Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

31/2013

1 (1)

Kaupunginhallitus

 

 

 

 

Kj/50

 

09.09.2013

 

 

 

 

 

 

§ 932

V 25.9.2013, Sj / Valtuutettu Juho Romakkaniemen aloite Sibelius-konserttien järjestämisestä Sibelius-monumentilla

HEL 2011-009191 T 00 00 03

Päätös

Kaupunginhallitus päätti esittää kaupunginvaltuustolle, että kaupunginvaltuusto päättäisi seuraavaa:

Kaupunginvaltuusto päättänee katsoa valtuutettu Juho Romakkaniemen aloitteen loppuun käsitellyksi.

Esittelijä

kaupunginjohtaja

Jussi Pajunen

Lisätiedot

Hannu Hyttinen, kaupunginsihteeri, puhelin: 310 36683

hannu.hyttinen(a)hel.fi

Liitteet

1

Romakkaniemi Juho valtuustoaloite 30.11.2011 asia 21

Päätösehdotus

Kaupunginhallitus päättänee esittää kaupunginvaltuustolle, että kaupunginvaltuusto päättäisi seuraavaa:

Kaupunginvaltuusto päättänee katsoa valtuutettu Juho Romakkaniemen aloitteen loppuun käsitellyksi.

Esittelijä

Valtuutettu Juho Romakkaniemi ja 75 muuta valtuutettua esittävät aloitteessaan, että kaupunki selvittäisi vaihtoehtoisia mahdollisuuksia järjestää yhteistyötahojen kanssa kesäsunnuntaisin kesäkonserttien järjestämistä Sibelius-konsertteja Sibelius- monumentilla.

Kaupunginvaltuusto palautti 23.4.2013 aloitteen uudelleen valmisteltavaksi. Palautetun aloitteen johdosta on pyydetty lausunnot kulttuuri- ja kirjastolautakunnan, talous- ja suunnittelukeskuksen ja kaupunginorkesterin lausunnot. 

Kaupunginhallitus toteaa saatuihin lausuntoihin viitaten, että kaikki kesäiset konsertit ja tapahtumat lisäävät kaupunkilaisten ja matkailijoiden viihtyvyyttä ja ovat tärkeä vetovoimatekijä. Kulttuurikeskus ja kaupungin tapahtumayksikkö selvittävät konserttien järjestämismahdollisuudet mm. kulttuurikeskuksen, kaupunginorkesterin ja Sibelius-Akatemian konserttitoimiston sekä muidenkin yhteistyöstä kiinnostuneiden toimijoiden kanssa siten, että  konsertit voisivat alkaa jo kesällä 2014. Kaupungin Matkailu- ja kongressitoimisto ja tapahtumayksikkö voivat viestiä konserttisarjasta omien kanaviensa kautta.

Kulttuuri- ja kirjastolautakunta toteaa aloitteen johdosta, että kulttuuristrategian linjausten mukaisesti kulttuurikeskuksella on myönteinen valmius tukea valtuustoaloitteen mukaisen konserttisarjan järjestämistä avustuksin.

Kaupunginorkesteri toteaa aloitteen johdosta, että Sibeliuksen syntymän 150-vuotisjuhla vuonna 2015 tarjoaa Helsingille, kansallissäveltäjämme orkesterimusiikin kantaesityskaupungille, arvokkaan tilaisuuden näkyä ja kuulua juhlavuoden muiden päätoimijoiden Järvenpään, Hämeenlinnan ja Lahden rinnalla. Kansainvälinen juhlavuosi saa runsaasti medianäkyvyyttä kotimaassa ja ulkomailla, minkä myötä Helsingin profiili vetovoimaisena kulttuurikaupunkina vahvistuu entisestään.

Helsingin kaupunginorkesterilla on suunnitteilla juhlavuoden kunniaksi Sibelius-puistokonsertti, joka suunnataan orkesterin 3 500 kummilapselle ja heidän ystävilleen, mutta johon kaikki lapset ja lapsenmieliset ovat tervetulleita. Näin orkesteri haluaa tehdä Sibeliuksen elämää ja musiikkia tutuksi tuhansille nuorille kuulijoille, tulevaisuuden yleisölleen. Kaupunginorkesteri ehdottaa yhdeksi kesäkonserttien tuottajaksi Sibelius- Akatemia konserttitoimistoa.

Kaupunginhallituksen tarkoituksena on täytäntöönpanon yhteydessä kehottaa kulttuurikeskus ja kaupungin tapahtumayksikköä selvittämään konserttien järjestämismahdollisuudet kaupunginorkesterin ja Sibelius-Akatemian konserttitoimiston sekä muidenkin yhteistyöstä kiinnostuneiden toimijoiden kanssa siten, että konsertit voisivat alkaa jo kesällä 2014.

Esittelijä

kaupunginjohtaja

Jussi Pajunen

Lisätiedot

Hannu Hyttinen, kaupunginsihteeri, puhelin: 310 36683

hannu.hyttinen(a)hel.fi

Liitteet

1

Romakkaniemi Juho valtuustoaloite 30.11.2011 asia 21

Tiedoksi: Muutoksenhakukielto, valmistelu

Hallintokeskus

Päätöshistoria

Kaupunginorkesteri Intendentti 20.8.2013

HEL 2011-009191 T 00 00 03

Helsingin kaupunginorkesteri suhtautuu myönteisesti kaikkiin kaupunkimiljöötä musiikin keinoin elävöittäviin toimenpiteisiin ja pitää Sibelius-puiston kesäkonsertteja kiinnostavana ehdotuksena.

Sibeliuksen syntymän 150-vuotisjuhla vuonna 2015 tarjoaa Helsingille, kansallissäveltäjämme orkesterimusiikin kantaesityskaupungille, arvokkaan tilaisuuden näkyä ja kuulua juhlavuoden muiden päätoimijoiden Järvenpään, Hämeenlinnan ja Lahden rinnalla. Kansainvälinen juhlavuosi saa runsaasti medianäkyvyyttä kotimaassa ja ulkomailla, minkä myötä Helsingin profiili vetovoimaisena kulttuurikaupunkina vahvistuu entisestään.

Helsingin kaupunginorkesterilla on suunnitteilla juhlavuoden kunniaksi Sibelius-puistokonsertti, joka suunnataan orkesterin 3 500 kummilapselle ja heidän ystävilleen, mutta johon kaikki lapset ja lapsenmieliset ovat tervetulleita. Näin orkesteri haluaa tehdä Sibeliuksen elämää ja musiikkia tutuksi tuhansille nuorille kuulijoille, tulevaisuuden yleisölleen.

Kaupunginorkesteri suosittelee Sibelius-puiston kesäkonserttisarjan tuottajaksi Sibelius-Akatemian konserttitoimistoa, joka on järjestänyt kesäkonserttisarjoja Musiikkitalossa vuonna 2012 ja 2013.

Lisätiedot

Gita Kadambi, Intendentti, puhelin: 358931022701

gita.kadambi(a)hel.fi

 

Kulttuuri- ja kirjastolautakunta 16.04.2013 § 47

HEL 2011-009191 T 00 00 03

Päätös

Kulttuuri- ja kirjastolautakunta päätti antaa asiasta seuraavan lausunnon:

Kaupunginvaltuuston hyväksymän Helsingin kulttuuristrategian 2012–2017 linjausten mukaan kaupungin tehtävänä on luoda edellytyksiä taiteilijoiden työskentelylle ja luovalle yrittäjyydelle. Strategiassa todetaan myös, että kaikkia palveluita ei tuoteta itse, vaan niiden luomiseksi uusilla alueilla pyritään yhteistyöhön kulttuurikentän kanssa. Tämä kustannustehokas tapa edellyttää avustusten lisäämistä ja avustusjärjestelmän kehittämistä.

Kulttuuristrategian linjausten mukaisesti kulttuurikeskuksella on myönteinen valmius tukea valtuustoaloitteen mukaisen konserttisarjan järjestämistä. Tämä tehdään kuitenkin siten, että järjestävä taho hakee kulttuuri- ja kirjastolautakunnalta kohdeavustusta, jolloin avustushakemus käsitellään samoin kriteerein kuin muutkin vastaavat hakemukset.

Sibelius-konserttien järjestäminen Sibelius-monumentilla kesäsunnuntaisin on kiinnostava, joskaan ei aivan uusi ajatus, johon soisi jonkin kaupunkimme kulttuurikentän korkeatasoisen toimijan tarttuvan.

Käsittely

16.04.2013 Esittelijän ehdotuksesta poiketen

Vastaehdotus:
Juha-Pekka Väisänen: Esitän seuraavaa kolmatta kappaletta poistettavaksi kokonaan:

"Kaupunginvaltuuston linjauksia seuraten kulttuurikeskus ei pyri omanpalvelutuotantonsa laajentamiseen, vaan pikemminkin avustustoiminnan kehittämiseen ja yhteistyöhön eri toimijoiden kanssa."

Kannattajat: Risto Kolanen

Lautakunta hyväksyi vastaehdotuksen yksimielisesti.

13.03.2012 Ehdotuksen mukaan

Esittelijä

va. kulttuurijohtaja

Veikko Kunnas

Lisätiedot

Satu Silvanto, kulttuurisuunnittelija, puhelin: 310 37712

satu.silvanto(a)hel.fi

 

Talous- ja suunnittelukeskus 28.3.2013

HEL 2011-009191 T 00 00 03

Lausunto

Talous-ja suunnittelukeskus esittää lausuntonaan seuraavaa:

Marraskuussa 2011 valtuutettu Juho Romakkaniemen jättämä valtuustoaloite ehdottaa kesäkonserttien järjestämistä Sibelius-monumentilla. Ehdotetut Sibelius-konsertit Sibelius-monumentilla elävöittäisivät Helsingin kesäistä kulttuurielämää. Konsertit keskeisellä turistikohteella ovat sinänsä kannatettavaa toimintaa, joskin niiden järjestäminen vaatii taloudellisia resursseja ja ammattimaista organisointia sekä lavarakenteen pystyttämistä.

Romakkaniemi kirjoittaa, että ”aloitteen osalta on konsultoitu Sibelius-monumentin rakennuttanutta Sibelius-Seuraa, joka tukee aloitetta lämpimästi. Sibelius-Seura on myös osaltaan lupautunut olemaan läheisessä yhteistyössä kaupungin kanssa konserttien järjestämisen taiteellisessa suunnittelussa”.

Kulttuuri- ja kirjastolautakunta kirjoittaa lausunnossaan 13.3.2012, että ”Helsingin kulttuurikeskus ei voi ottaa konserteista tuotannollista vastuuta, mutta järjestävällä taholla, esim. Sibelius-Seuralla, on mahdollisuus hakea avustusta konserttisarjalle, jolloin kaupungin rooli on harkita avustuksen myöntämistä tapauskohtaisesti”.

Kaikki kesäiset konsertit ja tapahtumat lisäävät kaupunkilaisten ja matkailijoiden viihtyvyyttä ja ovat tärkeä vetovoimatekijä. Kaupungin Matkailu- ja kongressitoimisto ja Tapahtumayksikkö voivat viestiä konserttisarjasta omien kanaviensa kautta.

Lisäksi on huomattava, että Opetus- ja kulttuuriministeriö tulee nimittämään vuoden 2015 Sibelius juhlavuodeksi säveltäjämestarin syntymän 150-vuotisjuhlan kunniaksi. Helsinkiin suunnitellaan konsertteja, näyttelyitä, matkailureitti Sibeliuksen jalanjäljillä ym. ympärivuotista tapahtumaa. Oman lisänsä myös juhlavuoden tarjontaan toisi monumentilla järjestettävät kesäkonsertit.

Lisätiedot

Saila Machere, tapahtumapäällikkö, puhelin: 310 25903

saila.machere(a)hel.fi

 

Kaupunginvaltuusto 09.05.2012 § 166

HEL 2011-009191 T 00 00 03

Päätös

Kaupunginvaltuusto päätti palauttaa asian kaupunginhallitukselle uudelleen käsiteltäväksi.

Käsittely

09.05.2012 Palautettiin

Kun asiassa oli käyty keskustelua, puheenjohtaja totesi, että keskustelun kuluessa oli tehty kannatettu ehdotus, jonka hyväksyminen olisi merkinnyt asian käsittelyn keskeyttämistä, minkä vuoksi puheenjohtaja kehotti seuraavia puhujia rajoittamaan puheenvuoronsa kysymykseen asian palauttamisesta kaupunginhallitukselle. Samalla oli tehtävä mahdolliset muut palautusehdotukset tämän keskustelun aikana.

Julistettuaan keskustelun asian palauttamisesta päättyneeksi puheenjohtaja esitti selontekona, että keskustelun kuluessa oli valtuutettu Juho Romakkaniemi valtuutettu Silvia Modigin kannattamana ehdottanut, että kaupunginvaltuusto päättäisi palauttaa asian valmisteluun siten, että Helsingin kaupunki ottaisi vastuulleen Sibelius-konserttien järjestämisen yhteistyötahojen kanssa kesäsunnuntaisin viimeistään kesästä 2013 alkaen.

Selonteko myönnettiin oikeaksi.

Puheenjohtajan tekemä ja valtuuston hyväksymä äänestysesitys kuului seuraavasti: Ken haluaa jatkaa asian käsittelyä äänestää jaa; jos ei voittaa on valtuutettu Juho Romakkaniemen palautusehdotus hyväksytty.

8 äänestys

JAA-ehdotus: Jatko
EI-ehdotus: Esitän aloitetta palautettavaksi valmisteluun siten, että Helsingin kaupunki ottaisi vastuulleen Sibelius-konserttien järjestämisen yhteistyötahojen kanssa kesäsunnuntaisin viimeistään kesästä 2013 alkaen.

Jaa-äänet: 3
Sanna Hellström, Minerva Krohn, Jan D Oker-Blom

Ei-äänet: 49
Paavo Arhinmäki, Sirpa Asko-Seljavaara, Lilli Autti, Jorma Bergholm, Mika Ebeling, Sture Gadd, Yrjö Hakanen, Jussi Halla-aho, Eero Heinäluoma, Mari Holopainen, Nina Huru, Seppo Kanerva, Tarja Kantola, Arja Karhuvaara, Emma Kari, Laura Kolbe, Terhi Koulumies, Tuuli Kousa, Essi Kuikka, Jere Lahti, Jyrki Lohi, Hannele Luukkainen, Lasse Männistö, Silvia Modig, Sari Näre, Jarmo Nieminen, Sara Paavolainen, Terhi Peltokorpi, Kati Peltola, Sanna Perkiö, Sirpa Puhakka, Mari Puoskari, Laura Rissanen, Juho Romakkaniemi, Pekka Saarnio, Hanna-Kaisa Siimes, Riitta Skoglund, Riitta Snäll, Johanna Sumuvuori, Tarja Tenkula, Astrid Thors, Nils Torvalds, Ulla-Marja Urho, Mirka Vainikka, Antti Valpas, Olli Valtonen, Sanna Vesikansa, Tea Vikstedt, Thomas Wallgren

Tyhjä: 23
Outi Alanko-Kahiluoto, Maija Anttila, Tuija Brax, Matti Enroth, Kimmo Helistö, Suzan Ikävalko, Jessica Karhu, Anu Korppi-Koskela, Kauko Koskinen, Eeva Kuuskoski, Otto Lehtipuu, Pauli Leppä-aho, Päivi Lipponen, Seija Muurinen, Pia Pakarinen, Tuomas Rantanen, Tatu Rauhamäki, Risto Rautava, Lea Saukkonen, Anni Sinnemäki, Johanna Sydänmaa, Julia Virkkunen, Markku Vuorinen

Poissa: 10
Harry Bogomoloff, Arto Bryggare, Juha Hakola, Rakel Hiltunen, Lasse Liemola, Osku Pajamäki, Sari Sarkomaa, Ilkka Taipale, Jan Vapaavuori, Antti Vuorela

Kaupunginvaltuusto päätti palauttaa asian kaupunginhallitukselle uudelleen käsiteltäväksi.

Esittelijä

Kaupunginhallitus

Lisätiedot

Hannu Hyttinen, kaupunginsihteeri, puhelin: 310 36683

hannu.hyttinen(a)hel.fi

 

Kaupunginhallitus 02.05.2012 § 528

HEL 2011-009191 T 00 00 03

Päätös

Kaupunginhallitus päätti esittää kaupunginvaltuustolle, että kaupunginvaltuusto päättäisi seuraavaa.

Kaupunginvaltuusto päättänee katsoa valtuutettu Juho Romakkaniemen aloitteen loppuun käsitellyksi.

23.04.2012 Pöydälle

Esittelijä

kaupunginjohtaja

Jussi Pajunen

Lisätiedot

Hannu Hyttinen, kaupunginsihteeri, puhelin: 310 36683

hannu.hyttinen(a)hel.fi

 

Kaupunginorkesterin johtokunta 06.03.2012 § 10

HEL 2011-009191 T 00 00 03

Päätös

Kaupunginorkesterin johtokunta päätti esittää lausuntonaan seuraavaa:

Orkesteri suhtautuu myönteisesti kaikkiin kaupunkimiljöötä musiikin keinoin elävöittäviin toimenpiteisiin ja pitää Sibelius-puiston kesäkonsertteja kiinnostavana ehdotuksena. Orkesterin lakisääteisten vuosilomien vuoksi HKO:n muusikot konsertoivat kesäaikaan ainoastaan free-lance -pohjalta.

Orkesteri pitää kaupungin kulttuurikeskusta ja tapahtumayksikköä luontevina tämäntyyppisten tapahtumien tuottajina, joille kaupunginorkesteri mielellään tarjoaa asiantuntija-apua.

Esittelijä

Hallintopäällikkö

Hannu Linna

Lisätiedot

Marianna Kankare-Loikkanen, Viestintäpäällikkö, puhelin: 358931022703

marianna.kankare-loikkanen(a)hel.fi

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 10

Pohjoisesplanadi 11-13

+358 9 310 1641

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 17

Faksi

 

Alv.nro

hallintokeskus@hel.fi

http://www.hel.fi/hallintokeskus

+358 9 655 783

 

FI02012566