Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

18/2015

1 (1)

Kaupunginhallitus

 

 

 

 

Kj/15

 

04.05.2015

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 457

V 20.5.2015, Sj / Valtuutettu Nasima Razmyarin aloite koulumummo- ja vaaritoiminnasta

HEL 2014-012811 T 00 00 03

Päätös

Kaupunginhallitus esitti kaupunginvaltuustolle seuraavaa:

Kaupunginvaltuusto päättää katsoa valtuutettu Nasima Razmyarin aloitteen loppuun käsitellyksi.

Esittelijä

kaupunginjohtaja

Jussi Pajunen

Lisätiedot

Maria Nyfors, kaupunginsihteeri, puhelin: 310 36683

maria.nyfors(a)hel.fi

Liitteet

1

Valtuutettu Nasima Razmyarin aloite

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Valtuutettu Nasima Razmyar ja 32 muuta valtuutettua esittävät aloitteessaan, että kaupunki selvittää, miten ja millaisen yhteistyön avulla koulut pystyisivät lisäämään koulumummojen ja -vaarien määrää ja näin tukemaan lasten ja nuorten turvallisuuden tunnetta kouluissa.

Kaupunginhallitus toteaa, että asia on tullut esille myös Ruuti-päättäjämiitissä, jossa nuoret ovat toivoneet välitunneille enemmän aikuisia mukaan tukemaan kiusaamisen ehkäisyä ja tuottamaan mielekästä välituntitoimintaa.

Opetuslautakunta on todennut aloitteen johdosta antamassaan lausunnossa, että koulumummo- ja vaaritoiminta on vapaaehtoistoimintaa, josta on hyviä kokemuksia niin Helsingissä kuin muissa Suomen kunnissa. Koulussa vierailevat koulumummot ja -vaarit ovat tärkeitä aikuiskontakteja, joita on helppo lähestyä ja jotka luovat rauhallista, turvallista ja välittävää ilmapiiriä koko koululle. Vapaaehtoisia isovanhempia on rekrytoitu monin eri tavoin esimerkiksi vanhempainilloissa ja vapaaehtoisjärjestöjen ja palvelutalojen kautta.

Monilla järjestöillä on pitkä kokemus vapaaehtoistyöstä lasten ja nuorten parissa ja esimerkiksi Mannerheimin lastensuojeluliitossa on toteutettu koulumummo- ja vaaritoimintaa. Opetuslautakunta katsoo lausunnossaan, että toimintaa olisi tarkoituksenmukaista kehittää kouluissa ja alueella yhteistyössä kolmannen sektorin toimijoiden kanssa sekä hyödyntää muiden kaupungin virastojen ja kolmannen sektorin toimijoiden kokemuksia ja osaamista vapaaehtoistoiminnan järjestämisessä.

Kaupungin virastoista vapaaehtoistyön koordinointia on nuorisoasiainkeskuksessa ja sosiaali- ja terveysvirastossa. Koordinointiin kuuluu mm. työpaikkojen yhteyshenkilöiden perehdyttäminen vapaaehtoistyöntekijän ohjaamiseen sekä vapaaehtoistyöntekijöiden rekrytointi, perehdyttäminen ja koulutus. Vapaaehtoistoiminnan laajempi käynnistäminen kaikissa peruskouluissa vaatisi keskitettyä koordinointia, jota opetusvirastossa ei tällä hetkellä ole.

Kaupunginvaltuusto on käsitellyt vastaavaa asiaa edellisen kerran 26.11.2014 valtuutettu Sirkku Ingervon "kouluäijiä ja -muijia" koskevan aloitteen johdosta. Kaupunginhallitus totesi vastauksessaan tuolloin, ettei se katso tarkoituksenmukaiseksi perustaa opetusvirastoon omaa keskitettyä vapaaehtoistyön koordinointia vaan tarvittaessa tulisi pyrkiä hyödyntämään kaupungin olemassa olevia vapaaehtoistyön rakenteita.

Esittelijä

kaupunginjohtaja

Jussi Pajunen

Lisätiedot

Maria Nyfors, kaupunginsihteeri, puhelin: 310 36683

maria.nyfors(a)hel.fi

Liitteet

1

Valtuutettu Nasima Razmyarin aloite

Päätöshistoria

Opetuslautakunta 24.02.2015 § 26

HEL 2014-012811 T 00 00 03

Lausunto

Opetuslautakunta antoi seuraavan lausunnon kaupunginhallitukselle:

Koulumummo- ja vaaritoiminta on vapaaehtoistoimintaa, josta on hyviä kokemuksia niin Helsingissä kuin muissa Suomen kunnissa. Koulussa vierailevat koulumummot ja -vaarit ovat tärkeitä aikuiskontakteja, joita on helppo lähestyä ja jotka luovat rauhallista, turvallista ja välittävää ilmapiiriä koko koululle. Vapaaehtoisia isovanhempia on rekrytoitu monin eri tavoin esimerkiksi vanhempainilloissa, vapaaehtoisjärjestöjen, palvelutalojen kautta.

Välituntien turvallisuus on tullut esille Ruuti-päättäjämiitissä, jossa nuoret toivovat välitunneille enemmän aikuisia mukaan tukemaan kiusaamisen ehkäisyä ja tuottamaan mielekästä välituntitoimintaa.

Vapaaehtoistoiminnan laajempi käynnistäminen kaikissa peruskouluissa vaatisi keskitettyä koordinointia. Opetusvirastosta ei ole keskitetysti koordinoitu vapaaehtoistoimintaa, mutta koordinoinnille on hyvät rakenteet nuorisoasiainkeskuksessa ja sosiaali- ja terveysvirastossa. Koordinointiin kuuluu mm. työpaikkojen yhteyshenkilöiden perehdyttäminen vapaaehtoistyöntekijän ohjaamiseen, vapaaehtoistyötä tarjoavan henkilön rekrytointi, perehdyttäminen ja koulutus.

Monilla järjestöillä on pitkä kokemus vapaaehtoistyöstä lasten ja nuorten parissa ja esimerkiksi Mannerheimin lastensuojeluliitossa on toteutettu koulumummo- ja vaaritoimintaa. Toimintaa olisi tarkoituksenmukaista kehittää kouluissa ja alueella yhteistyössä kolmannen sektorin toimijoiden kanssa sekä hyödyntää nuorisoasiainkeskuksen, sosiaali- ja terveysviraston sekä kolmannen sektorin toimijoiden kokemuksia ja osaamista vapaaehtoistoiminnan järjestämisessä.

Esittelijä

opetustoimen johtaja

Rauno Jarnila

Lisätiedot

Marjo Kyllönen, opetuspäällikkö, puhelin: 310 86208

marjo.kyllonen(a)hel.fi

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 10

Pohjoisesplanadi 11-13

+358 9 310 1641

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 17

Faksi

 

Alv.nro

kaupunginkanslia@hel.fi

http://www.hel.fi/kaupunginkanslia

+358 9 655 783

 

FI02012566