Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

12/2013

1 (1)

Kaupunginhallitus

 

 

 

 

Sj/1

 

25.03.2013

 

 

 

 

 

 

§ 341

Nuorisoasiainkeskuksen alueellisten palvelujen osastopäällikön virkaan ottaminen

HEL 2012-014612 T 01 01 01 01

Päätös

Kaupunginhallitus päätti ottaa TM Mikko Vatkan nuorisoasiainkeskuksen alueellisten palvelujen osaston osastopäällikön virkaan 5 503 euron kokonaispalkan mukaan määräytyvin palkkaeduin.

Samalla kaupunginhallitus päätti todeta, että kun virkaan otetaan henkilö, joka ei ole kaupungin palveluksessa eikä terveydellisiä tietoja ole käytettävissä virkaan otettaessa, päätös on ehdollinen kunnes henkilön terveydentilasta saadun selvityksen perusteella virkaan ottaminen on vahvistettu. Selvitys on esitettävä kuukauden kuluessa virkaan ottamista koskevan päätöksen tiedoksisaannista lukien.

Esittelijä

apulaiskaupunginjohtaja

Pekka Sauri

Lisätiedot

Leena Mickwitz, kaupunginsihteeri, puhelin: 310 36054

leena.mickwitz(a)hel.fi

Liitteet

1

Nuorisolautakunnan listateksti

2

Yhteenveto hakijoista

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Virkaan otettu

Esitysteksti

Virkaa hakeneet

Esitysteksti
Oikaisuvaatimusohje, kaupunginhallitus

Päätösehdotus

Kaupunginhallitus päättänee ottaa TM Mikko Vatkan nuorisoasiainkeskuksen alueellisten palvelujen osaston osastopäällikön virkaan 5 503 euron kokonaispalkan mukaan määräytyvin palkkaeduin.

Samalla kaupunginhallitus päättänee todeta, että kun virkaan otetaan henkilö, joka ei ole kaupungin palveluksessa eikä terveydellisiä tietoja ole käytettävissä virkaan otettaessa, päätös on ehdollinen kunnes henkilön terveydentilasta saadun selvityksen perusteella virkaan ottaminen on vahvistettu. Selvitys on esitettävä kuukauden kuluessa virkaan ottamista koskevan päätöksen tiedoksisaannista lukien.

Esittelijä

Sivistys- ja henkilöstötointa johtava apulaiskaupunginjohtaja toteaa, että seuraava kuvaus hakumenettelystä ja hakijoiden arviosta perustuu nuorisolautakunnan esityslistaan 28.2.2013, joka on tämän asian liitteenä.

Kaupunginhallitus päätti 25.6.2012 myöntää osastopäällikkö Kari Naalisvaaralle eron nuorisoasiainkeskuksen alueellisten palvelujen osaston osastopäällikön virasta 1.11.2012 lukien eläkkeelle siirtymisen johdosta.

Samalla kaupunginhallitus päätti kehottaa nuorisolautakuntaa julistamaan osastopäällikön viran julkisesti haettavaksi nuorisotoimen johtosäännössä mainituin pätevyysvaatimuksin ja Helsingin kaupungin kielitaitosäännön mukaisin vaatimuksin sekä virkaan kuuluvin palkkaeduin.

Osastopäällikön virka on ollut julkisesti haettavana 28.10. - 19.11.2012. Nuorisotoimen johtosäännön 13 §:n mukaan alueellisten palvelujen osaston päällikön pätevyysvaatimuksena on ylempi korkeakoulututkinto tai Tampereen yliopistossa suoritettu nuorisotyön tutkinto, minkä lisäksi hänellä tulee olla tuntemusta nuorisotyöstä sekä kokemusta hallinto- ja johtamistehtävistä.

Kaupungin kielitaitosäännön perusteella osastopäälliköltä vaaditaan suomen kielen erinomaista ja ruotsin kielen tyydyttävää suullista ja kirjallista taitoa.

Muodollisten kelpoisuusvaatimusten lisäksi ilmoitettiin arvostettavan johtamistaitoa sekä vuorovaikutus- ja viestintätaitoja. Työn hoitamista edistää myös valmius kehittämistoiminnan strategiseen ja operatiiviseen johtamiseen.

Hakuprosessi

Hakuilmoitus julkaistiin Helsingin Sanomissa ja Hufvudstadsbladetissa 28.10.2012 sekä Metro-lehdessä 31.10.2012. Lehti-ilmoitusten lisäksi hakuilmoitus oli esillä kaupungin eRekry-palvelussa ja MOL.fi ilmoitussivuilla 28.10.-19.11.2012. Hakuaika päättyi 19.11.2012 kello 12.00.

Hakuajan kuluessa virkaa haki 35 henkilöä.

Hakemusten perusteella henkilökohtaiseen haastatteluun kutsuttiin 10 henkilöä. Kaikki haastatteluun kutsutut täyttivät kelpoisuusvaatimukset. Psykologiseen henkilöarviointiin osoitettiin viisi hakijaa. Árvioinnit suoritettiin Psyconilla 17. - 21.12.2013.

Osastopäällikön viran hakijoiden haastattelut suorittivat nuorisotoimenjohtaja Tommi Laitio, kehittämispäällikkö Pekka Sihvonen ja nuorisolautakunnan jäsenet Hanna Männynväli, Erkki Perälä, Maria Ohisalo ja Olli Isoaho sekä kaupunginsihteeri Leena Mickwitz

Nuorten Ruuti-ydinryhmä haastatteli henkilöarviointiin valitut hakijat 23.1.2013.

Hakijoiden vertailu

Hakija VP ************* on suorittanut ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon Humanistisen ammattikorkeakoulun järjestö- ja nuorisotyön koulutusohjelmassa vuonna 2012. Hän on lisäksi suorittanut kansalaistoiminnan ja nuorisotyön aikuiskoulutuksen ammattikorkeakoulututkinnon ja nuorisotyön opistotason tutkinnon.

Hän on toiminut vuodesta 2000 Oranssi ry:n toiminnanjohtajana tehtävänään johtaa järjestön kehittämistyötä ja operatiivista työtä. Tehtävään on kuulunut mm. kiinteistöprojekteja, nuorten työpajatoimintaa sekä laajamittaista kaupunkipoliittista edunvalvontaa. Hakija on toiminut noin 10–15 työntekijän esimiehenä. Alaisista merkittävä osa on ollut työllistettyjä. Vuosina 2011–2012 hakija on työskennellyt osa-aikaisesti arkkitehtitoimiston tutkijana ja siinä roolissa selvittänyt mm. väliaikaisesti tyhjillään olevien tilojen käyttömahdollisuuksia kulttuuri- ja nuorisotoimintaan. Aiemmin hakija on toiminut Oranssi ry:n projekti- ja nuorisotyöntekijänä yhteensä 8 vuotta ja sitä ennen Helsingin kaupungin lastenhoitajana ja nuoriso-ohjaajaharjoittelijana.

Hakijan syvällinen tuntemus nuorisotyöstä perustuu pääasiassa yhden kansalaisjärjestön kehittämis- ja johtamistyöhön. Alalla hänellä on laajat verkostot ja hänen työtään arvostetaan korkealle. Myös johtamiskokemus on samasta järjestöstä. Johtamiskokemus on varsin pienestä työyhteisöstä. Johtamis- ja kehittämistehtäviin on sisältynyt vaativaa työtä järjestön vakiinnuttamisessa ja toiminnan laajentamisessa. Työhistoria on todiste rohkeasta uudistamisotteesta ja kyvystä tarttua nuorten omiin aloitteisiin. Järjestön näytöt todistavat kyvystä löytää uusia toimintamuotoja ja luoda edellytyksiä nuorten omaehtoiselle toiminnalle. Hakijalla on vahva kokemus yhteiskunta- ja kaupunkipoliittisesta vaikuttamisesta.

Hakija MP ************* on suorittanut yhteisöpedagogin ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon Humanistisessa ammattikorkeakoulun järjestö- ja nuorisotyön koulutusohjelmassa vuonna 2009. Hakija on lisäksi suorittanut yhteisöpedagogin tutkinnon samassa oppilaitoksessa sekä nuorisotoiminnan ohjaajan opistotasoisen tutkinnon.

Hakija on toiminut vuodesta 2007 Helsingin kaupungin nuorisoasiainkeskuksen kohdennetun nuorisotyön toimiston toimistopäällikkönä, vastuullaan nuorten sosiaalinen vahvistaminen eli syrjäytymistä ehkäisevä ryhmiä ja yksilöitä tukeva ja vahvistava nuorisotyö sekä liikenne- ja seikkailukasvatus. Nykyisessä tehtävässään hakijalla on noin 60 alaista. Aiemmin hakija on toiminut toiminnanjohtajana ja nuoriso-ohjaajana kohdennetun nuorisotyön Itäluotsissa sekä nuoriso-ohjaajana Kontulassa.

Hakijalla on erittäin syvällinen tuntemus kunnallisesta nuorisotyöstä juuri Helsingin kaupungin nuorisoasiainkeskuksessa. Hakijan työhistoria on kokonaisuudessaan nykyisen työnantajan parista, mikä osoittaa sitoutumista organisaation päämääriin ja toimintatapoihin. Nykyisessä tehtävässään hakija on rakentanut yhteistyöverkostoja erityisesti muiden hallintokuntien kanssa ja on kumppaneiden arvostama, asiantunteva toimija. Hakijalla on nykyisessä tehtävässään laaja esimiesvastuu ja virkavastuu.

Hakija NS ********** on suorittanut taiteen maisterin tutkinnon Lapin yliopistossa vuonna 2002, pääaineenaan kuvataidekasvatus sekä sivuaineinaan taidehistoria ja kuvataide. Hakija on lisäksi suorittanut koulunkäyntiavustajan ammattitutkinnon Rovala-opistossa sekä suorittaa parhaillaan johtamisen erikoisammattitutkintoa Markkinointi-instituutissa.

Hakija on toiminut vuodesta 2003 Espoon modernin taiteen museo EMMAn intendenttinä, vastuualueinaan yleisötyö, asiakkuudet sekä nuorten projektit ja tapahtumat. Nykyisessä tehtävässään hakijalla on noin 9 alaista ja noin 40 freelance-työsuhteessa olevaa työntekijää. Aiemmin hakija on työskennellyt oppaana Nykytaiteen museo Kiasmassa sekä kuvataiteenopettajana.

Hakijan tuntemus nuorisotyöstä perustuu taidemuseon laajamittaiseen kumppanuustyöhön lasten ja nuorten projekteissa. Hakija on nykyisessä tehtävässään luonut uudelle taidealan toimijalle kunnianhimoisen ja palkitun taidekasvatusprofiilin sekä ylläpitänyt ja kehittänyt toimintaa yhden vuosikymmenen. Hakijalla on todistetut valmiudet löytää projekteihin kumppaneita sekä hankkia niille ulkopuolista rahoitusta. Hakijalla on nykyisessä tehtävässään laaja esimiesvastuu.

Hakija MS **************** on suorittanut teologian maisterin tutkinnon Helsingin yliopistossa vuonna 2008, pääaineenaan uskontotiede ja sivuaineinaan psykologia, opettajan pedagogiset opinnot ja johtamisen sivuopinnot. Hakija on lisäksi suorittanut johtamisen erikoisammattitutkinnon Haaga-Perhossa vuonna 2010 sekä suorittaa parhaillaan kunnallisoikeuden opintoja Tampereen yliopistossa.

Hän on toiminut vuodesta 2009 Suomen Nuorisoyhteistyö Allianssin kehittämisjohtajana, vastuullaan mm. järjestön nuorten osallisuuden kehittämishankkeet, koulutustoiminta, suurtapahtumat sekä monikulttuurisuus- ja yhdenvertaisuusasiat. Nykyisessä tehtävässään hakijalla on noin 10 alaista. Aiemmin hakija on toiminut järjestön vt. pääsihteerinä noin vuoden sekä Suomen Lukiolaisten Liitto ry:n sekä Kokoomuksen Opiskelijaliitto Tuhatkunta ry:n pääsihteerinä.

Hakijan tuntemus nuorisotyöstä sekä johtamiskokemus perustuu kehittämistyöhön kansallisten nuorisojärjestöjen johtotehtävissä. Hakijalla on todistetusti laajat yhteiskunnalliset verkostot. Työ on keskittynyt kansallisten tavoitteiden ja toimenpiteiden muokkaamiseen ja arviointiin, mutta kokemusta laajamittaisen operatiivisen palvelutoiminnan johtamisesta hänellä on niukasti.

Hakija Mikko Vatka on suorittanut teologian maisterin tutkinnon Helsingin yliopistossa vuonna 1997 pääaineena sosiaalietiikka ja sivuaineina kasvatustiede ja opettajan pedagogiset opinnot.

Hän on toiminut vuodesta 2008 Helsingin Diakonissalaitoksen säätiön koulutuspäällikkönä, vastuullaan noin 250 opiskelijan lähihoitajakoulutusyksikön johtaminen ja kehittäminen. Nykyisessä tehtävässään hakijalla on noin 20–30 alaista. Aiemmin hakija on työskennellyt mm. Humanistisen ammattikorkeakoulun kansalaistoiminnan ja nuorisotyön lehtorina, vastaavana lehtorina samassa oppilaitoksessa sekä Helsingin kaupungin itäisen nuorisokeskuksen nuorisosihteerinä.

Hakijan tuntemus nuorisotyöstä perustuu sekä kunnallisen nuorisotyön kenttätyöhön, alan opiskelijoiden kouluttamiseen sekä viimeisimpänä nuorten ammatillisen koulutuksen johtamiseen ja kehittämiseen. Hakija on toiminut viime vuodet toisen asteen oppilaitoksen koulutusohjelman johdossa, mikä todistaa kyvystä organisoida suurienkin ihmisryhmien toimintaa ja viedä kookasta ja vahvaan ammatti-identiteettiin perustuvaa opettajayhteisöä määrätietoisesti tiettyyn suuntaan. Hakija on nykyisessä tehtävässään näytellyt keskeistä roolia resurssien jakoperusteiden uudistamisessa oppilaitoksen sisällä. Hakijan toiminta nuorisotyön lehtorina varmentaa kyvyn ymmärtää ja tulkita nuorisotyön peruslähtökohtia syvällisesti.

Nuorisolautakunnan listatekstissä todetaan edelleen seuraavaa: Alueelliset palvelut on nuorisoasiainkeskuksen suurin osasto. Osastopäällikkö vastaa työssään Suomen suurimmasta kunnallisesta nuorisotaloverkosta. Helsingin kaupungin tietokeskuksen tuottaman Helsingin tila ja kehitys 2012 -raportin mukaan ero Helsingin varakkaimpien ja vähävaraisimpien alueiden välillä on kasvanut. Eriarvoistumiskehityksen vuoksi osaston työmuotoihin kohdistuu merkittävä kehittämispaine. Nuorisotyön arvo määrittyy juuri siinä, miten se vahvistaa nuorten kuntalaisten yhtäläisiä mahdollisuuksia hyvään elämään sekä kytkeytyy osaksi nuorten palveluverkkoa. Alueiden erilaiset väestörakenteet, kumppanuusverkostot, tarjolla olevat resurssit sekä kaupungin kasvu pakottavat nuorisoasiainkeskuksen kehittämään uusia toimintamuotoja alueelliselle työlleen.

Alueiden erilaistuminen tarkoittaa, että toimintatavat on sovitettava alueen nuorten tarpeisiin ja toiveisiin, väestörakenteeseen ja tarjolla oleviin resursseihin. Alueellisten palvelujen osastolla on kannustettava alueellisia nuorisotyöyksikköjä luomaan vahvaa ymmärrystä alueensa perusluonteesta ja kyettävä kytkemään alueellinen nuorisotyö Helsingin kaupungin ja nuorisoasiainkeskuksen strategisiin painopisteisiin. Osastopäällikön tehtävän menestyksekäs hoitaminen edellyttää vahvoja vuorovaikutustaitoja sekä valmiutta tietojohtamiseen ja kustannustietoisuuteen. Tulevaisuuden alueellinen nuorisotyö edellyttää henkilökunnan luottamusta, uudenlaista kehittämiskulttuuria ja valmiutta toimia yli osasto- ja hallintokuntarajojen. Kunnallinen nuorisotyö määrittää aina myös muiden toimintamahdollisuuksia ja siksi työtä kehitettäessä on pidettävä mielessä koko alueen nuorten vapaa-ajan ekosysteemi.

Alueellisten palvelujen osastopäällikön on myös kyettävä tunnistamaan uusia rahoitus- ja yhteistyömahdollisuuksia. Tehtävän menestyksekäs suorittaminen edellyttää paineensietokykyä ja ennakoitavuutta omassa johtamistyylissä. Osastopäälliköllä tulee olemaan voimakas rooli keskustelevamman ja yhteistyöhön perustuvamman toimintaotteen vahvistamisessa. Paraskaan osastopäällikkö ei voi tehdä kaikkia töitä itse, minkä vuoksi osaston menestys ratkeaa sillä, miten hän saa henkilökuntansa mukaan.

Esittelijä viittaa nuorisolautakunnan lausuntoon ja esityslistalta ilmeneviin perusteluihin ja toteaa, että työkokemuksensa ja  haastattelujen perusteella Mikko Vatkalla on parhaat edellytykset osastopäällikön viran menestykselliseen hoitamiseen. Vatkalla on hakijoista monipuolisin tuntemus nuorisotyön kentältä sekä Helsingin kaupungin nuorisoasiainkeskuksen sisältä että muista organisaatioista. Vatka vahvistaa kokemuksensa perusteella nuorisoasiainkeskuksen ymmärrystä perusasteen ja toisen asteen kriittisestä nivelvaiheesta. Hänen työhistoriansa todistaa kyvystä hallita ja johtaa prosesseja laajoillekin nuorten määrille. Myös henkilöarviointi tukee hänen valintaansa.

Yhteenveto kaikista hakijoista on esityslistan liitteenä. Yhteenvedon tiedot perustuvat hakijan hakemuksessaan antamiin tietoihin. Hakemusasiakirjat ja muu aineisto ovat kokonaisuudessaan nähtävillä kokouksessa ja sitä ennen asian valmistelijalla.

Esittelijä

apulaiskaupunginjohtaja

Ritva Viljanen

Lisätiedot

Leena Mickwitz, kaupunginsihteeri, puhelin: 310 36054

leena.mickwitz(a)hel.fi

Liitteet

1

Nuorisolautakunnan listateksti

2

Yhteenveto hakijoista

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Virkaan otettu

Esitysteksti

Virkaa hakeneet

Esitysteksti
Oikaisuvaatimusohje, kaupunginhallitus

Päätöshistoria

Nuorisolautakunta 28.02.2013 § 15

HEL 2012-014612 T 01 01 01 01

Päätös

Nuorisolautakunta päätti esittää lausuntonaan kaupunginhallitukselle, että nuorisoasiainkeskuksen alueellisten palvelujen osastopäällikön virkaan valitaan teologian maisteri Mikko Vatka 1.5.2013 lukien.

Esittelijä

nuorisotoimenjohtaja

Tommi Laitio

Lisätiedot

Tommi Laitio, nuorisotoimenjohtaja, puhelin: 310 89045

tommi.laitio(a)hel.fi

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 10

Pohjoisesplanadi 11-13

+358 9 310 1641

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 17

Faksi

 

Alv.nro

hallintokeskus@hel.fi

http://www.hel.fi/hallintokeskus

+358 9 655 783

 

FI02012566