Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

26/2013

1 (1)

Kaupunginhallitus

 

 

 

 

Kj/3

 

05.08.2013

 

 

 

 

 

 

§ 767

Valtionperinnön hakeminen Helsingin kaupungille

HEL 2013-007838 T 02 07 02

Päätös

Kaupunginhallitus päätti hakea valtiokonttorilta valtion perintönä saaman, liitteessä 1 mainitun helsinkiläisen yksityishenkilön kuolinpesän omaisuuden luovuttamista Helsingin kaupungille ensisijaisesti käytettäväksi katuväkivallan vastaiseen työhön Itä-Helsingin alueella.

Siltä varalta, että valtiokonttori ei katsoisi edellä mainittua käyttötarkoitusta sellaiseksi sosiaaliseksi tai kulttuuriseksi käyttötarpeeksi, jonka perusteella kuolinpesän omaisuus voitaisiin luovuttaa kaupungille, kaupunginhallitus päätti toissijaisesti hakea sanotun omaisuuden asuinhuoneiston osalta pakolaisten, asunnottomien ulkomaalaisten, ulkosuomalaisten paluumuuttajien, laitoksista palaavien tai näihin rinnastettavaan tarpeeseen lähinnä vastaanottoasuntona ja muutoin yksityisten järjestöjen ylläpitämien vanhainkotien avustamiseen sekä sotaveteraanien vanhuuden asumisturvaksi tarkoitettujen palvelutalojen tukemiseen, vanhuspalveluihin, lastensuojelun palveluihin, vammaispalveluihin sekä raittius- ja päihdehuoltopalveluihin.

Samalla kaupunginhallitus päätti kehottaa hallintokeskuksen oikeuspalveluja ryhtymään toimiin kaupungille mahdollisesti tulevan omaisuuden vastaanottamiseksi ja sen osoittamiseksi käyttöön valtiokonttorin päättämän käyttötarkoituksen mukaisesti.

Lisäksi kaupunginhallitus päätti tarkastaa pöytäkirjan tämän pykälän kohdalta heti.

Esittelijä

kaupunginjohtaja

Jussi Pajunen

Lisätiedot

Leena Mickwitz, kaupunginsihteeri, puhelin: 310 36054

leena.mickwitz(a)hel.fi

Liitteet

1

Salassa pidettävä (JulkL 24 § 1 mom 23 k.)

2

Suositus perinnön anomiseen valtionkonttorilta

3

Sosiaali- ja terveysviraston lausunto kuolinpesän varojen käyttämisestä

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Valtiokonttori/rahoitus/perintöasiat

Esitysteksti
Muutoksenhakukielto, valmistelu

Pesänhoitaja

Esitysteksti
Muutoksenhakukielto, valmistelu

Pääkaupunkiseudun verotoimisto

Esitysteksti
Muutoksenhakukielto, valmistelu

Päätösehdotus

Kaupunginhallitus päättänee hakea valtiokonttorilta valtion perintönä saaman, liitteessä 1 mainitun helsinkiläisen yksityishenkilön kuolinpesän omaisuuden luovuttamista Helsingin kaupungille ensisijaisesti käytettäväksi katuväkivallan vastaiseen työhön Itä-Helsingin alueella.

Siltä varalta, että valtiokonttori ei katsoisi edellä mainittua käyttötarkoitusta sellaiseksi sosiaaliseksi tai kulttuuriseksi käyttötarpeeksi, jonka perusteella kuolinpesän omaisuus voitaisiin luovuttaa kaupungille, kaupunginhallitus päättänee toissijaisesti hakea sanotun omaisuuden asuinhuoneiston osalta pakolaisten, asunnottomien ulkomaalaisten, ulkosuomalaisten paluumuuttajien, laitoksista palaavien tai näihin rinnastettavaan tarpeeseen lähinnä vastaanottoasuntona ja muutoin yksityisten järjestöjen ylläpitämien vanhainkotien avustamiseen sekä sotaveteraanien vanhuuden asumisturvaksi tarkoitettujen palvelutalojen tukemiseen, vanhuspalveluihin, lastensuojelun palveluihin, vammaispalveluihin sekä raittius- ja päihdehuoltopalveluihin.

Samalla kaupunginhallitus päättänee kehottaa hallintokeskuksen oikeuspalveluja ryhtymään toimiin kaupungille mahdollisesti tulevan omaisuuden vastaanottamiseksi ja sen osoittamiseksi käyttöön valtiokonttorin päättämän käyttötarkoituksen mukaisesti.

Lisäksi kaupunginhallitus päättänee tarkastaa pöytäkirjan tämän pykälän kohdalta heti.

Esittelijä

Helsingin kaupunkia on lähestytty kirjeellä, jossa toivotaan eräältä helsinkiläiseltä yksityishenkilöltä jääneen perinnön hakemista kaupungille käytettäväksi erityisesti katuväkivallan vastaiseen työhön. Nuorisolautakunta on tehnyt tämän mukaisen esityksen, jota myös sosiaali- ja terveysvirasto puoltaa.

Esittelijä toteaa, että jos henkilö kuolee ilman perillisiä, eikä hän ole tehnyt yleistestamenttia, menee hänen omaisuutensa perintönä valtiolle. Perintökaaren säännösten mukaan mm. sillä kunnalla, jossa perittävä viimeksi asui, on kuitenkin mahdollisuus hakea omaisuutta itselleen.

Kun kunta hakee valtionperintöä itselleen, on sen ilmoitettava jokin sosiaalinen tai kulttuuriin liittyvä käyttötarve omaisuudelle. Kaupunginhallituksen 11.6.2001, § 872, tekemän päätöksen mukaan Helsingin kaupungille valtionperintönä haettavien kuolinpesien varojen hakuperusteet ja käyttötarkoitukset ovat

- asuinhuoneistojen osalta pakolaisten, asunnottomien ulkomaalaisten, ulkosuomalaisten paluumuuttajien, laitoksista palaavien tai näihin rinnastettavaan tarpeeseen lähinnä vastaanottoasuntona

- yksityisten järjestöjen ylläpitämien vanhainkotien avustamiseen sekä sotaveteraanien vanhuuden asumisturvaksi tarkoitettujen palvelutalojen tukemiseen

- vanhuspalvelut

- lastensuojelun palvelut

- vammaispalvelut sekä

- raittius- ja päihdehuoltopalvelut.

 

Kaupunginhallituksen johtosäännön 15 §:n 14 kohdan mukaan kaupunginjohtajan tehtävä on hakea ja ottaa vastaan kaupungille tulevia valtionperintöjä, ellei hän ole määrännyt tehtävään muuta viranhaltijaa tai ellei toisin ole määrätty. Kaupunginjohtaja on 24.5.2000 päättänyt määrätä kaupunginlakimiehen tehtäväksi hakea ja ottaa vastaan kaupungille tulevia valtionperintöjä.

Katuväkivallan vastainen työ ei sisälly kaupunginhallituksen 11.6.2001 tekemän päätöksen mukaisiin käyttötarkoituksiin. Sen vuoksi päätös kuolinpesän varojen hakemisesta tähän käyttötarkoitukseen tuodaan kaupunginhallituksen päätettäväksi. Haettava omaisuus on tarkoitettu käytettäväksi nuorisolautakunnan päätöksessä tarkemmin kuvatulla tavalla katuväkivallan vastaiseen työhön.

Siltä varalta, ettei esitettyä käyttötarkoitusta hyväksyttäisi sellaiseksi sosiaaliseksi tai kulttuuriseksi käyttötarpeeksi, jonka perusteella omaisuus voidaan luovuttaa kaupungille, kaupunginhallituksen on tarkoituksenmukaista toissijaisesti hakea omaisuutta käytettäväksi edellä mainittuihin ns. tavanomaisiin käyttötarkoituksiin.

Esittelijä toteaa vielä, että verotustietojen julkisuudesta ja salassapidosta annetun lain nojalla mm. perukirja ja siitä ilmenevät vainajan varallisuusoloja koskevat tiedot ovat salassa pidettäviä. Perukirja on nähtävillä kaupunginhallituksen kokouksessa.

Laissa säädetty määräaika valtionperintöä koskevan hakemuksen jättämisestä yhden vuoden kuluessa perittävän kuolemasta päättyy 10.8.2013. Määräajassa pysymiseksi asia tulisi päättää kaupunginhallituksen kokouksessa 5.8.2013.

Esittelijä

kaupunginjohtaja

Jussi Pajunen

Lisätiedot

Leena Mickwitz, kaupunginsihteeri, puhelin: 310 36054

leena.mickwitz(a)hel.fi

Liitteet

1

Salassa pidettävä (JulkL 24 § 1 mom 23 k.)

2

Suositus perinnön anomiseen valtionkonttorilta

3

Sosiaali- ja terveysviraston lausunto kuolinpesän varojen käyttämisestä

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Valtiokonttori/rahoitus/perintöasiat

Esitysteksti
Muutoksenhakukielto, valmistelu

Pesänhoitaja

Esitysteksti
Muutoksenhakukielto, valmistelu

Pääkaupunkiseudun verotoimisto

Esitysteksti
Muutoksenhakukielto, valmistelu

Päätöshistoria

Nuorisolautakunta 13.06.2013 § 86

HEL 2013-007838 T 02 07 02

Päätös

Lautakunta päätti esittää, että kaupunginhallitus anoisi Valtionkonttorilta helsinkiläiseltä yksityishenkilöltä valtiolle jääneen perinnön. Ensisijaisena käyttötarkoituksena olisi ohjata haettava resurssi Helsingin kaupungin nuorisotoimen kautta katuväkivallan vastaiseen työhön Itä-Helsingin alueelle.

Esittelijä

osastopäällikkö

Leena Ruotsalainen

Lisätiedot

Martti Poteri, toimistopäällikkö, puhelin: 310 71687

martti.poteri(a)hel.fi

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 10

Pohjoisesplanadi 11-13

+358 9 310 1641

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 17

Faksi

 

Alv.nro

hallintokeskus@hel.fi

http://www.hel.fi/hallintokeskus

+358 9 655 783

 

FI02012566