Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

45/2014

1 (1)

Kaupunginhallitus

 

 

 

 

Sj/1

 

15.12.2014

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 1340

Kaupunginorkesterin visuaalisen ilmeen uudistus

HEL 2014-014218 T 00 04 00

Päätös

Kaupunginhallitus päätti hyväksyä kaupunginorkesterin visuaalisen ilmeen liitteen 1. mukaisesti.

Esittelijä

apulaiskaupunginjohtaja

Ritva Viljanen

Lisätiedot

Leena Mickwitz, kaupunginsihteeri, puhelin: 310 36054

leena.mickwitz(a)hel.fi

Liitteet

1

Visuaalinen ilme (HKO)

2

Kaupunginkanslian tietotekniikka- ja viestintäosaston lausunto Helsingin kaupunginorkesterin tunnuksesta

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Kaupunginhallituksen hyväksymissä viestinnän ohjeissa todetaan, että kaupunki käyttää viestinnässään yhtenäistä visuaalista ilmettä, jonka peruselementti on kaupungin vaakuna. Lisäksi ohjeissa todetaan: "Perustelluista syistä kaupungin hallintokunnilla on lisäksi mahdollisuus käyttää omaa virasto- tai laitostunnustaan kaupunginhallituksen hyväksymällä tavalla. Kaupunginhallitus vahvistaa hallintokunnan tunnuksen lauta- tai johtokunnan esityksestä. Ennen tällaisen kaupungin tavanomaisesta vaakunailmeestä poikkeavan virasto- tai laitostunnuksen vahvistamista siitä on pyydettävä kaupunginkanslian tietotekniikka- ja viestintäosaston lausunto. Esimerkiksi kaupungin liikelaitoksilla sekä kulttuuri- ja vapaa-ajan toiminnasta vastaavilla yksiköillä saattaa olla oman asiakasmarkkinointinsa kannalta perustellut syyt itsenäiseen virasto-, laitos- tai yritysilmeeseen."

Helsingin kaupunginvaakunan käyttöä koskevan ohjeen mukaan lauta- ja johtokuntien sekä virastojen ja laitosten pöytäkirjoissa, kuulutuksissa sekä muussa kaupungin viranomaistoiminnassa on kuitenkin erillisen virasto- tai laitostunnuksen sijasta käytettävä kaupunginvaakunaa.

Kaupunginorkesterin johtokunta on perustellut uutta visuaalista ilmettä 3.12.2014 tekemässään esityksessä mm. seuraavasti:

Kulttuuritoimen organisaatioille näkyvyys ja tunnettuus ovat erityisten tärkeitä ja palvelevat niiden asiakasmarkkinointia. Kaupungin sivistystoimeen kuuluvilla kulttuuritoimen virastoilla mm. kulttuurikeskuksella, kaupunginkirjastolla, taidemuseolla ja kaupunginmuseolla on omat tunnuksensa.

Ajan saatossa sekä markkinointiviestinnän välineet että tavat ovat kehittyneet ja muuttuneet merkittävästi, ja myös orkesterin nykyinen visuaalinen ilme on tullut käyttöikänsä päähän. Kuluvana syksynä kaupunginorkesterissa on käynnistetty markkinointiviestinnän strategian uudistaminen, jonka luonteva osa visuaalisen konseptin uudelleenmuotoilu on. Uudistuksen tavoitteena on terävöittää orkesterin brändiä niin sen kotikaupungissa, valtakunnallisesti kuin kansainvälisestikin. Ilmeuudistuksella pyritään myös herättämään kaupunkilaiset näkemään oma orkesterinsa uusin silmin ja houkuttelemaan yhä laajemmat yleisöt Helsingin kaupunginorkesterin palveluiden piiriin.

Suunnittelutoimisto Bondin luoma visuaalinen konsepti perustuu orkesterimuusikoiden nimistä sekä orkesterin nimestä muodostuvaan visuaaliseen tunnukseen. Eri pituiset nimet muodostavat yhdessä ääniaaltoa muistuttavan muodon. Tunnuksesta voi löytää myös mereen heijastuvan kaupungin siluetin.
Monikäyttöinen tunnus on kooltaan helposti skaalautuva ja sitä voidaan käyttökohteensa mukaisesti käyttää niin yksi-, kaksi- kuin kolmikielisenä erilaisissa markkinointiviestinnän sovelluksissa. Tunnuksen pystyy myös helposti animoimaan esimerkiksi konserttien verkkolähetyksiin.

Kaupunginkanslian tietotekniikka- ja viestintäosasto on lausunnossaan todennut mm., että ehdotettu tunnus on monikäyttöinen ja helposti skaalautuva. Osasto puoltaa ehdotetun tunnuksen hyväksymistä.

Esittelijä

apulaiskaupunginjohtaja

Ritva Viljanen

Lisätiedot

Leena Mickwitz, kaupunginsihteeri, puhelin: 310 36054

leena.mickwitz(a)hel.fi

Liitteet

1

Visuaalinen ilme (HKO)

2

Kaupunginkanslian tietotekniikka- ja viestintäosaston lausunto Helsingin kaupunginorkesterin tunnuksesta

Tiedoksi: Muutoksenhaku, oikaisuvaatimusohje, kaupunginhallitus

Kaupunginorkesteri

Päätöshistoria

Kaupunginorkesterin johtokunta 03.12.2014 § 24

HEL 2014-014218 T 00 04 00

Esitys

Kaupunginorkesterin johtokunta esitti kaupunginhallitukselle, että kaupunginorkesterin visuaalisen ilmeen uudistus hyväksytään.

Esittelijä

Viestintä- ja markkinointipäällikkö

Marja Istala Kumpunen

Lisätiedot

Virpi Tahvanainen, Viestintäsuunnittelija, puhelin: 310 22710

virpi.tahvanainen(a)hel.fi

Marja Istala Kumpunen, Viestintä- ja markkinointipäällikkö, puhelin: 310 227

marja.istalakumpunen(a)hel.fi

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 10

Pohjoisesplanadi 11-13

+358 9 310 1641

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 17

Faksi

 

Alv.nro

kaupunginkanslia@hel.fi

http://www.hel.fi/kaupunginkanslia

+358 9 655 783

 

FI02012566