Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

37/2012

1 (1)

Kaupunginhallitus

 

 

 

 

Kaj/3

 

22.10.2012

 

 

 

 

 

 

§ 1163

Asumisen ja siihen liittyvän maankäytön toteutusohjelman 2012 täytäntöönpano

Pöydälle 22.10.2012

HEL 2011-006347 T 10 00 00

Päätös

Kaupunginhallitus päätti panna asian pöydälle.

Esittelijä

apulaiskaupunginjohtaja

Hannu Penttilä

Lisätiedot

Suvi Rämö, vs. apulaiskaupunginsihteeri, puhelin: 310 74325

suvi.ramo(a)hel.fi

Mari Randell, asunto-ohjelmapäällikkö, puhelin: 310 25823

mari.randell(a)hel.fi

Timo Meuronen, suunnitteluinsinööri, puhelin: 310 70914

timo.meuronen(a)hel.fi

Annina Ala-Outinen, suunnittelija, puhelin: 310 78050

annina.ala-outinen(a)hel.fi

Otteet

Ote

 

Lauta- ja johtokunnat

 

Liikelaitokset ja virastot

 

Päätösehdotus

Kaupunginhallitus päättänee kehottaa kaupungin kaikkia lauta- ja johtokuntia sekä virastoja ja liikelaitoksia noudattamaan kaupunginvaltuuston 12.9.2012 hyväksymää asumisen ja siihen liittyvän maankäytön toteutusohjelmaa 2012.

Samalla kaupunginhallitus päättänee kehottaa lauta- ja johtokuntia sekä virastoja ja liikelaitoksia varmistamaan ohjelman toteuttamiseen tarvittavat resurssit sekä huomioimaan ne talousarvion laadinnassa.

Lisäksi kaupunginhallitus päättänee kehottaa jäljempänä mainittuja tahoja toimimaan seuraavasti ohjelman tavoitteiden toteuttamiseksi:

PÄÄMÄÄRÄ I MAANKÄYTTÖ

Kiinteistövirasto hankkii yhdyskuntarakentamiseen soveltuvaa maata kaupungin omistukseen sekä vastaa tarvittaessa maan lunastuksista sekä etuosto-oikeuden käyttämisestä. Kiinteistövirasto huolehtii kaupunkisuunnitteluviraston laatimien asemakaavaehdotusten pohjalta maankäyttösopimusten tekemisestä ohjelman periaatteiden mukaisesti.

Kiinteistövirasto huolehtii vuosittaisista tontinluovutuksista sekä tontinluovutuksen tapojen kehittämisestä. Kiinteistövirasto huolehtii yhteistyössä talous- ja suunnittelukeskuksen kanssa tontinvarauskannan riittävästä tasosta sekä varauskannan hallinta- ja rahoitusmuotojakauman toteutumisesta asuntotuotantorekisteriä hyödyntäen.

Kaupunkisuunnitteluvirasto laatii uuden yleiskaavan ohjelman tavoitteiden mukaisesti. Asemakaavoja laadittaessa kiinnitetään erityisesti huomiota siihen, että ohjelman mukaiselle asuntotuotannon hallinta- ja rahoitusmuotojakauman toteuttamiselle on asemakaavalliset sekä teknis-taloudelliset toteuttamisedellytykset. Kaupunkisuunnitteluvirasto tuo päätöksentekoon riittävästi asuntokerrosalaa asumisen ja siihen liittyvän maankäytön toteutusohjelman mukaista asuntotuotantoa varten.

Kiinteistövirasto ja kaupunkisuunnitteluvirasto laativat yhteistyössä asuntotuotantotoimiston kanssa vuoden 2013 aikana selvityksen kumppanuuskaavoituksen kokemuksista ja tekevät esityksen jatkotoimenpiteistä. Työn yhteydessä tulee selvittää myös infrastruktuurin suunnittelun ja toteuttamisen kytkeminen kumppanuuskaavoitusprosessiin.

Kaupunkisuunnitteluvirasto vastaa valtion ja Helsingin seudun kuntien välisessä maankäytön, asumisen ja liikenteen aiesopimuksessa (MAL) sovitun seudun yhteisen maankäyttösuunnitelman valmistelusta Helsingin osalta sekä osallistuu pääkaupunkiseudun yhteisen yleiskaavan tarpeen ja aikataulun määrittelyyn. Talous- ja suunnittelukeskus huolehtii MAL-aiesopimuksen seurannasta. 

Kaupunginjohtaja asettaa johtajistokäsittelyssä asuntotuotannon prosessin sujuvoittamistyöryhmän, jonka tavoitteena on löytää tuotantoprosessia nopeuttavia ja tehostavia toimintamalleja sekä kartoittaa asuntotuotannon kustannuksia alentavia toimenpiteitä. Työryhmä huomioi myös kaupungin oman tuotannon toimintaedellytysten parantamisen tutkimalla uusien toimintamallien käyttöönottomahdollisuuksia.

PÄÄMÄÄRÄ II ASUNTOTUOTANTO

Kaikki kaupungin lauta- ja johtokunnat sekä virastot ja liikelaitokset toimivat siten, että uusien asuinalueiden rakentamiselle sekä täydennysrakentamiselle luodaan edellytykset.

Kaupunkisuunnittelulautakunta huolehtii yleis- ja asemakaavoituksella vähintään 5 000 asunnon ja kiinteistölautakunta tontinluovutuksella 3 600 asunnon vuosituotannon toteutusedellytyksistä.

Talous- ja suunnittelukeskus ottaa huomioon asuntotuotantotavoitteen vuosittaisen talousarvion laatimisen yhteydessä ja vastaa alueiden rakentamiskelpoisuudesta koordinoimalla eri virastojen ja laitosten toimenpiteitä.

Kiinteistövirasto vastaa yhteistyössä kaupunkisuunnitteluviraston ja talous- ja suunnittelukeskuksen kanssa eri tavoin siitä, että asuntotuotannon hallinta- ja rahoitusmuotojakauma vastaa ohjelmassa esitettyä tavoitetta ja että tavoitteet toteutuvat myös valtion ja yksityisen omistamalla maalla.

Kiinteistövirasto ja talous- ja suunnittelukeskus vastaavat yhteistyössä muiden hallintokuntien kanssa asuntotuotannon hallintamuotojakauman alueellisesta tasapainoisuudesta ja siihen liittyvästä valmistelutyöstä tontinluovutusten yhteydessä. Talous- ja suunnittelukeskus vastaa hallintamuotojakauman toteutumisen seurannasta myös valtion ja yksityisen maan osalta, ja ohjelman vuosiseurannan yhteydessä arvioidaan kompensoinnin tarvetta kaupungin omalla maalla.

Talous- ja suunnittelukeskus vastaa yhdessä kiinteistöviraston kanssa Hitas-järjestelmän tavoitteiden toteutumista koskevan selvityksen tekemisestä vuoden 2013 loppuun mennessä.

Kaupunkisuunnitteluvirasto ja kiinteistövirasto huolehtivat yhdessä talous- ja suunnittelukeskuksen ja asuntotuotantotoimiston kanssa kaupungin oman asuntotuotannon toteuttamisedellytyksistä ja tonttivarannon riittävyydestä ohjelmassa määriteltyjen tavoitteiden mukaisesti.

Kiinteistövirasto selvittää mahdollisuudet lisätä asuntotuotantotoimiston vuokra-asuntotuotantoa tekemällä esityksen olemassa olevien tontinvarausten hallintamuotojen muutoksesta asumisen ja siihen liittyvän maankäytön ohjelman toteuttamiseksi. 

Kiinteistövirasto noudattaa tontinluovutuksessa ohjelmanmukaista huoneistotyyppijakauman ohjausta. Kaupunkisuunnitteluvirasto ohjaa huoneistotyyppijakauman toteuttamista valtion omistamalla ja yksityisellä maalla asemakaavamääräyksillä.

Vuoden 2013 aikana kiinteistövirasto varaa kaupungin omaan Hitas-tuotantoon kokeiluluonteisesti vähintään yhden tontin, jonka luovutusehdoissa edellytetään perheasunnoiksi soveltuvien asuntojen arvontaa helsinkiläisten lapsiperhehakijatalouksien kesken. Kiinteistövirasto vastaa yhdessä asuntotuotantotoimiston kanssa lapsiperheiden määrittelystä sekä ehtojen valvonnasta.

PÄÄMÄÄRÄ III ASUINALUEET

Kaupunkisuunnitteluvirasto huolehtii yhteistyössä talous- ja suunnittelukeskuksen kanssa siitä, että asuinalueiden palveluille ja liikenneyhteyksille on osoitettu sijainniltaan tarkoituksenmukaiset ja oikea-aikaisesti toteutettavissa olevat tilavaraukset. Talous- ja suunnittelukeskus vastaa yhteistyössä kaikkien palveluja tuottavien hallintokuntien kanssa asuinalueiden asukasrakenteeseen nähden tarkoituksenmukaisten lähipalvelujen toteuttamisesta. Talous- ja suunnittelukeskus vastaa yhdessä rakennusviraston kanssa katujen ja muun infrastruktuurin oikea-aikaisesta rakentamisesta.

Kaupunkisuunnitteluvirasto sisällyttää asemakaavoihin määräykset polkupyöräpaikkojen riittävästä määrästä.

Kaupunkisuunnitteluvirasto, kiinteistövirasto ja talous- ja suunnittelukeskus luovat toteuttamisedellytykset kestävän kaupunkikehityksen mukaiselle täydennysrakentamiselle. Talous- ja suunnittelukeskus tekee selvityksen yleisten rakennusten tonttien muuttamismahdollisuuksista asuntorakentamiseen. 

Helsingin kaupungin asunnot Oy (Heka) edistää yhteistyössä talous- ja suunnittelukeskuksen, kaupunkisuunnitteluviraston, kiinteistöviraston sekä asuntotuotantotoimiston kanssa kaupungin omien vuokratalotonttien lisä- ja täydennysrakentamista. Talous- ja suunnittelukeskus kehittää yhteistyössä kiinteistöviraston ja Helsingin kaupungin asunnot Oy:n kanssa malleja, joilla kaupungin vuokrataloyhtiöt voisivat hyötyä täydennysrakentamisesta.

PÄÄMÄÄRÄ IV ASUNTOKANTA

Rakennusvalvontavirasto huolehtii esteettömän asuntorakentamisen toteutumisesta ohjelmassa määriteltyjen tavoitteiden mukaan.

Asunto-osakeyhtiöille tarjottavaa neuvontaa jatketaan kaupungin hissiprojektin sekä rakennusvalvontaviraston ja kiinteistöviraston tarjoaman peruskorjausneuvonnan avulla. 

Helsingin kaupungin asunnot Oy huolehtii omistamansa asuntokannan suunnitelmallisesta peruskorjaamisesta sekä muusta kiinteistöjen arvon säilymiseen sekä asumisen laatuun vaikuttavasta huoltotoiminnasta. Helsingin kaupungin asunnot Oy vastaa Heka-konsernin hallinnon kehittämistä sekä vuokratason kohtuullisena pitämisestä. Kiinteistövirasto vastaa ohjelmanmukaisen tasapainoisen asukasrakenteen periaatteiden toteutumisesta kaupungin vuokra-asuntokannassa sekä elinkeinoelämän toimintamahdollisuuksien tukemisesta asukasvalintaprosessin kautta.

Kiinteistövirasto vastaa Helsingin kaupungin asunnot Oy:n ulkopuolelle jäävän kaupungin asunto-omaisuuden hallintaa koskevan kehittämisehdotuksen laatimisesta.

Asuntotuotantotoimisto edistää kaupungin omassa asuntotuotannossa uusien asumisratkaisujen ja innovatiivisten asuntokohteiden suunnittelua ja toteuttamista.

Talous- ja suunnittelukeskus vastaa yhteistyössä kaupunkisuunnitteluviraston, kiinteistöviraston, ja rakennusvalvontaviraston kanssa asuntorakentamisen kehittämisen tavoitteiden toteuttamisesta asuntotuotannossa muun muassa jatkamalla Kehittyvä kerrostalo -ohjelmaa, edistämällä energiatehokasta asuntorakentamista, kaupunkimaiseen ympäristöön soveltuvan pientalorakentamisen ja puurakentamisen lisääntymistä sekä edellyttämällä viherkattojen rakentamista soveltuviin kohteisiin.

Talous- ja suunnittelukeskus selvittää yhteistyössä kiinteistöviraston kanssa vuoden 2013 aikana kaupungin mahdollisuudet tarjota ryhmärakennuttamishankkeiden neuvontapalvelua näiden kohteiden toteuttamisedellytysten parantamiseksi.

Asuntotuotantotoimisto pyrkii kaupungin omassa asuntotuotannossa suosimaan ympäristöä mahdollisimman vähän kuormittavia rakennusmateriaaleja sekä lisäämään puurakentamista. Asuntotuotantotoimisto tutkii mahdollisuutta rakennuttaa ns. sekataloja projektialueille.

Talous- ja suunnittelukeskus vastaa Helsingin rakennusmarkkinoiden toimivuutta koskevan erillisselvityksen tekemisestä.

Kiinteistövirasto edellyttää A-luokan energiatehokkuusvaatimusta kaupungin luovuttamalle asuntotontille rakennettaessa. Talous- ja suunnittelukeskus valmistelee yhteistyössä kiinteistöviraston ja rakennusvalvontaviraston kanssa muuttuvien energiatehokkuusluokkien mukaisen vaatimuksen tontinluovutuksissa käytettäväksi.

Kaupungin kiinteistöyhtiöt huolehtivat, että niiden omistamassa kannassa energian ominaiskulutus vähenee vuoden 2005 tasosta 20 prosenttia vuoteen 2020 mennessä.

Kaupunkisuunnitteluvirasto jatkaa selvitysten ja saatujen kokemusten perusteella autottomien ja vähäautoisten asuntokohteiden kaavoittamista ja, mikäli selvitykset osoittavat pysäköinnin laskentaohjeesta poikkeavan pysäköintitarpeen, soveltaa laskentaohjetta joustavasti. Talous- ja suunnittelukeskus tekee yhteistyössä asuntotuotantotoimiston, kiinteistöviraston ja kaupunkisuunnitteluviraston kanssa 31.12.2013 mennessä esityksen siitä, miten asuintalojen autopaikkojen kustannukset voidaan kohdentaa nykyistä paremmin autopaikkojen käyttäjille.

PÄÄMÄÄRÄ V ASUKASRAKENNE

Kaupunkisuunnitteluvirasto, kiinteistövirasto sekä talous- ja suunnittelukeskus vastaavat siitä, että erilaisten kotitalouksien tarpeita ja toiveita vastaavia asumismahdollisuuksia toteutetaan uusilla alueilla sekä täydennysrakentamiskohteissa.

Kiinteistövirasto tiedottaa yhteistyössä muiden hallintokuntien kanssa muunkieliselle väestölle eri asumisvaihtoehdoista. Sosiaalivirasto kehittää yhteistyössä Helsingin kaupungin asunnot Oy:n ja kiinteistöviraston kanssa asumisneuvojatoimintaa.

Kaupunginjohtaja asettaa johtajistokäsittelyssä työryhmän tekemään 31.12.2013 mennessä selvityksen erityisryhmien asuntotilanteesta, analyysin tulevasta asuntotarpeesta sekä olemassa olevan asuntokannan muuntomahdollisuuksista. Työryhmän tulee lisäksi määritellä erityisryhmien asuntokohteiden toteuttamisprosessi kaupunkiorganisaatiossa hankkeiden strategisen suunnittelun ja seurannan tueksi. 

Ohjelman toteutumisen seuranta

Talous- ja suunnittelukeskus huolehtii ohjelman toteutumisen seurannasta ja raportoinnista kaupunginvaltuustolle.

Ohjelman hyväksymisen yhteydessä hyväksytyt toivomusponnet on 17.9.2012 kaupunginhallituksen täytäntöönpanopäätöksellä lähetetty kaupunkisuunnittelu- ja kiinteistötointa johtavan apulaiskaupunginjohtajan valmisteltavaksi.

Esittelijä

Esittelijä toteaa, että kaupunginvaltuusto hyväksyi 12.9.2012 Helsingin kaupungin asumisen ja siihen liittyvän maankäytön toteutusohjelman 2012. Kaupunginhallitus päätti 17.9.2012, että kaupunkisuunnittelu- ja kiinteistötointa johtava apulaiskaupunginjohtaja tekee erillisen esityksen ohjelman täytäntöönpanoksi. 

Esittelijä toteaa vielä, että päätösehdotus noudattaa asumisen ja siihen liittyvän maankäytön ohjelman asunto- ja maapoliittisten päämäärien ja tavoitteiden mukaista jäsennystä. Ehdotukseen on sisällytetty erilliset kehotukset niistä ohjelman tavoitteista, jotka vaativat erityisiä toimenpiteitä.

Esittelijä

apulaiskaupunginjohtaja

Hannu Penttilä

Lisätiedot

Suvi Rämö, vs. apulaiskaupunginsihteeri, puhelin: 310 74325

suvi.ramo(a)hel.fi

Mari Randell, asunto-ohjelmapäällikkö, puhelin: 310 25823

mari.randell(a)hel.fi

Timo Meuronen, suunnitteluinsinööri, puhelin: 310 70914

timo.meuronen(a)hel.fi

Annina Ala-Outinen, suunnittelija, puhelin: 310 78050

annina.ala-outinen(a)hel.fi

Otteet

Ote

 

Lauta- ja johtokunnat

 

Liikelaitokset ja virastot

 

Päätöshistoria

Kaupunginhallitus 15.10.2012 § 1133

Pöydälle 15.10.2012

HEL 2011-006347 T 10 00 00

Päätös

Kaupunginhallitus päätti panna asian pöydälle.

13.08.2012 Esittelijän muutetun ehdotuksen mukaan

Esittelijä

apulaiskaupunginjohtaja

Hannu Penttilä

Lisätiedot

Suvi Rämö, vs. apulaiskaupunginsihteeri, puhelin: 310 74325

suvi.ramo(a)hel.fi

Mari Randell, asunto-ohjelmapäällikkö, puhelin: 310 25823

mari.randell(a)hel.fi

Timo Meuronen, suunnitteluinsinööri, puhelin: 310 70914

timo.meuronen(a)hel.fi

Annina Ala-Outinen, suunnittelija, puhelin: 310 78050

annina.ala-outinen(a)hel.fi

 

Kaupunginvaltuusto 12.09.2012 § 249

HEL 2011-006347 T 10 00 00

Päätös

Kaupunginvaltuusto päätti kaupunginhallituksen ehdotuksen mukaisesti hyväksyä Helsingin kaupungin asumisen ja siihen liittyvän maankäytön toteutusohjelmana 2012 seuraavat asunto- ja maapoliittiset päämäärät ja tavoitteet:

PÄÄMÄÄRÄ I MAANKÄYTTÖ

Maankäytön periaatteena on tiivis joukkoliikenneyhteyksiin tukeutuva yhdyskuntarakenne. Asuntorakentamisen edellytykset taataan aktiivisen maa- ja tonttipolitiikan avulla sekä huolehtimalla asuntotuotannon edellyttämän kaavavarannon riittävyydestä.

Tavoite 1 Maapolitiikka

Maapolitiikan tavoitteena on varmistaa kysyntää vastaava asuntotonttitarjonta sekä eheä yhdyskuntarakenne.

Kaupunki hankkii aktiivisesti yhdyskuntarakentamiseen soveltuvaa maata omistukseensa vapaaehtoisin kaupoin kohtuulliseen käypään hintatasoon. Tarvittaessa kaupunki voi turvautua myös muihin lainsäädännön suomiin maanhankintakeinoihin kuten lunastukseen ja etuosto-oikeuteen.

Asemakaavojen muutosalueilla voidaan tarvittaessa tehdä maankäyttösopimuksia. Asemakaavoittamattomilla alueilla maankäyttösopimuksia tehdään vain poikkeustapauksissa, esimerkiksi tilanteissa, joissa merkittävä osa sopimuskorvauksesta suoritetaan kaupungille tärkeänä raakamaana.

Tavoite 2 Tontinluovutus

Tontinvarauskanta pysyy tasolla, joka mahdollistaa vähintään kolmen vuoden asuntorakentamisen kaupungin omalla maalla ohjelmassa määritellyn hallintamuotojakauman mukaan. Ohjelmakauden aikana siirrytään neljän vuoden varauskantaan.

Kaupunki luovuttaa vuosittain asuntotuotantoon tontteja vähintään 325 000 k-m².

Tontinluovutuksen tapoja monipuolistetaan ja tehostetaan kehittämällä hinta- ja laatukilpailumenettelyä sekä keventämällä kilpailutusprosesseja.

Tontinluovutusta käytetään aktiivisena työkaluna asuntotuotannon laatutason ja hallintamuotojen toteutuksen ohjauksessa.

Tavoite 3 Yleissuunnittelu

Valtuustokaudella 2013 - 2016 laaditaan uusi yleiskaava, jonka tavoitteena on riittävä asuntotuotanto, tiivistyvä yhdyskuntarakenne ja vetovoimainen keskusta sekä elinvoimaiset aluekeskukset. Kaava mahdollistaa asuntorakentamisen niin, että liikkuminen tukeutuu tehokkaasti nykyiseen ja tulevaisuuden joukkoliikenneverkkoon.

Kaupungin keskeisistä sisäänajoväylistä on tekeillä selvitys, jonka perusteella kartoitetaan mahdollisia täydennysrakennuskohteita. Keskitetään täydennysrakentamista olemassa olevan kaupunkirakenteen sisään. Tehokkaalla maankäytöllä turvataan luonto- ja lähivirkistysalueita, julkisen liikenteen kilpailukykyä ja kehittämistä sekä pyöräilyn ja kevyen liikenteen edistämistä.

Helsingin tavoitteena on aloittaa maankäyttö- ja rakennuslain mukaisen pääkaupunkiseudun yhteisen yleiskaavan laadinta seudun vetovoiman ja kilpailukyvyn vahvistamiseksi.

Helsinki sitoutuu vahvasti maankäytön, asumisen ja liikenteen MAL-aiesopimuksen toteuttamiseen ja edellyttää, että eri osapuolet (valtio ja muut Helsingin seudun kunnat) toimivat samoin. Helsinki tukee MAL-aiesopimuksen tavoitetta käynnistää hanke, missä yhteistyössä sopijapuolten kesken selvitetään kohtuuhintaisen asuntorakentamisen kilpailun tehostamista mm. kuntien tilaaja- ja hankintatointa kehittämällä.

Tavoite 4 Kaavavaranto

Asemakaavavaranto pysyy tasolla, joka mahdollistaa vähintään viiden vuoden asuntotuotannon ohjelmassa määritellyn hallinta- ja rahoitusmuotojakauman mukaan. Vuosittain laaditaan asemakaavoja asuntotuotantoon vähintään 450 000 k-m². Toteutumaa seurataan viiden vuoden liukuvana ja takautuvana vuosikeskiarvona.

Kaupungin eri hallintokuntien välistä yhteistyötä jatketaan ja edistetään asuntotuotannon suunnittelu- ja toteutusprosessin sujuvoittamiseksi. Kumppanuuskaavoitusta edistetään ja lisätään hyödyntäen kertynyttä kokemusta aiemmista kumppanuuskaavoitushankkeista.

PÄÄMÄÄRÄ II ASUNTOTUOTANTO

Asuntotuotannolla vastataan kaupungin kasvun tarpeisiin ja tuotannon tavoitetaso pidetään korkeana. Asuntotuotannossa varmistetaan monipuolinen hallinta- ja rahoitusmuotojakauma sekä tarvetta ja kysyntää vastaava asuntojen kokojakauma. Asuinalueiden eriytymistä ehkäistään poikkihallinnollisin toimin.

Tavoite 5 Asuntotuotannon määrä

Helsingissä rakennetaan vuosittain vähintään 5 000 asuntoa.

Tavoite 6 Maanomistus ja asuntotuotanto

Vuosittainen asuntorakentamisen tuotantotavoite maanomistajittain on

-        kaupungin omistamalle ja luovuttamalle maalle 3 600 asuntoa

-        valtion omistamalle ja luovuttamalle maalle 400 asuntoa

-        yksityiselle maalle 1 000 asuntoa

Tavoite 7 Hallinta- ja rahoitusmuodot

Helsingissä jatketaan tasapainoiseen kaupunkirakenteeseen tähtäävää asuntojen hallinta- ja rahoitusmuotojen sekoittamista kaupunginosa- ja korttelitasolla.

Hallinta- ja rahoitusmuototavoite vuosittain on

-        20 prosenttia valtion tukemia ARA vuokra-asuntoja, joista vähintään 750 toteutetaan tavallisina vuokra-asuntoina ja 250 erityisryhmille

-        40 prosenttia Hitas-, osaomistus- ja asumisoikeusasuntoa sekä 300 nuoriso- ja opiskelija-asuntoa

-        40 prosenttia sääntelemätöntä vuokra- ja omistusasuntoa, tavoitteena vähintään 1300 omistusasunnon ja vähintään 700 vuokra-asunnon toteuttaminen

Helsingin kaupunki edellyttää, että valtio sitoutuu noudattamaan omalla ja luovuttamallaan maalla ohjelman mukaista asuntotuotannon hallintamuotojakaumaa. Yksityisen maanomistuksen osalta hallintamuotojakauman toteutumista ohjataan maankäyttösopimuksilla. Projektialueilla ja täydennysrakentamiskohteissa hallinta- ja rahoitusmuotojakauma määritellään tontinluovutuksen yhteydessä siten, että taataan kaupunkirakenteen monipuolisuus. Aluetasoinen hallinta- ja rahoitusmuotojakauma tulee valmistella virastojen välisenä yhteistyönä.

Hitas-järjestelmälle asetettujen tavoitteiden toteutumista arvioidaan ohjelmakaudella.

Hallintamuotojakauman toteutumista tarkastellaan koko kaupungin tasolla. Tavoitteena on kohtuuhintainen asuminen Helsingissä. Tähän päästään varmistamalla kaava- ja tonttivarannon riittävyys. Kaavoituksen keinoin parannetaan kohtuuhintaisen asumisen toteutumismahdollisuuksia. Tasapainoisella asuntotuotannolla ja riittävällä vuokra-asuntojen tuotannolla vahvistetaan kaupungin elinvoimaisuutta.

Kaupunki vahvistaa vaikuttamistaan ja vuoropuhelua valtion suuntaan siinä, että rakentamisen kustannuksiin nostavasti vaikuttaviin tekijöihin etsitään nykyistä parempia ja toimivampia ratkaisuja kohtuuhintaisen rakentamisen turvaamiseksi.

Tavoite 8 Kaupungin oma asuntotuotanto

Kaupungin oman asuntotuotannon tavoite on 1 500 asuntoa vuodessa. Tavoitteena on vuosittain rakentaa vähintään 750 valtion tukemaa vuokra-asuntoa (50 prosenttia tuotannosta), 600 välimuodon eli Hitas-, asumisoikeus- ja osaomistusasuntoa (40 prosenttia) ja 150 vapaarahoitteista asuntoa (10 prosenttia). Vapaarahoitteisia asuntoja rakennetaan vain alueiden tasapainoisen asuntorakenteen varmistamiseksi sekä mahdollisen sekarakentamisen yhteydessä.

Kaavoituksen ja tontinluovutuksen keinoin turvataan kaupungin omaan asuntotuotantoon tarvittava ohjelman mukainen tonttitarjonta. Asuntotuotantotoimiston toimintaedellytykset turvataan tarvittaessa toimintamalleja ja riskinottokykyä kehittämällä.

Tavoite 9 Asuntotuotannon huoneistotyyppijakauman ohjaaminen

Perheasunnoiksi soveltuvien eli vähintään kahden makuuhuoneen asuntojen riittävä osuus asuntotuotannosta turvataan. Varmistetaan perheasuntojen määrä, tuotannon laatu ja muuntojoustavuus.

Kerrostalotuotannossa Hitas-omistusasuntotuotantona toteutettavien tonttien asuinrakennusoikeudesta keskimäärin 60 - 70 prosenttia toteutetaan perheasuntoina (50 - 60 prosenttia valmistuneista asunnoista). Kerrostalotuotannossa sääntelemättömään omistusasuntotuotantoon luovutettavilla tonteilla tontin asuinrakennusoikeudesta keskimäärin 40 - 50 prosenttia toteutetaan perheasuntoina (30 - 40 prosenttia valmistuneista asunnoista). Pientalotuotannossa asunnot tulee valtaosin toteuttaa perheasuntoina. Tiiviissä kaupunkipientalotuotannossa voidaan kuitenkin toteuttaa pienasuntoja kun se on tarkoituksenmukaista. Huoneistotyyppijakauman ohjaus perustuu ensisijaisesti tontinluovutusehtoihin. Valtion ja yksityisten tahojen omistamalla maalla käytetään asemakaavamääräyksiin perustuvaa ohjausta.

PÄÄMÄÄRÄ III ASUINALUEET

Erilaiset kaupunginosat kehittyvät houkuttelevina asuinalueina, ja niistä muodostuu toiminnallisesti eheä Helsinki. Uusista alueista rakentuu persoonallisia ja asukasrakenteeltaan monipuolisia kaupunginosia. Olemassa olevien alueiden elinvoimaisuutta ja viihtyisyyttä tuetaan täydennysrakentamisella. Uudisrakentamisessa kiinnitetään erityistä huomiota jalankulkuun ja ympäristön kaupunkimaisuuteen.

Tavoite 10 Saavutettavuus ja kaupunkirakenteen toiminnallinen eheys

Kaupunkirakenteen toiminnallista eheyttä vahvistetaan sekä rakentamalla uusia kaupunginosia että suunnitelmallisesti sijoittuvalla täydennysrakentamisella. Palveluiden ja työpaikka-alueiden saavutettavuutta parannetaan kehittämällä joukkoliikenneyhteyksiä sekä kävely- ja pyörätieverkostoja. Lähipalvelut turvataan. Uusien alueiden suunnittelussa on kiinnitettävä erityistä huomiota julkisten ja yksityisten palveluiden oikea-aikaiseen toteutukseen ja tarkoituksenmukaiseen sijoittumiseen alueille sekä varmistettava niille riittävä asukaspohja. Erityisesti tulee varmistaa joukkoliikennepalvelun samanaikaisuus alueiden rakentumisen kanssa. Pyöräpaikkanormin käyttöä jatketaan ja varmistetaan riittävät lastenvaunupaikat taloihin.

Tavoite 11 Asuinalueiden elinvoimaisuus ja täydennysrakentaminen

Edistetään kestävää kaupunkikehitystä tiedostaen alueiden erilaisuus ja eriytymiskehitys. Asuntorakentamisesta 30 prosenttia toteutuu täydennysrakentamisena.

Jatketaan täydennysrakentamisen edistämistä yhteistyöprosessia ja kannustimia kehittämällä. Kannustimena käytetään esimerkiksi lisärakennusoikeutta. Etsitään malleja, joilla kaupungin vuokrataloyhtiöt voivat hyötyä täydennysrakentamisesta.

PÄÄMÄÄRÄ IV ASUNTOKANTA

Huolehditaan asuntokannan kunnosta sekä edistetään energiatehokkuutta asuntorakentamisessa ja olemassa olevassa asuntokannassa. Asuntorakentamista kehitetään tukemalla erilaisten talotyyppien rakentamista, omatoimista rakennuttamista sekä erilaisten asumiskonseptien toteuttamista. Parannetaan asuntojen soveltuvuutta elinkaariasumiseen sekä edistetään hissien rakentamista vanhaan asuntokantaan. Meluntorjuntaan kiinnitetään huomiota kaupungin omin toimin sekä vaikutetaan valtioon meluesteiden toteuttamiseksi.

Tavoite 12 Asuntokannan kehittäminen

Asuntokannan ja asuinympäristöjen kunnossapitämisestä huolehditaan ja pyritään laajentamaan elinkaariasumiseen soveltuvaa asuntokantaa. Kaupungin toimin edistetään peruskorjaustoimintaa sekä hissien rakentamista vanhaan asuntokantaan.

Sekä uudis- että korjausrakentamisessa tavoitellaan esteetöntä rakentamista. Esteettömyyden osalta noudatetaan rakentamismääräyskokoelman vaatimustasoa. Esteettömyyden toteuttaminen ratkaistaan parhaalla mahdollisella tavalla erilaisten suunnittelukohteiden kuten townhouse-rakentamisen erityispiirteet huomioiden.

Jatketaan monimuotoisen kerrostaloasumisen kehittämistä, lisätään vanhan rakennuskannan uusiokäyttöä, ullakkorakentamista ja lisäkerrosrakentamista sekä edellytetään viherkattorakentamista. Edistetään sekatalojen rakentamista.

Tavoite 13 Kaupungin oma asuntokanta

Helsingin kaupungin asunnot Oy (Heka) huolehtii omistamansa asuntokannan ylläpidosta, arvon ja kunnon säilymisestä sekä vuokratason kohtuullisena pitämisestä. Asukasvalinnassa pyrkimyksenä on monipuolinen ja alueellisesti tasapainoinen asukasrakenne. Tavoitteena on myös asukastyytyväisyyden pysyminen korkeana. Helsingin kaupungin asunnot Oy:n hallintoa kehitetään ja toteutetaan tarvittavat lisäselvitykset.

Turvataan kaupungin omistaman asuntokannan kohtuuhintaisuus. Kaupungin asuntokannassa edistetään uusia asumisratkaisuja ja asukaslähtöisiä asumiskonsepteja.

Helsingin kaupungin asunnot Oy:n ulkopuolelle jäävän asunto-omaisuuden hallintaa parannetaan keskittämällä omistajahallintoa, kehittämällä ylläpidon, vuokrauksen ja asukasvalintojen käytäntöjä sekä selkeyttämällä omistajaohjausta.

Käyttö- ja luovutusrajoituksista vapautuva asuntokanta säilytetään vuokra-asuntokäytössä ja Helsingin kaupungin omistuksessa.

Tavoite 14 Asuntorakentamisen kehittäminen

Kaupunki kehittää asuntorakentamista edistäen asukaslähtöisyyttä, ekologisuutta sekä muunneltavuutta. Asuntorakentamista kehitetään ottaen huomioon eri asukasryhmien tulevaisuuden tarpeet, jotta asuntotarjonta vastaisi paremmin eri ryhmien muuttuviin tarpeisiin. Kaupunkimaisten pientalojen ja kerrostaloasumisen kehittämistä jatketaan ja tuetaan näiden kohteiden toteuttamismahdollisuuksia. Edistetään omatoimista rakentamista ja rakennuttamista, ryhmärakennuttamista, puurakentamista sekä uusiutuvien ja ympäristöä mahdollisimman vähän kuormittavien rakennusmateriaalien käyttöä.

Selvitetään mahdollisuus tarjota ryhmärakennuttamishankkeiden neuvonta- ja opastustoimintaa.

Kaupungin toimintatapoja ja prosesseja parannetaan rakentamisen nopeuttamiseksi.

Selvitetään rakennusmarkkinoiden toimivuutta, erityisesti asuntopuolella, suhteessa asumisen ja siihen liittyvän maankäytön toteutusohjelmaan ja sen tavoitteiden toteuttamiseen.

Tavoite 15 Energiatehokkuus

Kaupunki edellyttää luovuttamiensa asuntotonttien osalta, että A-luokan energiatehokkuusvaatimukset täyttyvät selkeästi. Pyritään kohti nollaenergiarakentamista. Turvataan kaavoituksella energiatehokkaan rakentamisen toteuttamisedellytykset. Lisätään uusiutuvien energialähteiden käyttöä asuntorakentamisessa.

Kaupungin omistamassa asuntokannassa energian ominaiskulutusta vähennetään vuoden 2005 tasosta 20 prosenttia vuoteen 2020 mennessä. Kaupungin oman asuntokannan peruskorjaustoiminnassa pyritään tavoitteellisesti C-energialuokkaan.

Kaupunki edistää osaltaan uudenlaisten ympäristö- ja energiateknologioiden käyttöönottoa mm. asuntorakentamisen kehittämishankkeilla yhteistyössä yritysten sekä tutkimus- ja kehittämistahojen kanssa. Kaupunki rohkaisee ja neuvoo asunto-osakeyhtiöitä toteuttamaan kaupungin asettamia energiansäästötavoitteita.

Tavoite 16 Asumisen pysäköintiratkaisut

Autottomia ja vähäautoisia asuntokohteita kaavoitetaan ja rakennetaan hyvien joukkoliikenneyhteyksien lähelle. Asuintalojen autopaikkojen kustannuksia kohdennetaan paremmin autopaikkojen käyttäjille. Tehdään vuoden 2013 loppuun mennessä kokonaisvaltainen selvitys ja konkreettiset mallit siitä, miten kustannuksia voidaan kohdentaa paremmin autopaikkojen käyttäjille. Ratkaisuja sovelletaan erikseen valittavissa kohteissa ohjelmakauden aikana.

Selvitetään keinot, miten maanalaista ja muuta keskitettyä pysäköintiä lisätään hyvien joukkoliikenneyhteyksien varrella olevilla asuinalueilla. Lisätään yhteiskäyttöä työpaikkapysäköinnin kanssa.

Täydennysrakennuskohteissa pysäköintipaikkojen lukumäärää ei automaattisesti nosteta koko kohteen osalta vaan tarkastelu tehdään tapauskohtaisesti.

PÄÄMÄÄRÄ V ASUKASRAKENNE

Turvataan eri väestöryhmien mahdollisuudet asua pääkaupungissa. Asumisen suunnittelussa kiinnitetään erityistä huomiota asuntomarkkinoille tulevien nuorten, lapsiperheiden, ikääntyneiden ja erityisryhmiin kuuluvien asukkaiden asumismahdollisuuksiin sekä maahanmuuttajataustaisen väestön ja pienten asuntokuntien määrän kasvuun.

Tavoite 17 Asukasrakenteen monipuolisuus

Lapsiperheille sopivia asuntoja rakennetaan riittävästi uusille alueille sekä täydennysrakentamiskohteisiin. Esteettömiä asumisvaihtoehtoja lisätään täydennysrakentamisalueilla. Vieraskielisen väestön asumisen tukemiseksi kehitetään edelleen asumisneuvontaa ja parannetaan eri asumisvaihtoehdoista tiedottamista.

Tavoite 18 Opiskelija- ja nuorisoasunnot

Lisätään asuntomarkkinoille tulevien nuorten kaupunkilaisten kohtuuhintaisen vuokra-asumisen tarjontaa. Tuotantotavoite on 300 opiskelija- ja nuorisoasuntoa vuosittain. Opiskelija- ja nuorisoasuntoja pyritään toteuttamaan myös käyttötarkoituksen muutosten kautta olemassa olevaan kiinteistökantaan.

Tavoite 19 Erityisryhmien asuminen

Erityisryhmille kohdennettujen valtion tukemien vuokra-asuntojen tuotantotavoite on 250 asuntoa vuosittain. Erityisasumisen strategista suunnittelua tehostetaan ja vanhan asuntokannan muuntomahdollisuudet selvitetään systemaattisesti osana palveluasumisen uustuotannon tarvetarkastelua.

Vanhusten asuntoja pyritään sijoittamaan omatoimisuuden vahvistamiseksi palvelukeskusten ja vanhustenkeskusten lähelle, jolloin myös kotihoito ja kuljetuspalvelut toimivat paremmin. Helsingin kaupungin asunnot Oy:n vapautuvien esteettömien vuokra-asuntojen jaossa huomioidaan liikkumis- tai toimintarajoitteiset sekä pysyvästi vammaiset nykyistä paremmin.

Lisäksi kaupunginvaltuusto hyväksyi seuraavat kahdeksan toivomuspontta:

1.     Tämän ponnen hyväksyessään valtuusto kiirehtii pyöräväylien rakentamista pääkaduille tavoiteverkon mukaisesti. (Elina Moisio)
 

2.     Hyväksyessään esityksen kaupunginvaltuusto edellyttää, että tonttien rakennuskelpoiseksi saattamiseksi turvataan riittävät resurssit ja, että kunnallisteknistä suunnittelua tehdään rinnan kaavoituksen edistymisen kanssa. (Tarja Kantola)
 

3.     Kvsto edellyttää sen selvittämistä, miten kaupungin kaavoituksessa ja tonttien luovutuksessa voidaan kaupungin omien vuokra-asuntojen tarvitsemat tontit asettaa etusijalle ja turvata suunnitelmien toteutuminen kohtuuhintaisina. (Pekka Saarnio)
 

4.     Kaupunki myötävaikuttaa siihen, että on mahdollista rakentaa riittävästi sähköautojen latauspaikkoja. (Astrid Thors)
 

5.     Valtuusto edellyttää, että kaupunki pyrkii estämään sen, että muiden rakennuttajien aravakohteiden vuokrat Helsingissä nousevat kohtuuttomasti rakennuttajien tasatessa vuokria koko maan asuntokannassaan. (Tuomas Rantanen)
 

6.     Valtuusto edellyttää, että kaupunki selvittää, miten voidaan suunnata kaupungin omaa vapaarahoitteista, mutta asukkaille kohtuuhintaista asuntotuotantoa alueille, joilla ennestään on paljon aravatuotantoa ja jonne yksityisillä rakennuttajilla ei ole kiinnostusta rakentaa. (Tuomas Rantanen)
 

7.     Valtuusto edellyttää että kaupunki seuraavassa yleiskaavassa pyrkii turvaamaan myös viheralueiden ja tärkeiden viheryhteyksien luonto- ja virkistysarvojen säilymisen. (Tuomas Rantanen)
 

8.     Hyväksyessään asumisen ja siihen liittyvän maakäytön toteutusohjelman 2012 kaupunginvaltuusto edellyttää laadunohjauskriteerien tarkistamista sellaisiksi, että ne vastaavat nykyisen lain henkeä rakentamisen energiamääräyksistä. (Nina Huru)

Käsittely

12.09.2012 Ehdotuksen mukaan

Puheenjohtaja totesi, että 29.8.2012 hyväksytyn käsittelyjärjestyksen mukaisesti jatketaan asumisen ja siihen liittyvän maankäytön toteutusohjelman 2012 käsittelyä ja että keskustelu puheena olevan käsittelyjärjestyksen mukaisesti on julistettu päättyneeksi.

Puheenjohtaja totesi, että tehdyistä ehdotuksista on jaettu yhdistelmä valtuutetuille, sekä ehdotukset ovat salijärjestelmän paneelissa suomen- ja ruotsinkielisinä.

Valtuutettu Tatu Rauhamäen vastaehdotus, valtuutettu Elina Moision vastaehdotukset numero 1 ja 2 sekä valtuutettu Kati Peltolan, valtuutettu Osmo Soininvaaran ja valtuutettu Thomas Wallgrenin vastaehdotukset jätettiin toivomusponsina, mutta puheenjohtaja tulkitsi ne vastaehdotuksiksi.

Puheenjohtaja esitti, että ehdotukset niitä lukematta merkitään selontekona pöytäkirjaan seuraavasti:

Kaupunginvaltuustossa 29.8.2012 tehdyt vastaehdotukset

Tatu Rauhamäki

Vastaehdotus:
Valtuusto edellyttää, että kaupunginhallitus valmistelee seuraavaa Helsingin asumisen ohjelmaa niin, että se tuodaan valtuuston hyväksyttäväksi vuoden 2016 kuntavaalien jälkeen ensimmäisen valtuustovuoden aikana.

Kannattaja: Pia Pakarinen

Elina Moisio

Vastaehdotus 1:
Valtuusto edellyttää, että tontinluovutuksessa priorisoidaan kohtuuhintaista tuotantoa ja kaupungin omaa tuotantoa.

Kannattaja: Julia Virkkunen

Vastaehdotus 2:
Kaupunginvaltuusto edellyttää, että Hitas-tuotantoa suunnataan erityisesti alueille, joilla hitassäännöstelyllä on vaikutusta.

Kannattaja: Julia Virkkunen

Yrjö Hakanen

Vastaehdotus 1:
Tavoitteen 8 toisen lauseen alku muutetaan kuulumaan: Tavoitteena on vuosittain rakentaa yli 1 000 valtion tukemaa vuokra-asuntoa…

Vastaehdotus 2:
Tavoitteen 8 loppuun lisätään: Kaupungin oman vuokra-asuntotuotannon ja peruskorjaustoiminnan edistämiseksi ryhdytään toimiin kunnallisen rakennusyhtiön tai liikelaitoksen perustamiseksi.

Kannattaja: Tea Vikstedt

Kati Peltola

Vastaehdotus:
Kvsto edellyttää, että suunniteltaessa autopaikkojen kustannusten kohdentamista nykyistä paremmin niiden käyttäjille huolehditaan samalla siitä, että työssään välttämättä autoa tarvitseville pienituloisille varataan tarpeeksi kohtuuhintaisia paikkoja.

Kannattaja: Tea Vikstedt

Osmo Soininvaara

Vastaehdotus:
Valtuusto edellyttää, ettei kaupunki luovuta tontteja yleishyödyllisille rakennuttajille sosiaaliseen asuntotuotantoon, elleivät nämä sitoudu siihen, ettei näiden kohteiden vuokrilla subventoida rakennuttajan kohteita muualla maassa.

Kannattaja: Kimmo Helistö

Thomas Wallgren

Vastaehdotus:
Valtuusto edellyttää, että kaupunki ottaa käyttöön menetelmiä, joilla Helsingissä pysyvästi ja myös tilapäisesti asuvien asunnottomien asumistoiveita ja ideoita asunnottomuuden ratkaisemiseksi voidaan selvittää ja huomioida kaupungin asuntopolitiikassa.

Kannattaja: Kati Peltola

Kaupunginvaltuustossa 29.8.2012 ehdotetut toivomusponnet

1 Elina Moisio

Tämän ponnen hyväksyessään valtuusto kiirehtii pyöräväylien rakentamista pääkaduille tavoiteverkon mukaisesti

Kannattaja: Julia Virkkunen

2 Tarja Kantola

Hyväksyessään esityksen kaupunginvaltuusto edellyttää, että tonttien rakennuskelpoiseksi saattamiseksi turvataan riittävät resurssit ja, että kunnallisteknistä suunnittelua tehdään rinnan kaavoituksen edistymisen kanssa

Kannattaja: Jyrki Lohi

3 Tarja Kantola

Kaupunginvaltuusto edellyttää, että selvitetään mahdollisuuksia asettaa tontinluovutuksissa etusijalle rakentajia, jotka ovat voittaneet kaupungin arava-asuntojen urakkakilpailuja.

Kannattaja: Jyrki Lohi

4 Pekka Saarnio

Kvsto edellyttää sen selvittämistä, miten kaupungin kaavoituksessa ja tonttien luovutuksessa voidaan kaupungin omien vuokra-asuntojen tarvitsemat tontit asettaa etusijalle ja turvata suunnitelmien toteutuminen kohtuuhintaisina.

Kannattaja: Sirpa Puhakka

5 Astrid Thors

Kaupunki myötävaikuttaa siihen, että on mahdollista rakentaa riittävästi sähköautojen latauspaikkoja.

Kannattaja: Jan D Oker-Blom

6 Astrid Thors

Jotta voidaan varmistaa, että ajatus elinvoimaisesta kaupunkikeskuksesta ja elinvoimaisista osa-aluekeskuksista toteutuu, tulee kaavoituksella turvata riittävästi tiloja yritystoiminnalle ja pienimuotoiselle liiketoiminnalle, kuten m.m. suutareille ja korjaamoille.

Kannattaja: Jan D Oker-Blom

7 Yrjö Hakanen

Valtuusto edellyttää, että selvitetään mahdollisuudet tarkistaa tonttien vuokrien määräytymisperusteita niin, että vuokrat eivät nouse kohtuuttomasti.

Kannattaja: Julia Virkkunen

8 Yrjö Hakanen

Valtuusto edellyttää, että ohjelman toteutuksessa seurataan lähipalvelujen turvaamista muun muassa EU:n kestävän kaupunkikehityksen indikaattoreilla.

Kannattaja: Tuomo Valokainen

9 Yrjö Hakanen

Valtuusto edellyttää, että asuinalueiden kehittämisessä pyritään turvaamaan kattava asukastalojen ja –tilojen verkosto kaupungin eri alueilla.

Kannattaja: Tuomo Valokainen

10 Yrjö Hakanen

Valtuusto edellyttää, että kaupunginhallitus tekee toteutusohjelman energiankulutuksen vähentämistavoitteelle.

Kannattaja: Tea Vikstedt

11 Tea Vikstedt

Valtuusto edellyttää, että selvitetään, millaisella kaupungin omalla rakentamisorganisaatiolla voidaan toteuttaa kaupungin oman asuntotuotannon tasaisuus, kohtuuhintaisuus ja asuntojen kestävä laatu.

Kannattaja: Kati Peltola

12 Tuomas Rantanen

Valtuusto edellyttää, että kaupunki selvittää mahdollisuuden turvata aravavuokra-asuntojen tuotantotavoitteiden toteutumisen tarvittaessa vaikka luovuttamalla tähän hallintamuotoon soveltuvat tontit ensi sijassa omaan tuotantoonsa.

Kannattaja: Julia Virkkunen

13 Tuomas Rantanen

Valtuusto edellyttää, että kaupunki pyrkii estämään sen, että muiden rakennuttajien aravakohteiden vuokrat Helsingissä nousevat kohtuuttomasti rakennuttajien tasatessa vuokria koko maan asuntokannassaan.

Kannattaja: Julia Virkkunen

14 Tuomas Rantanen

Valtuusto edellyttää, että kaupunki selvittää, miten voidaan suunnata kaupungin omaa vapaarahoitteista, mutta asukkaille kohtuuhintaista asuntotuotantoa alueille, joilla ennestään on paljon aravatuotantoa ja jonne yksityisillä rakennuttajilla ei ole kiinnostusta rakentaa.

Kannattaja: Julia Virkkunen

15 Tuomas Rantanen

Valtuusto edellyttää että kaupunki seuraavassa yleiskaavassa pyrkii turvaamaan myös viheralueiden ja tärkeiden viheryhteyksien luonto- ja virkistysarvojen säilymisen.

Kannattaja: Julia Virkkunen

16 Anni Sinnemäki

Kaupunginvaltuusto edellyttää, että ohjelman tavoitetta energiansäästöä ja luonnon monimuotoisuutta edistävistä viherkatoista toteutetaan aktiivisesti ja hyvässä yhteistyössä eri hallintokuntien välillä.

17 Kaarin Taipale

Valtuusto edellyttää, että Helsinki selvittää ympäristökuntien kanssa mahdollisuudet perustaa yhteinen yleishyödyllinen asuntorakennuttaja, joka vastaa myös maan hankinnasta ja segregaation ehkäisemisestä.

18 Nina Huru

Hyväksyessään asumisen ja siihen liittyvän maakäytön toteutusohjelman 2012 kaupunginvaltuusto edellyttää laadunohjauskriteerien tarkistamista sellaisiksi, että ne vastaavat nykyisen lain henkeä rakentamisen energiamääräyksistä.

Kannattaja: Timo Elo

Selonteko myönnettiin oikeaksi.

Valtuutettu Yrjö Hakasen vastaehdotusta numero 1 ei ollut kannatettu, joten se raukesi.

Puheenjohtaja esitti hyväksyttäväksi seuraavan äänestysjärjestyksen: Vastaehdotuksista äänestetään jokaisesta erikseen.

Puheenjohtajan ehdottama ja valtuuston hyväksymä äänestysesitys kuului seuraavasti: Ken hyväksyy kaupunginhallituksen ehdotuksen, äänestää jaa; jos ei voittaa on valtuutettu Tatu Rauhamäen vastaehdotus hyväksytty.

1 äänestys

JAA-ehdotus: Khs
EI-ehdotus: Valtuusto edellyttää, että kaupunginhallitus valmistelee seuraavaa Helsingin asumisen ohjelmaa niin, että se tuodaan valtuuston hyväksyttäväksi vuoden 2016 kuntavaalien jälkeen ensimmäisen valtuustovuoden aikana.

Jaa-äänet: 73
Elina Aaltio, Zahra Abdulla, Outi Alanko-Kahiluoto, Maija Anttila, Paavo Arhinmäki, Maria Björnberg-Enckell, Tuija Brax, Gunvor Brettschneider, Arto Bryggare, Yrjö Hakanen, Juha Hakola, Sanna Hellström, Nina Huru, Sirkku Ingervo, Seppo Kanerva, Tarja Kantola, Arja Karhuvaara, Emma Kari, Mari Kiviniemi, Laura Kolbe, Anu Korppi-Koskela, Kauko Koskinen, Terhi Koulumies, Tuuli Kousa, Minerva Krohn, Essi Kuikka, Otto Lehtipuu, Pauli Leppä-aho, Lasse Liemola, Päivi Lipponen, Jyrki Lohi, Hannele Luukkainen, Terhi Mäki, Lasse Männistö, Silvia Modig, Seija Muurinen, Sari Näre, Jarmo Nieminen, Outi Ojala, Jan D Oker-Blom, Sara Paavolainen, Osku Pajamäki, Pia Pakarinen, Jaana Pelkonen, Terhi Peltokorpi, Kati Peltola, Sanna Perkiö, Sirpa Puhakka, Mari Puoskari, Tuomas Rantanen, Tatu Rauhamäki, Risto Rautava, Laura Rissanen, Wille Rydman, Pekka Saarnio, Olli Sademies, Harri Saksala, Sari Sarkomaa, Lea Saukkonen, Anni Sinnemäki, Osmo Soininvaara, Johanna Sydänmaa, Ilkka Taipale, Kaarin Taipale, Tarja Tenkula, Astrid Thors, Ulla-Marja Urho, Tuomo Valokainen, Olli Valtonen, Tea Vikstedt, Markku Vuorinen, Thomas Wallgren, Ville Ylikahri

Ei-äänet: 5
Sirpa Asko-Seljavaara, Mika Ebeling, Matti Enroth, Esko Riihelä, Riitta Snäll

Tyhjä: 5
Jussi Halla-aho, Kimmo Helistö, Elina Moisio, Johanna Sumuvuori, Julia Virkkunen

Poissa: 2
Harry Bogomoloff, Eero Heinäluoma

Puheenjohtajan ehdottama ja valtuuston hyväksymä äänestysesitys kuului seuraavasti: Ken hyväksyy kaupunginhallituksen ehdotuksen, äänestää jaa; jos ei voittaa on valtuutettu Elina Moision vastaehdotus hyväksytty.

2 äänestys

JAA-ehdotus: Khs
EI-ehdotus: Valtuusto edellyttää, että tontinluovutuksessa priorisoidaan kohtuuhintaista tuotantoa ja kaupungin omaa tuotantoa.

Jaa-äänet: 72
Elina Aaltio, Outi Alanko-Kahiluoto, Maija Anttila, Sirpa Asko-Seljavaara, Maria Björnberg-Enckell, Tuija Brax, Gunvor Brettschneider, Arto Bryggare, Matti Enroth, Juha Hakola, Jussi Halla-aho, Sanna Hellström, Seppo Kanerva, Tarja Kantola, Arja Karhuvaara, Emma Kari, Mari Kiviniemi, Laura Kolbe, Anu Korppi-Koskela, Kauko Koskinen, Terhi Koulumies, Tuuli Kousa, Minerva Krohn, Essi Kuikka, Otto Lehtipuu, Pauli Leppä-aho, Lasse Liemola, Päivi Lipponen, Jyrki Lohi, Hannele Luukkainen, Terhi Mäki, Lasse Männistö, Silvia Modig, Elina Moisio, Seija Muurinen, Jarmo Nieminen, Outi Ojala, Jan D Oker-Blom, Sara Paavolainen, Osku Pajamäki, Pia Pakarinen, Jaana Pelkonen, Terhi Peltokorpi, Sanna Perkiö, Sirpa Puhakka, Mari Puoskari, Tatu Rauhamäki, Risto Rautava, Esko Riihelä, Laura Rissanen, Wille Rydman, Pekka Saarnio, Olli Sademies, Harri Saksala, Sari Sarkomaa, Lea Saukkonen, Anni Sinnemäki, Riitta Snäll, Osmo Soininvaara, Johanna Sumuvuori, Johanna Sydänmaa, Ilkka Taipale, Kaarin Taipale, Tarja Tenkula, Astrid Thors, Ulla-Marja Urho, Tuomo Valokainen, Olli Valtonen, Julia Virkkunen, Markku Vuorinen, Thomas Wallgren, Ville Ylikahri

Ei-äänet: 8
Zahra Abdulla, Paavo Arhinmäki, Mika Ebeling, Yrjö Hakanen, Sirkku Ingervo, Kati Peltola, Tuomas Rantanen, Tea Vikstedt

Tyhjä: 3
Kimmo Helistö, Nina Huru, Sari Näre

Poissa: 2
Harry Bogomoloff, Eero Heinäluoma

Puheenjohtajan ehdottama ja valtuuston hyväksymä äänestysesitys kuului seuraavasti: Ken hyväksyy kaupunginhallituksen ehdotuksen, äänestää jaa; jos ei voittaa on valtuutettu Elina Moision vastaehdotus hyväksytty.

3 äänestys

JAA-ehdotus: Khs
EI-ehdotus: Kaupunginvaltuusto edellyttää, että Hitas-tuotantoa suunnataan erityisesti alueille, joilla hitassäännöstelyllä on vaikutusta.

Jaa-äänet: 74
Elina Aaltio, Outi Alanko-Kahiluoto, Maija Anttila, Paavo Arhinmäki, Sirpa Asko-Seljavaara, Maria Björnberg-Enckell, Tuija Brax, Gunvor Brettschneider, Arto Bryggare, Matti Enroth, Juha Hakola, Jussi Halla-aho, Sanna Hellström, Sirkku Ingervo, Seppo Kanerva, Tarja Kantola, Arja Karhuvaara, Emma Kari, Mari Kiviniemi, Laura Kolbe, Anu Korppi-Koskela, Kauko Koskinen, Terhi Koulumies, Tuuli Kousa, Minerva Krohn, Essi Kuikka, Otto Lehtipuu, Pauli Leppä-aho, Lasse Liemola, Päivi Lipponen, Jyrki Lohi, Hannele Luukkainen, Terhi Mäki, Lasse Männistö, Silvia Modig, Elina Moisio, Seija Muurinen, Jarmo Nieminen, Outi Ojala, Jan D Oker-Blom, Sara Paavolainen, Osku Pajamäki, Pia Pakarinen, Jaana Pelkonen, Terhi Peltokorpi, Sanna Perkiö, Sirpa Puhakka, Mari Puoskari, Tuomas Rantanen, Tatu Rauhamäki, Risto Rautava, Esko Riihelä, Laura Rissanen, Wille Rydman, Pekka Saarnio, Olli Sademies, Harri Saksala, Sari Sarkomaa, Lea Saukkonen, Anni Sinnemäki, Riitta Snäll, Osmo Soininvaara, Johanna Sumuvuori, Johanna Sydänmaa, Ilkka Taipale, Kaarin Taipale, Tarja Tenkula, Astrid Thors, Ulla-Marja Urho, Tuomo Valokainen, Olli Valtonen, Markku Vuorinen, Thomas Wallgren, Ville Ylikahri

Ei-äänet: 2
Mika Ebeling, Yrjö Hakanen

Tyhjä: 6
Kimmo Helistö, Nina Huru, Sari Näre, Kati Peltola, Tea Vikstedt, Julia Virkkunen

Poissa: 3
Zahra Abdulla, Harry Bogomoloff, Eero Heinäluoma

Puheenjohtajan ehdottama ja valtuuston hyväksymä äänestysesitys kuului seuraavasti: Ken hyväksyy kaupunginhallituksen ehdotuksen, äänestää jaa; jos ei voittaa on valtuutettu Yrjö Hakasen vastaehdotus hyväksytty.

4 äänestys

JAA-ehdotus: Khs
EI-ehdotus: Tavoitteen 8 loppuun lisätään: Kaupungin oman vuokra-asuntotuotannon ja peruskorjaustoiminnan edistämiseksi ryhdytään toimiin kunnallisen rakennusyhtiön tai liikelaitoksen perustamiseksi.

Jaa-äänet: 70
Elina Aaltio, Zahra Abdulla, Outi Alanko-Kahiluoto, Maija Anttila, Sirpa Asko-Seljavaara, Maria Björnberg-Enckell, Tuija Brax, Gunvor Brettschneider, Arto Bryggare, Matti Enroth, Juha Hakola, Jussi Halla-aho, Kimmo Helistö, Sanna Hellström, Sirkku Ingervo, Seppo Kanerva, Tarja Kantola, Arja Karhuvaara, Emma Kari, Mari Kiviniemi, Laura Kolbe, Anu Korppi-Koskela, Kauko Koskinen, Terhi Koulumies, Tuuli Kousa, Minerva Krohn, Essi Kuikka, Otto Lehtipuu, Pauli Leppä-aho, Lasse Liemola, Päivi Lipponen, Jyrki Lohi, Hannele Luukkainen, Terhi Mäki, Lasse Männistö, Elina Moisio, Seija Muurinen, Jarmo Nieminen, Jan D Oker-Blom, Sara Paavolainen, Osku Pajamäki, Pia Pakarinen, Jaana Pelkonen, Terhi Peltokorpi, Sanna Perkiö, Mari Puoskari, Tuomas Rantanen, Tatu Rauhamäki, Risto Rautava, Esko Riihelä, Laura Rissanen, Wille Rydman, Olli Sademies, Harri Saksala, Sari Sarkomaa, Lea Saukkonen, Anni Sinnemäki, Riitta Snäll, Osmo Soininvaara, Johanna Sumuvuori, Johanna Sydänmaa, Kaarin Taipale, Tarja Tenkula, Astrid Thors, Ulla-Marja Urho, Tuomo Valokainen, Olli Valtonen, Markku Vuorinen, Thomas Wallgren, Ville Ylikahri

Ei-äänet: 7
Paavo Arhinmäki, Mika Ebeling, Yrjö Hakanen, Kati Peltola, Pekka Saarnio, Ilkka Taipale, Tea Vikstedt

Tyhjä: 6
Nina Huru, Silvia Modig, Sari Näre, Outi Ojala, Sirpa Puhakka, Julia Virkkunen

Poissa: 2
Harry Bogomoloff, Eero Heinäluoma

Puheenjohtajan ehdottama ja valtuuston hyväksymä äänestysesitys kuului seuraavasti: Ken hyväksyy kaupunginhallituksen ehdotuksen, äänestää jaa; jos ei voittaa on valtuutettu Kati Peltolan vastaehdotus hyväksytty.

5 äänestys

JAA-ehdotus: Khs
EI-ehdotus: Kvsto edellyttää, että suunniteltaessa autopaikkojen kustannusten kohdentamista nykyistä paremmin niiden käyttäjille huolehditaan samalla siitä, että työssään välttämättä autoa tarvitseville pienituloisille varataan tarpeeksi kohtuuhintaisia paikkoja.
 

Jaa-äänet: 75
Elina Aaltio, Zahra Abdulla, Outi Alanko-Kahiluoto, Maija Anttila, Sirpa Asko-Seljavaara, Maria Björnberg-Enckell, Tuija Brax, Gunvor Brettschneider, Arto Bryggare, Mika Ebeling, Matti Enroth, Juha Hakola, Jussi Halla-aho, Kimmo Helistö, Sanna Hellström, Sirkku Ingervo, Seppo Kanerva, Tarja Kantola, Arja Karhuvaara, Emma Kari, Mari Kiviniemi, Laura Kolbe, Anu Korppi-Koskela, Kauko Koskinen, Terhi Koulumies, Tuuli Kousa, Minerva Krohn, Essi Kuikka, Otto Lehtipuu, Pauli Leppä-aho, Lasse Liemola, Päivi Lipponen, Jyrki Lohi, Hannele Luukkainen, Terhi Mäki, Lasse Männistö, Elina Moisio, Seija Muurinen, Sari Näre, Jarmo Nieminen, Outi Ojala, Jan D Oker-Blom, Sara Paavolainen, Osku Pajamäki, Pia Pakarinen, Jaana Pelkonen, Terhi Peltokorpi, Sanna Perkiö, Sirpa Puhakka, Mari Puoskari, Tuomas Rantanen, Tatu Rauhamäki, Risto Rautava, Esko Riihelä, Laura Rissanen, Wille Rydman, Pekka Saarnio, Olli Sademies, Harri Saksala, Sari Sarkomaa, Lea Saukkonen, Anni Sinnemäki, Riitta Snäll, Osmo Soininvaara, Johanna Sumuvuori, Johanna Sydänmaa, Kaarin Taipale, Tarja Tenkula, Astrid Thors, Ulla-Marja Urho, Tuomo Valokainen, Olli Valtonen, Markku Vuorinen, Thomas Wallgren, Ville Ylikahri

Ei-äänet: 4
Paavo Arhinmäki, Yrjö Hakanen, Kati Peltola, Ilkka Taipale

Tyhjä: 4
Nina Huru, Silvia Modig, Tea Vikstedt, Julia Virkkunen

Poissa: 2
Harry Bogomoloff, Eero Heinäluoma

Puheenjohtajan ehdottama ja valtuuston hyväksymä äänestysesitys kuului seuraavasti: Ken hyväksyy kaupunginhallituksen ehdotuksen, äänestää jaa; jos ei voittaa on valtuutettu Osmo Soininvaaran vastaehdotus hyväksytty.

6 äänestys

JAA-ehdotus: Khs
EI-ehdotus: Valtuusto edellyttää, ettei kaupunki luovuta tontteja yleishyödyllisille rakennuttajille sosiaaliseen asuntotuotantoon, elleivät nämä sitoudu siihen, ettei näiden kohteiden vuokrilla subventoida rakennuttajan kohteita muualla maassa.

Jaa-äänet: 72
Elina Aaltio, Outi Alanko-Kahiluoto, Maija Anttila, Sirpa Asko-Seljavaara, Maria Björnberg-Enckell, Tuija Brax, Gunvor Brettschneider, Arto Bryggare, Matti Enroth, Juha Hakola, Jussi Halla-aho, Kimmo Helistö, Sanna Hellström, Nina Huru, Sirkku Ingervo, Seppo Kanerva, Tarja Kantola, Arja Karhuvaara, Emma Kari, Mari Kiviniemi, Laura Kolbe, Anu Korppi-Koskela, Kauko Koskinen, Terhi Koulumies, Tuuli Kousa, Minerva Krohn, Essi Kuikka, Otto Lehtipuu, Pauli Leppä-aho, Lasse Liemola, Päivi Lipponen, Jyrki Lohi, Hannele Luukkainen, Terhi Mäki, Lasse Männistö, Silvia Modig, Elina Moisio, Seija Muurinen, Jarmo Nieminen, Outi Ojala, Jan D Oker-Blom, Sara Paavolainen, Osku Pajamäki, Pia Pakarinen, Jaana Pelkonen, Terhi Peltokorpi, Sanna Perkiö, Sirpa Puhakka, Mari Puoskari, Tuomas Rantanen, Tatu Rauhamäki, Risto Rautava, Esko Riihelä, Laura Rissanen, Wille Rydman, Olli Sademies, Harri Saksala, Sari Sarkomaa, Lea Saukkonen, Anni Sinnemäki, Riitta Snäll, Johanna Sumuvuori, Johanna Sydänmaa, Ilkka Taipale, Kaarin Taipale, Tarja Tenkula, Astrid Thors, Ulla-Marja Urho, Olli Valtonen, Markku Vuorinen, Thomas Wallgren, Ville Ylikahri

Ei-äänet: 4
Mika Ebeling, Yrjö Hakanen, Kati Peltola, Pekka Saarnio

Tyhjä: 7
Zahra Abdulla, Paavo Arhinmäki, Sari Näre, Osmo Soininvaara, Tuomo Valokainen, Tea Vikstedt, Julia Virkkunen

Poissa: 2
Harry Bogomoloff, Eero Heinäluoma

Puheenjohtajan ehdottama ja valtuuston hyväksymä äänestysesitys kuului seuraavasti: Ken hyväksyy kaupunginhallituksen ehdotuksen, äänestää jaa; jos ei voittaa on valtuutettu Thomas Wallgrenin vastaehdotus hyväksytty.

7 äänestys

JAA-ehdotus: Khs
EI-ehdotus: Valtuusto edellyttää, että kaupunki ottaa käyttöön menetelmiä, joilla Helsingissä pysyvästi ja myös tilapäisesti asuvien asunnottomien asumistoiveita ja ideoita asunnottomuuden ratkaisemiseksi voidaan selvittää ja huomioida kaupungin asuntopolitiikassa.

Jaa-äänet: 72
Elina Aaltio, Outi Alanko-Kahiluoto, Sirpa Asko-Seljavaara, Maria Björnberg-Enckell, Tuija Brax, Gunvor Brettschneider, Arto Bryggare, Matti Enroth, Juha Hakola, Jussi Halla-aho, Kimmo Helistö, Sanna Hellström, Nina Huru, Sirkku Ingervo, Seppo Kanerva, Tarja Kantola, Arja Karhuvaara, Emma Kari, Mari Kiviniemi, Laura Kolbe, Anu Korppi-Koskela, Kauko Koskinen, Terhi Koulumies, Tuuli Kousa, Minerva Krohn, Essi Kuikka, Otto Lehtipuu, Pauli Leppä-aho, Lasse Liemola, Päivi Lipponen, Jyrki Lohi, Hannele Luukkainen, Terhi Mäki, Lasse Männistö, Silvia Modig, Elina Moisio, Seija Muurinen, Jarmo Nieminen, Outi Ojala, Jan D Oker-Blom, Sara Paavolainen, Osku Pajamäki, Pia Pakarinen, Jaana Pelkonen, Terhi Peltokorpi, Kati Peltola, Sanna Perkiö, Sirpa Puhakka, Mari Puoskari, Tuomas Rantanen, Tatu Rauhamäki, Risto Rautava, Esko Riihelä, Laura Rissanen, Wille Rydman, Pekka Saarnio, Olli Sademies, Harri Saksala, Sari Sarkomaa, Lea Saukkonen, Anni Sinnemäki, Riitta Snäll, Osmo Soininvaara, Johanna Sumuvuori, Johanna Sydänmaa, Tarja Tenkula, Astrid Thors, Ulla-Marja Urho, Tuomo Valokainen, Olli Valtonen, Markku Vuorinen, Ville Ylikahri

Ei-äänet: 8
Zahra Abdulla, Maija Anttila, Paavo Arhinmäki, Mika Ebeling, Yrjö Hakanen, Ilkka Taipale, Kaarin Taipale, Tea Vikstedt

Tyhjä: 2
Julia Virkkunen, Thomas Wallgren

Poissa: 3
Harry Bogomoloff, Eero Heinäluoma, Sari Näre

Kaupunginvaltuusto päätti siten hyväksyä kaupunginhallituksen ehdotuksen.

Valtuutettu Anni Sinnemäen ja valtuutettu Kaarin Taipaleen toivomusponsia ei ollut kannatettu, joten ne raukesivat.

Puheenjohtaja esitti hyväksyttäväksi seuraavan äänestysjärjestyksen: Toivomusponsien hyväksymisestä äänestetään jokaisesta erikseen.

Puheenjohtajan tekemä ja valtuuston hyväksymä äänestysesitys kuului seuraavasti: Ken hyväksyy valtuutettu Elina Moision ehdottaman toivomusponnen, äänestää jaa, ken sitä vastustaa äänestää ei.

8 äänestys

JAA-ehdotus: Tämän ponnen hyväksyessään valtuusto kiirehtii pyöräväylien rakentamista pääkaduille tavoiteverkon mukaisesti
EI-ehdotus: Vastustaa

Jaa-äänet: 77
Elina Aaltio, Zahra Abdulla, Outi Alanko-Kahiluoto, Paavo Arhinmäki, Sirpa Asko-Seljavaara, Maria Björnberg-Enckell, Tuija Brax, Gunvor Brettschneider, Arto Bryggare, Mika Ebeling, Matti Enroth, Yrjö Hakanen, Juha Hakola, Kimmo Helistö, Sanna Hellström, Sirkku Ingervo, Seppo Kanerva, Tarja Kantola, Arja Karhuvaara, Emma Kari, Mari Kiviniemi, Laura Kolbe, Anu Korppi-Koskela, Terhi Koulumies, Tuuli Kousa, Minerva Krohn, Essi Kuikka, Otto Lehtipuu, Pauli Leppä-aho, Lasse Liemola, Päivi Lipponen, Jyrki Lohi, Hannele Luukkainen, Terhi Mäki, Lasse Männistö, Silvia Modig, Elina Moisio, Seija Muurinen, Sari Näre, Jarmo Nieminen, Outi Ojala, Jan D Oker-Blom, Sara Paavolainen, Osku Pajamäki, Pia Pakarinen, Jaana Pelkonen, Terhi Peltokorpi, Kati Peltola, Sanna Perkiö, Sirpa Puhakka, Mari Puoskari, Tuomas Rantanen, Tatu Rauhamäki, Risto Rautava, Esko Riihelä, Laura Rissanen, Wille Rydman, Pekka Saarnio, Harri Saksala, Sari Sarkomaa, Lea Saukkonen, Anni Sinnemäki, Riitta Snäll, Osmo Soininvaara, Johanna Sumuvuori, Johanna Sydänmaa, Ilkka Taipale, Kaarin Taipale, Tarja Tenkula, Astrid Thors, Ulla-Marja Urho, Olli Valtonen, Tea Vikstedt, Julia Virkkunen, Markku Vuorinen, Thomas Wallgren, Ville Ylikahri

Tyhjä: 5
Maija Anttila, Jussi Halla-aho, Nina Huru, Kauko Koskinen, Olli Sademies

Poissa: 3
Harry Bogomoloff, Eero Heinäluoma, Tuomo Valokainen

Puheenjohtajan tekemä ja valtuuston hyväksymä äänestysesitys kuului seuraavasti: Ken hyväksyy valtuutettu Tarja Kantolan ehdottaman toivomusponnen, äänestää jaa, ken sitä vastustaa äänestää ei.

9 äänestys

JAA-ehdotus: Hyväksyessään esityksen kaupunginvaltuusto edellyttää, että tonttien rakennuskelpoiseksi saattamiseksi turvataan riittävät resurssit ja, että kunnallisteknistä suunnittelua tehdään rinnan kaavoituksen edistymisen kanssa
EI-ehdotus: Vastustaa

Jaa-äänet: 81
Elina Aaltio, Zahra Abdulla, Outi Alanko-Kahiluoto, Maija Anttila, Paavo Arhinmäki, Sirpa Asko-Seljavaara, Maria Björnberg-Enckell, Tuija Brax, Gunvor Brettschneider, Arto Bryggare, Mika Ebeling, Matti Enroth, Yrjö Hakanen, Juha Hakola, Kimmo Helistö, Sanna Hellström, Nina Huru, Sirkku Ingervo, Seppo Kanerva, Tarja Kantola, Arja Karhuvaara, Emma Kari, Mari Kiviniemi, Laura Kolbe, Anu Korppi-Koskela, Kauko Koskinen, Terhi Koulumies, Tuuli Kousa, Minerva Krohn, Essi Kuikka, Otto Lehtipuu, Pauli Leppä-aho, Lasse Liemola, Päivi Lipponen, Jyrki Lohi, Hannele Luukkainen, Terhi Mäki, Lasse Männistö, Silvia Modig, Elina Moisio, Seija Muurinen, Sari Näre, Jarmo Nieminen, Outi Ojala, Jan D Oker-Blom, Sara Paavolainen, Osku Pajamäki, Pia Pakarinen, Jaana Pelkonen, Terhi Peltokorpi, Kati Peltola, Sanna Perkiö, Sirpa Puhakka, Mari Puoskari, Tuomas Rantanen, Tatu Rauhamäki, Risto Rautava, Esko Riihelä, Laura Rissanen, Wille Rydman, Pekka Saarnio, Olli Sademies, Harri Saksala, Sari Sarkomaa, Lea Saukkonen, Anni Sinnemäki, Riitta Snäll, Osmo Soininvaara, Johanna Sumuvuori, Johanna Sydänmaa, Ilkka Taipale, Kaarin Taipale, Tarja Tenkula, Astrid Thors, Ulla-Marja Urho, Tuomo Valokainen, Olli Valtonen, Tea Vikstedt, Markku Vuorinen, Thomas Wallgren, Ville Ylikahri

Tyhjä: 2
Jussi Halla-aho, Julia Virkkunen

Poissa: 2
Harry Bogomoloff, Eero Heinäluoma

Puheenjohtajan tekemä ja valtuuston hyväksymä äänestysesitys kuului seuraavasti: Ken hyväksyy valtuutettu Tarja Kantolan ehdottaman toivomusponnen, äänestää jaa, ken sitä vastustaa äänestää ei.

10 äänestys

JAA-ehdotus: Kaupunginvaltuusto edellyttää, että selvitetään mahdollisuuksia asettaa tontinluovutuksissa etusijalle rakentajia, jotka ovat voittaneet kaupungin arava-asuntojen urakkakilpailuja.
EI-ehdotus: Vastustaa

Jaa-äänet: 34
Elina Aaltio, Zahra Abdulla, Outi Alanko-Kahiluoto, Maija Anttila, Paavo Arhinmäki, Arto Bryggare, Yrjö Hakanen, Eero Heinäluoma, Kimmo Helistö, Sirkku Ingervo, Seppo Kanerva, Tarja Kantola, Emma Kari, Anu Korppi-Koskela, Essi Kuikka, Päivi Lipponen, Jyrki Lohi, Terhi Mäki, Elina Moisio, Sari Näre, Sara Paavolainen, Osku Pajamäki, Kati Peltola, Sirpa Puhakka, Tuomas Rantanen, Harri Saksala, Anni Sinnemäki, Johanna Sumuvuori, Ilkka Taipale, Tarja Tenkula, Tuomo Valokainen, Tea Vikstedt, Julia Virkkunen, Thomas Wallgren

Ei-äänet: 27
Sirpa Asko-Seljavaara, Gunvor Brettschneider, Matti Enroth, Juha Hakola, Arja Karhuvaara, Terhi Koulumies, Minerva Krohn, Pauli Leppä-aho, Lasse Liemola, Hannele Luukkainen, Lasse Männistö, Jarmo Nieminen, Jan D Oker-Blom, Pia Pakarinen, Jaana Pelkonen, Sanna Perkiö, Tatu Rauhamäki, Risto Rautava, Esko Riihelä, Laura Rissanen, Wille Rydman, Olli Sademies, Sari Sarkomaa, Lea Saukkonen, Riitta Snäll, Astrid Thors, Olli Valtonen

Tyhjä: 22
Maria Björnberg-Enckell, Tuija Brax, Mika Ebeling, Jussi Halla-aho, Sanna Hellström, Nina Huru, Mari Kiviniemi, Laura Kolbe, Kauko Koskinen, Tuuli Kousa, Otto Lehtipuu, Silvia Modig, Seija Muurinen, Outi Ojala, Terhi Peltokorpi, Mari Puoskari, Pekka Saarnio, Osmo Soininvaara, Johanna Sydänmaa, Ulla-Marja Urho, Markku Vuorinen, Ville Ylikahri

Poissa: 2
Harry Bogomoloff, Kaarin Taipale

Puheenjohtajan tekemä ja valtuuston hyväksymä äänestysesitys kuului seuraavasti: Ken hyväksyy valtuutettu Pekka Saarnion ehdottaman toivomusponnen, äänestää jaa, ken sitä vastustaa äänestää ei.

11 äänestys

JAA-ehdotus: Kvsto edellyttää sen selvittämistä, miten kaupungin kaavoituksessa ja tonttien luovutuksessa voidaan kaupungin omien vuokra-asuntojen tarvitsemat tontit asettaa etusijalle ja turvata suunnitelmien toteutuminen kohtuuhintaisina.
EI-ehdotus: Vastustaa

Jaa-äänet: 82
Elina Aaltio, Zahra Abdulla, Outi Alanko-Kahiluoto, Paavo Arhinmäki, Sirpa Asko-Seljavaara, Maria Björnberg-Enckell, Tuija Brax, Gunvor Brettschneider, Arto Bryggare, Mika Ebeling, Matti Enroth, Yrjö Hakanen, Juha Hakola, Jussi Halla-aho, Eero Heinäluoma, Kimmo Helistö, Sanna Hellström, Nina Huru, Sirkku Ingervo, Seppo Kanerva, Tarja Kantola, Arja Karhuvaara, Emma Kari, Mari Kiviniemi, Laura Kolbe, Anu Korppi-Koskela, Terhi Koulumies, Tuuli Kousa, Minerva Krohn, Essi Kuikka, Otto Lehtipuu, Pauli Leppä-aho, Lasse Liemola, Päivi Lipponen, Jyrki Lohi, Hannele Luukkainen, Terhi Mäki, Lasse Männistö, Silvia Modig, Elina Moisio, Seija Muurinen, Sari Näre, Jarmo Nieminen, Outi Ojala, Jan D Oker-Blom, Sara Paavolainen, Osku Pajamäki, Pia Pakarinen, Jaana Pelkonen, Terhi Peltokorpi, Kati Peltola, Sanna Perkiö, Sirpa Puhakka, Mari Puoskari, Tuomas Rantanen, Tatu Rauhamäki, Risto Rautava, Esko Riihelä, Laura Rissanen, Wille Rydman, Pekka Saarnio, Olli Sademies, Harri Saksala, Sari Sarkomaa, Lea Saukkonen, Anni Sinnemäki, Riitta Snäll, Osmo Soininvaara, Johanna Sumuvuori, Johanna Sydänmaa, Ilkka Taipale, Kaarin Taipale, Tarja Tenkula, Astrid Thors, Ulla-Marja Urho, Tuomo Valokainen, Olli Valtonen, Tea Vikstedt, Julia Virkkunen, Markku Vuorinen, Thomas Wallgren, Ville Ylikahri

Ei-äänet: 1
Maija Anttila

Tyhjä: 1
Kauko Koskinen

Poissa: 1
Harry Bogomoloff

Puheenjohtajan tekemä ja valtuuston hyväksymä äänestysesitys kuului seuraavasti: Ken hyväksyy valtuutettu Astrid Thorsin ehdottaman toivomusponnen, äänestää jaa, ken sitä vastustaa äänestää ei.

12 äänestys

JAA-ehdotus: Kaupunki myötävaikuttaa siihen, että on mahdollista rakentaa riittävästi sähköautojen latauspaikkoja.
EI-ehdotus: Vastustaa

Jaa-äänet: 79
Elina Aaltio, Zahra Abdulla, Outi Alanko-Kahiluoto, Paavo Arhinmäki, Sirpa Asko-Seljavaara, Maria Björnberg-Enckell, Tuija Brax, Gunvor Brettschneider, Arto Bryggare, Mika Ebeling, Matti Enroth, Yrjö Hakanen, Juha Hakola, Eero Heinäluoma, Sanna Hellström, Nina Huru, Sirkku Ingervo, Tarja Kantola, Arja Karhuvaara, Emma Kari, Mari Kiviniemi, Laura Kolbe, Anu Korppi-Koskela, Kauko Koskinen, Terhi Koulumies, Tuuli Kousa, Minerva Krohn, Essi Kuikka, Otto Lehtipuu, Pauli Leppä-aho, Lasse Liemola, Päivi Lipponen, Jyrki Lohi, Hannele Luukkainen, Terhi Mäki, Lasse Männistö, Silvia Modig, Elina Moisio, Seija Muurinen, Sari Näre, Jarmo Nieminen, Outi Ojala, Jan D Oker-Blom, Sara Paavolainen, Osku Pajamäki, Pia Pakarinen, Jaana Pelkonen, Terhi Peltokorpi, Kati Peltola, Sanna Perkiö, Sirpa Puhakka, Mari Puoskari, Tuomas Rantanen, Tatu Rauhamäki, Risto Rautava, Esko Riihelä, Laura Rissanen, Wille Rydman, Pekka Saarnio, Olli Sademies, Harri Saksala, Sari Sarkomaa, Lea Saukkonen, Anni Sinnemäki, Riitta Snäll, Osmo Soininvaara, Johanna Sumuvuori, Johanna Sydänmaa, Ilkka Taipale, Kaarin Taipale, Tarja Tenkula, Astrid Thors, Ulla-Marja Urho, Tuomo Valokainen, Olli Valtonen, Tea Vikstedt, Markku Vuorinen, Thomas Wallgren, Ville Ylikahri

Ei-äänet: 2
Kimmo Helistö, Julia Virkkunen

Tyhjä: 3
Maija Anttila, Jussi Halla-aho, Seppo Kanerva

Poissa: 1
Harry Bogomoloff

Puheenjohtajan tekemä ja valtuuston hyväksymä äänestysesitys kuului seuraavasti: Ken hyväksyy valtuutettu Astrid Thorsin ehdottaman toivomusponnen, äänestää jaa, ken sitä vastustaa äänestää ei.

13 äänestys

JAA-ehdotus: Jotta voidaan varmistaa, että ajatus elinvoimaisesta kaupunkikeskuksesta ja elinvoimaisista osa-aluekeskuksista toteutuu, tulee kaavoituksella turvata riittävästi tiloja yritystoiminnalle ja pienimuotoiselle liiketoiminnalle, kuten m.m. suutareille ja korjaamoille.
EI-ehdotus: Vastustaa

Jaa-äänet: 29
Elina Aaltio, Zahra Abdulla, Maija Anttila, Maria Björnberg-Enckell, Gunvor Brettschneider, Mika Ebeling, Kimmo Helistö, Nina Huru, Mari Kiviniemi, Laura Kolbe, Kauko Koskinen, Tuuli Kousa, Minerva Krohn, Lasse Liemola, Jan D Oker-Blom, Sara Paavolainen, Terhi Peltokorpi, Sanna Perkiö, Esko Riihelä, Pekka Saarnio, Olli Sademies, Harri Saksala, Anni Sinnemäki, Ilkka Taipale, Kaarin Taipale, Astrid Thors, Tea Vikstedt, Markku Vuorinen, Thomas Wallgren

Tyhjä: 55
Outi Alanko-Kahiluoto, Paavo Arhinmäki, Sirpa Asko-Seljavaara, Tuija Brax, Arto Bryggare, Matti Enroth, Yrjö Hakanen, Juha Hakola, Jussi Halla-aho, Eero Heinäluoma, Sanna Hellström, Sirkku Ingervo, Seppo Kanerva, Tarja Kantola, Arja Karhuvaara, Emma Kari, Anu Korppi-Koskela, Terhi Koulumies, Essi Kuikka, Otto Lehtipuu, Pauli Leppä-aho, Päivi Lipponen, Jyrki Lohi, Hannele Luukkainen, Terhi Mäki, Lasse Männistö, Silvia Modig, Elina Moisio, Seija Muurinen, Sari Näre, Jarmo Nieminen, Outi Ojala, Osku Pajamäki, Pia Pakarinen, Jaana Pelkonen, Kati Peltola, Sirpa Puhakka, Mari Puoskari, Tuomas Rantanen, Tatu Rauhamäki, Risto Rautava, Laura Rissanen, Wille Rydman, Sari Sarkomaa, Lea Saukkonen, Riitta Snäll, Osmo Soininvaara, Johanna Sumuvuori, Johanna Sydänmaa, Tarja Tenkula, Ulla-Marja Urho, Tuomo Valokainen, Olli Valtonen, Julia Virkkunen, Ville Ylikahri

Poissa: 1
Harry Bogomoloff

Puheenjohtajan tekemä ja valtuuston hyväksymä äänestysesitys kuului seuraavasti: Ken hyväksyy valtuutettu Yrjö Hakasen ehdottaman toivomusponnen, äänestää jaa, ken sitä vastustaa äänestää ei.

14 äänestys

JAA-ehdotus: Valtuusto edellyttää, että selvitetään mahdollisuudet tarkistaa tonttien vuokrien määräytymisperusteita niin, että vuokrat eivät nouse kohtuuttomasti.
EI-ehdotus: Vastustaa

Jaa-äänet: 16
Elina Aaltio, Zahra Abdulla, Paavo Arhinmäki, Mika Ebeling, Yrjö Hakanen, Silvia Modig, Sari Näre, Kati Peltola, Sirpa Puhakka, Pekka Saarnio, Olli Sademies, Harri Saksala, Ilkka Taipale, Tuomo Valokainen, Tea Vikstedt, Julia Virkkunen

Ei-äänet: 27
Sirpa Asko-Seljavaara, Matti Enroth, Juha Hakola, Seppo Kanerva, Arja Karhuvaara, Kauko Koskinen, Terhi Koulumies, Minerva Krohn, Pauli Leppä-aho, Lasse Liemola, Lasse Männistö, Seija Muurinen, Jarmo Nieminen, Jan D Oker-Blom, Pia Pakarinen, Jaana Pelkonen, Sanna Perkiö, Tatu Rauhamäki, Risto Rautava, Esko Riihelä, Laura Rissanen, Wille Rydman, Sari Sarkomaa, Lea Saukkonen, Riitta Snäll, Ulla-Marja Urho, Olli Valtonen

Tyhjä: 41
Outi Alanko-Kahiluoto, Maija Anttila, Maria Björnberg-Enckell, Tuija Brax, Gunvor Brettschneider, Arto Bryggare, Jussi Halla-aho, Eero Heinäluoma, Kimmo Helistö, Sanna Hellström, Nina Huru, Sirkku Ingervo, Tarja Kantola, Emma Kari, Mari Kiviniemi, Laura Kolbe, Anu Korppi-Koskela, Tuuli Kousa, Essi Kuikka, Otto Lehtipuu, Päivi Lipponen, Jyrki Lohi, Hannele Luukkainen, Terhi Mäki, Elina Moisio, Outi Ojala, Sara Paavolainen, Osku Pajamäki, Terhi Peltokorpi, Mari Puoskari, Tuomas Rantanen, Anni Sinnemäki, Osmo Soininvaara, Johanna Sumuvuori, Johanna Sydänmaa, Kaarin Taipale, Tarja Tenkula, Astrid Thors, Markku Vuorinen, Thomas Wallgren, Ville Ylikahri

Poissa: 1
Harry Bogomoloff

Puheenjohtajan tekemä ja valtuuston hyväksymä äänestysesitys kuului seuraavasti: Ken hyväksyy valtuutettu Yrjö Hakasen ehdottaman toivomusponnen, äänestää jaa, ken sitä vastustaa äänestää ei.

15 äänestys

JAA-ehdotus: Valtuusto edellyttää, että ohjelman toteutuksessa seurataan lähipalvelujen turvaamista muun muassa EU:n kestävän kaupunkikehityksen indikaattoreilla.
EI-ehdotus: Vastustaa

Jaa-äänet: 10
Elina Aaltio, Yrjö Hakanen, Eero Heinäluoma, Tarja Kantola, Minerva Krohn, Sara Paavolainen, Osku Pajamäki, Harri Saksala, Kaarin Taipale, Tuomo Valokainen

Ei-äänet: 9
Seppo Kanerva, Arja Karhuvaara, Pauli Leppä-aho, Jan D Oker-Blom, Sanna Perkiö, Risto Rautava, Laura Rissanen, Olli Sademies, Riitta Snäll

Tyhjä: 65
Zahra Abdulla, Outi Alanko-Kahiluoto, Maija Anttila, Paavo Arhinmäki, Sirpa Asko-Seljavaara, Maria Björnberg-Enckell, Tuija Brax, Gunvor Brettschneider, Arto Bryggare, Mika Ebeling, Matti Enroth, Juha Hakola, Jussi Halla-aho, Kimmo Helistö, Sanna Hellström, Nina Huru, Sirkku Ingervo, Emma Kari, Mari Kiviniemi, Laura Kolbe, Anu Korppi-Koskela, Kauko Koskinen, Terhi Koulumies, Tuuli Kousa, Essi Kuikka, Otto Lehtipuu, Lasse Liemola, Päivi Lipponen, Jyrki Lohi, Hannele Luukkainen, Terhi Mäki, Lasse Männistö, Silvia Modig, Elina Moisio, Seija Muurinen, Sari Näre, Jarmo Nieminen, Outi Ojala, Pia Pakarinen, Jaana Pelkonen, Terhi Peltokorpi, Kati Peltola, Sirpa Puhakka, Mari Puoskari, Tuomas Rantanen, Tatu Rauhamäki, Esko Riihelä, Wille Rydman, Pekka Saarnio, Sari Sarkomaa, Lea Saukkonen, Anni Sinnemäki, Osmo Soininvaara, Johanna Sumuvuori, Johanna Sydänmaa, Ilkka Taipale, Tarja Tenkula, Astrid Thors, Ulla-Marja Urho, Olli Valtonen, Tea Vikstedt, Julia Virkkunen, Markku Vuorinen, Thomas Wallgren, Ville Ylikahri

Poissa: 1
Harry Bogomoloff

Puheenjohtajan tekemä ja valtuuston hyväksymä äänestysesitys kuului seuraavasti: Ken hyväksyy valtuutettu Yrjö Hakasen ehdottaman toivomusponnen, äänestää jaa, ken sitä vastustaa äänestää ei.

16 äänestys

JAA-ehdotus: Valtuusto edellyttää, että asuinalueiden kehittämisessä pyritään turvaamaan kattava asukastalojen ja –tilojen verkosto kaupungin eri alueilla.
EI-ehdotus: Vastustaa

Jaa-äänet: 25
Elina Aaltio, Zahra Abdulla, Maija Anttila, Paavo Arhinmäki, Gunvor Brettschneider, Yrjö Hakanen, Sanna Hellström, Nina Huru, Sirkku Ingervo, Emma Kari, Tuuli Kousa, Terhi Mäki, Silvia Modig, Sari Näre, Outi Ojala, Sara Paavolainen, Kati Peltola, Sirpa Puhakka, Tuomas Rantanen, Pekka Saarnio, Kaarin Taipale, Tarja Tenkula, Tuomo Valokainen, Tea Vikstedt, Julia Virkkunen

Ei-äänet: 8
Arto Bryggare, Minerva Krohn, Pauli Leppä-aho, Jan D Oker-Blom, Wille Rydman, Riitta Snäll, Ilkka Taipale, Olli Valtonen

Tyhjä: 51
Outi Alanko-Kahiluoto, Sirpa Asko-Seljavaara, Maria Björnberg-Enckell, Tuija Brax, Mika Ebeling, Matti Enroth, Juha Hakola, Jussi Halla-aho, Eero Heinäluoma, Kimmo Helistö, Seppo Kanerva, Tarja Kantola, Arja Karhuvaara, Mari Kiviniemi, Laura Kolbe, Anu Korppi-Koskela, Kauko Koskinen, Terhi Koulumies, Essi Kuikka, Otto Lehtipuu, Lasse Liemola, Päivi Lipponen, Jyrki Lohi, Hannele Luukkainen, Lasse Männistö, Elina Moisio, Seija Muurinen, Jarmo Nieminen, Osku Pajamäki, Pia Pakarinen, Jaana Pelkonen, Terhi Peltokorpi, Sanna Perkiö, Mari Puoskari, Tatu Rauhamäki, Risto Rautava, Esko Riihelä, Laura Rissanen, Olli Sademies, Harri Saksala, Sari Sarkomaa, Lea Saukkonen, Anni Sinnemäki, Osmo Soininvaara, Johanna Sumuvuori, Johanna Sydänmaa, Astrid Thors, Ulla-Marja Urho, Markku Vuorinen, Thomas Wallgren, Ville Ylikahri

Poissa: 1
Harry Bogomoloff

Puheenjohtajan tekemä ja valtuuston hyväksymä äänestysesitys kuului seuraavasti: Ken hyväksyy valtuutettu Yrjö Hakasen ehdottaman toivomusponnen, äänestää jaa, ken sitä vastustaa äänestää ei.

17 äänestys

JAA-ehdotus: Valtuusto edellyttää, että kaupunginhallitus tekee toteutusohjelman energiankulutuksen vähentämistavoitteelle.
EI-ehdotus: Vastustaa

Jaa-äänet: 9
Elina Aaltio, Zahra Abdulla, Paavo Arhinmäki, Yrjö Hakanen, Minerva Krohn, Silvia Modig, Kaarin Taipale, Tuomo Valokainen, Tea Vikstedt

Ei-äänet: 6
Kauko Koskinen, Pauli Leppä-aho, Jan D Oker-Blom, Pia Pakarinen, Wille Rydman, Riitta Snäll

Tyhjä: 69
Outi Alanko-Kahiluoto, Maija Anttila, Sirpa Asko-Seljavaara, Maria Björnberg-Enckell, Tuija Brax, Gunvor Brettschneider, Arto Bryggare, Mika Ebeling, Matti Enroth, Juha Hakola, Jussi Halla-aho, Eero Heinäluoma, Kimmo Helistö, Sanna Hellström, Nina Huru, Sirkku Ingervo, Seppo Kanerva, Tarja Kantola, Arja Karhuvaara, Emma Kari, Mari Kiviniemi, Laura Kolbe, Anu Korppi-Koskela, Terhi Koulumies, Tuuli Kousa, Essi Kuikka, Otto Lehtipuu, Lasse Liemola, Päivi Lipponen, Jyrki Lohi, Hannele Luukkainen, Terhi Mäki, Lasse Männistö, Elina Moisio, Seija Muurinen, Sari Näre, Jarmo Nieminen, Outi Ojala, Sara Paavolainen, Osku Pajamäki, Jaana Pelkonen, Terhi Peltokorpi, Kati Peltola, Sanna Perkiö, Sirpa Puhakka, Mari Puoskari, Tuomas Rantanen, Tatu Rauhamäki, Risto Rautava, Esko Riihelä, Laura Rissanen, Pekka Saarnio, Olli Sademies, Harri Saksala, Sari Sarkomaa, Lea Saukkonen, Anni Sinnemäki, Osmo Soininvaara, Johanna Sumuvuori, Johanna Sydänmaa, Ilkka Taipale, Tarja Tenkula, Astrid Thors, Ulla-Marja Urho, Olli Valtonen, Julia Virkkunen, Markku Vuorinen, Thomas Wallgren, Ville Ylikahri

Poissa: 1
Harry Bogomoloff

Puheenjohtajan tekemä ja valtuuston hyväksymä äänestysesitys kuului seuraavasti: Ken hyväksyy valtuutettu Tea Vikstedtin ehdottaman toivomusponnen, äänestää jaa, ken sitä vastustaa äänestää ei.

18 äänestys

JAA-ehdotus: Valtuusto edellyttää, että selvitetään, millaisella kaupungin omalla rakentamisorganisaatiolla voidaan toteuttaa kaupungin oman asuntotuotannon tasaisuus, kohtuuhintaisuus ja asuntojen kestävä laatu.

EI-ehdotus: Vastustaa

Jaa-äänet: 34
Elina Aaltio, Zahra Abdulla, Maija Anttila, Paavo Arhinmäki, Arto Bryggare, Mika Ebeling, Yrjö Hakanen, Eero Heinäluoma, Kimmo Helistö, Nina Huru, Sirkku Ingervo, Seppo Kanerva, Tarja Kantola, Päivi Lipponen, Jyrki Lohi, Terhi Mäki, Silvia Modig, Sari Näre, Outi Ojala, Sara Paavolainen, Osku Pajamäki, Kati Peltola, Sirpa Puhakka, Tuomas Rantanen, Pekka Saarnio, Olli Sademies, Harri Saksala, Anni Sinnemäki, Ilkka Taipale, Tarja Tenkula, Tuomo Valokainen, Tea Vikstedt, Julia Virkkunen, Thomas Wallgren

Ei-äänet: 25
Sirpa Asko-Seljavaara, Matti Enroth, Juha Hakola, Arja Karhuvaara, Terhi Koulumies, Minerva Krohn, Pauli Leppä-aho, Lasse Liemola, Hannele Luukkainen, Lasse Männistö, Seija Muurinen, Jan D Oker-Blom, Jaana Pelkonen, Sanna Perkiö, Tatu Rauhamäki, Risto Rautava, Laura Rissanen, Wille Rydman, Sari Sarkomaa, Lea Saukkonen, Riitta Snäll, Johanna Sydänmaa, Kaarin Taipale, Astrid Thors, Olli Valtonen

Tyhjä: 25
Outi Alanko-Kahiluoto, Maria Björnberg-Enckell, Tuija Brax, Gunvor Brettschneider, Jussi Halla-aho, Sanna Hellström, Emma Kari, Mari Kiviniemi, Laura Kolbe, Anu Korppi-Koskela, Kauko Koskinen, Tuuli Kousa, Essi Kuikka, Otto Lehtipuu, Elina Moisio, Jarmo Nieminen, Pia Pakarinen, Terhi Peltokorpi, Mari Puoskari, Esko Riihelä, Osmo Soininvaara, Johanna Sumuvuori, Ulla-Marja Urho, Markku Vuorinen, Ville Ylikahri

Poissa: 1
Harry Bogomoloff

Puheenjohtajan tekemä ja valtuuston hyväksymä äänestysesitys kuului seuraavasti: Ken hyväksyy valtuutettu Tuomas Rantasen ehdottaman toivomusponnen, äänestää jaa, ken sitä vastustaa äänestää ei.

19 äänestys

JAA-ehdotus: Valtuusto edellyttää, että kaupunki selvittää mahdollisuuden turvata aravavuokra-asuntojen tuotantotavoitteiden toteutumisen tarvittaessa vaikka luovuttamalla tähän hallintamuotoon soveltuvat tontit ensi sijassa omaan tuotantoonsa.
EI-ehdotus: Vastustaa

Jaa-äänet: 39
Elina Aaltio, Zahra Abdulla, Outi Alanko-Kahiluoto, Maija Anttila, Paavo Arhinmäki, Tuija Brax, Yrjö Hakanen, Eero Heinäluoma, Kimmo Helistö, Sanna Hellström, Sirkku Ingervo, Seppo Kanerva, Emma Kari, Anu Korppi-Koskela, Tuuli Kousa, Minerva Krohn, Essi Kuikka, Otto Lehtipuu, Jyrki Lohi, Terhi Mäki, Silvia Modig, Elina Moisio, Sari Näre, Outi Ojala, Sara Paavolainen, Kati Peltola, Sirpa Puhakka, Mari Puoskari, Tuomas Rantanen, Harri Saksala, Anni Sinnemäki, Osmo Soininvaara, Johanna Sumuvuori, Ilkka Taipale, Tuomo Valokainen, Tea Vikstedt, Julia Virkkunen, Thomas Wallgren, Ville Ylikahri

Ei-äänet: 9
Juha Hakola, Arja Karhuvaara, Terhi Koulumies, Pauli Leppä-aho, Lasse Liemola, Lasse Männistö, Jan D Oker-Blom, Tatu Rauhamäki, Wille Rydman

Tyhjä: 36
Sirpa Asko-Seljavaara, Maria Björnberg-Enckell, Gunvor Brettschneider, Arto Bryggare, Mika Ebeling, Matti Enroth, Jussi Halla-aho, Nina Huru, Tarja Kantola, Mari Kiviniemi, Laura Kolbe, Kauko Koskinen, Päivi Lipponen, Hannele Luukkainen, Seija Muurinen, Jarmo Nieminen, Osku Pajamäki, Pia Pakarinen, Jaana Pelkonen, Terhi Peltokorpi, Sanna Perkiö, Risto Rautava, Esko Riihelä, Laura Rissanen, Pekka Saarnio, Olli Sademies, Sari Sarkomaa, Lea Saukkonen, Riitta Snäll, Johanna Sydänmaa, Kaarin Taipale, Tarja Tenkula, Astrid Thors, Ulla-Marja Urho, Olli Valtonen, Markku Vuorinen

Poissa: 1
Harry Bogomoloff

Puheenjohtajan tekemä ja valtuuston hyväksymä äänestysesitys kuului seuraavasti: Ken hyväksyy valtuutettu Tuomas Rantasen ehdottaman toivomusponnen, äänestää jaa, ken sitä vastustaa äänestää ei.

20 äänestys

JAA-ehdotus: Valtuusto edellyttää, että kaupunki pyrkii estämään sen, että muiden rakennuttajien aravakohteiden vuokrat Helsingissä nousevat kohtuuttomasti rakennuttajien tasatessa vuokria koko maan asuntokannassaan.
EI-ehdotus: Vastustaa

Jaa-äänet: 72
Elina Aaltio, Zahra Abdulla, Outi Alanko-Kahiluoto, Paavo Arhinmäki, Sirpa Asko-Seljavaara, Maria Björnberg-Enckell, Tuija Brax, Arto Bryggare, Mika Ebeling, Yrjö Hakanen, Juha Hakola, Eero Heinäluoma, Kimmo Helistö, Sanna Hellström, Sirkku Ingervo, Seppo Kanerva, Tarja Kantola, Arja Karhuvaara, Emma Kari, Mari Kiviniemi, Laura Kolbe, Anu Korppi-Koskela, Terhi Koulumies, Tuuli Kousa, Minerva Krohn, Essi Kuikka, Otto Lehtipuu, Päivi Lipponen, Jyrki Lohi, Hannele Luukkainen, Terhi Mäki, Lasse Männistö, Silvia Modig, Elina Moisio, Seija Muurinen, Sari Näre, Jarmo Nieminen, Outi Ojala, Sara Paavolainen, Osku Pajamäki, Pia Pakarinen, Jaana Pelkonen, Terhi Peltokorpi, Kati Peltola, Sanna Perkiö, Sirpa Puhakka, Mari Puoskari, Tuomas Rantanen, Tatu Rauhamäki, Risto Rautava, Laura Rissanen, Wille Rydman, Pekka Saarnio, Harri Saksala, Sari Sarkomaa, Lea Saukkonen, Anni Sinnemäki, Riitta Snäll, Osmo Soininvaara, Johanna Sumuvuori, Johanna Sydänmaa, Ilkka Taipale, Kaarin Taipale, Tarja Tenkula, Ulla-Marja Urho, Tuomo Valokainen, Olli Valtonen, Tea Vikstedt, Julia Virkkunen, Markku Vuorinen, Thomas Wallgren, Ville Ylikahri

Ei-äänet: 1
Pauli Leppä-aho

Tyhjä: 11
Maija Anttila, Gunvor Brettschneider, Matti Enroth, Jussi Halla-aho, Nina Huru, Kauko Koskinen, Lasse Liemola, Jan D Oker-Blom, Esko Riihelä, Olli Sademies, Astrid Thors

Poissa: 1
Harry Bogomoloff

Puheenjohtajan tekemä ja valtuuston hyväksymä äänestysesitys kuului seuraavasti: Ken hyväksyy valtuutettu Tuomas Rantasen ehdottaman toivomusponnen, äänestää jaa, ken sitä vastustaa äänestää ei.

21 äänestys

JAA-ehdotus: Valtuusto edellyttää, että kaupunki selvittää, miten voidaan suunnata kaupungin omaa vapaarahoitteista, mutta asukkaille kohtuuhintaista asuntotuotantoa alueille, joilla ennestään on paljon aravatuotantoa ja jonne yksityisillä rakennuttajilla ei ole kiinnostusta rakentaa.
EI-ehdotus: Vastustaa

Jaa-äänet: 48
Elina Aaltio, Zahra Abdulla, Outi Alanko-Kahiluoto, Maija Anttila, Paavo Arhinmäki, Tuija Brax, Arto Bryggare, Mika Ebeling, Yrjö Hakanen, Eero Heinäluoma, Kimmo Helistö, Sanna Hellström, Sirkku Ingervo, Seppo Kanerva, Tarja Kantola, Emma Kari, Mari Kiviniemi, Laura Kolbe, Anu Korppi-Koskela, Tuuli Kousa, Minerva Krohn, Essi Kuikka, Otto Lehtipuu, Päivi Lipponen, Terhi Mäki, Silvia Modig, Elina Moisio, Sari Näre, Sara Paavolainen, Osku Pajamäki, Terhi Peltokorpi, Kati Peltola, Mari Puoskari, Tuomas Rantanen, Pekka Saarnio, Harri Saksala, Anni Sinnemäki, Osmo Soininvaara, Johanna Sumuvuori, Ilkka Taipale, Kaarin Taipale, Tarja Tenkula, Tuomo Valokainen, Tea Vikstedt, Julia Virkkunen, Markku Vuorinen, Thomas Wallgren, Ville Ylikahri

Ei-äänet: 2
Arja Karhuvaara, Pauli Leppä-aho

Tyhjä: 34
Sirpa Asko-Seljavaara, Maria Björnberg-Enckell, Gunvor Brettschneider, Matti Enroth, Juha Hakola, Jussi Halla-aho, Nina Huru, Kauko Koskinen, Terhi Koulumies, Lasse Liemola, Jyrki Lohi, Hannele Luukkainen, Lasse Männistö, Seija Muurinen, Jarmo Nieminen, Outi Ojala, Jan D Oker-Blom, Pia Pakarinen, Jaana Pelkonen, Sanna Perkiö, Sirpa Puhakka, Tatu Rauhamäki, Risto Rautava, Esko Riihelä, Laura Rissanen, Wille Rydman, Olli Sademies, Sari Sarkomaa, Lea Saukkonen, Riitta Snäll, Johanna Sydänmaa, Astrid Thors, Ulla-Marja Urho, Olli Valtonen

Poissa: 1
Harry Bogomoloff

Puheenjohtajan tekemä ja valtuuston hyväksymä äänestysesitys kuului seuraavasti: Ken hyväksyy valtuutettu Tuomas Rantasen ehdottaman toivomusponnen, äänestää jaa, ken sitä vastustaa äänestää ei.

22 äänestys

JAA-ehdotus: Valtuusto edellyttää että kaupunki seuraavassa yleiskaavassa pyrkii turvaamaan myös viheralueiden ja tärkeiden viheryhteyksien luonto- ja virkistysarvojen säilymisen.
EI-ehdotus: Vastustaa

Jaa-äänet: 48
Elina Aaltio, Zahra Abdulla, Outi Alanko-Kahiluoto, Paavo Arhinmäki, Maria Björnberg-Enckell, Tuija Brax, Gunvor Brettschneider, Yrjö Hakanen, Eero Heinäluoma, Kimmo Helistö, Sanna Hellström, Sirkku Ingervo, Emma Kari, Mari Kiviniemi, Laura Kolbe, Anu Korppi-Koskela, Tuuli Kousa, Minerva Krohn, Essi Kuikka, Otto Lehtipuu, Lasse Liemola, Jyrki Lohi, Hannele Luukkainen, Silvia Modig, Elina Moisio, Sari Näre, Jarmo Nieminen, Outi Ojala, Sara Paavolainen, Osku Pajamäki, Terhi Peltokorpi, Kati Peltola, Sirpa Puhakka, Mari Puoskari, Tuomas Rantanen, Harri Saksala, Anni Sinnemäki, Osmo Soininvaara, Johanna Sumuvuori, Ilkka Taipale, Kaarin Taipale, Tarja Tenkula, Astrid Thors, Tuomo Valokainen, Julia Virkkunen, Markku Vuorinen, Thomas Wallgren, Ville Ylikahri

Ei-äänet: 1
Pauli Leppä-aho

Tyhjä: 34
Maija Anttila, Sirpa Asko-Seljavaara, Arto Bryggare, Mika Ebeling, Juha Hakola, Jussi Halla-aho, Nina Huru, Seppo Kanerva, Tarja Kantola, Arja Karhuvaara, Kauko Koskinen, Terhi Koulumies, Päivi Lipponen, Terhi Mäki, Lasse Männistö, Seija Muurinen, Jan D Oker-Blom, Pia Pakarinen, Jaana Pelkonen, Sanna Perkiö, Tatu Rauhamäki, Risto Rautava, Esko Riihelä, Laura Rissanen, Wille Rydman, Pekka Saarnio, Olli Sademies, Sari Sarkomaa, Lea Saukkonen, Riitta Snäll, Johanna Sydänmaa, Ulla-Marja Urho, Olli Valtonen, Tea Vikstedt

Poissa: 2
Harry Bogomoloff, Matti Enroth

Puheenjohtajan tekemä ja valtuuston hyväksymä äänestysesitys kuului seuraavasti: Ken hyväksyy valtuutettu Nina Hurun ehdottaman toivomusponnen, äänestää jaa, ken sitä vastustaa äänestää ei.

23 äänestys

JAA-ehdotus: Hyväksyessään asumisen ja siihen liittyvän maakäytön toteutusohjelman 2012 kaupunginvaltuusto edellyttää laadunohjauskriteerien tarkistamista sellaisiksi, että ne vastaavat nykyisen lain henkeä rakentamisen energiamääräyksistä.
EI-ehdotus: Vastustaa

Jaa-äänet: 81
Elina Aaltio, Zahra Abdulla, Outi Alanko-Kahiluoto, Paavo Arhinmäki, Sirpa Asko-Seljavaara, Maria Björnberg-Enckell, Tuija Brax, Gunvor Brettschneider, Arto Bryggare, Mika Ebeling, Matti Enroth, Yrjö Hakanen, Juha Hakola, Jussi Halla-aho, Eero Heinäluoma, Kimmo Helistö, Sanna Hellström, Nina Huru, Sirkku Ingervo, Seppo Kanerva, Tarja Kantola, Arja Karhuvaara, Emma Kari, Mari Kiviniemi, Laura Kolbe, Anu Korppi-Koskela, Kauko Koskinen, Terhi Koulumies, Tuuli Kousa, Minerva Krohn, Essi Kuikka, Otto Lehtipuu, Pauli Leppä-aho, Lasse Liemola, Päivi Lipponen, Jyrki Lohi, Hannele Luukkainen, Terhi Mäki, Lasse Männistö, Silvia Modig, Elina Moisio, Seija Muurinen, Sari Näre, Jarmo Nieminen, Outi Ojala, Jan D Oker-Blom, Sara Paavolainen, Osku Pajamäki, Pia Pakarinen, Jaana Pelkonen, Terhi Peltokorpi, Kati Peltola, Sanna Perkiö, Sirpa Puhakka, Mari Puoskari, Tatu Rauhamäki, Risto Rautava, Laura Rissanen, Wille Rydman, Pekka Saarnio, Olli Sademies, Harri Saksala, Sari Sarkomaa, Lea Saukkonen, Anni Sinnemäki, Riitta Snäll, Osmo Soininvaara, Johanna Sumuvuori, Johanna Sydänmaa, Ilkka Taipale, Kaarin Taipale, Tarja Tenkula, Astrid Thors, Ulla-Marja Urho, Tuomo Valokainen, Olli Valtonen, Tea Vikstedt, Julia Virkkunen, Markku Vuorinen, Thomas Wallgren, Ville Ylikahri

Tyhjä: 2
Maija Anttila, Esko Riihelä

Poissa: 2
Harry Bogomoloff, Tuomas Rantanen

29.08.2012 Pöydälle

Esittelijä

Kaupunginhallitus

Lisätiedot

Miliza Ryöti, apulaiskaupunginsihteeri, puhelin: 310 25407

miliza.ryoti(a)hel.fi

Mari Randell, asunto-ohjelmapäällikkö, puhelin: 310 25823

mari.randell(a)hel.fi

Timo Meuronen, suunnitteluinsinööri, puhelin: 310 70914

timo.meuronen(a)hel.fi

Annina Ala-Outinen, suunnittelija, puhelin: 310 78050

annina.ala-outinen(a)hel.fi

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 1

Pohjoisesplanadi 11-13

+358 9 310 1641

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 17

Faksi

 

Alv.nro

hallintokeskus@hel.fi

http://www.hel.fi/hallintokeskus

+358 9 655 783

 

FI02012566