Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

7/2015

1 (1)

Kaupunginhallitus

 

 

 

 

Sj/1

 

16.02.2015

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 187

Oikaisuvaatimus Helsinki-lisää koskevaan päätökseen

HEL 2014-013835 T 02 05 01 00

Päätös

Kaupunginhallitus päätti hylätä ********** tekemän oikaisuvaatimuksen elinkeinojohtajan 26.11.2014 § 78 tekemään Helsinki-lisän myöntämistä Kulttuuriosuuskunta Partuunalle koskevaan päätökseen. Oikaisuvaatimuksessa ei ole esitetty sellaisia laillisuus- tai tarkoituksenmukaisuusperusteita, joiden johdosta elinkeinojohtajan päätöstä olisi muutettava.

Esittelijä

vs. apulaiskaupunginjohtaja

Pia Sutinen

Lisätiedot

Antti Lakanen, suunnittelija, puhelin: 310 93053

antti.lakanen(a)hel.fi

Sari-Anna Pennanen, johtava kaupunginasiamies, puhelin: 310 36179

sari-anna.pennanen(a)hel.fi

Liitteet

1

Oikaisuvaatimus Helsinki-lisäpäätökseen

Muutoksenhaku

Kunnallisvalitus, oikaisuvaatimuksen johdosta annettu päätös

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Asianosaiset

Esitysteksti
Kunnallisvalitus, oikaisuvaatimuksen johdosta annettu päätös

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Taustaa

Helsingin kaupunki voi maksaa helsinkiläiselle rekisteröidylle yhdistykselle, säätiölle tai yritykselle harkinnanvaraisesti palkkatuella työllistämiseen Helsinki-lisää, mikäli työllistetty henkilö on helsinkiläinen

- pitkäaikaistyötön henkilö

- henkilö, jonka vamma tai sairaus vaikeuttaa työllistymistä

- 18 - 29-vuotias nuori Respan uravalmennuksessa.

Helsinki-lisän myöntämisen edellytyksenä on TE-toimiston samalle ajalle maksama palkkatuki. Helsinki-lisää myönnettäessä kiinnitetään erityistä huomiota Helsinki-lisää hakevan yhdistyksen, säätiön tai yrityksen mahdollisuuteen toimia laadukkaana työnantajana. Työnantajilta edellytetään, että toiminta on vakiintunut (on toiminut vähintään vuoden) ja että sen palveluksessa on työnjohdollisissa tehtävissä työntekijä/työntekijöitä muutoinkin kuin palkkatuella.  Myös työtilojen tulee olla asianmukaiset. Helsingin kaupunginhallitus on vahvistanut hakuehdot 6.5.2013.  Hakuehdot ovat nähtävillä kaupungin verkkosivuilla.

Kulttuuriosuuskunta Partuuna on hakenut Helsinki-lisää sekä vuonna 2013 että vuonna 2014 useampia kertoja.

Vuonna 2013 tehdyn ensimmäisen hakemuksen osalta Kultuuriosuuskunta Partuunalle on myönnetty Helsinki-lisää, koska tuolloin hakemuksen mukana saatujen liitteiden perusteella arvioitiin, että yhtiöllä oli hakuehtojen mukaisesti palveluksessaan työnjohdollisissa tehtävissä toimiva henkilö.  Vuonna 2013 on tehty myös toinen Helsinki-lisähakemus. Kyseisessä hakemuksessa haettiin Helsinki-lisää saman henkilön palkkaamiseen, joka oli allekirjoittanut edellisen hakemuksen toimitusjohtajana. Tällöin kävi ilmi, että Kulttuuriosuuskunta Partuunassa ei ollutkaan palkattuna Helsinki-lisän edellyttämää muutoin kuin palkkatuella palkattua henkilöä työnjohdollisissa tehtävissä. Jälkimmäinen hakemus hylättiin.

Vuoden 2014 aikana on myönnetty jatkoa Helsinki-lisälle sen henkilön osalta, jonka osalta Helsinki-lisä myönnettiin jo vuonna 2013, koska ei ole haluttu keskeyttää työllistymisjaksoa, vaikka alkuperäinen päätös perustuikin vääriin tietoihin.

Vuonna 2014 Kulttuurikeskus Partuuna on uudelleen hakenut palkkatukea ajalle 1.1. - 19.8.2014 henkilölle, joka on hakemuksen allekirjoittaja ja osuuskunnan toimitusjohtaja. Päätöstä valmisteltaessa on hakijalta pyydetty lisäselvitystä Helsinki-lisän edellyttämästä työnjohdosta. Selvityksen perusteella on todettu, että hakuehdot eivät tältä osin täyty ja hakemus on hylätty. 

Toimitusjohtaja, jonka palkkatukea hylätyt Helsinki-lisävaatimukset ovat koskeneet, on ollut ********** Hän on tehnyt oikaisuvaatimuksen elinkeinojohtajan hylkäyspäätöksestä.

Oikaisuvaatimuksessa esitetyt vaatimukset perusteluineen

Oikaisuvaatimuksessa vaaditaan Helsinki-lisälle asetetun hakuehdon, joka on kielteisen päätöksen perusteena, poistamista sekä kielteisen päätöksen poistamista lainvastaisena. Lisäksi vaaditaan Helsinki-lisän myöntämistä hakemuksen mukaisesti ajalle 1.1.-19.8.2014.

Oikaisuvaatimuksessa on todettu, että työnantajalle asetettu hakuehto, jonka mukaan työnantajalla on oltava työsuhteessa esimiestehtävissä toimivia henkilöitä, sulkee Helsinki-lisän saajista pois - sosiaalisten yritysten lisäksi - Kulttuuriosuuskunta Partuunan kaltaiset luovan työn tekijöiden ja asiantuntijoiden itsensä työllistämiseksi perustamat yritykset. Vaatimuksen mukaan se, että osuuskunta ei käytä rahaa esimiesten palkkauskustannuksiin, ei tee osuuskuntaa missään mielessä ainakaan huonommaksi työnantajaksi. Oikaisuvaatimuksessa vaaditaan, että tätä hakuehtoa ei sovelleta.

Oikaisuvaatimuksessa on katsottu, että päätös on ollut hallintolain vastainen, koska päätös on perustunut salaiseen hakuehtoon, joka ilmeisimmin on asetettu vain tämän hakemuksen kohdalla. Kielteisen päätöksen poistamista vaaditaan myös liian pitkän käsittelyajan ja viranomaistoimintaa koskevan ennakoitavuus- ja avoimuusvaatimuksen perusteella.

Oikeudellinen arviointi

Keskeisenä vaatimuksena oikaisuvaatimuksessa on ollut, että Helsinki-lisälle asetetut työnantajaa koskevat hakuehdot poistetaan. Helsinki-lisä ei ole lakisääteinen palvelu, vaan Helsingin kaupungin harkinnanvarainen avustus, jolla edistetään pitkäaikaistyöttömien, vajaakuntoisten ja nuorten työllistymistä. Helsingin kaupungilla on oikeus päättää ehdoista, joiden mukaisesti Helsinki-lisää maksetaan. Helsingin kaupunginhallitus on 6.5.2013 vahvistanut Helsinki-lisän myöntämistä koskevat ohjeet.

Kaupunginhallituksen vahvistamia ja hakijoille tiedotettuja hakuehtoja on myös noudatettava kaikkien hakijoiden osalta hakijoiden yhdenvertaisuuden takaamiseksi. Vuonna 2014 Helsinki-lisää on myönnetty kaikille hakuehdot täyttäneille hakijoille. Kulttuuriosuuskunta Partuunan osalta ei voida tehdä poikkeusta hakuehtojen noudattamisesta. Hakuehtoja ei voida myöskään pitää vaatimuksen esittämän väitteen mukaisesti salaisina, koska ehdot ilmenevät kaupunginhallituksen vahvistamasta ohjeesta.

Työnantajaa koskevana hakuehtona on ollut  vaatimus siitä, että hakijalla on mahdollisuus toimia laadukkaana työnantajana.  Laadukkaan työnantajan edellytyksiin on katsottu kuuluvan asianmukaiset toimitilat, vakiintunut toiminta ja työjohdollisissa tehtävissä olevan, ei palkkatuella palkatun henkilön toimiminen työnantajan palveluksessa. Näiden seikkojen on katsottu auttavan työntekijää sopeutumaan ja perehtymään työelämään. Erityisesti käytettävissä oleva esimiehen tuki on katsottu tärkeäksi. Työllistämisen tavoitteena on työllistettävän jatkotyöllistyminen, ei työnantajan tukeminen.

Oikaisuvaatimus koskee Kulttuuriosuuskunta Partuunan hakemusta, jolla palkkatukea haetaan osuuskunnan toimitusjohtajan palkan maksamiseen. Helsinki-lisän maksaminen hänen palkkansa maksamiseen on hakuehtojen vastaista, koska hän olisi asemansa perusteella itse se henkilö, jonka lähinnä voitaisiin katsoa toimivan työnjohdollisissa tehtävissä ja samalla koska työnjohdollisissa tehtävissä oleva henkilö ei saa olla palkattu palkkatuella. Osuuskuntaa on pyydetty toimittamaan lisäselvitystä, onko yhteisön palveluksessa mahdollisesti joku muu työnjohdollisissa tehtävissä toimivasta henkilö, mutta osuuskunta ei ole esittänyt sellaista selvitystä, että hakuehtojen olisi voitu katsoa täyttyneen. 

Kulttuuriosuuskunta Partuunan väite siitä, että osuuskunnalle on aiemmin myönnetty Helsinki-lisää, pitää paikkansa. Tältä osin on todettava, että vuonna 2013 jätetyn hakemuksen liitteiden perusteella arvioitiin, että yhteisöllä oli palveluksessaan työnjohdollisissa tehtävissä toimiva esimies. Tämä tieto on sittemmin osoittautunut vääräksi, mutta sen henkilön osalta, jonka palkkaamiseen Helsinki-lisää oli jo ehditty maksaa, ei työllistämisjaksoa haluttu keskeyttää. Tämän vuoksi kyseisen henkilön osalta Helsinki-lisää on maksettu vielä vuonna 2014. Kun viranomaisen aiempi päätös on perustunut virheelliseen käsitykseen tosiseikoista, ei hakijalla ole ollut oikeutta odottaa, että viranomainen myöhemmissä päätöksissään antaisi samansisältöisen päätöksen.

Hakemuksen käsittelyaika on ollut pitkä, mutta tällä perusteella ei voida vaatia päätöksen kumoamista.

Esittelijä

vs. apulaiskaupunginjohtaja

Pia Sutinen

Lisätiedot

Antti Lakanen, suunnittelija, puhelin: 310 93053

antti.lakanen(a)hel.fi

Sari-Anna Pennanen, johtava kaupunginasiamies, puhelin: 310 36179

sari-anna.pennanen(a)hel.fi

Liitteet

1

Oikaisuvaatimus Helsinki-lisäpäätökseen

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Asianosaiset

Esitysteksti
Kunnallisvalitus, oikaisuvaatimuksen johdosta annettu päätös

Päätöshistoria

Elinkeinojohtaja 26.11.2014 § 78

HEL 2014-013835 T 02 05 01 00

Päätös

Kulttuuriosuuskunta Partuuna on hakenut Helsinki-lisää henkilön ********** palkkauskustannuksiin. Elinkeinojohtaja päätti hylätä hakemuksen, koska se ei täytä Helsinki-lisä-ehtojen kriteereitä.

Osuuskunta Partuuna ei työnantajana täytä HKI-lisän myöntämiselle asetettua kriteeriä

Lisätiedot

Antti Lakanen, suunnittelija, puhelin: 310 93053

antti.lakanen(a)hel.fi

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 10

Pohjoisesplanadi 11-13

+358 9 310 1641

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 17

Faksi

 

Alv.nro

kaupunginkanslia@hel.fi

http://www.hel.fi/kaupunginkanslia

+358 9 655 783

 

FI02012566