Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

37/2013

1 (1)

Kaupunginhallitus

 

 

 

 

Stj/1

 

21.10.2013

 

 

 

 

 

 

§ 1107

Valtuutettu Sanna Vesikansan toivomusponsi päiväkotien ja leikkipuistojen valaistuksesta

HEL 2012-015158 T 00 00 03

Päätös

Kaupunginhallitus päätti merkitä tiedoksi selvityksen kaupunginvaltuuston 24.10.2012 hyväksymän toivomusponnen (Sanna Vesikansa) johdosta tehdyistä toimenpiteistä ja toimittaa selvityksen ponnen ehdottajalle sekä tiedoksi muille valtuutetuille. 

Esittelijä

apulaiskaupunginjohtaja

Ritva Viljanen

Lisätiedot

Marja-Liisa Rautanen, kaupunginsihteeri, puhelin: 310 36184

marja-liisa.rautanen(a)hel.fi

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Ponnen ehdottaja

Esitysteksti
Muutoksenhakukielto, valmistelu

Päätösehdotus

Kaupunginhallitus päättänee merkitä tiedoksi selvityksen kaupunginvaltuuston 24.10.2012 hyväksymän toivomusponnen (Sanna Vesikansa) johdosta tehdyistä toimenpiteistä ja toimittaa selvityksen ponnen ehdottajalle sekä tiedoksi muille valtuutetuille. 

Esittelijä

Käsitellessään leikkipuistojen valaistusta koskevaa aloitetta kaupunginvaltuusto hyväksyi samalla seuraavan toivomusponnen: 

"Kaupunginvaltuusto edellyttää, että selvitetään mahdollisuudet järjestää päiväkodeille ja leikkipuistoille kysely ulkovalaistuksen tilasta sekä kiinnittää kiinteistöhoidon puolivuotistarkastuksissa erityishuomiota ulkovalaistuksen riittävyyteen (Sanna Vesikansa)".    

Kaupunginvaltuuston työjärjestyksen 24 §:n mukaan kaupunginhallituksen on toimitettava ponnen ehdottajalle kirjallinen selvitys toivomusponnen johdosta tehdyistä toimenpiteistä viimeistään vuoden kuluttua ponnen hyväksymisestä. Selvitys on toimitettava erikseen myös muille valtuutetuille.   

Esittelijä viittaa saatuihin lausuntoihin ja toteaa, että varhaiskasvatusviraston tarvitsemat tilat ja pihat vuokrataan tilakeskukselta. Tilakeskuksen rakennuttamien uusien ja valaistuksen osalta peruskorjattavien päiväkotien ja leikkipuistorakennusten ulkovalaistus suunnitellaan ja rakennetaan aina kulloinkin voimassa olevien valaistussuositusten mukaisesti. 

Päiväkotien ja leikkipuistojen kunnossapitoa ohjataan sähköisen huoltokirjan kautta, jonka välityksellä isännöitsijä saa päiväkodin johtajalta tiedon puutteista ja vioista.   

Varhaiskasvatusvirastolla on vakiintuneet toimintatavat huollosta ja korjaustarpeista huolehtimiseksi eikä erillisen kyselyn järjestämistä pidetä tarpeellisena. Mahdollisiin valaistuspuutteisiin kiinnitetään erityistä huomiota säännöllisissä tarkastuksissa ja saatujen ilmoitusten mukaan tapauskohtaisesti.    

Esittelijä

apulaiskaupunginjohtaja

Laura Räty

Lisätiedot

Marja-Liisa Rautanen, kaupunginsihteeri, puhelin: 310 36184

marja-liisa.rautanen(a)hel.fi

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Ponnen ehdottaja

Esitysteksti
Muutoksenhakukielto, valmistelu

Tiedoksi

Kaupunginvaltuusto

Päätöshistoria

Varhaiskasvatuslautakunta 18.06.2013 § 103

Pöydälle 28.5.2013

HEL 2012-015158 T 00 00 03

Päätös

Varhaiskasvatuslautakunta päätti antaa asiasta kaupunginhallitukselle seuraavan sisältöisen lausunnon:

Varhaiskasvatusviraston tarvitsemat tilat ja pihat vuokrataan kiinteistöviraston tilakeskukselta. Leikkipuistojen ulkoalueista ja leikkivälineistä vastaa rakennusvirasto. Varhaiskasvatusvirasto käy säännöllisesti tilakeskuksen kanssa läpi kiinteistöjen tarvitsemia korjauksia. Tilakeskukselle kootaan vuosittain ehdotus laajemmista kunnostustarpeista, joita tilakeskus toteuttaa määrärahojensa puitteissa.

Kaupungin omien päiväkotien pihojen kiinteistönhoitosopimukseen kuuluu valaisimien huolto, puhdistus ja kunnostus, joka toteutetaan pääsääntöisesti kaksi kertaa vuodessa. Kiinteistönhoito tarkastaa päiväkotien pihojen turvallisuutta noin joka toinen kuukausi. Lisäksi kerran vuodessa suoritetaan isännöitsijän erikseen tilaama pihan turvallisuustarkastus, joka pääosin keskittyy pihaleikkivälineiden ja aitojen turvallisuuden tarkastamiseen. Varhaiskasvatuslautakunnan mielestä riittävä valaistus on tärkeä osa piha-alueiden turvallisuutta.

Asunto- ja/tai kiinteistöyhtiöiden pihoissa olevien ulkoilualueiden valaistuksesta vastaa ko. yhtiö. Kun näissä kohteissa ulkoilualueiden valaistuksessa on puutteita, tilakeskus neuvottelee niiden korjaamisesta ja siitä aiheutuvasta kustannusvastuusta yhtiöiden kanssa tapauskohtaisesti olemassa olevien vastuunjakosopimusten pohjalta.

Puistoissa olevien yleisten leikkipaikkojen valaistuksen osalta tarkastus, huolto ja mahdolliset korjausvastuut ovat rakennusvirastolla, ellei ko. aluetta ole erikseen erotettu vain päiväkodin käyttöön ja ylläpidon vastuista ole sovittu tilakeskuksen kanssa.

Päivähoidon henkilöstö tekee päiväkodissa tai leikkipuistossa havaituista valaistuksen vioista tai puutteista ilmoituksen sähköisen huoltokirjajärjestelmän kautta isännöitsijälle. Laajemmat pihojen valaistuksiin tai muuhun turvallisuuteen tarvittavat parannukset toteutetaan päiväkotien ja leikkipuistojen peruskorjausten yhteydessä tai erillisinä tilakeskuksen kanssa sovittuina korjauksina tilakeskuksen määrärahojen puitteissa, ja niillä on vaikutus kohteen vuokraan. Varhaiskasvatusviraston tehtävä on ilmoittaa toiminnan tarpeet, jotka ovat tilakeskuksen käytössä.

Varhaiskasvatusvirastolla on olemassa olevat toimintatavat tilakeskuksen kanssa kiinteistönhuollon ja korjaustarpeiden kuvaamiseen. Tästä syystä ei nähdä tarpeellisena varhaiskasvatusviraston toimesta tehtävää erillistä valaistukseen liittyvää kyselyä.

Varhaiskasvatuslautakunta pitää tärkeänä, että koska palautetta valaistuksen riittämättömyydestä tulee, päiväkotien ja leikkipuistojen raportoimaan ulkovalaistuksen huoltoon kiinnitetään kiinteistönhuollossa erityistä huomiota.

Käsittely

18.06.2013 Esittelijän ehdotuksesta poiketen

Vastaehdotus:
Sanna Vesikansa: Lisätään lausunnon loppuun seuraava kappale: "Varhaiskasvatuslautakunta pitää tärkeänä, että koska palautetta valaistuksen riittämättömyydestä tulee, päiväkotien ja leikkipuistojen raportoimaan ulkovalaistuksen huoltoon kiinnitetään kiinteistönhuollossa erityistä huomiota."

Kannattaja: Terhi Mäki

Sanna Vesikansan tekemä ja Terhi Mäen kannattama vastaehdotus voitti esittelijän ehdotuksen yksimielisesti.

28.05.2013 Pöydälle

Esittelijä

varhaiskasvatusjohtaja

Satu Järvenkallas

Lisätiedot

Carola Harju, suunnittelija, puhelin: 310 42542

carola.harju(a)hel.fi

 

Kiinteistölautakunta 18.04.2013 § 183

HEL 2012-015158 T 00 00 03

Päätös

Lautakunta päätti antaa kaupunginhallitukselle seuraavan lausunnon:

Tilakeskuksen vastuulla on kaupungin omistamat päiväkodit ja leikkipuistojen rakennukset. Leikkipuistojen ulkoalueista ja leikkivälineistä vastaa rakennusvirasto.

Tilakeskuksen rakennuttamien uusien ja valaistuksen osalta peruskorjattavien päiväkotien ja leikkipuistorakennusten ulkovalaistus suunnitellaan ja rakennetaan aina kulloinkin voimassa olevien valaistussuositusten mukaisesti.

Päiväkotien ja leikkipuistojen kunnossapitoa ohjataan sähköisen huoltokirjan kautta. Puutteet ja viat korjataan kuntoon, kun isännöitsijä saa tiedon sähköisen huoltokirjan kautta, ja mahdolliset muutos/parannustarpeet arvioidaan tapauskohtaisesti.

Huoltokirjaohjelmaan on ohjelmoitu kiinteistönhoitajan viikoittaiset ulkokierrokset, joihin sisältyy ulkovalaistuksen toiminnan tarkastus.

Päiväkotien ja leikkipuistojen vioista ja puutteista ilmoittaa päiväkodin johtaja tilakeskuksen isännöitsijälle. Isännöitsijä tekee selvityksen ja mahdollisen muutostarpeen aiheuttamat muutokset käytettävissä olevien määrärahojen puitteissa.

Esittelijä

tilakeskuksen päällikkö

Arto Hiltunen

Lisätiedot

Sari Hilden, kiinteistöpäällikkö, puhelin: 310 40315

sari.hilden(a)hel.fi

Jouko Snellman, rakennuspäällikkö, puhelin: 310 40334

jouko.snellman(a)hel.fi

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 10

Pohjoisesplanadi 11-13

+358 9 310 1641

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 17

Faksi

 

Alv.nro

hallintokeskus@hel.fi

http://www.hel.fi/hallintokeskus

+358 9 655 783

 

FI02012566