Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

32/2014

1 (1)

Kaupunginhallitus

 

 

 

 

Sj/3

 

15.09.2014

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 944

Valtuutettu Veronika Honkasalon toivomusponsi lasten ja nuorten kuulemisesta Maatullinpuiston kaavamuutoksen yhteydessä

HEL 2014-000981 T 00 00 03

Päätös

Kaupunginhallitus päätti panna asian pöydälle.

Esittelijä

apulaiskaupunginjohtaja

Ritva Viljanen

Lisätiedot

Leena Mickwitz, kaupunginsihteeri, puhelin: 310 36054

leena.mickwitz(a)hel.fi

Päätösehdotus

Kaupunginhallitus päättää merkitä tiedoksi selvityksen kaupunginvaltuuston 15.1.2014 hyväksymän toivomusponnen (Veronika Honkasalo) johdosta tehdyistä toimenpiteistä ja toimittaa selvityksen ponnen ehdottajalle ja tiedoksi muille valtuutetuille.

Esittelijän perustelut

Käsitellessään 15.1.2014 Tapaninkylän kahden tontin sekä puisto- ja katualueiden ja Suutarilan urheilu- ja virkistyspalvelujen ym. alueiden asemakaavan muuttamista kaupunginvaltuusto hyväksyi seuraavan toivomusponnen:

"Kaavamuutoksen yhteydessä on kuultu lapsia ja nuoria alueen kehittämisessä. Valtuusto edellyttää, että kaupunki selvittää mahdollisuuden ottaa lapset ja nuoret mukaan jatkossakin alueen suunnitteluvaiheeseen ja toteutukseen varsinkin koskien Maatullin koulun piha-alueita, Tapulin leikkipuistoa ja lähiliikuntapuistoa. Lisäksi selvitetään, että suunnitteluprosessin ja toteutuksen aikana lapset ja nuoret saavat myös riittävän ajoissa tietoa osallistumismahdollisuuksistaan. Tämä voidaan toteuttaa yhteistyössä nuorisoasiainkeskuksen ja varhaiskasvatusviraston kanssa."

Kaupunginvaltuuston työjärjestyksen 24 §:n mukaan kaupunginhallituksen on toimitettava ponnen ehdottajalle kirjallinen selvitys toivomusponnen johdosta tehdyistä toimenpiteistä viimeistään vuoden kuluttua ponnen hyväksymisestä. Selvitys on toimitettava erikseen myös muille valtuutetuille.

Esittelijä viittaa opetuslautakunnan, liikuntalautakunnan, yleisten töiden lautakunnan, nuorisolautakunnan ja varhaiskasvatuslautakunnan seikkaperäisiin lausuntoihin. Kaikissa lausunnoissa korostetaan lasten ja nuorten osallistumisen ja vaikuttamisen mahdollisuuksia. Kaupungin eri toimijat pyrkivät varmistumaan siitä, että tieto suunnitteluprosessin ja toteutuksen etenemisestä saavuttaa lapset ja nuoret riittävän ajoissa. Nuorisolautakunnan lausunnossa viitataan vielä kaupunginosayhdistys Tapulikaupunkiseuraan, joka toimii tiiviisti yhteistyössä alueen muiden toimijoiden kanssa. Samoin alueen yhteistyöverkosto Tapuliverkko tarjoaa mahdollisuuden yhdessä seurata ja kehittää lasten ja nuorten vaikuttamismahdollisuuksia alueella. Varhaiskasvatuslautakunnan lausunnossa korostetaan yhteistyötä alueen päiväkotien kanssa, ja todetaan, että lasten osallistaminen on erityisen tärkeää sellaisilla alueilla, jonne huono-osaisuus kasaantuu. Onnistunut lasten kuuleminen ja osallistaminen vahvistavat lasten paikallista identiteettiä ja positiivista kiinnittymistä alueeseen ja lisäävät siten yleisesti myös lasten hyvinvointia.

Esittelijä

apulaiskaupunginjohtaja

Ritva Viljanen

Lisätiedot

Leena Mickwitz, kaupunginsihteeri, puhelin: 310 36054

leena.mickwitz(a)hel.fi

Liitteet

1

Valtuutettu Veronika Honkasalon toivomusponsi

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Ponnen ehdottaja

Esitysteksti

Tiedoksi: Muutoksenhakukielto, valmistelu

Kaupunginvaltuusto

Päätöshistoria

Opetuslautakunta 27.05.2014 § 102

HEL 2014-000981 T 00 00 03

Lausunto

Opetuslautakunta antoi kaupunginhallitukselle seuraavan lausunnon:

Opetuslautakunta pitää tärkeänä, että kouluissa oppilaat ja opiskelijat ovat mukana koulutyön ja tapahtumien suunnittelussa sekä oppimisympäristön kehittämisessä. Oppilaiden osallisuus ja vaikuttaminen itseään koskeviin asioihin edistävät heidän kasvamistaan aktiivisiksi kansalaisiksi sekä antavat valmiuksia toimia demokraattisessa ja tasa-arvoisessa yhteiskunnassa. Osallisuudella tarkoitetaan toimintaa, jossa lapset ja nuoret asettavat tavoitteita, keskustelevat ja pohtivat eri ratkaisuja sekä tekevät päätöksiä ja kantavat vastuuta toiminnastaan.

Tavoitteena on luoda kouluun myönteinen, arvostava ja luottamuksellinen ilmapiiri, jossa yhdessä ja yksin toimimalla oppilas saa osallisuuden kokemuksia ja harjaantuu käyttämään erilaisia vaikuttamisen keinoja.

Opetusvirasto tekee säännöllistä yhteistyötä eri alueilla muiden hallintokuntien kanssa ja on mukana mm. kartoittamassa alueiden liikuntamahdollisuuksia lähiliikuntapaikkaprojekteissa. Yhteistyöllä saadaan eri toimijoilta kokonaiskuva alueen nykyisistä ja suunnitteilla olevista liikuntamahdollisuuksista ja niiden kunnosta. Näin lasten ja nuorten liikuntapaikkojen tasainen sijoittuminen alueelle varmistetaan ja vältytään päällekkäisiltä toiminnoilta.

Lasten ja nuorten osallistaminen koulurakennusten ja -pihojen suunnittelussa on opetusvirastossa osa rakentamishankkeiden suunnitteluprosessia. Osallistamisprosessi on suunniteltu yhteistyössä kaupunkisuunnitteluviraston vuorovaikutussuunnittelijan kanssa.

Tapulikaupungin liikuntapuiston ja kaavamuutosalueen suunnittelussa on kuultu ja osallistettu alueen koululaisia. Hankkeen edetessä on tärkeää, että eri toimijoiden yhteistyö ja tiedonkulku hankkeen etenemisestä on jatkossakin tiivistä ja tieto lasten ja nuorten osallistumismahdollisuuksista on oikea-aikaista. Opetusvirasto osallistaa alueen oppilaita omien rakennushankkeidensa osalta ja on yhteydessä muihin toimijoihin, kun vuosina 2017–2018 toteutettavan Maatullin ala-asteen koulurakennuksen perusparannuksen piha-alueiden suunnittelu käynnistyy. Perusparannettavan  koulupihan toiminnot tulee sovittaa osaksi alueellista kokonaisuutta.

Esittelijä

opetustoimen johtaja

Rauno Jarnila

Lisätiedot

Mauno Kemppi, johtava arkkitehti, puhelin: 310 86363

mauno.kemppi(a)hel.fi

 

Liikuntalautakunta 10.04.2014 § 67

HEL 2014-000981 T 00 00 03

Lausunto

Liikuntalautakunta antoi kaupunginhallitukselle seuraavan lausunnon valtuutettu Honkasalon toivomusponnesta Tapulikaupungin liikuntapuiston suunnittelusta yhdessä lasten ja nuorten kanssa.

Kun kaupunginvaltuusto hyväksyi Tapulikaupungin kaavamuutoksen, se samalla hyväksyi valtuutettu Honkasalon toivomusponnen. Toivomusponnessa toivotaan lasten ja nuorten edelleen voivan osallistua suunnitteluun, erityisesti kun suunnitelmat liittyvät Maatullin koulun piha-alueen, Tapulin leikkipuiston ja lähiliikunta-alueen rakentamiseen Tapulikaupungin liikuntapuistossa.

Asemakaavan muutosalueeseen kuuluu Tapulikaupungin liikuntapuisto, Maatullinpuisto, leikkipuisto Tapuli, koira-aitaus, yleinen pysäköintitontti ja viljelypalsta-alue. Lisäksi alueeseen kuuluu yksityisiä
asuintontteja sekä katualueita. Asemakaavan muutosta on valmisteltu yhteistyössä liikuntaviraston kanssa. Alueesta valmistui konsulttityönä laadittu 2012 Tapulikaupungin liikuntapuiston ja Maatullinpuiston yleissuunnitelma. Yleissuunnitelma oli neljän eri hallintokunnan yhteishanke. Työn tilaajana toimivat Helsingin kaupungin rakennusvirasto, kaupunkisuunnitteluvirasto, liikuntavirasto sekä
lähiöprojekti. Asemakaavan muutos on liikuntavirastoa koskevin osin laadittu tämän yleissuunnitelman pohjalta, eikä liikuntavirastolla ole ollut huomautettavaa asiassa.

Asemakaavoituksen pohjaksi laaditussa yleissuunnitelmassa on esitetty liikuntapuiston liikenteelliseen ja toiminnalliseen solmukohtaan lähiliikuntapaikkaa, jossa on toimintoja kaikenikäisille.
Suunnitelmassa on lapsille kuntoilu- ja leikkivälineitä aidatulla alueella. Ulkoilureitin toisella puolella on liikkumaan houkuttelevia välineitä nuorille ja ikäihmisille. Viitesuunnitelmaa ja sen sisältöä tullaan tarkentamaan toteutussuunnittelun yhteydessä.

Kaavamuutosprosessin aikana on kuultu lapsia ja nuoria. Tämä kuulemisen pääpaino on ollut alle 13-vuotiaiden kuulemisessa. Kun hanke etenee toteutusvaiheeseen liikuntavirasto huolehtii osaltaan ja yhteistyössä eri tahojen kanssa siitä, että lapset ja erityisesti nuoret saavat riittävän ajoissa tietoa osallistumismahdollisuuksistaan ja voivat vaikuttaa oman lähiympäristönsä kehittämiseen. Liikuntavirasto toimii yhteistyössä muiden hallintokuntien kanssa, jotta lapset ja nuoret voivat osallistua suunnitteluun. Liikuntavirastolla on säännöllistä yhteistyötä kaupunkisuunnitteluviraston, opetusviraston, nuorisoasiainkeskuksen, varhaiskasvatusviraston sekä rakennusviraston kanssa.

Tapulikaupungin liikuntapuiston peruskorjaus ei sisälly liikuntaviraston talousarvioon ja taloussuunnitelmaan 2015-2017. Toteutussuunnittelua ei ole tarkoituksenmukaista käynnistää toistaiseksi.

Esittelijä

liikuntajohtaja

Anssi Rauramo

Lisätiedot

Hanna Lehtiniemi, arkkitehti, puhelin: 310 87723

 

Yleisten töiden lautakunta 08.04.2014 § 149

HEL 2014-000981 T 00 00 03

Lausunto

Yleisten töiden lautakunta antoi kaupunginhallitukselle seuraavan lausunnon:

Rakennusvirasto vastaa leikkipuistojen ja muiden yleisten puistoalueiden kehittämisestä yhteistyössä mm. kaupunkisuunnitteluviraston, varhaiskasvatusviraston, liikuntaviraston, nuorisoasiainkeskuksen ja opetusviraston kanssa. Lautakunta pitää tärkeänä, että lapset ja nuoret otetaan mukaan alueiden suunnitteluun riittävän varhaisessa vaiheessa.

Maatullinpuistoon kuuluvan leikkipuisto Tapulin peruskorjaushanke on rakennusviraston viimeisimmässä investointiohjelmassa ajoitettu vuosille 2015–2018. Leikkipuiston kehittämishankkeeseen liittyen rakennusvirasto osallistuu varhaiskasvatusviraston ”Kiva leikkipuisto” -projektiin. Onnistunut yhteistyö edellyttää, että lapsille ja nuorille tiedotetaan heidän realistisista vaikutusmahdollisuuksistaan. Leikkipaikkojen turvallisuusnormit sekä puistojen peruskorjaukseen varatut henkilöresurssit ja rahoitus asettavat kaupungin tiukassa taloudellisessa tilanteessa omat reunaehtonsa hankkeiden sisällön osalta.

Käsittely

08.04.2014 Ehdotuksen mukaan

Esittelijän muutos: Lisätään lausuntoehdotuksen toisen kappaleen loppuun seuraava virke:
"Lautakunta pitää tärkeänä, että lapset ja nuoret otetaan mukaan alueiden suunnitteluun riittävän varhaisessa vaiheessa."

Esittelijä

osastopäällikkö

Osmo Torvinen

Lisätiedot

Tomas Palmgren, projektinjohtaja, puhelin: 310 38586

tomas.palmgren(a)hel.fi

 

Nuorisolautakunta 27.03.2014 § 27

HEL 2014-000981 T 00 00 03

Päätös

Nuorisolautakunta päätti antaa kaupunginhallitukselle seuraavan lausunnon alueiden suunnittelua yhdessä lasten ja nuorten kanssa koskevasta valtuutettu Honkasalon toivomusponnesta.

Kun kaupunginvaltuusto hyväksyi Tapulikaupungin asuinalueen eteläreunan alueelle kohdistuvan kaavamuutoksen, se samalla hyväksyi valtuutettu Honkasalon toivomusponnen. Toivomusponnessa toivotaan lasten ja nuorten edelleen voivan osallistua suunnitteluun, erityisesti kun suunnitelmat liittyvät Maatullin koulun piha-alueen, Tapulin leikkipuiston ja lähiliikunta-alueen rakentamiseen tai uudistamiseen.

Kaavamuutoksen yhteydessä, ennen muutoksen hyväksymistä, on kuultu lapsia ja nuoria. Tämä kuulemisen pääpaino on ollut alle 13-vuotiaiden lasten osallistumisessa ja kuulemisessa. Kaavamuutos koskee mm. Maatullin ala-asteen ympäristöä, jossa sijaitsee myös Tapulikaupungin leikkipuisto. Suunnitteluvaiheessa nuorisoasiainkeskuksen vuorovaikutussuunnittelija ja Tapulikaupungin nuorisotalon henkilökunta toi alueen nuoria mukaan suunnitteluun syksyllä 2012. Nuorisoasiainkeskus oli hyvin informoitu kaavaluonnoksen suunnittelusta.

Samaan aikaan kaavaluonnoksen tekovaiheessa Lähiöprojektissa tehtiin Tapulikaupungin asemanseudun ympäristön analyysia ja laadittiin ympäristön parannusohjelmaa. Nuorisotoimi aktivoi nuoria mukaan tähän, nyt keskeytyksissä olevaan suunnitteluun sekä Tullikirjurin skeittipuiston uudistusten suunnitteluun. Kyseisellä alueella on siis kokemus ja perinne nuorten osallistumisesta aluesuunnitteluun.

Nuorisoasiainkeskus seuraa aluesuunnittelun ja rakentamisen etenemistä aktiivisesti. Lasten ja nuorten mahdollisuudet alueen suunnitteluun varmistetaan alueen toimijoiden yhteistyöllä. Nuorisoasiainkeskus on sopinut kaavamuutoksen valmistelussa mukana olleiden toimijoiden, kuten varhaiskasvatusviraston ja opetustoimen kanssa, että toimijat viestivät tiiviisti keskenään suunnitteluprosessin ja toteutuksen etenemisestä. Nuorisotoiminen osalta asiasta vastaa Pohjois-Koillinen nuorisotyöyksikkö ja erityisesti Tapulikaupungin nuorisotalon henkilöstö.

Nuorisoasiainkeskus huolehtii osaltaan ja yhteistyössä eri tahojen kanssa siitä, että lapset ja erityisesti nuoret saavat riittävän ajoissa tietoa osallistumismahdollisuuksistaan ja voivat vaikuttaa oman asuinalueensa kehittämiseen. Kaupunginosayhdistys Tapulikaupunki-seura toimii tiiviisti yhteistyössä alueen muiden toimijoiden kanssa. Alueen toimijat tuntevat toisensa hyvin ja alueen yhteistyöverkosto Tapuliverkko tarjoaa mahdollisuuden yhdessä seurata ja kehittää lasten ja nuorten vaikuttamismahdollisuuksia alueella. Nuorisotoimi toimii myös yhteistyössä liikuntaviraston kanssa, jotta lapset ja nuoret ovat osallistuvat lähiliikuntapuiston suunnitteluun.

Ruuti-toimintamalli tarjoaa nuorille kanavan vaikuttaa asuinalueensa kehittämiseen. Nuorten osallistuminen asuinalueensa kehittämiseen on nuorisoasiainkeskuksen näkökulmasta ensiarvoisen tärkeää ja Ruuti-toiminnan tavoitteena on antaa jokaiselle nuorelle kokemus vaikuttamisesta. Nuorisotoimi pitää erityisen tärkeänä tavoitteenaan sen varmistamisen, että lapset ja nuoret ovat jatkossakin mukana oman asuinalueensa suunnittelussa.

Esittelijä

osastopäällikkö

Mikko Vatka

Lisätiedot

Mikko Vatka, osastopäällikkö, puhelin: 310 71252

mikko.vatka(a)hel.fi

Lea Packalén, toiminnanjohtaja, puhelin: 310 89084

lea.packalen(a)hel.fi

 

Varhaiskasvatuslautakunta 11.03.2014 § 60

HEL 2014-000981 T 00 00 03

Päätös

Varhaiskasvatuslautakunta päätti antaa kaupunginhallitukselle seuraavan lausunnon alueiden suunnittelua yhdessä lasten ja nuorten kanssa koskevasta valtuutettu Veronika Honkasalon toivomusponnesta.

Varhaiskasvatusvirastossa on kaupunkistrategian tavoitteiden mukaisesti nostettu esille lasten osallisuuden vahvistaminen. Leikkipuistotoiminnassa on perinteisesti korostettu yhteistyötä alueellisten toimijoiden kanssa ja oltu aktiivisesti mukana alueellisessa kehitystyössä sekä henkilöstön että lasten toiminnassa.

Varhaiskasvatusvirastolla on säännöllistä yhteistyötä kaupunkisuunnitteluviraston, opetusviraston, nuorisoasiainkeskuksen, liikuntaviraston sekä puistoalueiden kehittämisestä vastaavan rakennusviraston kanssa. Varhaiskasvatusvirasto voi ottaa esille hallintokuntien välisessä yhteistyössä toivomusponnessa mainitun Puistolan peruspiirin Tapulikaupungin alueella tapahtuvan alueellisen kehittämistyön niin, että siinä eri tavoin otetaan huomioon lasten ja nuorten osallistuminen jatkosuunnitteluun.

Leikkipuisto Tapulissa ja päiväkoti Mintun esiopetusryhmässä tullaan toteuttamaan ”Kiva leikkipuisto” -projekti. Leikkipuiston projektiin osallistuvat avoimen leikkipuistotoiminnan lapset ja vanhemmat sekä avoimeen iltapäivätoimintaan osallistuvat koululaiset. Leikkipuistotoiminta vastaa heidän asiakkaidensa osallistumisen järjestämisestä ja päiväkoti Mintun esiopetusryhmän osallistumisesta. Työtavat ja menetelmät valitaan yhdessä asiakkaiden, leikkipuiston, päiväkodin, koulun sekä hankkeen suunnittelijoiden kanssa. Toimintatapoja ovat esim. yhteiset projektipäivät, ideointityöpajat, lasten sadutus-, valokuvaus-, rakentelu- ja piirustustyöskentely ja uusien osallisuuden mallien hyödyntäminen. Projekti aikataulutetaan yhdessä hankkeesta vastaavien kanssa. ”Kiva leikkipuisto” -projektin tuloksia voidaan hyödyntää leikkipuiston peruskorjauksen suunnittelussa sekä pihasuunnittelussa. Varhaiskasvatuslautakunta suosittelee, että myös muiden lähialueiden päiväkotien lasten kanssa tehdään alueen suunnittelussa ja toteutuksessa yhteistyötä. Onnistunut yhteistyö edellyttää, että lapsille tiedotetaan heidän vaikutusmahdollisuuksistaan.

Lautakunta katsoo, että lasten osallistaminen on erityisen tärkeää sellaisilla alueilla, jonne huono-osaisuus kasautuu. Onnistunut lasten kuuluminen ja osallistaminen vahvistavat lasten paikallista identiteettiä ja positiivista kiinnittymistä alueeseen ja lisäävät siten yleisesti myös lasten hyvinvointia.

Käsittely

11.03.2014 Esittelijän ehdotuksesta poiketen

Esittelijä muutti kappaleen neljä kuulumaan seuraavasti: Leikkipuisto Tapulissa ja päiväkoti Mintun esiopetusryhmässä tullaan toteuttamaan ”Kiva leikkipuisto”-projekti. Leikkipuiston projektiin osallistuvat avoimen leikkipuistotoiminnan lapset ja vanhemmat sekä avoimeen iltapäivätoimintaan osallistuvat koululaiset. Leikkipuistotoiminta vastaa heidän asiakkaidensa osallistumisen järjestämisestä ja päiväkoti Mintun esiopetusryhmän osallistumisesta. Työtavat ja menetelmät valitaan yhdessä asiakkaiden, leikkipuiston, päiväkodin, koulun sekä hankkeen suunnittelijoiden kanssa. Toimintatapoja ovat esim. yhteiset projektipäivät, ideointityöpajat , lasten sadutus-, valokuvaus-, rakentelu- ja piirustustyöskentely ja uusien osallisuuden mallien hyödyntäminen. Projekti aikataulutetaan yhdessä hankkeesta vastaavien kanssa. ”Kiva leikkipuisto” -projektin tuloksia voidaan hyödyntää leikkipuiston peruskorjauksen suunnittelussa sekä pihasuunnittelussa.

Vastaehdotus:
Veronika Honkasalo: Lisätään neljännen kappaleen loppuun seuraava virke: "Varhaiskasvatuslautakunta suosittelee, että myös muiden lähialueiden päiväkotien lasten kanssa tehdään alueen suunnittelussa ja toteutuksessa yhteistyötä. Onnistunut yhteistyö edellyttää, että lapsille tiedotetaan heidän vaikutusmahdollisuuksistaan."

Kannattajat: Sanna Vesikansa

Vastaehdotus:
Veronika Honkasalo: Lausunnon loppuun lisätään kappale: "Lautakunta katsoo, että lasten osallistaminen on erityisen tärkeää sellaisilla alueilla, jonne huono-osaisuus kasautuu. Onnistunut lasten kuuluminen ja osallistaminen vahvistavat lasten paikallista identiteettiä ja positiivista kiinnittymistä alueeseen ja lisäävät siten yleisesti myös lasten hyvinvointia."

Kannattajat: Sanna Vesikansa

Varhaiskasvatuslautakunta päätti yksimielisesti hyväksyä molemmat Veronika Honkasalon tekemät ja Sanna Vesikansan kannattamat vastaehdotukset.

Esittelijä

varhaiskasvatusjohtaja

Satu Järvenkallas

Lisätiedot

Carola Harju, erityissuunnittelija, puhelin: 310 42542

carola.harju(a)hel.fi

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 10

Pohjoisesplanadi 11-13

+358 9 310 1641

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 17

Faksi

 

Alv.nro

kaupunginkanslia@hel.fi

http://www.hel.fi/kaupunginkanslia

+358 9 655 783

 

FI02012566