Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

33/2013

1 (1)

Kaupunginhallitus

 

 

 

 

Sj/1

 

23.09.2013

 

 

 

 

 

 

§ 1008

V 9.10.2013, Taidemuseon johtajan virkaan ottaminen

HEL 2013-007120 T 01 01 01 01

Päätös

Kaupunginhallitus päätti esittää kaupunginvaltuustolle, että kaupunginvaltuusto päättäisi seuraavaa:

Kaupunginvaltuusto päättänee valita Helsingin taidemuseon johtajan virkaan filosofian maisteri Maija Tanninen-Mattilan 6 800 euron kokonaiskuukausipalkan mukaan määräytyvin palkkaeduin.

Koska FM Maija Tanninen-Mattila ei ole kaupungin palveluksessa eikä hänen terveydellisiä tietojaan ole käytettävissä virkaan otettaessa, on päätös ehdollinen, kunnes hänen terveydentilastaan saadun selvityksen perusteella virkaan ottaminen on vahvistettu. Selvitys on esitettävä kuukauden kuluessa virkaan ottamista koskevan päätöksen tiedoksisaannista lukien.

Esittelijä

apulaiskaupunginjohtaja

Ritva Viljanen

Lisätiedot

Leena Mickwitz, kaupunginsihteeri, puhelin: 310 36054

leena.mickwitz(a)hel.fi

Liitteet

1

Sanomalehti-ilmoitus 5.5.2013

2

Yhteenveto hakijoista_taidemuseon johtaja

3

Taidemuseo Haastateltujen hakemukset.pdf

4

Kyander_näyttelyt98-07.pdf

5

Kyanderin_liite_hakemukseen_Appendix....pdf

6

Tanninen-Mattila_liite_ hakemukseen.pdf

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Virkaa hakeneet

Esitysteksti
Kunnallisvalitus, valtuusto

Virkaan otettu

Esitysteksti

Päätösehdotus

Kaupunginhallitus päättänee esittää kaupunginvaltuustolle, että kaupunginvaltuusto päättäisi seuraavaa:

Kaupunginvaltuusto päättänee valita Helsingin taidemuseon johtajan virkaan filosofian maisteri Maija Tanninen-Mattilan 6 800 euron kokonaiskuukausipalkan mukaan määräytyvin palkkaeduin.

Koska FM Maija Tanninen-Mattila ei ole kaupungin palveluksessa eikä hänen terveydellisiä tietojaan ole käytettävissä virkaan otettaessa, on päätös ehdollinen, kunnes hänen terveydentilastaan saadun selvityksen perusteella virkaan ottaminen on vahvistettu. Selvitys on esitettävä kuukauden kuluessa virkaan ottamista koskevan päätöksen tiedoksisaannista lukien.

Esittelijä

Taidemuseon johtosäännön 12 §:n mukaan kaupunginvaltuusto valitsee taidemuseon johtajan taidemuseon johtokunnan annettua hakijoista lausuntonsa.

Kaupunginvaltuusto myönsi taidemuseon edelliselle johtajalle eron 1.5.2013 lukien. Samalla kaupunginhallitus kehotti taidemuseon johtokuntaa julistamaan taidemuseon johtajan viran julkisesti haettavaksi taidemuseon johtosäännön mukaisin kelpoisuusvaatimuksin ja kaupungin kielitaitosäännön mukaisin kielitaitovaatimuksin sekä viran vaativuusluokan mukaan määräytyvän kokonaispalkan mukaisin ehdoin.

Taidemuseon johtajan virka oli julkisesti haettavana 5.5.-24.5.2013 (työavain 13-2-13).

Hakuilmoituksessa todettiin, että taidemuseon johtaja johtaa viraston toimintaa ja vastaa siitä, että hyväksytyt tavoitteet saavutetaan ja että taidemuseon johtajan kelpoisuusvaatimuksena on virkaan soveltuva ylempi korkeakoulututkinto, minkä lisäksi hänellä tulee olla kokemusta hallinto- ja johtamistehtävistä. Lisäksi todettiin, että virastopäällikön kielitaitovaatimuksena on suomen kielen erinomainen sekä ruotsin kielen tyydyttävä suullinen ja kirjallinen taito, minkä osalta todettiin vielä, että kaupunginvaltuusto voi perustellusta syystä myöntää erivapauden tai lievennyksen kielitaitovaatimuksesta.

Hakuilmoitus jatkui seuraavasti: "Taidemuseon johtajalta odotetaan erityisesti kuvataiteen ja nykytaiteen tuntemusta. Arvostamme myös kansainvälistä kokemusta, vuorovaikutustaitoja sekä valmiutta taidemuseoalan kehittämiseen. Katsomme eduksi henkilöstöjohtamisen taidon." Hakuilmoitus on esityslistan liitteenä 1.

Hakumenettely

Hakuilmoitus julkaistiin Helsingin Sanomissa ja Hufvudstadsbladetissa 5.5.2013 sekä Metro-lehdessä 8.5.2013. Lehti-ilmoitusten lisäksi hakuilmoitus oli esille kaupungin sähköisessä eRekry-palvelussa. Hakuaika päättyi 24.5.2013 klo 16.00.

Helsingin taidemuseon johtajaksi haki hakuajan kuluessa 21 henkilöä. Yhteenveto kaikista hakijoista on esityslistan liitteenä 2. Yhteenvedon tiedot perustuvat kunkin hakijan hakemuksessaan antamiin tietoihin.

Henkilökohtaiseen haastatteluun kutsuttiin neljä henkilöä. Haastattelijoina toimivat johtokunnan puheenjohtaja Thomas Wallgren ja johtokunnan jäsenet Otso Kantokorpi, Valentina Ahlavuo, Elisa Koponen, Kirsikka Moring, Jussi Salonranta ja Nina Sillantaka sekä apulaiskaupunginjohtaja Ritva Viljanen, henkilöstöjohtaja Hannu Tulensalo ja hallintopäällikkö Pia Uljas. Haastattelut tehtiin 6.8., 19.8. ja 26.8. Hakija Pontus Kyanderia haastateltiin aikataulusyistä kahdesti. Ensimmäisessä haastattelussa olivat mukana Ritva Viljanen, Hannu Tulensalo ja Pia Uljas, ja toisessa haastattelussa johtokunnan jäsenet ja heidän lisäkseen Hannu Tulensalo ja Pia Uljas.

Hakijoiden vertailu

Taidemuseon johtokunta on kokouksessaan 29.8. antanut hakijoista lausuntonsa, joka näkyy päätöshistoriassa. Lausunnosta äänestettiin luvuin 5 - 3. Enemmistö asettui esittelijän päätösehdotuksen kannalle pitäen FM Maija Tanninen - Mattilaa hakijoista ansioituneimpana.

Seuraavassa on vertailtu neljää haastateltua hakijaa. Haastateltujen hakijoiden hakemukset ovat esityslistan liitteenä 3.

Hakijoiden vertailukriteereitä ovat taidemuseon johtosäännön mukaiset kelpoisuusvaatimukset eli virkaan soveltuva ylempi korkeakoulututkinto ja kokemusta hallinto- ja johtamistehtävistä. Lisäksi virkaa koskee kielitaitovaatimus. Arvioinnissa on otettu huomioon myös hakuilmoituksessa mainitut seikat, ja muutkin seikat, joiden on katsottu edistävän tehtävän menestyksellistä hoitamista. Arvioinnin perustana ovat perustuslain 125 §:n mukaiset viran yleiset nimitysperusteet eli taito, kyky ja koeteltu kansalaistaito.

Haastatellut täyttävät viran kelpoisuusvaatimukset sillä poikkeuksella, että Kyanderin suomen kielen taito ei vastaa kielitaitosäännön vaatimusta erinomaisesta suullisesta ja kirjallisesta kielitaidosta. Kaupunginvaltuusto voi kuitenkin perustellusta syystä myöntää erivapauden tai lievennyksen kielitaitovaatimuksesta. Tähän asiaan palataan esityslistalla myöhemmin.

Kaikilla haastatelluilla virkaan soveltuva ylempi korkeakoulututkinto. Heistä Kyanderilla on lisensiaatin tutkinto ja Sakarilla tohtorintutkinto sekä Ranskassa suoritettu ylempi korkeakoulututkinto. Sakari on näin ollen hakijoista tieteellisesti ansioitunein. Tieteellisillä ansioilla ei ole kuitenkaan valinnassa keskeistä merkitystä.

Kaikilla haastatelluilla on myös viran edellyttämää kokemusta hallinto- ja johtamistehtävistä. Tämän kelpoisuusvaatimuksen osalta on syytä todeta seuraavaa: Helsingin taidemuseo toimii haasteellisessa ympäristössä, osana maamme eturivin taidemuseoiden ja taidetoimijoiden kenttää. Oman tilan ottaminen ja korkeatasoisen, erottuvan profiilin luominen vaatii taidemuseon johtajalta vankkaa näkemystä ja johtajuutta.  Johtajalla on oltava myös kykyä verkottua ympäröivään yhteiskuntaan, jotta hän voi sitä kautta vahvistaa taidemuseon toiminnan piiriä ja resursseja. Samalla johtajan on kyettävä ohjaamaan organisaationsa toimintaa tilanteessa, jossa kaupungin talous on kiristymässä ja tuottavuusvaatimukset tiukentumassa. Vain hyvin johdettu taidemuseo kykenee lunastamaan ja vakiinnuttamaan paikkansa korkeatasoisena, haastavana ja jatkuvasti uudistuvana taideinstituutiona, jolla on taiteen toimijoiden arvostus, ja joka laaja-alaisella näyttelyohjelmallaan ja muulla toiminnallaan puhuttelee ja osallistaa kaupunkilaisia ja muita kävijöitä. Näyttö pitkäaikaisesta tuloksellisesta  johtamisesta on siten yksi keskeisistä valintakriteereistä. Arvioinnissa on kiinnitettävä huomiota myös johtamiskokemuksen itsenäisyyteen ja johdettavan toiminnon kokoon.

Tanninen-Mattila on haastatelluista hakijoista johtajana selkeästi ansioitunein. Taidehallin johtajana toimiessaan hän antoi vakuuttavan näytön tavoitteellisesta johtamisestaan ja yhteistyökyvystään. Ateneumin johtajana hän on osoittanut kykynsä johtaa menestyksellisesti suurta ja merkittävää kansallista instituutiota. Muiden hakijoiden kokemus johtamisesta on huomattavasti lyhyemmältä ajalta, tai pienemmistä instituutioista tai painottunut esimiestason- tai hankejohtamiseen. Samalla voidaan todeta, että Kyanderin kokemus taidemuseoalalta on haastatelluista selvästi lyhyin. Useat hänen työsuhteistaan ovat olleet myös suhteellisen lyhyitä.

Hakuilmoituksen mukaan taidemuseon johtajalta odotetaan erityisesti kuvataiteen ja nykytaiteen tuntemusta. Tämä odotus kytkeytyy Helsingin taidemuseon merkittävään rooliin suomalaisessa taidekentässä, ja sen mahdollisuuksiin olla myös kansainvälisesti tunnustettu toimija. Johtajalta vaadittavaa kuvataiteen tuntemusta on perusteltua arvioida juuri Helsingin taidemuseon toiminnan kehittämisen näkökulmasta.

Kaikki haastatellut hakijat ovat korkeatasoisia kuvataiteen ammattilaisia, ja osaamisensa puolesta kykeneviä taidemuseon johtajaksi. Heidän osaamisessaan ja kuvataiteen kentän tuntemuksessaan on havaittavissa tiettyjä painotuksia. Kyanderin toiminta kriitikkona, toimittajana, opettajana, julkisen taiteen toimijana, kuraattorina ja viimeksi museon johtajana kertoo laaja-alaisuudesta ja ennakkoluulottomuudesta. Samalla voidaan todeta, että hänen työhistoriansa painottuu vahvasti nykytaiteeseen. Vastaavasti voidaan arvioida, että Sakarin osaamisen vahvin kärki on nykytaiteessa. Pusan ja Tanninen-Mattilan työhistoria kattaa sekä nykytaiteen että vanhemman taiteen. Helsingin taidemuseon näyttelyohjelmisto ei ole sidottu tiettyyn ajanjaksoon tai taidemuotoon. Siten Pusan ja Tanninen-Mattilan omaama laaja-alainen taiteen tuntemus vastaa taidemuseon profiilia ja asettaa heidät haastatelluista tämän kriteerin osalta ensi sijalle. 

Mitä hakuilmoituksessa mainittuun kansainväliseen kokemukseen tulee, niin ensinnäkin voidaan todeta, että Kyander on suorittanut tutkintonsa Ruotsissa ja asunut ja toiminut koko työuransa ajan ulkomailla. Sakari on opiskellut Ranskassa, jossa hän toimi myös Suomen instituutin johtajana ja Tanninen-Mattilalla on ollut vuoden jatko-opiskelijana Yhdysvalloissa.

Ulkomailla asuminen, opiskelu, tutkimustyö, yksittäisten näyttelyjen kuratointi ja muu toiminta tuovat omat verkostonsa. Hakijoista Kyanderilla on muun ohessa vankkaa näyttöä työstään kansainvälisiin julkaisuihin kirjoittavana taidekriitikkona ja kulttuuriohjelman toimittajana. Vastaavasti Sakari on työskennellyt ulkomailla, tosin suomalaisen instituution palveluksessa. Samalla on todettava, että myös kansainvälistä kokemusta on arvioitava suhteessa siihen, miten tuo kokemus on omiaan edistämään taidemuseon johtajan viran menestyksellistä hoitamista. Työskentely esimerkiksi taidekriitikkona ja toimittajana ei välttämättä tuo sellaista kansainvälistä kokemusta, joka suoraan pätevöittäisi taideinstituution johtamiseen.

Arvioitaessa hakijoiden kansainvälisen kokemuksen merkitystä voidaan yhtenä arviointiperusteena pitää hakijoiden toteuttamia kansainvälisiä näyttelyitä, joista heillä kaikilla on näyttöä. Kyander ja Tanninen-Mattila ovat liittäneet hakemuksiinsa listauksen toteuttamistaan näyttelyistä. Seuraava vertailu pohjautuu heidän osaltaan näihin listauksiin.

Kyanderin lista vuosina 1998 - 2007 kuratoimistaan näyttelyistä on esityslistan liitteenä 4.  Tässä  listassa on 11 näyttelyä. Niistä kahdeksan on toteutettu Pohjoismaissa, yksi Puolassa, yksi Seoulissa ja yksi Espanjassa. Lisäksi hän on kuvannut liitteessä "Appendix 1 to application for role as director of Helsingin taidemuseo" toimimistaan taidemuseon johtajana Norjassa ja mm. suomalaisten taiteilijoiden ja Norjan Suomen instituutin kanssa tekemäänsä yhteistyötä. Tältä jaksolta hän nostaa esille mm. SØrlandets kunstmuseumissa toteutetun näyttelyn, jossa oli yli 60 norjalaista ja kansainvälistä taiteilijaa sekä Trondheimin taidemuseossa toteutetut kansainväliset näyttelyt. "Appendix 1 to application…" on esityslistan liitteenä 5.

Tanninen-Mattilan hakemuksen liitteenä oleva kuvaus hänen työhistoriastaan on esityslistan liitteenä 6. Siihen sisältyvä, näyttelyitä koskeva listaus jakautuu kolmeen osioon: Näyttelyt, joita hän oli mukana toteuttamassa kaupungin taidemuseossa amanuenssin ja intendentin roolissa, näyttelyt, jotka toteutettiin hänen johtajakaudellaan Taidehallissa, ja näyttelyt, jotka on toteutettu hänen johtajakaudellaan Ateneumissa. Listassa on mainittu myös ne kansainväliset kierto- ja vaihtonäyttelyt, joita hän on ollut toteuttamassa. Jakso kaupungin taidemuseossa painottuu vahvasti kansainvälisiin näyttelyihin, joita listassa on yli kaksikymmentä. Taidehallissa hän toteutti yhteistyössä Juhlaviikkojen kanssa useita merkittäviä kansainvälisiä näyttelyitä. Lisäksi neljä Taidehallin kotimaisista näyttelyistä kiersi ulkomailla, mm. Tanskassa ja Espanjassa. Tanninen-Mattila on tuonut myös Ateneumiin merkittäviä kansainvälisiä näyttelyitä kuten kansainvälisenä yhteistuotantona toteutetun Symbolismin maisema -näyttelyn ja Pablo Picasso. Mestariteoksia Pariisin Picasso-museosta -näyttelyn. Ateneumin tuottamia näyttelyitä on viety myös Pohjoismaihin, Viroon, Irlantiin ja Kiinaan. Hakijat Pusa ja Sakari ovat myös olleet toteuttamassa useita kansainvälisiä näyttelyitä eri tehtävissä toimiessaan. Vertailtaessa haastateltujen hakijoiden näyttöjä kansainvälisestä näyttelyohjelmistosta asettuu Tanninen-Mattila kuitenkin aivan omalle tasolleen.

Hakuilmoituksessa viitattiin edelleen vuorovaikutustaitoihin. Tämän osalta voidaan todeta, että hakijoiden työurat ja heidän rakentamansa yhteistyöverkostot kertovat osaltaan myös heidän vuorovaikutustaidoistaan. 

Viimeisenä seikkana hakuilmoituksissa mainittiin valmius kehittää taidemuseoalaa. Kyander ja Tanninen-Mattila tuovat selkeästi esiin toimintansa instituutioiden uudistajina, Kyander johtamissaan norjalaisissa taidemuseoissa, ja Tanninen-Mattila Ateneumissa. Pusa ja Sakari tuovat myös ilmi valmiutensa taidemuseoalan kehittämiseen, mutta eivät hakemuksissaan viittaa vastaaviin näyttöihin. Tanninen-Mattilan johtamisjakson pituus tuo selkeästi painoarvoa hänen näytöilleen uudistajana ja strategisena johtajana. Hän on pitänyt johtamiensa instituutioiden taiteellisen tason korkeana, onnistunut saamaan niin taidekentän kuin yleisönkin luottamuksen ja rakentanut merkittävät kotimaiset ja kansainväliset verkostot.

Kaupunginhallitus toteaa vielä, että FM Tanninen-Mattilalle on myönnetty 12.6.2010 kaupungin korkein mahdollinen huomionosoitus, kultainen Helsinki mitali. Mitalin myöntämistä perusteltiin seuraavasti: "Ateneumin taidemuseon johtaja Maija Tanninen-Mattila on johtanut menestyksekkäästi suomalaisen kuvataiteen lippulaivan uuteen kukoistukseen. Aiemmin hän on tehnyt monipuolisen uran muun muassa Helsingin Taidehallin ja Taidemuseon tehtävissä. Maija Tanninen-Mattila oli keskeisenä toimijana mahdollistamassa Pablo Picasso -näyttelyn tuomisen Helsinkiin. Valmisteluvaiheessa luotiin myös uusia arvokkaita yhteistyömalleja valtion taidemuseon ja Helsingin kaupungin välille, joiden kehittämistä on syytä jatkaa."

Vielä kaupunginhallitus palaa siihen, että hakija Kyanderin kielitaito ei täytä kaupungin kielisäännön mukaista vaatimusta suomen kielen erinomaisesta suullisesta ja kirjallisesta taitamisesta. Kaupunginvaltuusto voi erityisestä syystä myöntää erivapauden tai lievennyksen tästä säännöstä. Jos kaupunginhallitus päätyy esittämään Kyanderin ottamista taidemuseon johtajan virkaan, tulisi päätösehdotusta täydentää ehdotuksella siitä, että kaupunginvaltuusto myöntää Kyanderille erivapauden suomen kielen erinomaista suullista ja kirjallista taitoa koskevasta vaatimuksesta.

Kaupunginhallitus katsoo, hakijoiden ansioita vertailtuaan, että FM Maija Tanninen-Mattilalla on hakijoista parhaat mahdollisuudet taidemuseon johtajan viran menestykselliseen hoitamiseen. Hänellä on muihin haastateltuihin hakijoihin verrattuna ylivertainen kokemus taideinstituution johtamisesta. Hänellä on syvällinen ja laaja-alainen kuvataiteen tuntemus. Hänen kansainvälinen kokemuksensa taidemuseotoiminnasta on vahva, samoin hänen kansainväliset verkostonsa.  Hän on myös antanut selkeän näytön kyvyistään kehittää taidemuseoalaa ja solmia yhteistyöverkostoja, jotka osaltaan tukevat ja mahdollistavat korkeatasoisen toiminnan. Kaupunginhallitus katsoo, että Maija Tanninen-Mattila nousee hakijoiden kärkeen kaikilla arvioinnin osa-alueilla ja että hän on kokonaisarvion perusteella hakijoista selkeästi ansioitunein.

Hakemusasiakirjat ja hakemusten tueksi toimitettu aineisto on kokonaisuudessaan nähtävillä kokouksessa ja sitä ennen valmistelijalla.

Esittelijä

apulaiskaupunginjohtaja

Ritva Viljanen

Lisätiedot

Leena Mickwitz, kaupunginsihteeri, puhelin: 310 36054

leena.mickwitz(a)hel.fi

Liitteet

1

Sanomalehti-ilmoitus 5.5.2013

2

Yhteenveto hakijoista_taidemuseon johtaja

3

Taidemuseo Haastateltujen hakemukset.pdf

4

Kyander_näyttelyt98-07.pdf

5

Kyanderin_liite_hakemukseen_Appendix....pdf

6

Tanninen-Mattila_liite_ hakemukseen.pdf

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Virkaa hakeneet

Esitysteksti
Kunnallisvalitus, valtuusto

Virkaan otettu

Esitysteksti

Tiedoksi

Taloushallintopalvelu-liikelaitos

Taidemuseon johtokunta

Päätöshistoria

Taidemuseon johtokunta 29.08.2013 § 52

HEL 2013-007120 T 01 01 01 01

Päätös

Taidemuseon johtokunta päätti lausuntonaan esittää kaupunginhallitukselle, että taidemuseon virastopäällikön virkaan valittaisiin FM Maija Tanninen-Mattila.

Hakemusten ja haastattelujen perusteella filosofian maisteri Maija Tanninen-Mattila nousee etusijalle virkaa hakeneista laaja-alaisuutensa ja johtamiskokemuksensa johdosta. Hänellä on monipuolinen ja pitkä kokemus taidemuseoalalta sekä kuvataiteen kentältä. Hänellä on vahvaa kokemusta hallinto- ja johtamistehtävistä yli 15 vuoden ajalta. Taidemuseon johtajan hakuilmoituksessa tuotiin esille, että valmiutta taidemuseoalan kehittämiseen arvostetaan, koska taidemuseokenttä on voimakkaan muutoksen tilassa ja että tässä muutoksessa myös Helsingin taidemuseo on mukana yhteistyökykyisenä ja luovana toimijana. Filosofian maisteri Maija Tanninen-Mattilalla on selkeää näyttöä onnistumisista ja muutosjohtamisesta johtajana Ateneumin taidemuseossa ja Helsingin Taidehallissa. Ateneumin taidemuseossa on hänen kaudellaan päästy merkittäviin kävijämääriin ja tavoitettu ennätysyleisöjä.   Filosofian maisteri Maija Tanninen-Mattila on kokemuksensa ja näyttöjensä perusteella sopivin hakija.

Samalla johtokunta päätti todeta, että mikäli virkaan otetaan henkilö, joka ei ole kaupungin palveluksessa eikä terveydellisiä tietoja ole käytettävissä virkaan otettaessa, on päätös ehdollinen, kunnes henkilön terveydentilasta saadun selvityksen perusteella virkaan ottaminen on vahvistettu. Selvitys on esitettävä kuukauden kuluessa virkaan ottamista koskevan päätöksen tiedoksisaannista lukien.

Lausunto kaupunginhallitukselle.

Käsittely

29.08.2013 Esittelijän muutetun ehdotuksen mukaan

Esteelliset:
Erja Pusa, Kimmo Sarje

Päätösehdotus:
Esittelijä teki kokouksessa muutoksen esitykseensä:
Taidemuseon johtokunta päättänee lausuntonaan esittää kaupunginhallitukselle, että taidemuseon virastopäällikön virkaan valittaisiin FM Maija Tanninen-Mattila.

Hakemusten ja haastattelujen perusteella filosofian maisteri Maija Tanninen-Mattila nousee etusijalle virkaa hakeneista laaja-alaisuutensa ja johtamiskokemuksensa johdosta. Hänellä on monipuolinen ja pitkä kokemus taidemuseoalalta sekä kuvataiteen kentältä. Hänellä on vahvaa kokemusta hallinto- ja johtamistehtävistä yli 15 vuoden ajalta. Taidemuseon johtajan hakuilmoituksessa tuotiin esille, että valmiutta taidemuseoalan kehittämiseen arvostetaan, koska taidemuseokenttä on voimakkaan muutoksen tilassa ja että tässä muutoksessa myös Helsingin taidemuseo on mukana yhteistyökykyisenä ja luovana toimijana. Filosofian maisteri Maija Tanninen-Mattilalla on selkeää näyttöä onnistumisista ja muutosjohtamisesta johtajana Ateneumin taidemuseossa ja Helsingin Taidehallissa. Ateneumin taidemuseossa on hänen kaudellaan päästy merkittäviin kävijämääriin ja tavoitettu ennätysyleisöjä. Filosofian maisteri Maija Tanninen-Mattila on kokemuksensa ja näyttöjensä perusteella sopivin hakija.

Samalla johtokunta päättänee todeta, että mikäli virkaan otetaan henkilö, joka ei ole kaupungin palveluksessa eikä terveydellisiä tietoja ole käytettävissä virkaan otettaessa, on päätös ehdollinen, kunnes henkilön terveydentilasta saadun selvityksen perusteella virkaan
ottaminen on vahvistettu. Selvitys on esitettävä kuukauden kuluessa virkaan ottamista koskevan päätöksen tiedoksisaannista lukien.

Lausunto kaupunginhallitukselle.

Vastaehdotus:
Kirsikka Moring teki esitykseen vastaehdotuksen:
Taidemuseon johtokunta päätti 16.4.2013 (§18 ) laittaa Taidemuseon johtajan virka hakuun. Virkaa haki määräpäivään mennessä 21 henkilöä. Taidemuseon johtokunta on kesän aikana haastatellut heistä neljää ja pyytänyt ko hakijoilta myös taidemuseon tulevaisuusvision.

Taidemuseon johtokunta valmisteli haettavan viran hakuilmoituksen tekstin. Hakuilmoituksen tekstissä (esityksen liitteenä) kuvataan taidemuseota ja määritellään haettavan viran kelpoisuusehdot. Ilmoituksessa määritellään myös millä laadullisin perustein taidemuseon johtajan valinta tehdään.

Taidemuseon johtaja on Helsingin kaupungin viraston johtaja. Siksi taidemuseon johtajalle asetetaan hakuilmoituksessa mainitut muodolliset kelpoisuusehdot.

Taidemuseon olemassaolon oikeus perustuu kuitenkin aina viime kädessä yksinomaan sen onnistumiseen taiteen omia arvoja esittävänä, vaalivana ja kehittävänä organisaationa yhteiskunnallisesti muuttuvissa oloissa. Taidemuseon tulee olla toiminnallaan mukana kehittämässä taidetta ja yhteiskuntaa. Sen tulee avata taiteelle uusia mahdollisuuksia, edistää vuoropuhelua taiteen ja yhteiskunnan välillä sekä olla mukana luomassa yhteiskuntaa, jossa ihmisten kasvu ja kehitys sekä taiteen kukoistus edistyvät tiiviissä vuorovaikutuksessa ja kriittisessä vuoropuhelussa. Taidemuseon johtokunta päättikin laajan ja perusteellisen harkinnan perusteella, että kelpoisuusehdot täyttävien hakijoiden keskinäisessä vertailussa tulee painottaa sisältöosaamista selvästi enemmän kuin johtajakokemusta, näyttöä hallinnollisesta taidosta taikka muita mahdollisia ansioita, joita hakuilmoituksessa ei mainita.

Tämä linjaratkaisu toteutuu konkreettisesti siten, että hakuilmoituksen mukaan taidemuseon johtajalta odotetaan erityisesti kuvataiteen ja nykytaiteen tuntemusta. Tällainen tuntemus on siis hakuilmoituksen mukaan painavin kriteeri hakijoiden ansioiden vertailussa.

Hakuilmoituksessa mainitaan lisäksi neljä muuta seikkaa, joita hakijoiden ansioiden vertailussa on syytä ottaa huomioon. Näitä seikkoja ovat kansainvälinen kokemus, vuorovaikutustaidot, valmius taidemuseoalan kehittämiseen sekä henkilöstöjohtamisen taito.

Johtokunta pitää hakijoiden oikeusturvan kannalta sekä päätöksenteon läpinäkyvyyden ja vastuullisuuden kannalta tärkeänä, että taidemuseon johtajan valinta tehdään hakuilmoituksessa määriteltyjen näkökohtien perusteella ja hakuilmoituksessa mainittujen painotusten mukaisesti.

Johtokunta toteaa, että hakijoiden taso on erittäin korkea.

Hakijat Pontus Kyander, Erja Pusa, Marja Sakari ja Maija Tanninen-Mattila täyttävät kaikki selvästi hakemuksessa mainitut kelpoisuusehdot, kuitenkin sillä ehdolla että Kyanderin kohdalla kielivaatimusten täyttyminen varmistetaan. (Kyanderin äidinkieli on suomi mutta hän on asunut suurimman osan elämästään muualla kuin Suomessa.)

Johtokunta katsoo että kaikilla em. hakijoilla on erittäin merkittäviä ansioita myös hakuilmoituksessa mainittujen laadullisten näkökohtien osalta. Kustakin heistä voi tulla erittäin hyvä taidemuseon johtaja.

Kuvataiteen ja nykytaiteen tuntemus: Johtokunta arvioi, että Pontus Kyanderilla on muihin hakijoihin verrattuna parempi kuvataiteen ja nykytaiteen tuntemus. Erityisesti nykytaiteen asiantuntijana Kyander on muita hakijoita selvästi etevämpi. Pusan, Sakarin ja Tanninen-Mattilan asettaminen keskinäiseen paremmuusjärjestykseen kuvataiteen ja nykytaiteen tuntemuksen osalta on johtokunnan mielestä erittäin vaikeaa, mutta Sakari lienee muita hiukan ansioituneempi tältä osin.

Kansainvälinen kokemus: Johtokunta katsoo, että taidemuseon johtamiseen tarvittavaa kansainvälistä kokemusta voi hyvinkin hankkia toimimalla Suomessa. Kyander on kuitenkin kansainväliseltä kokemukseltaan ylivertainen muihin hakijoihin verrattuna. Muut hakijat ovat kansainväliseltä kokemukseltaan keskenään yhtä vahvoja.

Vuorovaikutustaidot: Vuorovaikutustaitojen arviossa johtokunta toteaa hakija Kyanderin ansioituneimmaksi mediaosaamisessa ja kansainvälisessä verkostoitumisessa mutta muita hakijoita jonkin verran heikommaksi johtokunnan tekemässä haastattelussa. Kyander on hakijosta ainoa, joka on korostanut oma-aloitteisesti, että tiivis yhteydenpito taitelijoihin ja vuorovaikutus heidän kanssaan on taidemuseon johtamisen kannalta olennaista. Tanninen-Mattila on johtokunnan arvion mukaan hakijoista etevin vuorovaikutuksessa päättäjien kanssa ja organisaatioiden välillä. Hakijoiden vahvuudet eivät siis tämän kriteerin osalta ole yhteismitallisia. Kyander ja Tanninen-Mattila erottuvat kuitenkin vuorovaikutustaitojen osalta hakijoista etevimpinä.

Valmius taidemuseoalan kehittämiseen: Hakijoista Erja Pusa on esittänyt muita konkreettisemman ja tässä suhteessa parhaan vision taidemuseon tulevaisuudesta. Pusalla on myös vahva näkemys siitä mitä hänen visionsa toteuttaminen vaatii. Kyanderilla on muita hakijoita analyyttisesti vahvempi kuva siitä miltä pohjalta taidemuseon onnistunut kehittäminen voi tapahtua. Tanninen-Mattilalla on hakijoista pitkäaikaisin ja vahvin aiempi näyttö onnistumisesta taidemuseon kehittäjänä. Myös Kyander on ansioitunut taidemuseon muutosjohtajana. Tanninen-Mattila erottuu tämän valintakriteerin osalta ansioituneimmaksi. Toiseksi ansioitunein on Kyander.

Henkilöstöjohtamisen taito: Tanninen-Mattilalla on hakijoista selvästi pisin johtajakokemus ja hänellä on myös selvästi enemmän kokemusta henkilöjohtamisesta kuin muilla hakijoilla. Henkilöstöjohtamisen taidon asiallinen vertailu ei kuitenkaan johtokunnan käytössä olevien tietojen varassa ole ollut mahdollista, vaan johtokunta toteaa katsovansa että kaikilla hakijoilla on tältä osin riittävä taito. Tanninen-Mattilan pitkäaikaisen kokemuksen johdosta johtokunta katsoo, että hänen riittävä osaamisensa on tältä osin varmemmin tiedossa kuin muiden hakijoiden kohdalla.

Edellä mainitun perustein johtokunta esittää, että taidemuseon johtajaksi valitaan Pontus Kyander.

 

Kannattajat: Thomas Wallgren kannatti vastaehdotusta

1 äänestys

JAA-ehdotus: (Kokouksessa tehdyn muutos)esityksen mukaan

EI-ehdotus: Kirsikka Moringin tekemä vastaehdotus. Taidemuseon johtokunta päätti 16.4.2013 (§18 ) laittaa Taidemuseon johtajan virka hakuun. Virkaa haki määräpäivään mennessä 21 henkilöä. Taidemuseon johtokunta on kesän aikana haastatellut heistä neljää ja pyytänyt ko hakijoilta myös taidemuseon tulevaisuusvision. Taidemuseon johtokunta valmisteli haettavan viran hakuilmoituksen tekstin. Hakuilmoituksen tekstissä (esityksen liitteenä) kuvataan taidemuseota ja määritellään haettavan viran kelpoisuusehdot. Ilmoituksessa määritellään myös millä laadullisin perustein taidemuseon johtajan valinta tehdään.  Taidemuseon johtaja on Helsingin kaupungin viraston johtaja. Siksi taidemuseon johtajalle asetetaan hakuilmoituksessa mainitut muodolliset kelpoisuusehdot.  Taidemuseon olemassaolon oikeus perustuu kuitenkin aina viime kädessä yksinomaan sen onnistumiseen taiteen omia arvoja esittävänä, vaalivana ja kehittävänä organisaationa yhteiskunnallisesti muuttuvissa oloissa. Taidemuseon tulee olla toiminnallaan mukana kehittämässä taidetta ja yhteiskuntaa. Sen tulee avata taiteelle uusia mahdollisuuksia, edistää vuoropuhelua taiteen ja yhteiskunnan välillä sekä olla mukana luomassa yhteiskuntaa, jossa ihmisten kasvu ja kehitys sekä taiteen kukoistus edistyvät tiiviissä vuorovaikutuksessa ja kriittisessä vuoropuhelussa. Taidemuseon johtokunta päättikin laajan ja perusteellisen harkinnan perusteella, että kelpoisuusehdot täyttävien hakijoiden keskinäisessä vertailussa tulee painottaa sisältöosaamista selvästi enemmän kuin johtajakokemusta, näyttöä hallinnollisesta taidosta taikka muita mahdollisia ansioita, joita hakuilmoituksessa ei mainita. Tämä linjaratkaisu toteutuu konkreettisesti siten, että hakuilmoituksen mukaan taidemuseon johtajalta odotetaan erityisesti kuvataiteen ja nykytaiteen tuntemusta. Tällainen tuntemus on siis hakuilmoituksen mukaan painavin kriteeri hakijoiden ansioiden vertailussa. Hakuilmoituksessa mainitaan lisäksi neljä muuta seikkaa, joita hakijoiden ansioiden vertailussa on syytä ottaa huomioon. Näitä seikkoja ovat kansainvälinen kokemus, vuorovaikutustaidot, valmius taidemuseoalan kehittämiseen sekä henkilöstöjohtamisen taito. Johtokunta pitää hakijoiden oikeusturvan kannalta sekä päätöksenteon läpinäkyvyyden ja vastuullisuuden kannalta tärkeänä, että taidemuseon johtajan valinta tehdään hakuilmoituksessa määriteltyjen näkökohtien perusteella ja hakuilmoituksessa mainittujen painotusten mukaisesti. Johtokunta toteaa, että hakijoiden taso on erittäin korkea.  Hakijat Pontus Kyander, Erja Pusa, Marja Sakari ja Maija Tanninen-Mattila täyttävät kaikki selvästi hakemuksessa mainitut kelpoisuusehdot, kuitenkin sillä ehdolla että Kyanderin kohdalla kielivaatimusten täyttyminen varmistetaan. (Kyanderin äidinkieli on suomi mutta hän on asunut suurimman osan elämästään muualla kuin Suomessa.)  Johtokunta katsoo että kaikilla em. hakijoilla on erittäin merkittäviä ansioita myös hakuilmoituksessa mainittujen laadullisten näkökohtien osalta. Kustakin heistä voi tulla erittäin hyvä taidemuseon johtaja. Kuvataiteen ja nykytaiteen tuntemus: Johtokunta arvioi, että Pontus Kyanderilla on muihin hakijoihin verrattuna parempi kuvataiteen ja nykytaiteen tuntemus. Erityisesti nykytaiteen asiantuntijana Kyander on muita hakijoita selvästi etevämpi. Pusan, Sakarin ja Tanninen-Mattilan asettaminen keskinäiseen paremmuusjärjestykseen kuvataiteen ja nykytaiteen tuntemuksen osalta on johtokunnan mielestä erittäin vaikeaa, mutta Sakari lienee muita hiukan ansioituneempi tältä osin. Kansainvälinen kokemus: Johtokunta katsoo, että taidemuseon johtamiseen tarvittavaa kansainvälistä kokemusta voi hyvinkin hankkia toimimalla Suomessa. Kyander on kuitenkin kansainväliseltä kokemukseltaan ylivertainen muihin hakijoihin verrattuna. Muut hakijat ovat kansainväliseltä kokemukseltaan keskenään yhtä vahvoja. Vuorovaikutustaidot: Vuorovaikutustaitojen arviossa johtokunta toteaa hakija Kyanderin ansioituneimmaksi mediaosaamisessa ja kansainvälisessä verkostoitumisessa mutta muita hakijoita jonkin verran heikommaksi johtokunnan tekemässä haastattelussa. Kyander on hakijosta ainoa, joka on korostanut oma-aloitteisesti, että tiivis yhteydenpito taitelijoihin ja vuorovaikutus heidän kanssaan on taidemuseon johtamisen kannalta olennaista. Tanninen-Mattila on johtokunnan arvion mukaan hakijoista etevin vuorovaikutuksessa päättäjien kanssa ja organisaatioiden välillä. Hakijoiden vahvuudet eivät siis tämän kriteerin osalta ole yhteismitallisia. Kyander ja Tanninen-Mattila erottuvat kuitenkin vuorovaikutustaitojen osalta hakijoista etevimpinä. Valmius taidemuseoalan kehittämiseen: Hakijoista Erja Pusa on esittänyt muita konkreettisemman ja tässä suhteessa parhaan vision taidemuseon tulevaisuudesta. Pusalla on myös vahva näkemys siitä mitä hänen visionsa toteuttaminen vaatii. Kyanderilla on muita hakijoita analyyttisesti vahvempi kuva siitä miltä pohjalta taidemuseon onnistunut kehittäminen voi tapahtua. Tanninen-Mattilalla on hakijoista pitkäaikaisin ja vahvin aiempi näyttö onnistumisesta taidemuseon kehittäjänä. Myös Kyander on ansioitunut taidemuseon muutosjohtajana. Tanninen-Mattila erottuu tämän valintakriteerin osalta ansioituneimmaksi. Toiseksi ansioitunein on Kyander. Henkilöstöjohtamisen taito: Tanninen-Mattilalla on hakijoista selvästi pisin johtajakokemus ja hänellä on myös selvästi enemmän kokemusta henkilöjohtamisesta kuin muilla hakijoilla. Henkilöstöjohtamisen taidon asiallinen vertailu ei kuitenkaan johtokunnan käytössä olevien tietojen varassa ole ollut mahdollista, vaan johtokunta toteaa katsovansa että kaikilla hakijoilla on tältä osin riittävä taito. Tanninen-Mattilan pitkäaikaisen kokemuksen johdosta johtokunta katsoo, että hänen riittävä osaamisensa on tältä osin varmemmin tiedossa kuin muiden hakijoiden kohdalla.

Edellä mainitun perustein johtokunta esittää, että taidemuseon johtajaksi valitaan Pontus Kyander.

Jaa-äänet: 5
Nina Sillantaka (ent. Adamsson), Valentina Ahlavuo, Elisa Koponen, Jussi Salonranta, Pauli Waroma

Ei-äänet: 3
Otso Kantokorpi, Kirsikka Moring, Thomas Wallgren

Tyhjä: 0
 

Poissa: 1
Kimmo Sarje

28.05.2013 Poistettiin

Esittelijä

hallintopäällikkö

Pia Uljas

Lisätiedot

Pia Uljas, hallintopäällikkö, puhelin: 310 87042

pia.uljas(a)hel.fi

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 10

Pohjoisesplanadi 11-13

+358 9 310 1641

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 17

Faksi

 

Alv.nro

hallintokeskus@hel.fi

http://www.hel.fi/hallintokeskus

+358 9 655 783

 

FI02012566