Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

11/2013

1 (1)

Kaupunginhallitus

 

 

 

 

Stj/2

 

18.03.2013

 

 

 

 

 

 

§ 312

Valtuutettu Sirkku Ingervon toivomusponsi joustavista rajoista erityisesti nuorten päihdepalveluissa

HEL 2012-010158 T 00 00 03

Päätös

Kaupunginhallitus päätti merkitä tiedoksi selvityksen kaupunginvaltuuston 6.6.2012 hyväksymän toivomusponnen (Sirkku Ingervo) johdosta tehdyistä toimenpiteistä ja toimittaa selvityksen ponnen ehdottajalle sekä tiedoksi muille valtuutetuille.

Esittelijä

apulaiskaupunginjohtaja

Laura Räty

Lisätiedot

Olli Hari, kaupunginsihteeri, puhelin: 310 36048

olli.hari(a)hel.fi

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Ponnen ehdottaja

Esitysteksti

Päätösehdotus

Kaupunginhallitus päättänee merkitä tiedoksi selvityksen kaupunginvaltuuston 6.6.2012 hyväksymän toivomusponnen (Sirkku Ingervo) johdosta tehdyistä toimenpiteistä ja toimittaa selvityksen ponnen ehdottajalle sekä tiedoksi muille valtuutetuille.

Esittelijä

Käsitellessään 6.6.2012 sosiaali- ja terveystoimen organisaation uudistamista kaupunginvaltuusto hyväksyi samalla seuraavan toivomusponnen:

"Kaupunginvaltuusto edellyttää, että lasten ja nuorten palveluissa pyritään jatkamaan joustavia ikärajoja ja lähetteettömiä matalan kynnyksen palveluja erityisesti nuorten päihdepalveluissa ja -hoidossa." (Sirkku Ingervo)

Kaupunginvaltuuston työjärjestyksen 24 §:n mukaan kaupunginhallituksen on toimitettava ponnen ehdottajalle kirjallinen selvitys toivomusponnen johdosta tehdyistä toimenpiteistä viimeistään vuoden kuluttua ponnen hyväksymisestä. Selvitys on toimitettava erikseen myös muille valtuutetuille.

Esittelijä viittaa sosiaali- ja terveyslautakunnan lausuntoon, jossa todetaan, että uudessa sosiaali- ja terveysvirastossa mielenterveys- ja päihdepalvelut yhdistyvät ensimmäistä kertaa Helsingissä. Terveys- ja päihdepalvelujen -osasto huolehtii mielenterveys- ja päihdepalveluista lukuun ottamatta alaikäisiä lapsia ja nuoria, joiden palvelut järjestetään perhe- ja sosiaalipalvelujen -osastolla. Rakenne mahdollistaa väestöä palvelevan, kokonaisvaltaisen, edistävän, ehkäisevän ja korjaavan mielenterveys- ja päihdetyön. Lautakunnan lausunnossa selostetaan palvelujärjestelmä ja kuvataan toiminnan laajuus.

Sosiaali- ja terveysviraston organisaatiossa päihdepalveluja tarvitsevia alaikäisiä asiakkaita ja heidän perheitään palvellaan Helsingin itäisellä ja pohjoisella nuorisoasemalla. Asiakkaaksi voivat hakeutua nuoret ja heidän perheenjäsenensä, jotka ovat huolissaan omasta tai läheistensä päihteiden käytöstä, peliongelmasta tai liiallisesta ajankäytöstä netissä. Nuorisoasemilla vastataan lisäksi nuorten mielenterveyspalvelujen kehittämisestä yhteistyössä osaston lääkäripalvelujen ja HUS:n nuorisopsykiatrian kanssa.

Alaikäisten nuorten asiakkuuteen liittyy usein lastensuojelun asiakkuus. Lastensuojeluilmoitusten, kiireellisten sijoitusten ja huostaanottojen yksittäisenä merkittävänä taustatekijänä on nuoren päihteidenkäyttö. Päihteitä käyttävä nuori kärsii usein käytös- ja mielialahäiriöistä. Osa nuorisoasemien ja lastensuojelun asiakasnuorista tarvitsee tutkimusta ja avohoitoa nuorten päihdepsykiatrian poliklinikalla (HUS).

Sosiaali- ja terveyslautakunta toteaa, että varhainen tuki toteutuu nuorisoasemilla lähetteettömänä ja nopeana arviointiin pääsynä, arvioinnin ja hoidon ammattitaitoisena toteuttamisena sekä yhteistyöhakuisuutena nuoren perheen ja muiden viranomaisten kanssa. Asiakkaaksi alaikäisenä tulleen hoitoa voidaan tarpeen
mukaan jatkaa itäisellä ja pohjoisella nuorisoasemalla nuoren tultua täysi-ikäiseksi. Jatkohoitoon kiinnittymisen turvaamisen keinona käytetään esimerkiksi asiakkuuden saattaen vaihtamista.

 

Esittelijä

apulaiskaupunginjohtaja

Laura Räty

Lisätiedot

Olli Hari, kaupunginsihteeri, puhelin: 310 36048

olli.hari(a)hel.fi

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Ponnen ehdottaja

Esitysteksti

Tiedoksi: Muutoksenhakukielto, valmistelu

Kaupunginvaltuusto

Päätöshistoria

Sosiaali- ja terveyslautakunta 26.02.2013 § 49

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 10

Pohjoisesplanadi 11-13

+358 9 310 1641

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 17

Faksi

 

Alv.nro

hallintokeskus@hel.fi

http://www.hel.fi/hallintokeskus

+358 9 655 783

 

FI02012566