Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

40/2012

1 (1)

Kaupunginhallitus

 

 

 

 

Kj/25

 

12.11.2012

 

 

 

 

 

 

§ 1247

V Kaj / Valtuutettu Antti Vuorelan aloite Kotinummen leikkipuistorakennuksen peruskorjauksen käynnistämisestä

HEL 2012-011871 T 00 00 03

Päätös

Kaupunginhallitus päätti esittää kaupunginvaltuustolle, että kaupunginvaltuusto päättäisi seuraavaa:

Kaupunginvaltuusto päättänee katsoa valtuutettu Antti Vuorelan aloitteen loppuun käsitellyksi.

Esittelijä

kaupunginjohtaja

Jussi Pajunen

Lisätiedot

Suvi Rämö, vs. apulaiskaupunginsihteeri, puhelin: 310 74325

suvi.ramo(a)hel.fi

Liitteet

1

Valtuutettu Antti Vuorelan aloite

Päätösehdotus

Kaupunginhallitus päättänee esittää kaupunginvaltuustolle, että kaupunginvaltuusto päättäisi seuraavaa:

Kaupunginvaltuusto päättänee katsoa valtuutettu Antti Vuorelan aloitteen loppuun käsitellyksi.

Esittelijä

Valtuutettu Antti Vuorela esittää aloitteessaan, että Kotinummen leikkipuistorakennuksen peruskorjaaminen tulisi käynnistää mahdollisimman pian.

Kaupunginhallitus viittaa saatuihin lausuntoihin ja toteaa, että Ylä-Malmilla sijaitsevalle 25 vuotta vanhalle leikkipuistorakennukselle ei talonrakennuksen investointiohjelmassa 2013 - 2017 ole osoitettu peruskorjaukseen rahoitusta. Rakennuksen keittiö on kunnostettu kesällä 2010.

Leikkipuistorakennuksia hoidetaan ja ylläpidetään suunnitelmallisesti annettujen turvallisuus- ja terveysvaatimusten mukaisesti. Korjaustarpeet kartoitetaan kiinteistöviraston tilakeskuksen toimesta. Sosiaaliviraston päivähoidon vastuualue tekee yhteistyötä tilakeskuksen kanssa leikkipuistotilojen kunnostamisen ja rakentamisen aikatauluttamisessa. Tällöin valitaan lukuisien korjaustarpeiden joukosta kaikkein huonokuntoisimmat leikkipuistot ja samalla tarkastellaan myös leikkipuiston käyttäjämääriä. Leikkipuisto Kotinummi tullaan myös aikanaan peruskorjaamaan.

Esittelijä

kaupunginjohtaja

Jussi Pajunen

Lisätiedot

Suvi Rämö, vs. apulaiskaupunginsihteeri, puhelin: 310 74325

suvi.ramo(a)hel.fi

Liitteet

1

Valtuutettu Antti Vuorelan aloite

Päätöshistoria

Kiinteistölautakunta 18.10.2012 § 528

HEL 2012-011871 T 00 00 03

Päätös

Kiinteistölautakunta päätti antaa kaupunginhallitukselle valtuutettu Antti Vuorelan aloitteesta seuraavan lausunnon:

Leikkipuisto Kotinummi sijaitsee koillisessa suurpiirissä Ylä-Malmilla osoitteessa Uudenpellonkuja 5. LP Kotinummessa on aamupäivisin kerhotoimintaa tiistaina ja torstaina; keskiviikkona on perhekerho. Koululaisia on iltapäivisin noin 40.

Valtuutettu Vuorela esittää, että leikkipuistorakennuksessa käynnistettäisiin peruskorjaus ensi tilassa. Rakennus ei hänen mielestään täytä asetettuja vaatimuksia lasten ja henkilökunnan osalta.

Leikkipuistorakennus on 25 vuotta vanha. Talonrakennuksen investointiohjelmassa 2013 - 2017 ei leikkipuistorakennukselle ole osoitettu peruskorjaukseen rahoitusta. Rakennuksen keittiö on kunnostettu kesällä 2010. Korjaustarpeet kartoitetaan kiinteistöviraston tilakeskuksen toimesta. Leikkipuistorakennusten kunnostamisen ja rakentamisen aikatauluttamisessa kiinteistövirasto tekee yhteistyötä sosiaaliviraston päivähoidon vastuualueen kanssa.

Leikkipuistorakennuksia hoidetaan ja ylläpidetään suunnitelmallisesti annettujen turvallisuus- ja terveysvaatimusten mukaisesti.

Puisto on pihan osalta määritelty esteettömäksi puistoksi ja tulevien korjauksien yhteydessä huomioidaan esteettömyysvaateet myös rakennusten sisätiloissa.

Esittelijä

tilakeskuksen päällikkö

Arto Hiltunen

Lisätiedot

Mirkka Laukkanen, asiakaspäällikkö, puhelin: 310 31404

mirkka.laukkanen(a)hel.fi

 

Yleisten töiden lautakunta 16.10.2012 § 464

HEL 2012-011871 T 00 00 03

Päätös

Yleisten töiden lautakunta päätti antaa kaupunginhallitukselle seuraavan lausunnon:

Kiinteistöviraston tilakeskus vastaa leikkipuistorakennuksista. Virkistysalueiksi asemakaavassa merkityt leikkipuistojen ulkoleikkialueet ovat rakennusviraston hallinnassa.

Mikäli Kotinummen leikkipuistorakennus peruskorjataan tai uusitaan, myös leikkipuiston ulkoleikkialueen peruskorjaus tulee ajankohtaiseksi. Mikäli leikkipuistorakennuksen peruskorjaus alkaisi, tulee rakennusviraston varautua samassa yhteydessä suunniteltavaan ja toteutettavaan ulkoleikkialueen peruskorjaukseen. 

Rakennusvirastolle myönnettävä puistojen peruskorjauksen mahdollistava investointimääräraha on viime vuosina ollut niukka, eikä sen puitteissa ole pystytty toteuttamaan läheskään kaikkia tarpeellisia puistohankkeita. Niukka rahoitustaso näyttää jatkuvan myös tulevina vuosina. Rakennusvirastolla ei ole lähivuosina mahdollisuuksia osoittaa rahoitusta leikkipuisto Kotinummen leikkialueen tai muun puiston peruskorjaukseen, ellei hankkeelle saada erillisrahoitusta esimerkiksi lähiörahaston kautta tai puistojen investointimäärärahaa koroteta. Leikkipuistojen ulkoleikkialueiden peruskorjauskustannukset ovat noin 400 000 - 600 000 euroa.

Yleisten töiden lautakunta puoltaa valtuustoaloitteen hyväksymistä edellä esitetyin huomautuksin.

Esittelijä

kaupunginarkkitehti

Jukka Kauto

Lisätiedot

Virpi Vertainen, aluesuunnittelija, puhelin: 310 38518

virpi.vertainen(a)hel.fi

 

Sosiaalilautakunta 16.10.2012 § 339

HEL 2012-011871 T 00 00 03

Päätös

Sosiaalilautakunta päätti antaa aloitteesta kaupunginhallitukselle seuraavan sisältöisen lausunnon.

Helsingissä on 73 leikkipuistoa, joiden kunto vaihtelee. Asia on ollut esillä mm. kiinteistöviraston tilakeskuksen ja lasten päivähoidon välisissä yhteistyötapaamisissa. Talonrakennushankkeiden rakentamisohjelmassa vuosiksi 2013–2017 on esitetty rakennettavaksi viisi leikkipuiston peruskorjausta korvaavaa uudisrakennusta ja kahdelle uudelle asuinalueelle leikkipuistoa korttelitalon yhteyteen. Osana sosiaaliviraston palveluverkon kehittämistyötä on laadittu leikkipuistoille uutta tilakonseptia, josta esimerkkinä on leikkipuisto Kiikku Kontulassa.

Leikkipuistoilla on päiväkotien ohella tärkeä rooli perheiden tarvitsemien varhaiskasvatuksen palvelujen järjestämisessä. Vuoden 2012 aikana on jatkettu leikkipuistojen palveluverkon tarkastelua osana päivähoidon vastuualueen kokonaisuutta. Avoimen toiminnan lisäksi 57 leikkipuistossa toimii tällä hetkellä ns. pienten lasten kerho. Kerhotoiminta edellyttää kunnossa olevien ulkoleikkitilojen lisäksi toimivia wc- ja pesutiloja. Näitä pieniä korjauksia tehdään tarpeen mukaan kiinteistöviraston tilakeskuksen isännöitsijöiden toimesta.

Noin kymmenessä leikkipuistorakennuksessa on viime vuosina tehty erilaisia sisäilma- ja kuntotutkimuksia niissä ilmenneiden ongelmien takia. Rakennuksia on korjattu tutkimustulosten perusteella, mutta kaikkien rakennusten osalta korjauksetkaan eivät ole auttaneet. Kun korjauskustannukset nousevat kohtuuttoman suuriksi, joudutaan harkitsemaan aina tapauskohtaisesti, onko korjauksia järkevää toteuttaa. 

Päivähoidon vastuualue tekee yhteistyötä kiinteistöviraston tilakeskuksen kanssa leikkipuistotilojen kunnostamisen ja rakentamisen aikatauluttamisessa. Tällöin valitaan lukuisien korjaustarpeiden joukosta kaikkein huonokuntoisimmat leikkipuistot ja lisäksi tässä yhteydessä tarkastellaan aina leikkipuiston käyttäjämääriä. Leikkipuisto Kotinummi tullaan myös aikanaan peruskorjaamaan.

Esittelijä

sosiaalijohtaja

Paavo Voutilainen

Lisätiedot

Marjo Salminen, vastaava suunnittelija, puhelin: 310 42547

marjo.salminen(a)hel.fi

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 1

Pohjoisesplanadi 11-13

+358 9 310 1641

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 17

Faksi

 

Alv.nro

hallintokeskus@hel.fi

http://www.hel.fi/hallintokeskus

+358 9 655 783

 

FI02012566