Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

31/2013

1 (1)

Kaupunginhallitus

 

 

 

 

Kj/4

 

09.09.2013

 

 

 

 

 

 

§ 944

Valtuutettu Laura Kolben toivomusponsi globaalin vastuun strategian jalkauttamisesta kouluihin

HEL 2012-013969 T 00 00 03

Päätös

Kaupunginhallitus päätti merkitä tiedoksi selvityksen kaupunginvaltuuston 26.9.2012 hyväksymän toivomusponnen (Kolbe 4) johdosta tehdyistä toimenpiteistä ja toimittaa selvityksen ponnen ehdottajalle sekä tiedoksi muille valtuutetuille.

Esittelijä

kaupunginjohtaja

Jussi Pajunen

Lisätiedot

Marko Karvinen, strategiapäällikkö, puhelin: 310 36257

marko.karvinen(a)hel.fi

Liitteet

1

Laura Kolben toivomusponsi 4, Kvsto 26.9.2012 asia 3

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Ponnen esittäjä

Esitysteksti
Muutoksenhakukielto, täytäntöönpano

Päätösehdotus

Kaupunginhallitus päättänee merkitä tiedoksi selvityksen kaupunginvaltuuston 26.9.2012 hyväksymän toivomusponnen (Kolbe 4) johdosta tehdyistä toimenpiteistä ja toimittaa selvityksen ponnen ehdottajalle sekä tiedoksi muille valtuutetuille.

Esittelijä

Hyväksyessään 26.9.2012 globaalin vastuun strategian kaupunginvaltuusto hyväksyi seuraavan toivomusponnen:

"Valtuusto edellyttää, että selvitetään, miten globaalin vastuun strategian viesti soveltuvin osin voidaan jalkauttaa kouluihin ja muihin oppilaitoksiin."

Kaupunginvaltuuston työjärjestyksen 24 §:n mukaan kaupunginhallituksen on toimitettava ponnen ehdottajalle kirjallinen selvitys toivomusponnen johdosta tehdyistä toimenpiteistä viimeistään vuoden kuluttua ponnen hyväksymisestä. Selvitys on toimitettava erikseen tiedoksi myös muille valtuutetuille.

Asiassa on hankittu opetuslautakunnan lausunto. Lausunnossa todetaan miten globaalin vastuun strategian teemoja on jalkautettu opetustoimessa ilmastonmuutoksen ja ympäristönsuojelun, hankintojen, maahanmuuton, kansainvälisen yhteistyön, taloudenhoidon vastuullisuuden ja henkilöstön alalla.

Esittelijä

kaupunginjohtaja

Jussi Pajunen

Lisätiedot

Marko Karvinen, strategiapäällikkö, puhelin: 310 36257

marko.karvinen(a)hel.fi

Liitteet

1

Laura Kolben toivomusponsi 4, Kvsto 26.9.2012 asia 3

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Ponnen esittäjä

Esitysteksti
Muutoksenhakukielto, täytäntöönpano

Tiedoksi

Kaupunginvaltuusto

Päätöshistoria

Opetuslautakunta 26.03.2013 § 32

HEL 2012-013969 T 00 00 03

Päätös

Opetuslautakunta päätti antaa kaupunginhallitukselle Helsingin kaupungin Globaalin vastuun strategian jalkauttamisesta kouluihin ja oppilaitoksiin valtuutettu Kolben toivomusponnesta seuraavan lausunnon:

Lausunnossa käsitellään Globaalin vastuun strategian esitettyjen teemojen osalta niitä toimenpiteitä, joita opetustoimessa on tehty strategian jalkauttamiseksi.

Ilmastonmuutos ja ympäristönsuojelu

Helsingin kaupungin opetusviraston koulujen ja oppilaitosten tavoitteena jo usean vuoden ajan on ollut kokonaisenergiansäästö. Vuonna 2012 opetusviraston hallinto, koulut ja oppilaitokset saavuttivat yhteensä 8 % säästön energiankäytössä verrattuna vuoteen 2010. Tavoitteena on ollut myös jätteen määrän vähentäminen. Jätteiden määrä on vähentynyt HSY:n tutkimuksen mukaan Helsingissä enemmän kuin Espoossa ja Vantaalla. Sekä energiansäästölle että jätteen määrän vähentämiselle on asetettu tavoitteet vuodelle 2013.

Ruokakulttuurin kehittämisessä opetusvirasto on yhteistyössä Palmian ja muiden ruokapalveluja tarjoavien toimijoiden kanssa kehittänyt ruokakulttuuria. Valtuuston päätöksen mukaisesti opetusviraston toimipaikoissa pidetään yksi kasvisruokapäivän viikossa. Samojen toimijoiden kanssa järjestetään vuonna 2013 ”Syön mitä otan” - kampanja, jossa tavoitteena on vähentää biojätettä niin ruokailijoiden kuin keittiönkin osalta. 

Opetusvirasto mahdollistaa joidenkin suomenkielisten oppilaidensa käynnit luontokoulussa ja Gardeniassa. Kesäisin lapsille tarjotaan mahdollisuutta puutarhaviljelyyn ja luontoleireihin.

Opetusviraston ilmastolinjaus, mikä pohjautuu kaupungin ilmastostrategiaan, kertoo viraston periaatteet sekä toimenpide-esitykset kulutuksen ja päästöjen vähentämiseksi. Ilmastolinjaus on päivitetty vuoden 2013 alussa.

Opetusviraston, Palmian ja kiinteistöviraston tilakeskuksen välisenä yhteistyönä on valmisteltu kestävä tulevaisuus-opas, Kettu-opas, jossa opastetaan kouluissa ja oppilaitoksissa toimivia mahdollisimman luontoa säästävään toimintaan. Oppaassa esitellään opetuksen, kiinteistöhuollon ja ruokahuollon mahdollisimman ekologisesta toiminnasta.

Itämeri ja Itämeren alueelta tulevien kumppanien, erityisesti Pietari, Tallinna ja Tukholma, kanssa tehtävä yhteistyö on koulujen ja oppilaitosten hanketoiminnassa esillä. Merkille pantavaa on se, että hankkeissa oppilaat ja opiskelijat ovat keskeisiä toimijoita. Hanketoimintaan osallistuminen osaltaan vahvistaa oppilaiden ja opiskelijoiden globaalia tietoisuutta ja globaaleja vuorovaikutustaitoja

Opetusviraston hallinnossa on käytössä Green Office-ympäristöjärjestelmä.

Kouluilla on omat ympäristöjärjestelmät. Osalla kouluista on Vihreä lippu tai Okka-säätiön ympäristöjärjestelmä. Kouluilla toimii myös ympäristöryhmiä ja koulutettuja ekotukiopettajia.

Opetuslautakunta päätti 5.3.2013, että sähkönosto Helsingin Energialta yli 300 000 kWh/vuosi kuluttaville kohteille vuosille 2014-2016 toteutetaan siten, että koko kiinnitettävälle sähköerälle pyritään hankkimaan uusiutuvilla energiamuodoilla tuotetun sähkön alkuperätakuun sertifikaatit.

Hankinnat

Opetusviraston kaikissa hankinnoissa käytettään ympäristökriteereitä aina, kun se on mahdollista. Hankinnoissa painotetaan energiatehokkuutta ja koko hankintakohteen elinkaaren aiheuttamaa mahdollisimman pientä kokonaiskuormitusta.

Hankinnoissa noudatetaan kansainvälisen työelämän perusnormeja ja noudatetaan tilaajavastuulakia ja kaupungin omaa harmaan talouden torjunnan ohjetta. Hankinnoissa edistetään yhdenvertaisuuden ja monimuotoisuuden periaatetta.

Maahanmuutto

Opetusvirasto järjestää monenlaista lisäopetusta ja tukea maahanmuuttajille. Näitä ovat mm. kielen opetus, valmistavat luokat ja positiivinen diskriminaatio.

Kansainvälinen yhteistyö

Opetusvirastolla on käynnissä useita kansainvälisiä hankkeita, oppilasvaihtoa ja hallinnon yhteistyötä. Ammatillisten oppilaitosten opiskelijat ovat menestyneet kansainvälisissä Taitaja-kisoissa.

Taloudenhoidon vastuullisuus

Opetusvirasto noudattaa lakeja ja Helsingin kaupungin ohjeita päätöksenteon avoimuuden, julkisuuden ja läpinäkyvyyden suhteen.

Henkilöstö

Opetusvirasto edistää monimuotoisuuden heijastumista myös henkilöstön rakenteessa toimien pätevyysvaatimusten mukaisesti. 

Strategiaehdotus muotoutuu työryhmän kunnan vastuulle määrittelemille teemoille seuraavasti: ilmastonmuutos, ympäristönsuojelu, hankinnat ympäristön ja sosiaalisen ulottuvuuden näkökulmasta, maahanmuutto ja monimuotoisuus, kansainvälinen yhteistyö, taloudellinen vastuullisuus ja harmaan talouden torjunta sekä henkilöstö.

Lopuksi opetuslautakunta kiinnittää huomiota siihen, että jo olemassa olevien ja tulevien globaalia vastuuta koskevien linjausten toteuttaminen Helsingin kaupungissa varmistetaan.

Terveysvaikutusten arviointi

Globaalin vastuun strategiaan sisältyy useita toimenpiteitä, joiden jalkauttamisella kouluihin ja oppilaitoksiin edistetään oppilaiden opiskelijoiden ja henkilökunnan terveyttä lyhyellä ja pitkällä aikavälillä.

Käsittely

26.03.2013 Esittelijän muutetun ehdotuksen mukaan

Keskustelu.

Jäsen Nordman teki jäsen Jalovaaran kannattamana vastaehdotuksen, että esityslistan 6. kappale ("Opetusvirasto mahdollistaa oppilaidensa…") muutetaan seuraavaan muotoon:

"Opetusvirasto mahdollistaa joidenkin suomenkielisten oppilaidensa käynnit luontokoulussa ja Gardeniassa. Kesäisin lapsille tarjotaan mahdollisuutta puutarhaviljelyyn ja luontoleireihin."

Suoritetussa äänestyksessä jäsen Nordmanin vastaehdotus voitti esittelijän ehdotuksen äänin 10 (Ekman, Jalovaara, Korolainen, Mithiku, Nordman, Palm, Raittinen, Razmyar, Rydman, Alanko-Kahiluoto)  – 0. Tyhjää äänesti 1 jäsen (Ahva).

Hyväksyttiin esittelijän muutettu ehdotus.

Esittelijä

opetustoimen johtaja

Rauno Jarnila

Lisätiedot

Seppo Manner, erityissuunnittelija, puhelin: 310 86854

seppo.a.manner(a)hel.fi

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 10

Pohjoisesplanadi 11-13

+358 9 310 1641

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 17

Faksi

 

Alv.nro

hallintokeskus@hel.fi

http://www.hel.fi/hallintokeskus

+358 9 655 783

 

FI02012566