminta, jonka käyttö ja laajuus muuttuvat Kuninkaantammen rakentamisen edetessä. Alue on helposti ennallistettavissa ennen toiminnan alkamista vallinneeseen tilaan alueen rakentuessa kaavan mukaiseen käyttötarkoitukseen.

Saadut lausunnot

Esittelijä toteaa, että ympäristölautakunta on 19.5.2015 kaupungin ympäristön- ja terveydensuojeluviranomaisena antanut asiasta lausuntonsa. Ympäristölautakunta puoltaa yksimielisessä päätöksessään rakennusviraston maa- ja kiviaineksen, mineraalisten purkujätemateriaalien sekä tuhkapitoisen maa-aineksen välivarastointia ja esikäsittelyä koskevan ympäristölupahakemuksen hyväksymistä, jos hakemuksen käsittelyn yhteydessä otetaan huomioon lausunnossa esitetyt seikat. Kaupunkisuunnitteluvirasto on antanut asiassa lausuntonsa. Kaupunkisuunnitteluvirasto puoltaa hakemuksen hyväksymistä todeten, että suunnittelussa on otettava huomioon sekä nykyisten että lähivuosina rakentuvan Kuninkaantammen keskustan uusien asukkaiden kokemien häiriöiden ennaltaehkäisy. Kiinteistövirasto on ilmoittanut, ettei sillä ole huomautettavaa hakemuksesta.

Esittelijän kannanotto

Esittelijä viittaa saatuihin lausuntoihin ja puoltaa hakemuksen hyväksymistä.

Esittelijä

apulaiskaupunginjohtaja

Pekka Sauri

Lisätiedot

Timo Linden, vs. apulaiskaupunginsihteeri, puhelin: 310 36550

timo.linden(a)hel.fi

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Etelä-Suomen aluehallintovirasto/Ympäristöluvat

Esitysteksti

Päätöshistoria

Kaupunkisuunnitteluvirasto 21.5.2015

HEL 2015-004968 T 11 01 00 00

 

Etelä-Suomen aluehallintovirasto on pyytänyt Helsingin kaupungin lausuntoa rakennusviraston ympäristölupahakemuksesta, joka koskee väliaikaista massojen esikäsittely- ja välivarastointialuetta Kuninkaantammen alueella. Kaupunginkanslia on pyytänyt kaupunkisuunnitteluviraston lausuntoa hakemuksesta.

Lupahakemuksen mukaan Kuninkaantammeen perustettavaa kenttää hyödynnetään pääasiassa Kuninkaantammen alueelta kaivettavien massojen sekä muualta kaivettujen, mutta Kuninkaantammen rakentamisessa hyödynnettävien massojen välivarastointiin ja esikäsittelyyn. Aluevaraus on noin 5,2 ha ja se sijaitsee Pitkäkosken vedenpuhdistuslaitoksen, Palettilammen ja rakenteilla olevan Kuninkaantammen keskustan välisellä alueella. Osayleiskaavan mukaisesti teollisuus- ja laitosrakennusten tonttimaa muuttuu asumiseen ja virkistykseen. 

Toiminta käsittää betonimurskeen, pulveroidun betonin, louheen, pilaantumattomien ja pilaantuneiden maiden, mineraalisten purkujätteiden, sakkojen, stabiloinnin sideaineiden sekä hiekoitussepelin välivarastoinnin ja esikäsittelyn. Lupaa haetaan toistaiseksi, toiminta-alueen käyttö ja laajuus muuttuvat Kuninkaantammen rakentamisen edetessä ja hakemuksen mukainen toiminta loppuu viimeistään kun alue rakennetaan kaavan mukaiseen käyttötarkoitukseensa. Alue on helposti ennallistettavissa rakentamista varten.

Lausunto

Kuninkaantammen kaavoituksen ja aluerakentamishankkeen tavoitteena on uuden kaupunginosan rakentamisen ja käytön aiheuttamien hiilidioksidipäästöjen rajoittaminen kortteleiden, julkisen tilan ja infrastruktuurin rakentamisessa. Kuninkaantammen alueella syntyvän louheen ja kaivumaiden hyödyntäminen paikallisesti on sekä ekotehokasta että kustannustehokasta, ja vähentää massojen kuljetuksista naapurustolle aiheutuvia häiriöitä. Alueen rakentamisessa tarvitaan massojen siirtelyä ja käsittelyä, joten välivarastointi- ja esikäsittelykentän varaaminen Kuninkaantammesta on tarpeellista.

Toiminnan suunnittelussa on huomioitava sekä nykyisten naapurien että lähivuosina rakentuvan Kuninkaantammen keskustan uusien asukkaiden kokemien häiriöiden ennaltaehkäisy. Lähimpään kaavoitettuun asuntokortteliin on toiminta-alueen rajalta etäisyyttä vain parikymmentä metriä, näiden rakennusten alimman kerroksen lattiakorko on noin +35.00 ja arvioitu valmistumisaika on v. 2017- 2018. Lisäksi korttelin ja toiminta-alueen välistä kulkee seudullisesti tärkeä virkistysreitti. Melu- ja pölyhaittojen vähentämiseksi sekä maisemallisista syistä tulee alueen toiminta suunnitella huolellisesti ja vaiheittain siten, että länsireunaan muotoillaan siisti puskurivyöhyke ja häiritsevimpiä toimintoja kuten betonin murskausta ei tehdä enää asukkaiden muutettua viereisiin rakennuksiin. Kaupunginosan rakentuessa tulee toiminnan suunnittelua ja lupamääräyksiä tarkastaa määräajoin siten, että asumisen olosuhteet turvataan.

Kuninkaantammi on Helsingin hulevesistrategian pilottialue. Hulevesien viivytykseen ja Vantaanjokeen valuvien vesien määrään ja laatuun tulee kiinnittää erityistä huomiota.

Kaupunkisuunnitteluvirasto puoltaa lupahakemusta edellä kuvatuin ehdoin.

Lisätiedot

Suvi Tyynilä, projektipäällikkö, puhelin: 310 37264

suvi.tyynila(a)hel.fi

Matti Neuvonen, diplomi-insinööri, puhelin: 310 37311

matti.neuvonen(a)hel.fi

 

Ympäristölautakunta 19.05.2015 § 205

HEL 2015-004968 T 11 01 00 00

ESAVI/2721/2015

Lausunto

Ympäristölautakunta antoi lausunnon Etelä-Suomen aluehallintovirastolle ja kaupunginhallitukselle Helsingin kaupungin rakennusviraston betonimurskeen, pulveroidun betonin, louheen, pilaantumattomien ja pilaantuneiden maiden, mineraalisten purkujätteiden (betoni, tiili ja asfaltti), sakkojen, stabiloinnin sideaineiden sekä hiekoitussepelin välivarastointia ja esikäsittelyä Kuninkaantammessa koskevasta ympäristölupahakemuksesta.

Toiminnan sijainti ja alueen kaavoitustilanne

Toiminta-alue sijaitsee Helsingin 33. kaupunginosan (Kaarela) osa-alueella numero 335 (Kuninkaantammi).

Alueella on voimassa asemakaava numero 9360 (16.6.1989) ja kaavamerkinnät ovat teollisuus- ja varastorakennusten korttelialue (T), yhdyskuntateknistä huoltoa palvelevien rakennusten ja laitosten alue (ET) sekä lähivirkistysalue (VL). Edelleen alueella on nimenmuutosasemakaava numero 10069 (19.2.1993), jossa 33. kaupunginosan nimi vaihtui. Alueelle on valmisteilla uusi asemakaava.

Toiminta-alueen pinta-ala on noin 5,2 ha, josta asfaltoitavan alueen pinta-ala on noin 1,7 ha.

Välittömästi toiminta-alueen länsipuolella on Kuninkaantammen keskustan asemakaava numero 12150 (28.2.2014). Alueen rakentaminen alkanee vuona 2016. Toiminta-aluetta lähimmät kiinteistöt lännessä omistavat Kiinteistö Oy Hakuninmaantie 5 sekä Skanska Oy.

Toiminta-alueelle on aikoinaan tuotu täyttömaata, jossa on todettu paikoin kohonneita haitta-ainepitoisuuksia. Täytön joukossa oli myös pieniä määriä rakennusjätettä. Alueen öljyhiilivedyillä pilaantuneet maa-ainekset on poistettu vuonna 2014.

Alue ei sijaitse tärkeällä pohjavesialueella. Sadevesi suodattuu maahan tai virtaa vedenpuhdistuslaitoksen itäpuolitse Kuninkaantammenojassa Vantaanjokeen.

Aiemmat luvat

Toiminta-aluetta koskien on tehty maaperän puhdistamista koskeva ilmoitus Helsingin kaupungin ympäristökeskukselle 11.3.2013 ja ilmoituspäätös on tehty 6.5.2013.

Häiriintyvät kohteet

Lähimmät häiriintyvät asuinrakennukset ovat toiminta-alueen pohjois- ja eteläpuolella noin 250 metrin etäisyydellä. Kun Kuninkaantammen keskustan kaava-aluetta aletaan rakentaa, lähimmät asuintalot tulevat olemaan noin 50 - 100 metrin etäisyydellä murskauslaitoksesta. Etelässä on noin 300 metrin etäisyydellä yksityinen hoitokoti ja noin 650 metrin etäisyydellä päiväkoti.

Toiminnan kuvaus

Aineksen vastaanotto ja välivarastointi

Toiminta käsittää betonimurskeen, pulveroidun betonin, louheen, pilaantumattomien ja pilaantuneiden maiden, mineraalisten purkujätteiden (betoni, tiili ja asfaltti), sakkojen, stabiloinnin sideaineiden sekä hiekoitussepelin välivarastoinnin ja esikäsittelyn. Ympäristölupaa toiminnalle haetaan toistaiseksi.

Pilaantuneiden maiden, sakkojen ja pilaantuneiksi oletettujen maiden välivarastointi tapahtuu asfaltoitavalla alueella. Kasalla pysymättömille maille ja sakoille rakennetaan omat välivarastointi- ja käsittelyaltaat. Eri alueilta kaivetut pilaantuneet maat ja sakat erotetaan murskeseinämällä. Asfaltoitavan alueen hulevedet johdetaan laskeutusaltaan kautta öljynerottimeen. Sen jälkeiseen näytteenottokaivoon asennetaan sulkuventtiili, joten vedestä voidaan selvittää haitta-ainepitoisuudet ennen sen johtamista eteenpäin.

Pilaantumattomia maita, louhetta, tiiltä, betonia ja asfalttia sekä muita materiaaleja välivarastoidaan ja esikäsitellään asfaltoimattomalla alueella.

Alueille otetaan vastaan Helsingin kaupungin työmailta kaivettavia tai purettavia ja pääasiassa Kuninkaantammen alueella hyödynnettäviä maa-aineksia, purkujätteitä ja sakkoja. Pääosin vastaanotettavat massat ovat peräisin Kuninkaantammen rakennuskohteista. Välivarastointialueella voidaan työskennellä 24 h / vrk, mutta pääasiallinen toiminta-aika on kello 7 – 22. Esikäsittelytoimintaa on pääosin vain klo 7 – 18. Alueelle voidaan poikkeustilanteessa vastaanottaa kuormia myös yöaikaan.

Oheisessa taulukossa on esitetty toiminta-alueella välivarastoitujen ja käsiteltävien materiaalien enimmäiskapasiteetit ja –massamäärät. Koko alueen enimmäisvarastointikapasiteetti kerralla on noin 170 000 m³.

Alueella välivarastoitavat pilaantuneet maa-ainekset esikäsitellään, jonka jälkeen niistä tehdään tarvittaessa haitta-ainepitoisuustutkimuksia ja liukoisuuskokeita hyötykäyttöä tai loppusijoitusta varten.

Välivarastoitavat ja esikäsiteltävät pilaantuneet maa-ainekset voivat sisältää valtioneuvoston asetuksen (214/2007) liitteessä mainittuja haitta-aineita, joiden pitoisuudet ja liukoisuudet voivat ylittää asetuksen mukaiset ylemmät ohjearvot. Kuitenkin haihtuvien orgaanisten yhdisteiden pitoisuudet ovat välivarastoitavissa maa-aineksissa alle ylempien ohjearvojen.

Välivarastoitavat pilaantuneet maa-ainekset voivat sisältää myös mineraalista purkujätemateriaalia alle 10 %. Purkujätemateriaali ei sisällä asbestipitoisia purkujätteitä.

Kuninkaantammen alueelta otetuissa sakka-altaiden maanäytteissä on todettu haihtuvia yhdisteitä, joille ei ole asetuksessa määritetty kynnysarvoja eikä alempia tai ylempiä ohjearvoja. Maa-aineksissa on todettu 4-isopropyylitolueenia eli p-kymeeniä 9,80 mg/kg, isopropyylibentseeniä 0,39 mg/kg, 1,2,4-trimetyylibentseeniä 0,41 mg/kg, 1,3,5-trimetyylibentseeniä 0,19 mg/kg, n-butyylibentseeniä 0,47 mg/kg ja sec-butyylibentseeniä 0,12 mg/kg. Välivarastoitavat ja esikäsiteltävät maa-ainekset voivat sisältää vastaavia pitoisuuksia kyseisiä haitta-aineita.

Pitkäkosken altaan B (Palettilampi) pohjalle sedimentoituneessa sakassa on tutkimusten mukaan 87–96 % vettä. Orgaanisen aineen pitoisuus on noin 17 paino-%. Sakka sisältää huomattavan määrän alumiinia, noin 7–13 % kuiva-aineesta. Altaiden A ja C täytöissä orgaanisen aineksen osuus on karkeasti arvioiden paikoin jopa 40 %.

Esikäsittelymenetelmät

Toiminta-alueella käytetään seuraavia esikäsittelymenetelmiä:

- louhe: seulonta ja välppäys

- pilaantumaton maa-aines: seulonta ja välppäys

- pilaantunut maa-aines: seulonta ja välppäys

- pilaantumaton/pilaantunut sakka ja kasalla pysymätön koheesiomaa:   kuivatus ja stabilointi

- betoni: murskaus, pulverointi ja seulonta

- tiili ja asfaltti: murskaus ja seulonta

Seulonta ja välppäys

Toiminta-alueella voidaan seuloa ja välpätä kiviaineksia, jätteellisiä kitkamaita, pilaantumattomia ja pilaantuneita maa-aineksia sekä betoni- tiili- ja asfalttijätettä.

Seulontaa ja välppäystä tehdään ympäri vuoden laitoksen toiminta-aikana arkisin klo 7 – 22 välisenä aikana, kuitenkin pääosin klo 7 – 18.

Murskaus ja pulverointi

Murskauksessa ja pulveroinnissa betoni-, tiili- ja asfalttijäte pienennetään tarvittavaan kappalekokoon. Murskaus toteutetaan siirrettävällä murskauslaitoksella. Betonikappaleiden pulverointi tehdään kaivinkoneeseen kiinnitetyillä leuoilla. Alueella ei murskata kiviainesta.

Murskausta tehdään koko toiminta-alueella arkisin klo 7 – 18. Murskausjakso kestää enimmillään noin 4 viikkoa vuodessa.

Kuivatus

Sakkoja ja märkiä koheesiomaita kuvataan murskereunaisissa kuivatusaltaissa. Massat voivat olla pilaantumattomia tai pilaantuneita. Savien kuivatus perustuu haihduntaan ja painovoimaan; sakkojen kuivatus jäätymis- ja sulatusprosessiin sekä haihduntaan. Altaat sijaitsevat toiminta-alueen päällystetyllä ja viemäröidyllä osalla. Pilaantumattomia maita ja sakkoja voidaan kuivattaa myös päällystämättömällä alueella.

Stabilointi

Stabiloinnissa sakkaan tai koheesiomaahan lisätään sideaineita massojen hyötykäytön mahdollistamiseksi ja jalostusasteen nostamiseksi. Käytettävät sideaineet ovat sementti, lentotuhka, kalkki, masuunikuona, kuivattu kipsi ja rikinpoiston lopputuote. Stabiloitavat massat voivat olla pilaantumattomia tai haitta-ainepitoisia.

Stabilointia voidaan tehdä ympäri vuoden arkisin klo 7 – 22, kuitenkin pääosin vain klo 7 – 18.

Ympäristökuormitus ja sen rajoittaminen

Melu ja tärinä

Murskaus on eniten melua aiheuttavaa toimintaa. Asfaltin, betonin ja tiilen murskaus aiheuttaa selvästi kivenmurskausta vähäisempää meluhaittaa. Murskausta tehdään alueella, joka on noin 300 – 400 metriä lähimpiin asuintaloihin pohjoisessa ja 400 – 500 metriä etelässä. Lähin päiväkoti on noin 650 metrin päässä etelässä.

Hakija on tehnyt meluselvityksen murskaimen ja pyöräkuormaajan aiheuttaman melun leviämisestä sekä ilman meluntorjuntatoimenpiteitä että 5 metriä korkean meluvallin rakentamisella murskaimen etelä- ja länsipuolelle.

Kuorma-autoliikenne, niiden purkaminen ja lastaus sekä seulonta ja välppäys aiheuttavat myös melua toiminta-alueiden läheisyydessä. Toiminta-alueelle aiheuttavat taustamelua Kuninkaantammen keskustan rakennustyömaat ja työmaaliikenne sekä Paloheinäntunnelin rakentaminen.

Toiminta ei aiheuta merkittävästi ympäristöön leviävää tärinää.

Päästöt ilmaan ja liikenne

Ajoneuvoliikenne ja työkoneet aiheuttavat pakokaasupäästöjä. Työkoneita arvioidaan tarvittavan 1-2 kpl vuorokaudessa (kaivinkone, pyöräkuormaaja). Kuorma-autojen maksimimääräksi vuorokaudessa hakija arvioi 200 – 230, josta suuri osa on Kuninkaantammen keskustan rakennusalueen sisäistä liikennettä. Toiminta-alueen eteläosassa on lisäksi Paloheinäntunnelin rakennustyömaan varastoalue.

Toiminnasta syntyy myös pölypäästöjä. Lisäksi vedenpuhdistuslaitoksen entisten sakka-altaiden täytöissä on orgaanista ainesta, joka kaivettaessa haisee ajoittain voimakkaasti.

Päästöt vesiin

Toiminta-alueen pohjoisosan asfaltoitavalla alueella käsitellään pilaantuneita tai mahdollisesti pilaantuneita maita sekä sakkoja ja märkiä koheesiomaita. Asfaltoitavan alueen pohjarakenne kallistetaan siten, että vesien virtaus kokoomakaivoihin ja edelleen öljynerottimeen mahdollistuu.

Asfaltoimattomalta alueelta Kuninkaantammenojan kautta Vantaanjokeen kulkeutuvassa vedessä ei oleteta olevan haitta-aineita. Kiintoainetta voi tosin huuhtoutua läheisiin ojiin.

Hakemuksen mukaan vesistökuormitus arvioidaan vähäiseksi, jos välivarastointi ja esikäsittely toteutetaan suunnitellun mukaisesti.

Päästöt maaperään

Pilaantuneet massat ja haitta-ainepitoiset sakat käsitellään asfaltoidulla alueella, joten päästöjä maaperään ei aiheudu.

Työkoneiden polttonesteet varastoidaan kaksoisvaippasäiliöissä tai säiliöt varustetaan suoja-altailla. Säiliöt sijoitetaan tiiviisti pinnoitetulle alueelle.

Toiminnan seuranta

Toiminta-alueelle nimetään käyttötarkkailua hoitava valvoja. Kaikista toiminta-alueelle varastoitavista sekä sieltä pois kuljetettavista massoista pidetään kirjaa, kuten myös alueella tehtävistä esikäsittelytoimenpiteistä. Materiaalin kuljetuksissa ja jätteen luokituksissa toimitaan jätelain mukaisesti.

Raportointi

Vuosittainen raportti muun muassa tuoduista, esikäsitellyistä ja pois viedyistä massoista laaditaan maaliskuun loppuun mennessä Uudenmaan ELY-keskukselle ja Helsingin kaupungin ympäristökeskukselle.

Varautuminen odottamattomiin tilanteisiin

Toiminnasta aiheutuvia riskejä ovat hakemuksen mukaan:

- Toiminnasta ympäristöön leviää voimakasta melua ja/tai pölyä.

- Maakasojen sortuminen.

- Kevyttä polttoöljyä valuu maaperään.

- Kevyen polttoöljyn syttyminen palamaan.

- Kokoomakaivojen tukkeutuminen rankkasateella ja veden tulviminen asfaltoidulta alueelta käsittelemättömänä ympäristöön.

- Laskeutusaltaan ja öljynerottimen kapasiteetti ei riitä rankkasateella.

Toimenpiteet näissä tilanteissa:

- Toiminta keskeytetään ja työtapoja muutetaan melun ja/tai pölyämisen vähentämiseksi.

- Noudatetaan luiskakaltevuuksia ja kasojen maksimikorkoja, jotka määritetään stabiliteettitarkastelun perusteella

- Käytettävissä on imeytysainetta ja muuta öljyntorjuntakalustoa.

- Öljyyntynyt maa poistetaan ja toimitetaan asianmukaiseen vastaanottopaikkaan.

- Tulipalon sammuttamiseksi ripeästi varataan työkoneisiin sammutuskalustoa.

- Kaivot puhdistetaan ripeästi. Alueelle ei tuoda uusia massaeriä ennen kaivojen puhdistamista. Kaivojen kunto tarkastetaan säännöllisesti.

- Veden pääsy altaasta ojaan estetään. Jos haitta-ainepitoisuudet ylittyvät, vedet johdetaan jätevesiviemäriin tai allas tyhjennetään imuautolla.

Paras käyttökelpoinen tekniikka

Helsingin kaupungin alueella maarakentamisessa tullaan pyrkimään jatkuvasti mahdollisimman vähäiseen massojen käsittelyyn.

Vuosina 2015 – 2020 tarvitaan enemmän kiviainesta kuin sitä rakentamisessa syntyy.

Luonnonvarojen säästämiseksi aineksia on perusteltua varastoida mahdollisimman lähellä syntypaikkaa ja loppusijoituspaikkoja.

Toiminnan aloittaminen mahdollisesta muutoksenhausta huolimatta

Rakennusvirasto anoo lupaa aloittaa toiminta lupapäätöstä noudattaen mahdollisesta muutoksenhausta huolimatta.

Ympäristölautakunnan lausunto

Ympäristölautakunta puoltaa Helsingin kaupungin rakennusviraston maa- ja kiviaineksen, mineraalisten purkujätemateriaalien sekä tuhkapitoisen maa-aineksen välivarastointia ja esikäsittelyä koskevan ympäristölupahakemuksen hyväksymistä, jos hakemuksen käsittelyssä otetaan huomioon jäljempänä esitetyt seikat.

Hyödyntämällä maarakennuskäyttöön kelpaavia ylijäämäaineksia säästetään luonnonvaroja. Hyödyntämällä jätteet lähellä niiden käyttöpaikkaa vähennetään muun muassa raskaan liikenteen aiheuttamia haittoja.

Lupahakemuksen liitteen sivulla 12 on ristiriita tekstissä ja taulukossa 1 esitettyjen enimmäisvarastokapasiteettilukujen välillä.

Murskauksen aloittamisesta on aina ilmoitettava Helsingin kaupungin ympäristökeskukselle. Murskauksen tarkasta ajankohdasta on myös aina tiedotettava etukäteen lähiseudun häiriintyville kohteille.

Valtioneuvoston asetuksessa kivenlouhimojen, muun kivenlouhinnan ja kivenmurskaamojen ympäristönsuojelusta (VNA 800/2010) on annettu etäisyysvaatimukset toimintojen sijoittumiselle suhteessa häiriintyviin kohteisiin. Asetuksen mukaisten melutasovaatimusten voidaan katsoa lupakohteessa täyttyvän toiminnan alkaessa, mutta Kuninkaantammen keskustan rakentamisen edetessä lähimmät asunnot ovat yhä lähempänä toiminta-aluetta.

Tuleva meluhaitta olisi mahdollisesti saatavissa hyväksyttävälle tasolle sijoittamalla murskaamo melun leviämistä tehokkaasti estävän hallin tai muun vastaavan rakenteen sisään.

Murskauksen osalta tulee vaatia vähintään samoja pölyntorjuntavaatimuksia kuin mitä Helsingin kaupungin ympäristönsuojelumääräyksissä edellytetään tilapäiseltä murskaamolta.

Tilapäinen murskauslaitos on pölyn ympäristöön leviämisen estämiseksi varustettava tiiviillä kuljettimien ja seulojen päälle asetettavilla pölykatteilla sekä kastelujärjestelmällä, jossa veden sumutuspisteitä on ainakin murskaimen ylä- ja alapuolella sekä jokaisessa kuljettimen purkukohdassa, jos murskauslaitos sijaitsee alle 500 metrin päässä asuinrakennuksista, kouluista, päiväkodeista, niiden piha-alueista, virkistysalueista tai muista sellaisista kohteista, joille pölystä saattaa aiheutua haittaa. Murskauslaitos on lisäksi sijoitettava tiiviin suojarakennelman sisään siten, että ainoastaan syöttösuppilo ja kuljettimen purkukohta jäävät suojarakennelman ulkopuolelle, jos murskauslaitos sijaitsee alle 200 metrin päässä pölylle herkistä kohteista. Murskauslaitoksen sijoittaminen halliin mahdollistaa tehokkaan pölyntorjunnan.

Raskaan liikenteen ajoväylät ja muu toiminta-alue on pidettävä mahdollisimman pölyämättöminä suolaliuoksella ja välivarastokasojen kastelulla.

Alueelta viemäröitävät hulevedet on johdettava hiekan- ja öljynerottimen kautta. Rajaojaan ja edelleen Vantaanjokeen (Natura-alue) johdettavien vesien määrää ja laatua on tarpeen seurata toiminnan aikana. Lupamääräykset tulisi antaa vähintään veden sallitusta pH:sta sekä kiintoaine- ja öljyhiilivetypitoisuudesta. Edellisen lisäksi asfaltoidun alueen hulevesien kohdalla raja-arvot tulisi antaa myös niille haitta-aineille, joilla varastoitavat maamassat ovat pilaantuneet.

Välivarastointialueelle massoja vastaanotettaessa on riittävällä työmaavalvonnalla varmistettava, että massat laadullisesti täyttävät lupapäätöksessä annetut määräykset ja ovat hyötykäyttökelpoisia Kuninkaantammen alueella.

Hakemuksen mukaan sakka-altaiden massat haisevat kaivettaessa ajoittain voimakkaasti ja niiden välivarastoinnin ja esikäsittelyn aikana asuinalueille saattaa levitä epämiellyttävää hajua. Haisevien massojen välivarastointiin ja esikäsittelyyn on kiinnitettävä erityistä huomiota töiden suunnittelussa, jotta niistä ei aiheudu hajuhaittaa lähialueella. Hajun leviämisen estämiseksi haisevat massat tulee peittää tarvittaessa.

Välivarastointialueella varastoitavat pilaantuneet maa-ainekset ja stabiloinnin sideaineet tulee peittää vettä läpäisemättömillä peitteillä koko välivarastoinnin ajan mahdollisen pölyämisen ja haitta-aineita sisältävän suotoveden muodostumisen estämiseksi.

Mikäli välivarastoituja pilaantuneita maa-aineksia tai stabiloituja sakkoja ei voida hyödyntää, tulee ko. massat toimittaa käsiteltäväksi laitokseen tai muuhun paikkaan, jonka ympäristönsuojelulain mukaisessa luvassa tai sitä vastaavassa päätöksessä on hyväksytty kyseisten massojen käsittely.

Kaikki toimintaa varten tehtävät suunnitelmat ja muut asiakirjat tulee toimittaa myös Helsingin kaupungin ympäristökeskukselle.

Lupamääräyksiä annettaessa tulee varautua siihen, että alueelle tulee asuntorakentamista varastointi- ja esikäsittelytoiminnan vielä jatkuessa. Toimintaa koskevat lupamääräykset tai lupamääräysten tarkistaminen tulee sitoa uusien asuntojen valmistumiseen alueelle.

Toiminta voidaan aloittaa ennen kuin lupapäätös on saanut lainvoiman. Toiminnan aloittaminen ei tee muutoksenhakua hyödyttömäksi.

Esittelijä

ympäristönsuojelupäällikkö

Päivi Kippo-Edlund

Lisätiedot

Jukka Puttonen, ympäristötarkastaja, puhelin: +358 9 310 31995

jukka.puttonen(a)hel.fi

Erja Puntti-Hannuksela, ympäristötarkastaja, puhelin: +358 9 310 32006

erja.puntti-hannuksela(a)hel.fi

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 10

Pohjoisesplanadi 11-13

+358 9 310 1641

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 17

Faksi

 

Alv.nro

kaupunginkanslia@hel.fi

http://www.hel.fi/kaupunginkanslia

+358 9 655 783

 

FI02012566