Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

33/2013

1 (1)

Kaupunginhallitus

 

 

 

 

Kaj/3

 

23.09.2013

 

 

 

 

 

 

§ 1022

Valtuutettu Pekka Saarnion toivomusponsi asukastilojen järjestämisestä ja kulttuuri- ja asukastila Mellarin toiminnan kehittämisestä

HEL 2012-014257 T 00 00 03

Päätös

Kaupunginhallitus päätti merkitä tiedoksi selvityksen kaupunginvaltuuston 10.10.2012 hyväksymän toivomusponnen (Saarnio) johdosta tehdyistä toimenpiteistä ja toimittaa selvityksen ponnen ehdottajalle sekä tiedoksi muille valtuutetuille.

Esittelijä

apulaiskaupunginjohtaja

Hannu Penttilä

Lisätiedot

Tanja Sippola-Alho, kaupunginsihteeri, puhelin: 310 36024

tanja.sippola-alho(a)hel.fi

Liitteet

1

Valtuutettu Pekka Saarnion toivomusponsi

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Ponnen ehdottaja

Esitysteksti
Muutoksenhakukielto, valmistelu

Päätösehdotus

Kaupunginhallitus päättänee merkitä tiedoksi selvityksen kaupunginvaltuuston 10.10.2012 hyväksymän toivomusponnen (Saarnio) johdosta tehdyistä toimenpiteistä ja toimittaa selvityksen ponnen ehdottajalle sekä tiedoksi muille valtuutetuille.

Esittelijä

Hyväksyessään 10.10.2012 47. kaupunginosan (Mellunmäki) Mellunmäen keskuksen asemakaavan muuttamisen (nro 12026) kaupunginvaltuusto hyväksyi seuraavan toivomusponnen:

"Hyväksyessään kaupunginhallituksen ehdotuksen kaupunginvaltuusto edellyttää, että kaavan toteuttamisen yhteydessä selvitetään, miten alueella järjestetään asukastilat yhdessä asukkaiden kanssa suunnitellen tänä päivänä toimivan Mellarin toimintojen kehittämiseksi ja jatkamiseksi." (Pekka Saarnio)

Kaupunginvaltuuston työjärjestyksen 24 §:n mukaan kaupunginhallituksen on toimitettava ponnen ehdottajalle kirjallinen selvitys toivomusponnen johdosta tehdyistä toimenpiteistä viimeistään vuoden kuluttua ponnen hyväksymisestä. Selvitys on toimitettava erikseen tiedoksi myös muille valtuutetuille.

Ponnen johdosta on hankittu kaupunkisuunnittelulautakunnan, kulttuuri- ja kirjastolautakunnan, kaupunginkirjaston, nuorisolautakunnan, kiinteistölautakunnan sekä sosiaali- ja terveysviraston ja talous- ja suunnittelukeskuksen lausunnot.

Esittelijä viittaa saatuihin lausuntoihin ja toteaa seuraavaa. Asukastalo on syntynyt asukkaiden aktiivisuudesta ja toimintaa ylläpitää Mellunmäki-yhdistys ry. Se sijaitsee nykyisen ostoskeskuksen alakerrassa lähellä metroasemaa. Mellarissa on paljon avointa asukastoimintaa ja kahvila. Lisäksi työväenopisto järjestää tiloissa luentoja, seniorijumppaa, tietotekniikka-, taide- ja kielikursseja. Viikonloppuisin tilaa käytetään erilaisiin kulttuuritapahtumiin. Vuoteen 2013 saakka tilan vuokrasta on vastannut kulttuuriasiainkeskus. Sosiaali- ja terveysvirasto on järjestänyt sittemmin tiloissa päivätoimintaa ja tukenut Mellarin toimintaa maksamalla vuokran vuoden 2013 alusta sekä yleisavustuksilla. Vuonna 2013 asukastalon toimintakuluihin myönnettiin 40 000 euroa. Uudessa valmisteilla olevassa asemakaavassa vanha ostoskeskus on tarkoitus korvata asuinrakennuksilla. Ostoskeskuksen omistajayhtiö Kiinteistö Oy Mellunmäen liike- ja toimintakeskus on päättänyt ostoskeskuksen purkamisesta.

Saatujen lausuntojen mukaan Mellunmäen alueella on tilojen suhteen useita mahdollisuuksia jatkaa Mellarin toimintoja. Kaupunginkirjasto on ilmaissut halunsa tehdä yhteistyötä asukastila Mellarin kanssa ja tilakeskuksessa on valmisteilla tarveselvitys kirjaston sijoittamiseksi alueelle. Alueen asukkaiden edustajat ovat olleet mukana tarveselvityksen valmistelutyössä, joka valmistunee vuoden 2013 aikana. Asuinaluetyöhön ja asukastalotoimintaan sekä avustusten myöntämiseen liittyvien selvitysten odotetaan niin ikään valmistuvan kuluvan vuoden aikana.

Kaupunginhallitus pitää Mellarin toimintaa erittäin suuressa arvossa ja luottaa hallintokuntien ja asukkaiden yhteistyön johtavan hyvään tulokseen vaikka tiettyä tilaa tai tarkkaa yhteistyön muotoa ei vielä pystytä toiminnalle osoittamaan.

Esittelijä

apulaiskaupunginjohtaja

Hannu Penttilä

Lisätiedot

Tanja Sippola-Alho, kaupunginsihteeri, puhelin: 310 36024

tanja.sippola-alho(a)hel.fi

Liitteet

1

Valtuutettu Pekka Saarnion toivomusponsi

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Ponnen ehdottaja

Esitysteksti
Muutoksenhakukielto, valmistelu

Tiedoksi

Kaupunginvaltuusto

Päätöshistoria

Talous- ja suunnittelukeskus 12.9.2013

HEL 2012-014257 T 00 00 03

Talous- ja suunnittelukeskus päätti antaa kaupunginhallitukselle seuraavan lausunnon:

Mellunmäen asukastila Mellari sijaitsee Mellunmäen vanhassa ostoskeskuksessa lähellä Mellunmäen metroasemaa. Samoissa tiloissa toimii sosiaali- ja terveysviraston ylläpitämä päivätoimintaryhmä, joka järjestää vammaispalvelulain mukaista päivätoimintaa lähinnä mielenterveyskuntoutujille. Sosiaali- ja terveysvirasto on maksanut tilan vuokran 1.1.2013 alkaen. Ostoskeskuksen omistajayhtiö Kiinteistö Oy Mellunmäen liike- ja toimintakeskus on päättänyt ostoskeskuksen purkamisesta. Tilavuokran lisäksi asukastalo Mellari on saanut toimintaansa rahoitusta erilaisin yleisavustuksin. Sosiaali- ja terveysviraston päivätoiminnan jatkumisesta tulevaisuudessa samoissa tiloissa asukastila Mellarin kanssa ei ole tehty päätöstä.

Talous- ja suunnittelukeskus toteaa annettuihin lausuntoihin viitaten, että Mellunmäen alueella voimassa olevat asemakaavat sekä suunnitteilla olevat asemakaavan muutokset tarjoavat useita mahdollisuuksia asukastila Mellarin toiminnan jatkamiseksi.

Kaupunginkirjasto on ilmaissut tahtotilansa tehdä yhteistyötä asukastila Mellarin kanssa. Tilakeskuksessa on valmisteilla tarveselvitys kaupunginkirjaston ja asukastila Mellarin toiminnan sijoittamiseksi Mellunmäen alueella. Alueen asukkaiden edustajat ovat olleet mukana tarveselvityksen valmistelutyössä. Tarveselvitys valmistunee vuoden 2013 aikana.

Asuinaluetyöhön ja asukastalotoimintaan liittyen on kaupungilla käynnissä useita eri selvityksiä, mm. aluetyön organisoimiseen sekä kaupungin ulkopuolisten toimijoiden avustusten ja tukien myöntämisen keskittämiseen liittyen. Selvitystyöt valmistuvat syksyn 2013 aikana.

Lisätiedot

Saara Kanto, projekti-insinööri, puhelin: 310 25531

saara.kanto(a)hel.fi

 

Sosiaali- ja terveysvirasto Virastopäällikkö 9.9.2013

HEL 2012-014257 T 00 00 03

Hyväksyessään Mellunmäen kortteleiden 47225 ja 47329 ym. alueiden (Mellunmäen keskus) asemankaavan muutoksen kaupunginvaltuusto hyväksyi seuraavan valtuutettu Pekka Saarnion toivomusponnen:

”Hyväksyessään kaupunginhallituksen ehdotuksen kaupunginvaltuusto edellyttää, että kaavan toteuttamisen yhteydessä selvitetään miten alueella järjestetään asukastilat yhdessä asukkaiden kanssa suunnitellen tänä päivänä toimivan Mellarin toimintojen kehittämiseksi ja jatkamiseksi.” (Pekka Saarnio)

Sosiaali- ja terveysvirasto antaa kaupunginhallitukselle asiasta seuraavan lausunnon:

Mellunmäen asukastila Mellari sijaitsee Mellunmäen vanhassa ostoskeskuksessa lähellä Mellunmäen metroasemaa. Vuonna 1973 valmistuneessa ostoskeskuksessa on kaupallisia ja julkisia palveluja. Asukastila Mellari toimii ostoskeskuksen kellaritiloissa. Samoissa tiloissa on sosiaali- ja terveysviraston ylläpitämä päivätoimintaryhmä, joka järjestää vammaispalvelulain mukaista päiväpäivätoimintaa lähinnä mielenterveyskuntoutujille. Käyntikertoja on 500 - 700 kuukaudessa.

Asukastalo on syntynyt asukkaiden aloitteesta ja toimintaa ylläpitää Mellunmäki yhdistys ry. Mellarissa on paljon avointa asukastoimintaa ja kahvila. Lisäksi työväenopisto järjestää tiloissa luentoja, seniorijumppaa, tietotekniikka-, taide ja kielikursseja. Viikonloppuisin tilaa käytetään erilaisiin kulttuuritapahtumiin. Sosiaali- ja terveyslautakunta on tukenut toimintaa yleisavustuksilla. Vuonna 2013 asukastalon toimintakuluihin myönnettiin 40 000 euroa.

Uudessa asemakaavassa vanha ostoskeskus korvataan asuinrakennuksilla.  Ostoskeskuksen omistajayhtiö Kiinteistö OY Mellunmäen liike- ja toimintakeskus on päättänyt ostoskeskuksen purkamisesta.

Sosiaali- ja terveysvirasto pitää tärkeänä asukastila Mellarin aktiivisen toiminnan kehittämistä ja jatkamista Mellunmäessä.

Esittelijätiedot

virastopäällikkö

Matti Toivola

Lisätiedot

Jarmo Räihä, johtava asiantuntija, puhelin: 310 58385

jarmo.raiha(a)hel.fi

 

Kiinteistölautakunta 07.02.2013 § 47

HEL 2012-014257 T 00 00 03

Päätös

Kiinteistölautakunta päätti antaa kaupunginhallitukselle seuraavan lausunnon:

Tilakeskus on käynyt neuvotteluja kaupunkisuunnitteluviraston ja asukastila Mellarin edustajien kanssa. Asian tärkeys ja tarpeellisuus on tilakeskuksen tiedossa. Mellarin nykyisen 643,5 m²:n suuruisen tilan päävuokralaisena on toiminut kulttuuriasiainkeskus. Tilan vuokrausta 1.1.2013 alkaen jatkaa uusi sosiaali- ja terveysvirasto, joka myös vastaa asukastalon toiminnasta. Lisäksi Mellunkylä-yhdistykselle on vuokrattu noin 262 m² huonokuntoista varasto- ja toimistotilaa. Tämänhetkisen arvion mukaan rakennus, jossa Mellari nyt toimii, puretaan noin 2014 - 2015.

Asukastilalle on haettu uutta tilaa kaupungilla olevasta kiinteistökannasta ja ulkopuolisilta vuokranantajilta. Muutamia vaihtoehtoja on 2012 selvitetty sosiaaliviraston kanssa.

Nyt kirjasto on ilmaissut tahtotilansa tehdä yhteistyötä asukastila Mellarin kanssa. Näistä toiminnan yhdistämisistä tulisi paljon tilallista ja toiminnallista synergiaetua molemmin puolin.

Tilakeskus on yhdessä toimijoiden kanssa tutkinut mahdollisuutta sijoittaa toiminta Mellunmäen metroaseman yläpuolella sijaitsevaan vapaana olevan liiketilaan, osoitteeseen Ounasvaarantie 9.

Lisäksi tilakeskus on nyt käynnistänyt tarveselvityksen tekemisen yhteishankkeesta, jossa selvitetään Mellunmäessä olevat muut vaihtoehdot, mm. vanhan ostoskeskuksen vierelle tuleva uusi liiketila ja Laakavuoren korttelitalon tontti.

Esittelijä

tilakeskuksen päällikkö

Arto Hiltunen

Lisätiedot

Anne Löfström, asiakaspäällikkö, puhelin: 310 40333

anne.lofstrom(a)hel.fi

 

Nuorisolautakunta 13.12.2012 § 112

HEL 2012-014257 T 00 00 03

Päätös

Lautakunta päätti antaa kaupunginhallitukselle seuraavan lausunnon.

Mellunmäen asukastila Mellari sijaitsee Mellunmäen vanhassa ostoskeskuksessa lähellä Mellunmäen metroasemaa. Nuorisoasiainkeskuksella on lähialueella kaksi nuorisotaloa Vesalassa ja Laakavuoressa. Laakavuoren toiminta on järjestetty yhteistyössä Kansallisen Lastenliiton ja HNMKY:n kanssa.

Mellari on syntynyt asukkaiden aloitteesta ja sitä ylläpitää Mellunmäki-yhdistys ry. Mellarissa on paljon avointa asukastoimintaa, kahvila ja sosiaaliviraston organisoimaa päivätoimintaa mielenterveyskuntoutujille. Lisäksi tilassa toimii kulttuurikeskuksen hallinnoima tietoyhteiskuntahanke Mellupiste. Työväenopisto järjestää Mellarissa kuukausittain yli 20 kurssia. Tarjolla on mm. luentoja, seniorijumppaa, tietotekniikka-, taide- ja kielikursseja. Mellari on avoinna kaikkina arkipäivinä klo 10 – 18. Viikonloppuisin tilaa käytetään esityksiin ja erilaisten kulttuuriryhmien harjoituksiin, esim. teatteriharjoitukset.

Nuorisoasiainkeskus näkee tärkeänä asukastoiminnan turvaamisen alueella jatkossakin. Asukastila on tärkeä osa alueen palveluverkkoa, joka huomioi kaikki ikäryhmät, vaikka painotus onkin aikuisväestössä. Alueen nuorisotilojen ja asukastila Mellarin palvelut täydentävät hyvin toisiaan sekä osaltaan ehkäisevät alueiden eriarvoistumiskehitystä.

Nuorisolautakunta pitää tärkeänä, että myös jatkossa varmistetaan toimivien asukastilojen pysyminen Mellunmäen alueella. Uusia tiloja suunniteltaessa nuorisoasiainkeskuksella on mahdollisuus tuoda mukaan osaaminen nuorten kuulemisesta suunnitteluprosessissa.  Vaikka alueella on nuorisotaloja, on asukastila myös nuorille avoin, joten nuoret on tärkeää ottaa mukaan asukastilojen tilojen ja toiminnan suunnitteluun.

Esittelijä

va. osastopäällikkö

Merja Hovi

Lisätiedot

Merja Hovi, va. osastopäällikkö, puhelin: 310 89054

merja.hovi(a)hel.fi

 

 

Kulttuuri- ja kirjastolautakunta 11.12.2012 § 170

HEL 2012-014257 T 00 00 03

Päätös

Kulttuuri- ja kirjastolautakunta päätti antaa asiasta seuraavan lausunnon:

Kulttuurikeskus

Uudessa asemakaavassa vanha ostoskeskus korvataan asuinrakennuksilla. Tällöin myös asukas- ja kulttuuritila Mellari purettaisiin muutaman vuoden kuluttua.

Helsingin kulttuurikeskus oli keskeisessä roolissa Mellaria perustettaessa kun kaupunki halusi vuonna 2007 lähteä kehittämään kaupungin palvelutarjontaa. Tätä perua on ollut myös viraston asema Mellarin päävuokralaisena, vaikka omaa palvelutuotantoa ei kulttuurikeskuksella ole siellä juuri ollut.

Kaupunginvaltuusto on hyväksynyt ensi vuoden talousarvioon 500 000 euron määrärahan uuden kirjastorakennuksen suunnittelua varten Mellunmäkeen. Ajatuksena on, että tulevaan tilaan voisi sijoittua kirjaston lisäksi muitakin toimijoita mukaan lukien asukasjärjestöt. Keskuksen tarkoitus on palvella myös vantaalaisia. 

Mellarin kaltaiset useamman toimijan keskukset eri kaupunginosissa ovat tarpeellisia ja myös kustannustehokkaita tilankäytön muotoja. Tällä linjalla on tarkoituksenmukaista jatkaa myös Mellunmäessä. Mellarin kokemukset on syytä ottaa huomioon ja myös asukkaille varata tilaa uusien konseptien suunnittelussa. Kulttuuri- ja kirjastolautakunta on jatkossakin tukemassa paikallista kulttuurityötä Mellunmäessä. Viraston tuki alueelliselle kulttuuritoiminnalle tullaan jatkossa kanavoimaan avustusjärjestelmän kautta.

Kaupunginkirjasto

Kaupunginkirjastossa on ehdotettu Mellunmäen kirjaston perustamista kaupungin investointiohjelmaan vuodesta 1987 alkaen. 2000-luvulla on kaavailtu kirjaston toteuttamista Mellunmäen uudistuvaan keskukseen metroaseman vaiheille yhdessä Vantaan kaupunginkirjaston kanssa siten, että Länsimäen kirjaston palvelut tarjottaisiin yhteisessä uudessa toimipisteessä.

Suunnittelua koskevissa keskusteluissa on ollut mukana myös Mellunmäki-seuran puheenjohtaja. Tarkoituksena on ollut etsiä tilaratkaisu, jossa sekä uusi kirjasto että kaavamuutoksen toteutuessa uudet tilat tarvitseva asukastila Mellari voisivat toimia yhdessä. Parhaillaan on valmisteltavana Helsingin ja Vantaan kaupunginkirjastojen ja asukastila Mellarin yhteinen tarveselvitys, jossa tutkittavana tilavaihtoehtoina ovat kaksi kaupungin ulkopuolista vuokratilaa: metroasemalla sijaitseva liikehuoneisto osoitteessa Ounasvaarantie 9 ja YIT Rakennus Oy:n uudisrakennushanke metroaseman alapuolella.

Esittelijä

vs. kulttuurijohtaja

Veikko Kunnas

Lisätiedot

Ari Tolvanen, suunnittelija, puhelin: 310 37008

ari.tolvanen(a)hel.fi

Hanna Aaltonen, johtava suunnittelija, puhelin: 310 85502

hanna.aaltonen(a)hel.fi

 

Kaupunkisuunnittelulautakunta 04.12.2012 § 440

HEL 2012-014257 T 00 00 03

Päätös

Kaupunkisuunnittelulautakunta päätti antaa kaupunginhallitukselle seuraavan lausunnon:

Kaupunkisuunnittelulautakunta pitää tärkeänä asukastila Mellarin aktiivisen toiminnan kehittämistä ja jatkamista Mellunmäessä. Nykyisin Mellari toimii Mellunmäen vanhassa ostoskeskuksessa. Ostoskeskuksen omistajayhtiö Kiinteistö Oy Mellunmäen liike- ja toimintakeskus on päättänyt ostoskeskuksen purkamisesta.

Kaupunginvaltuuston 10.10.2012 hyväksymän Mellunmäen keskuksen asemakaavan muutoksen (nro 12026) tavoitteiden mukaan tulee metroaseman ympäristöä ja kaupunginosan keskusta kehittää kaupallisia, julkisia ja liikenteellisiä palveluja lisäämällä ja monipuolistamalla sekä sijoittamalla uusia asuntoja alueelle. Asemakaava on tullut voimaan 23.11.2012.

Mellunmäen vanhan ostoskeskuksen vireillä olevassa asemakaavan muutoksessa tullaan varaamaan riittävästi palvelu- ja liiketiloja alueelle, mikäli vanha ostoskeskus puretaan.

Mellarin toiminnan jatkamiseksi on valmiiden ja valmistelussa olevien kaavojen puitteissa olemassa useita tilavaihtoehtoja:

1.     Mellunmäen vanhan ostoskeskuksen vireillä olevassa asemakaavamuutoksessa syntyy liiketilaa, joka mahdollistaa asukastilan sijoittamisen ja Mellarin toimimisen nykyisellä alueellaan.
 

2.     Mellunmäen keskuksen asemakaavamuutoksessa (nro 12026) on mahdollinen paikka asukastiloille ja kirjastolle asuin-, liike- ja yleisten rakennusten korttelialueella (asemakaavamerkintä ALY) maantasokerroksessa.
 

3.     Mellunmäen metroaseman yläkerrassa on vapaana liiketila, johon voidaan selvittää asukastilan ja kirjaston mahdollista sijoittamista.
 

4.     Laakavuoren korttelitalon tontilla metroaseman vieressä saattaa olla tilaa, johon asukastila voi sijoittua.

Palvelutiloja metroaseman läheisyyteen sijoitettaessa olisi suotavaa, että Mellarin toteuttaminen otetaan huomioon ja alueelle suunnitellun kirjaston toiminta olisi yhteydessä asukastila Mellariin.

Esittelijä

asemakaavapäällikkö

Olavi Veltheim

Lisätiedot

Anri Linden, arkkitehti, puhelin: 310 37352

anri.linden(a)hel.fi

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 10

Pohjoisesplanadi 11-13

+358 9 310 1641

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 17

Faksi

 

Alv.nro

hallintokeskus@hel.fi

http://www.hel.fi/hallintokeskus

+358 9 655 783

 

FI02012566