Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

40/2012

1 (1)

Kaupunginhallitus

 

 

 

 

Kj/34

 

12.11.2012

 

 

 

 

 

 

§ 1256

V Sj / Valtuutettu Sari Näreen aloite päällikkötason viranhaltijoiden sidonnaisuuksien selvittämisestä

Pöydälle 12.11.2012

HEL 2012-007935 T 00 00 03

Päätös

Kaupunginhallitus päätti panna asian pöydälle.

Esittelijä

kaupunginjohtaja

Jussi Pajunen

Lisätiedot

Leena Mickwitz, kaupunginsihteeri, puhelin: 310 36054

leena.mickwitz(a)hel.fi

Liitteet

1

Vt Sari Näreen aloite Kvsto 23.5.2012 asia 23

2

Oikeuspalvelujen lausunto koskien valtuutettu Sari Näreen ym. valtuustoaloitetta päällikkötason viranhaltijoiden sidonnaisuuksien selvittämisestä

Päätösehdotus

Kaupunginhallitus päättänee esittää kaupunginvaltuustolle, että kaupunginvaltuusto päättäisi seuraavaa:

Kaupunginvaltuusto päättänee katsoa valtuutettu Sari Näreen aloitteen loppuun käsitellyksi.

Esittelijä

Valtuutettu Sari Näre esittää aloitteessaan, että lautakunnille tultaisiin jatkossa toimittamaan tiedoksi keskeisten viranhaltijoiden sidonnaisuudet. Aloitteen mukaan viranhaltijoiden sidonnaisuuksien läpinäkyvyyttä olisi syytä laajentaa nykyisestä niin, että se koskisi johtajiston lisäksi hankinnoista päättäviä viranhaltijoita, esittelijöitä ja vähintäänkin virasto- ja osastopäällikkötasoa.

Kaupunginhallitus viittaa kaupungin oikeuspalveluiden seikkaperäiseen lausuntoon, johon henkilöstökeskus on omassa lausunnossaan yhtynyt. Mainittuun lausuntoon viitaten kaupunginhallitus toteaa seuraavaa:

Laissa kunnallisista viranhaltijoista tai kuntalaissa ei ole säännöstä, jonka perusteella viranhaltijoilta voitaisiin edellyttää sidonnaisuustietojen ilmoittamista. Viranhaltijan tulee kuitenkin joka tapauksessa noudattaa mm. viranhaltijalain 17 §:n mukaista yleisvelvoitetta suorittaa virkatehtävänsä asianmukaisesti ja tasapuolisesti 18 §:n säännöksiä sivutoimesta ja kilpailevan toiminnan kiellosta. Viranhaltijan esteellisyyttä koskevat säännökset löytyvät puolestaan hallintolaista. Valtion virkamieslain 8 a §:ssä on säädetty sidonnaisuuksien ilmoittamisvelvollisuudesta. Tämän pykälän mukainen velvoite ajankohtaistuu virkoja täytettäessä, ja tiedot annetaan vain nimittävän viranomaisen ja nimitystä valmistelevien virkamiesten käyttöön. Virkaan nimitettyjen virkamiesten on vastaavasti ilmoitettava muutokset ko. tiedoissa.

Tiedot henkilön sidonnaisuuksista ovat luonteeltaan henkilötietoja, joita koskevat yleiset käsittelysäännöt. Oikeuspalvelujen lausunnossa viitataan mm. henkilön taloudellista asemaa koskeviin tietoihin, jotka on määritelty salassa pidettäväksi. Jotkut sidonnaisuuksia koskevat tiedot voivat olla myös luonteeltaan arkaluontoisia henkilötietoja. Tällaisia voivat olla esimerkiksi tiedot, jotka liittyvät henkilön yhteiskunnalliseen, poliittiseen tai uskonnolliseen vakaumukseen tai hänen kuulumiseensa ammattiliittoon. Oikeuspalvelujen lausunnossa todetaankin, että sidonnaisuustietojen antamista koskeva kysymys on niin laaja ja monitahoinen, että se kuuluisi lainsäätäjän ratkaistavaksi. Lausunnossa huomautetaan myös, että viranhaltijan sidonnaisuuksista säädetään jo nyt viranhaltijalaissa, kuntalaissa, hallintolaissa ja virkavastuun osalta rikoslaissa.

Kaupunginhallitus pitää oikeuspalveluiden lausuntoa ja siinä esitettyä johtopäätöstä hyvin perusteltuina. Kaupungin hankintatoimi on kuitenkin erittäin laajaa ja monimuotoista, joten johtavien virkamiesten sidonnaisuudet olisi tärkeää saada tietoon nykyistä järjestelmällisemmin. Kaupunginhallitus toteaa, että sivistys- ja henkilöstötointa johtava apulaiskaupunginjohtaja onkin antanut henkilöstökeskukselle jatkotoimeksiannon tässä asiassa. Henkilöstökeskus tulee yhdessä oikeuspalvelujen kanssa vielä selvittämään sellaisen käytännön toimivuutta, jossa sidonnaisuuksista ilmoittaminen perustuu vapaaehtoisuuteen. Tämän rinnalla selvitetään oikeusministeriölle mahdollisesti tehtävää esitystä lainsäädännön muuttamisesta niin, että lakiin sisällytettäisiin tiettyjä henkilöstöryhmiä koskeva velvoite sidonnaisuuksien ilmoittamisesta. Selvityksen on oltava valmiina 31.3.2013 mennessä.

Esittelijä

kaupunginjohtaja

Jussi Pajunen

Lisätiedot

Leena Mickwitz, kaupunginsihteeri, puhelin: 310 36054

leena.mickwitz(a)hel.fi

Liitteet

1

Vt Sari Näreen aloite Kvsto 23.5.2012 asia 23

2

Oikeuspalvelujen lausunto koskien valtuutettu Sari Näreen ym. valtuustoaloitetta päällikkötason viranhaltijoiden sidonnaisuuksien selvittämisestä

Päätöshistoria

Henkilöstökeskus 30.8.2012

HEL 2012-007935 T 00 00 03

Henkilöstökeskus yhtyy oikeuspalveluiden asiasta antamaan lausuntoon.

Lisätiedot

Mattheiszen Leena, johtava työmarkkinalakimies, puhelin: 310 37963

leena.mattheiszen(a)hel.fi

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 1

Pohjoisesplanadi 11-13

+358 9 310 1641

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 17

Faksi

 

Alv.nro

hallintokeskus@hel.fi

http://www.hel.fi/hallintokeskus

+358 9 655 783

 

FI02012566