Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

42/2013

1 (1)

Kaupunginhallitus

 

 

 

 

Kaj/1

 

25.11.2013

 

 

 

 

 

 

§ 1275

Valtuutettu Jarmo Niemisen toivomusponsi Laajasalon keskuksen kaava-alueen kehittämisestä keskustamaisemmaksi ja kaupunkimaisemmaksi

HEL 2012-017413 T 00 00 03

Päätös

Kaupunginhallitus päätti merkitä tiedoksi selvityksen kaupunginvaltuuston 12.12.2012 hyväksymän toivomusponnen (Nieminen) johdosta tehdyistä toimenpiteistä ja toimittaa selvityksen ponnen ehdottajalle sekä tiedoksi muille valtuutetuille.

Esittelijä

apulaiskaupunginjohtaja

Pekka Sauri

Lisätiedot

Tanja Sippola-Alho, kaupunginsihteeri, puhelin: 310 36024

tanja.sippola-alho(a)hel.fi

Liitteet

1

Valtuutettu Jarmo Niemisen toivomusponsi

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Ponnen esittäjä

Esitysteksti
Muutoksenhakukielto, valmistelu

Päätösehdotus

Kaupunginhallitus päättänee merkitä tiedoksi selvityksen kaupunginvaltuuston 12.12.2012 hyväksymän toivomusponnen (Nieminen) johdosta tehdyistä toimenpiteistä ja toimittaa selvityksen ponnen ehdottajalle sekä tiedoksi muille valtuutetuille.

Esittelijä

Hyväksyessään 12.12.2012 49. kaupunginosan (Laajasalo) Laajasalon keskuksen asemakaavan muuttamisen (nro 11743) kaupunginvaltuusto hyväksyi seuraavan toivomusponnen:

"Hyväksyessään kaavan kaupunginvaltuusto katsoo, että tulisi selvittää mahdollisuudet kaava-alueen kehittämiseksi kaupunkikuvallisesti keskustamaisemmaksi ja kaupunkimaisemmaksi mm. tehostamalla maankäyttöä erityisesti liikennejärjestelyiden ja asumisen osalta." (Jarmo Nieminen)

Kaupunginvaltuuston työjärjestyksen 24 §:n mukaan kaupunginhallituksen on toimitettava ponnen ehdottajalle kirjallinen selvitys toivomusponnen johdosta tehdyistä toimenpiteistä viimeistään vuoden kuluttua ponnen hyväksymisestä. Selvitys on toimitettava erikseen tiedoksi myös muille valtuutetuille.

Esittelijä viittaa saatuun lausuntoon ja toteaa, että ponnen mukainen asemakaavallinen selvitys on osa yleiskaavatyötä. Laajasalo-seuran kaavoitustoimikunta on tehnyt sen  laatimisesta oman esityksen, joten selvitystyöllä on laaja tuki. Selvitystyötä on esitelty Laajasalo-seuran hallitukselle syksyllä 2013. ja kaavoitustoimikunnan kanssa on pidetty suunnittelukokouksia.

Selvitystyö ei ole vielä valmis, joskin jo nyt voidaan Laajasalon "bulevardisoinnilla" nähdä merkittäviä maankäyttö- ja kaupunkikuvahyötyjä. Liikenteelliset kysymykset, kuten kadun poikkileikkaus, tasoliittymät/eritasoliittymät, raitio- ja bussilinjat jne. ovat parastaikaa työn alla.

Laajasalon bulevardin maankäytöllinen ja liikenteellinen selvitys valmistuu talvella 2014. Sen jälkeen voidaan arvioida myös hankkeen taloudellisia ja ympäristöllisiä vaikutuksia. Varsinainen asemakaavatasoinen tarkastelu voidaan käynnistää tämän jälkeen. Osin asemakaavoitus edellyttää uuden yleiskaavan laatimista. Asuntorakentamisen sovittamista kauppakeskuksen yhteyteen voidaan selvittää tarkemmin sitten, kun liikenteelliset reunaehdot on ensin määritelty. Taloyhtiöiden omaehtoinen lisärakentaminen tonteilleen on myös yksi kaupunkisuunnittelun erityisenä edistämisen kohde. Laajasalon bulevardin varrella on myös muita Laajasalon keskuksen kehittämiskohteita.

Esittelijä

apulaiskaupunginjohtaja

Pekka Sauri

Lisätiedot

Tanja Sippola-Alho, kaupunginsihteeri, puhelin: 310 36024

tanja.sippola-alho(a)hel.fi

Liitteet

1

Valtuutettu Jarmo Niemisen toivomusponsi

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Ponnen esittäjä

Esitysteksti
Muutoksenhakukielto, valmistelu

Tiedoksi

Kaupunginvaltuusto

Päätöshistoria

Kaupunkisuunnittelulautakunta 27.08.2013 § 263

HEL 2012-017413 T 00 00 03

Päätös

Kaupunkisuunnittelulautakunta päätti antaa kaupunginhallitukselle seuraavan lausunnon:

Pääosa ponnessa tarkoitetusta selvityksestä tapahtuu Laajasalon bulevardin suunnittelussa. Tämä sisältää Laajasalontien moottoritiemäisten osuuksien ja niihin rajautuvan maankäytön muuttamisen ns. kaupunkibulevardiksi, so. pääkaduksi, jolla on jalkakäytävät ja pyörätiet, jota rakennukset rajaavat, jolla raitiovaunuliikenne on mahdollista, ja jolla risteykset ovat tasossa. Myös Koirasaarentien itäpää kuuluu mukaan.

Ponnen mukainen asemakaavallinen selvitys on myös osa yleiskaavatyötä, ja Laajasalo-seuran kaavoitustoimikunta on tehnyt sen laatimisesta oman esityksen. Selvitystyöllä on siis laaja tuki. Selvitystyötä esitellään Laajasalo-seuran hallitukselle elokuun lopulla. Kaavoitustoimikunnan kanssa on pidetty suunnittelukokouksia.

Selvitystyö ei ole vielä valmis, joskin jo nyt voidaan bulevardisoinnilla nähdä merkittäviä maankäyttö- ja kaupunkikuvahyötyjä. Liikennekysymykset (poikkileikkaus, tasoliittymät/eritasoliittymät, raitio- ja bussilinjat jne.) ovat parastaikaa työn alla. Talous- ja ympäristövaikutuksiin ei vielä ole edetty. Yhteenvedon aika on myöhemmin syksyllä, kun yleiskaavan liikennetarkastelujen perusteella voidaan tehdä johtopäätöksiä bulevardisoinnin vaikutuksista ja liikenteellisistä edellytyksistä. Varsinainen asemakaavatasoinen tarkastelu voidaan käynnistää välittömästi tämän jälkeen siten, että selvityksen tulokset voidaan käsitellä Laajasalon keskusta-alueen maankäytön kehittämisperiaatteina kaupunkisuunnittelulautakunnassa vuoden 2014 alkupuoliskolla.

Asuntorakentamisen sovittamista kauppakeskuksen yhteyteen voidaan selvittää tarkemmin, kun liikenteelliset reunaehdot on määritelty tälle kohdalle.

Laajasalon bulevardin kaupunkirakentamisen ohella on myös muita Laajasalon keskuksen kehittämiskohteita. Taloyhtiöiden omaehtoinen lisärakentaminen tonteilleen on kaupunkisuunnittelun erityisenä edistämisen kohteena koko kaupungissa. Nykyisen yleiskaavan ja uuden yleiskaavan tavoitteiden puitteissa selvitetään uusien asuntokohteiden osoittamista keskuksen tuntumaan. Jos Kruunuvuoren raitioyhteys toteutuu, muuttuu Laajasalon asema kaupunkirakenteessa, ja sen vetovoima uutena raitiovaunukaupunginosana kasvaa.

Käsittely

27.08.2013 Esittelijän muutetun ehdotuksen mukaan

Olavi Veltheim: kappaleen 4 viimeinen lause: "Yhteenvedon aika on myöhemmin syksyllä." Korvataan seuraavasti: "Yhteenvedon aika on myöhemmin syksyllä, kun yleiskaavan liikennetarkastelujen perusteella voidaan tehdä johtopäätöksiä bulevardisoinnin vaikutuksista ja liikenteellisistä edellytyksistä. Varsinainen asemakaavatasoinen tarkastelu voidaan käynnistää välittömästi tämän jälkeen siten, että selvityksen tulokset voidaan käsitellä Laajasalon keskusta-alueen maankäytön kehittämisperiaatteina kaupunkisuunnittelulautakunnassa vuoden 2014 alkupuoliskolla."

20.08.2013 Pöydälle

Esittelijä

asemakaavapäällikkö

Olavi Veltheim

Lisätiedot

Kari Piimies, toimistopäällikkö, puhelin: 310 37327

kari.piimies(a)hel.fi

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 10

Pohjoisesplanadi 11-13

+358 9 310 1641

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 17

Faksi

 

Alv.nro

hallintokeskus@hel.fi

http://www.hel.fi/hallintokeskus

+358 9 655 783

 

FI02012566