Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

42/2012

1 (1)

Kaupunginhallitus

 

 

 

 

Sj/1

 

26.11.2012

 

 

 

 

 

 

§ 1324

V Kirjastotoimen johtajan virkaan ottaminen

HEL 2012-011572 T 01 01 01 01

Päätös

Kaupunginhallitus päätti esittää kaupunginvaltuustolle, että kaupunginvaltuusto päättäisi seuraavaa:

Kaupunginvaltuusto päättänee ottaa  yhteiskuntatieteiden maisteri Tuula Haaviston kirjastotoimen johtajan 1.2.2013 avoimeksi tulevaan virkaan siihen kuuluvin 7 400 euron kokonaispalkan mukaan määräytyvin palkkaeduin.

Koska Haavisto ei ole kaupungin palveluksessa, eikä hänen terveydellisiä tietojaan ole käytettävissä virkaan otettaessa, on päätös ehdollinen siihen asti, kunnes virkaan ottaminen on vahvistettu hänen terveydentilastaan saadun selvityksen perusteella. Selvitys on esitettävä kuukauden kuluessa virkaan ottamista koskevan päätöksen tiedoksisaannista lukien.

Esittelijä

apulaiskaupunginjohtaja

Ritva Viljanen

Lisätiedot

Leena Mickwitz, kaupunginsihteeri, puhelin: 310 36054

leena.mickwitz(a)hel.fi

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Virkaan otettu

 

Muut hakijat

Kunnallisvalitus, valtuusto

Päätösehdotus

Kaupunginhallitus päättänee esittää kaupunginvaltuustolle, että kaupunginvaltuusto päättäisi seuraavaa:

Kaupunginvaltuusto päättänee ottaa  yhteiskuntatieteiden maisteri Tuula Haaviston kirjastotoimen johtajan 1.2.2013 avoimeksi tulevaan virkaan siihen kuuluvin 7 400 euron kokonaispalkan mukaan määräytyvin palkkaeduin.

Koska Haavisto ei ole kaupungin palveluksessa, eikä hänen terveydellisiä tietojaan ole käytettävissä virkaan otettaessa, on päätös ehdollinen siihen asti, kunnes virkaan ottaminen on vahvistettu hänen terveydentilastaan saadun selvityksen perusteella. Selvitys on esitettävä kuukauden kuluessa virkaan ottamista koskevan päätöksen tiedoksisaannista lukien.

Esittelijä

Kaupunginvaltuusto myönsi 9.5.2012 kirjastotoimenjohtaja Maija Berndtsonille eron kaupunginkirjaton virastopäällikön virasta 1.2.2013 lukien eläkkeelle siirtymisen vuoksi. Kirjastotoimen johtajan virka oli tämän jälkeen julkisesti haettavana kaupungin eRekry-palvelussa ja Mol.fi ilmoitussivuilla. Hakuilmoitus julkaistiin kaupungin virallisissa ilmoituslehdissä Helsingin Sanomissa ja Hufvudstadsbladetissa 19.8.2012 sekä Metro-lehdessä 22.8.2012.

Kulttuuri- ja kirjastotoimen johtosäännön 29 §:n mukaan viraston päällikön ottaa kaupunginvaltuusto lautakunnan annettua hakijoista lausuntonsa.

Kulttuuri- ja kirjastotoimen johtosäännön mukaan viraston päällikön kelpoisuusvaatimuksena on sen lisäksi, mitä erikseen on säädetty, ylempi korkeakoulututkinto sekä kokemusta hallinto- ja johtamistehtävistä.

Kirjastoasetuksen 1998/1078 mukaan kunnan kirjastolaitosta taikka yhtä tai useampaa toimipistettä johtavalta vaaditaan virkaan tai tehtävään soveltuva ylempi korkeakoulututkinto, johon sisältyvät tai jonka lisäksi on suoritettu vähintään 60 opintopisteen tai 35 opintoviikon laajuiset korkeakoulutasoiset kirjasto- ja informaatioalan opinnot.

Kaupungin kielitaitosäännön perusteella viraston ja laitoksen päälliköltä vaaditaan suomen kielen erinomaista ja ruotsin kielen tyydyttävää suullista ja kirjallista taitoa. Lisäksi hakuilmoituksessa todettiin, että tehtävän menestyksellistä hoitamista edistää erinomainen englannin kielen taito sekä valmius toimia aktiivisesti kansainvälisillä ja kansallisilla estradeilla.

Virkaa täytettäessä tulee yleisten kelpoisuusehtojen lisäksi ottaa huomioon perustuslain 125 §:ssä säädetyt yleiset nimitysperusteet julkisiin virkoihin eli taito, kyky ja koeteltu kansalaiskunto.

Hakuajan kuluessa virkaa haki kymmenen hakijaa, joista seitsemän täytti kelpoisuusvaatimukset.

Hakemusten perusteella henkilökohtaiseen haastatteluun kutsuttiin neljä hakijaa, joilla kaikilla oli vankka kirjastotyön kokemus. Kaikille haastatelluille tehtiin psykologinen henkilöarviointi.

Kaikkien hakijoiden haastatteluihin osallistuivat apulaiskaupunginjohtaja Ritva Viljanen, henkilöstöpäällikkö Kaija Toppari ja kulttuuri- ja kirjastolautakunnan puheenjohtaja Anni Sinnemäki, jäsenet Risto Kolanen, Lasse Liemola, Alina Mänttäri-Buttler ja Johanna Sydänmaa. Henkilöstöjohtaja Hannu Tulensalo ja kaupunginsihteeri Leena Mickwitz osallistuivat ******************* haastatteluun.

Hakija SD *************** on suorittanut filosofian kandidaatin tutkinnon Helsingin yliopistossa 1984 pääaineena Suomen ja Skandinavian historia ja sivuaineena kirjasto- ja informaatioalan tutkinto. Johtamisen erikoisammattitutkinnon hän on suorittanut Espoon liiketalousinstituutissa 2001.

Hän on toiminut vuodesta 2001 alkaen Espoon kaupungin kirjastopalveluiden aluejohtajana. Hänen vastuullaan on Espoon eteläisten kirjastojen (8 kirjastoa) johtaminen ja kehittäminen. Hän on toiminut Espoon kirjastotoimen apulaisjohtajana 1998 – 2000 sekä osastonjohtajana ja toimistopäällikkönä vuosina 1989 – 1998 sekä Espoon kaupunginkirjaston musiikkiosaston osastonhoitajana 1987 – 1989.

Hänen kokemuksensa hallinto- ja johtamistehtävistä koostuu erilaisista kirjastotoimen johtotehtävistä Espoon kaupunginkirjastossa. Tehtäviin on sisältynyt myös vastuuta taloudesta ja henkilöstöstä. Hänen kirjastoalan kansallinen kokemuksensa koostuu Helmet-yhteistyöstä ja siihen liittyvissä yhteistyöelimissä ja työryhmissä toimimisesta. Kansainvälinen valmius koostuu yhdestä artikkelista ja luennoinnista.

Hakija Tuula Haavisto on suorittanut yhteiskuntatieteiden maisterin tutkinnon Tampereen yliopistossa 1983 pääaineena kirjastotiede ja informatiikka sekä sivuaineina kunnallispolitiikka, sosiologia ja kotimainen kirjallisuus.

Hän on toiminut vuodesta 2006 alkaen Tampereen kaupungin kirjastopalvelujohtajana tehtävänään johtaa ja kehittää kaupungin kirjastopalveluita. Hän työskenteli toiminimellä kirjastoalan free lancerina 1997 – 2007. Hän on toiminut Suomen kirjastoseuran toiminnanjohtajana vuosina 1987 – 1997 ja ympäristöministeriössä suunnittelijan ja kirjastonhoitajan tehtävissä vuosina 1984 – 1987. Hän on myös toiminut Seutusuunnittelun keskusliitossa informaatikkona 1981 – 1984 sekä Suomen Akatemiassa tutkimusapulaisena 1980 – 1981.

Hänen kokemuksensa hallinto- ja johtamistehtävistä koostuu suuren kaupunginkirjaston virastotason kirjastopalvelujohtajan tehtävästä ja lisäksi hänellä on tuntemusta valtionhallinnosta. Hänellä on laaja kirjastoalan kansallinen kokemus, joka koostuu valtakunnallisen kirjastoalan yhdistyksen toiminnanjohtajan tehtävästä sekä monipuolisista luottamustehtävistä eri kirjastoalan yhteistyöelimissä, kehittämisryhmissä ja projekteissa. Kansainvälistä kokemusta hän on kartuttanut tekemällä useita kansainvälisiä projekteja ja toimimalla eri komiteoissa. Lisäksi hän on tuottanut lukuisa julkaisuja ja kirjoittanut artikkeleita niin valtakunnallisella kuin kansainvälisellä tasolla.

Hakija PL ***************** on suorittanut filosofian maisterin tutkinnon Oulun yliopistossa 1999 pääaineena informaatiotutkimus sekä sivuaineina suomen kieli, kirjallisuus, yleinen aate- ja oppihistoria, kasvatustiede ja puheoppi. Hän suorittaa lisäksi filosofian lisensiaatin jatko-opintoja informaatiotutkimus pääaineenaan.

Hän on toiminut vuodesta 2007 alkaen Oulun kaupungin kirjastopalveluiden johtajana tehtävänään johtaa ja kehittää Oulun kaupunginkirjasto - maakuntakirjaston palveluita. Hän on toiminut Oulun yliopistossa hallintopäällikkönä vuosina 2002 – 2007 sekä lehtorina informaatiotutkimuksen laitoksella vuosina 2001 – 2002. Hän toimi Kempeleen kunnan kirjastotoimenjohtajana vuosina 1989 – 2002 sekä Oulun kaupunginkirjasto-maakuntakirjastossa lastenkirjastonhoitajana vuosina 1985 – 1988.

Hänellä on pitkä virastotason kokemus hallinto- ja johtamistehtävistä, joka koostuu suurehkon kaupunginkirjaston – maakuntakirjaston sekä kunnan kirjastotoimen johtajan tehtävästä. Lisäksi hänellä on kokemusta valtionhallinnon johtotehtävistä. Hänen kirjastoalan kansallinen kokemuksensa on monipuolinen koostuen kirjastoalan luottamustehtävistä ja yhteistyöelimissä toimimisesta. Häneltä on julkaistu useita artikkeleita. Kansainvälistä kokemusta hänellä on lähialueyhteistyöstä.

Hakija A-M S ************************ on suorittanut filosofian kandidaatin tutkinnon Helsingin yliopistossa 1989 pääaineenaan yleinen kirjallisuustiede ja sivuaineina kotimainen kirjallisuus, käytännöllinen filosofia, kansantiede sekä tiedotusoppi. Kirjastotieteen ja informatiikan aineopinnot hän on suorittanut 1985 Tampereen yliopistossa.

Hän on toiminut Helsingin kaupunginkirjaston- yleisten kirjastojen keskuskirjaston sisältöpalvelut osaston kirjastotoimen apulaisjohtajana vuodesta 2004 alkaen tehtävänään osaston johtaminen, johon sisältyy keskuskirjastotehtäviä ja vastuuta kaupunginkirjaston Helmet yhteistyöstä. Lisäksi hän on toiminut kirjastotoimen johtajan sijaisena hänen estyneenä ollessaan. Kaksoiskirjaston Etelä-Haaga - Pikku Huopalahti kirjastonjohtajana hän on toiminut vuosina 2000 – 2004 ja Rikhardinkadun kirjaston osastonjohtajana 1991 – 2000. Vuosina 1987 – 1991 hän toimi Vantaan kaupunginkirjaston Kaivokselan ja Länsimäen kirjastonjohtajana sekä lyhyitä jaksoja osastonhoitajana eri yksiköissä.  Vehmaan kunnankirjastonhoitajana hän toimi 1986 - 1987 vastaten kirjastotoimesta.

Hänen kokemuksensa hallinto- ja johtamistehtävistä koostuu kaupunginkirjaston – yleisten kirjastojen keskuskirjaston apulaisjohtajan tehtävistä, johon sisältyvät osastotasoisen johtamisen ja hallinnoin lisäksi kirjastotoimen johtajan sijaisena toimiminen. Hänen kirjastoalan kansallinen kokemuksensa koostuu Helmet-yhteistyöstä  ja  –työryhmissä toimimisesta sekä keskuskirjastotoimintaan liittyvistä valtakunnallista tehtävistä ja hankkeista. Kansainvälistä kokemusta hänelle on kertynyt luennoista ulkomailla.

Kaupunginhallitus toteaa yllä olevan hakumenettelyn kuvauksen ja hakijoiden esittelyn vastaavan kulttuuri- ja kirjastolautakunnassa ollutta listatekstiä. Kaupunginhallitus yhtyy lautakunnan listatekstissä olleeseen, seuraavaan yhteenvetoon: Hakemusten, haastattelujen ja soveltuvuusarvioinnin perustella yhteiskuntatieteiden maisteri Tuula Haavisto nousee koulutuksen, työkokemuksensa ja muiden ansioidensa perusteella etusijalle. Hänellä on hakijoista laajin hallinto- ja johtamiskokemus sekä monipuolisin ja pitkä kokemus valtakunnallisesta ja kansainvälisestä tehtäväkentästä. Hänen erityisenä ansionaan voidaan pitää kirjastotoimen johtamisen edellyttämää laaja-alaista näkemystä ja määrätietoista johtamista strategisella tasolla. Hänellä on kokonaisvaltainen ajattelutapa ja tuloshakuinen johtamistyyli sekä kyky viestiä monimutkaisista asioista selkeästi ja useilla kielillä. Lisäksi hän on poikkeuksellisen laaja-alaisesti näkemyksellinen ja kehittämishaluinen.

Kaupunginhallitus katsoo, että hakijoista Tuula Haavistolla on parhaat taidot ja kyky kirjastotoimen johtajan viran menestykselliseen hoitamiseen.

Yhteenveto hakijoista on esityslistan liitteenä. Yhteenvedon tiedot perustuvat hakijan hakemuksessaan antamiin tietoihin. Hakemukset ja henkilöarvioinnin asiakirjat ovat nähtävillä kaupunginhallituksen ja kaupunginvaltuuston kokouksessa ja sitä ennen lisätietojen antajaksi merkityllä kaupunginsihteerillä.

Esittelijä

apulaiskaupunginjohtaja

Ritva Viljanen

Lisätiedot

Leena Mickwitz, kaupunginsihteeri, puhelin: 310 36054

leena.mickwitz(a)hel.fi

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Virkaan otettu

 

Muut hakijat

Kunnallisvalitus, valtuusto

Tiedoksi

Kaupunginkirjasto

Taloushallintopalvelu-liikelaitos

Päätöshistoria

Kulttuuri- ja kirjastolautakunta 13.11.2012 § 153

HEL 2012-011572 T 01 01 01 01

Päätös

Kulttuuri- ja kirjastolautakunta päätti esittää lausuntonaan kaupunginhallitukselle, että kaupunginkirjaston kirjastotoimen johtajan 1.2.2013 avoimeksi tulevaan virkaan valitaan yhteiskuntatieteiden maisteri Tuula Haavisto.

Esittelijä

kirjastotoimen johtaja

Maija Berndtson

Lisätiedot

Kaija Toppari, henkilöstöpäällikkö, puhelin: 310 85535

kaija.toppari(a)hel.fi

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 1

Pohjoisesplanadi 11-13

+358 9 310 1641

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 17

Faksi

 

Alv.nro

hallintokeskus@hel.fi

http://www.hel.fi/hallintokeskus

+358 9 655 783

 

FI02012566