Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

42/2013

1 (1)

Kaupunginhallitus

 

 

 

 

Kaj/2

 

25.11.2013

 

 

 

 

 

 

§ 1276

Valtuutettu Sami Muttilaisen toivomusponsi vapaan, ei kaupallisen, tilan turvaamisesta asukkaille Itäkeskuksen kauppakeskuksessa

HEL 2013-006836 T 00 00 03

Päätös

Kaupunginhallitus päätti merkitä tiedoksi selvityksen kaupunginvaltuuston 24.4.2013 hyväksymän toivomusponnen (Muttilainen) johdosta tehdyistä toimenpiteistä ja toimittaa selvityksen ponnen ehdottajalle sekä tiedoksi muille valtuutetuille.

Esittelijä

apulaiskaupunginjohtaja

Pekka Sauri

Lisätiedot

Tanja Sippola-Alho, kaupunginsihteeri, puhelin: 310 36024

tanja.sippola-alho(a)hel.fi

Liitteet

1

Toivomusponsi

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Ponnen ehdottaja

Esitysteksti
Muutoksenhakukielto, valmistelu

Päätösehdotus

Kaupunginhallitus päättänee merkitä tiedoksi selvityksen kaupunginvaltuuston 24.4.2013 hyväksymän toivomusponnen (Muttilainen) johdosta tehdyistä toimenpiteistä ja toimittaa selvityksen ponnen ehdottajalle sekä tiedoksi muille valtuutetuille.

Esittelijä

Hyväksyessään 24.4.2013 asemakaavan muutoksen nro 12024, Itäkeskuksen hotelli ja elokuvakeskus, kaupunginvaltuusto hyväksyi samalla seuraavan toivomusponnen: "Uuden rakentamisen myötä kauppakeskuksessa tulisi turvata myös vapaata, ei kaupallista tilaa alueen asukkaille."

Kaupunginvaltuuston työjärjestyksen 24 §:n mukaan kaupunginhallituksen on toimitettava ponnen ehdottajalle kirjallinen selvitys toivomusponnen johdosta tehdyistä toimenpiteistä viimeistään vuoden kuluttua ponnen hyväksymisestä. Selvitys on toimitettava erikseen tiedoksi myös muille valtuutetuille.

Ponnen johdosta on hankittu kiinteistölautakunnan lausunto, joka ilmenee päätöshistoriasta.

Esittelijä viittaa lausuntoon ja toteaa, että asemakaavan muutos ei sisällä korttelialueita julkisille toiminnoille vaan se on tarkoitettu uusien asuinrakennusten, toimitilojen ja myymälätilojen mahdollistamiseen niin, että Itäväylän pohjois- ja eteläosat voidaan yhdistää kannella ja myöhemmin nk. uudella Hansasillalla. Mikäli jokin kaupungin hallintokunnista päättäisi hakeutua vuokralaiseksi uusien rakennusten tiloihin, kaupunki voisi edellyttää kaikille avointen ei-kaupallisten sisätilojen varaamista tässä yhteydessä. Esittelijä katsoo, ettei yksityisten kaupallisten toimijoiden velvoittamista tällaiseen  voida pitää korvauksetta kohtuullisena. On kuitenkin mahdollista, että tällaisia ehtoja joissakin tilanteissa jatkossa neuvoteltaisiin maankäyttösopimusten yhteydessä silloin, kun kaavamuutoksia tehdään yksityiselle maalle. Joka tapauksessa nykytilanne, jossa kaupungin omistama Hansasilta on vapaasti hyödynnettävissä ja kuljettavissa myös ilman ostotarkoitusta tulee jatkumaan melko kauas tulevaisuuteen.

Esittelijä

apulaiskaupunginjohtaja

Pekka Sauri

Lisätiedot

Tanja Sippola-Alho, kaupunginsihteeri, puhelin: 310 36024

tanja.sippola-alho(a)hel.fi

Liitteet

1

Toivomusponsi

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Ponnen ehdottaja

Esitysteksti
Muutoksenhakukielto, valmistelu

Tiedoksi

Kaupunginvaltuusto

Päätöshistoria

Kiinteistölautakunta 19.09.2013 § 476

HEL 2013-006836 T 00 00 03

Päätös

Kiinteistölautakunta päätti antaa kaupunginhallitukselle seuraavan lausunnon:

Kaupunginvaltuusto päätti asemakaavan muutoksen nro 12024 hyväksymisen yhteydessä hyväksyä myös kaupunginvaltuutettu Sami Muttilaisen toivomusponnen, jonka mukaan uuden rakentamisen myötä kauppakeskuksessa tulisi turvata myös vapaata, ei kaupallista tilaa alueen asukkaille.

Asemakaavan muutos mahdollistaa Itäväylän pohjois- ja eteläpuolen yhdistämisen laajemmalla jalankulkukannella Itäkeskuksen metroaseman ja kauppakeskuksen kohdalla. Vanhat sillat on tarkoitus purkaa. Uusi kävelykatu Itäväylän yläpuolella on julkista ulkotilaa. Asemakaavan muutos mahdollistaa myös hotellin, elokuvakeskuksen, uusien liiketilojen ja neljän uuden asuintornin rakentamisen.

Asemakaavan aluevaraukset sisältävät mm. asumista sekä liike- ja hotelli- tai kuntosalitoimintaa. Asemakaava ei sisällä merkintöjä tai määräyksiä julkisten palvelujen sijoittamisesta kaavamuutoksen tarkoittamalle alueelle.

Mikäli kaupunkilaisille vapaalle, ei kaupalliselle tilalle kauppakeskuksessa löytyisi vastuullinen taho eli jokin kaupungin hallintokunnista tulisi huoneenvuokralaiseksi kauppakeskuksen tiloihin ja hankkeelle löytyisi rahoitus, kiinteistölautakunta aikanaan voisi sisällyttää mainittuja tiloja turvaavan kohdan tontinluovutusehtoihin.

Esittelijä

osastopäällikkö

Juhani Tuuttila

Lisätiedot

Merja Tapalinen, kiinteistölakimies, puhelin: 310 64159

merja.tapalinen(a)hel.fi

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 10

Pohjoisesplanadi 11-13

+358 9 310 1641

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 17

Faksi

 

Alv.nro

hallintokeskus@hel.fi

http://www.hel.fi/hallintokeskus

+358 9 655 783

 

FI02012566