Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

32/2012

1 (1)

Kaupunginhallitus

 

 

 

 

Stj/6

 

17.09.2012

 

 

 

 

 

 

§ 1039

Sosiaali- ja terveysviraston perhe- ja sosiaalipalvelujen osastopäällikön virkaan ottaminen

HEL 2012-009312 T 01 01 01 01

Päätös

Kaupunginhallitus päätti ottaa perhepalvelujohtaja, organisaatioasiantuntija, valtiotieteiden maisteri Pia Sutisen sosiaali- ja terveysviraston perhe- ja sosiaalipalvelujen osastopäällikön virkaan 1.1.2013 lukien 8 000 euron suuruisen kokonaiskuukausipalkan mukaan määräytyvin palkkaeduin.

Mikäli virkaan valitaan henkilö, joka ei ole kaupungin palveluksessa eikä hänen terveydellisiä tietojaan ole käytettävissä virkaan otettaessa, on päätös ehdollinen siihen asti, kun virkaan ottaminen on vahvistettu hänen terveydentilastaan saadun selvityksen perusteella. Selvitys on esitettävä kuukauden kuluessa virkaan ottamista koskevan päätöksen tiedoksisaannista lukien.

Esittelijä

apulaiskaupunginjohtaja

Laura Räty

Lisätiedot

Olli Hari, kaupunginsihteeri, puhelin: 310 36048

olli.hari(a)hel.fi

Liitteet

1

Yhteenveto hakijoista, perhe ja sosiaalipalvelut.pdf

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Virkaan valittu

 

Muut hakijat

Oikaisuvaatimusohje, kaupunginhallitus
Esitysteksti

Päätösehdotus

Kaupunginhallitus päättänee ottaa perhepalvelujohtaja, organisaatioasiantuntija, valtiotieteiden maisteri Pia Sutisen sosiaali- ja terveysviraston perhe- ja sosiaalipalvelujen osastopäällikön virkaan 1.1.2013 lukien 8 000 euron suuruisen kokonaiskuukausipalkan mukaan määräytyvin palkkaeduin.

Mikäli virkaan valitaan henkilö, joka ei ole kaupungin palveluksessa eikä hänen terveydellisiä tietojaan ole käytettävissä virkaan otettaessa, on päätös ehdollinen siihen asti, kun virkaan ottaminen on vahvistettu hänen terveydentilastaan saadun selvityksen perusteella. Selvitys on esitettävä kuukauden kuluessa virkaan ottamista koskevan päätöksen tiedoksisaannista lukien.

Esittelijä

Kaupunginvaltuusto päätti 6.6.2012 § 202 hyväksyä sosiaali- ja terveystoimen johtosäännön, joka tulee voimaan 1.1.2013. Täytäntöönpanon yhteydessä kaupunginhallitus päätti 11.6.2012 § 716 perustaa sosiaali- ja terveysvirastoon 1.1.2013 lukien perhe- ja sosiaalipalvelujen osastopäällikön viran, jonka kokonaispalkka on 8 000 euroa kuukaudessa. Virka on ollut julkisesti haettavana 17.6. - 2.7.2012.

Helsingin uudessa sosiaali- ja terveystoimen organisaatiossa on tarpeen kehittää johtamiskäytäntöjä ja palvelujen tuottamistapoja asiakaslähtöisen palvelutarpeen lähtökohdasta. Sosiaali- ja terveydenhuollon toimintaympäristössä tapahtuu lähivuosina suuria muutoksia. Kaupunginvaltuuston strategiaohjelman tavoitteet, kuten tuottavuuden kasvu ja hallinnon keventäminen sekä terveys- ja hyvinvointierojen kaventaminen, on tasapainotettava mm. taloudelliseen tilanteeseen ja väestön huoltosuhteen muutokseen. Ikääntymisestä johtuva palvelujen kysyntä ja tulevaisuudessa työvoimapula vaativat uudenlaisia ratkaisuja mm. hoitoketjujen ohjaamiseen ja asiakaslähtöisten palvelujen räätälöintiin. Sosiaali- ja terveydenhuollon keskeisten johtamistehtävien menestyksellinen hoitaminen edellyttää toimialan tuntemusta ja yhteistyökykyä muuttuvissa tilanteissa siten, että kaupungin asettamat tavoitteet saavutetaan.

Sosiaali- ja terveystoimi muodostaa merkittävän kokonaisuuden Helsingin kaupungin hallinnossa. Tämän vuoksi hakijoiden sosiaali- ja terveydenhuollon laaja-alaiseen tuntemukseen sekä hallinto- ja johtamiskokemukseen on kiinnitetty erityistä huomiota.   

Sosiaali- ja terveystoimen johtosäännön 8 §:n mukaan virastossa on kuusi osastoa. Osaston päällikön tehtävänä on suorittaa kaupunginjohtajan, asianomaisen apulaiskaupunginjohtajan, lautakunnan ja viraston päällikön määräämät tehtävät.

Johtosäännön 19 §:n 1 mom. mukaan osaston päällikön kelpoisuusvaatimuksena on sen lisäksi mitä muutoin on säädetty, ylempi korkeakoulututkinto sekä kokemusta hallinto- ja johtamistehtävistä. Johtosäännön 19 §:n 1 mom. viittaus "mitä muutoin on säädetty" tarkoittaa sitä, että silloin, kun tehtävä kuuluu sosiaalihuollon ammatillisen henkilöstön kelpoisuusvaatimuksista annetun lain soveltamisalaan, lainsäännökset otetaan huomioon. Sosiaalihuollon ammatillisen henkilöstön kelpoisuusvaatimuksista annetun lain 2 §:n mukaan lakia sovelletaan kelpoisuuksiin, joita vaaditaan sosiaalihuollon ammatilliselta henkilöstöltä, jollei muualla laissa toisin säädetä. Lain 10 § koskee sosiaalihuollon johtotehtäviä. 10 §:n 1 mom. mukaan kelpoisuusvaatimuksena kunnan tai kuntayhtymän sosiaalihuollon pääasiassa hallinnollisiin johtotehtäviin on 3 §:n mukainen kelpoisuus tai tehtävään soveltuva ylempi korkeakoulututkinto ja alan tuntemus sekä niiden lisäksi riittävä johtamistaito. Esittelijä toteaa, että sosiaali- ja terveysviraston perhe- ja sosiaalipalvelujen osastoa johtavan osastopäällikön tehtävä on hallinnollisen johtajan tehtävä. Vuoden 2013 alussa aloittavassa virastossa työskentelevään sosiaali- ja terveydenhuollon henkilökuntaan kuuluu noin 15 000 ammattilaista ja viraston talousarvio on noin 1,7 miljardia euroa. Perhe- ja sosiaalipalvelujen osastolla on noin 3 200 työntekijää ja talousarvion loppusumma on noin 540 miljoonaa euroa. Hallinnolliset johtotehtävät eivät sisällä asiakastyötä eivätkä välitöntä asiakastyön ohjausta. Hallinnollisen johtajan kelpoisuusvaatimuksiin ei sisälly vaatimusta asiakastyökokemuksesta eikä tietyn tutkinnon suorittamisesta, vaan myös muulla tavoin hankittu alan tuntemus on riittävä.              

Virkaan valittavalta on hakuilmoituksessa edellytetty soveltuvaa ylempää korkeakoulututkintoa ja sosiaali- ja terveydenhuoltoalan tuntemusta tai sosiaalihuollon ammatillisen henkilöstön kelpoisuusvaatimuksista annetun lain 3 §:ssä säädettyä kelpoisuutta. Lisäksi on edellytetty riittävää johtamistaitoa sekä kokemusta hallinto- ja johtamistehtävistä. Kielitaitovaatimuksena on kaupungin kielitaitosäännön mukaisesti suomen kielen erinomainen sekä ruotsin kielen tyydyttävä suullinen ja kirjallinen taito. 

Virkaa täytettäessä tulee varsinaisten kelpoisuusehtojen täyttämisen lisäksi ottaa huomioon perustuslain 125 §:ssä säädetyt yleiset nimitysperusteet julkisiin virkoihin eli taito, kyky ja koeteltu kansalaiskunto.

Kaupunginhallitus päättää osastopäällikön virkaan ottamisesta. Kaupunginhallituksen johtosäännön 8b §:n 1 mom. 4 kohdan mukaan kaupunginhallituksen sosiaali- ja terveysjaoston tehtävänä on antaa lausunto sosiaali- ja terveysviraston osastojen päälliköiden virkoja täytettäessä.

Sosiaali- ja terveysviraston perhe- ja sosiaalipalvelujen osastopäällikön virkaa haki 21 henkilöä, joista yksi peruutti hakemuksensa myöhemmin. Neljällä hakijalla ei ole vaadittua kelpoisuutta.

Sosiaali- ja terveysjaoston lausuntoa varten kutsuttiin haastatteluihin  kolme hakijaa: ********** ja Pia Sutinen. Haastatteluihin kutsutuilla henkilöillä on vaadittu kelpoisuus. Työ-, hallinto- ja johtamiskokemuksen pituuden osalta haastatellut eroavat toisistaan merkittävästi.

Psykologiseen henkilöarviointiin osoitettiin ********** Pia Sutinen.

********** on toiminut vuodesta 2007 Vantaan kaupungin psykososiaalisten palvelujen päällikkönä.

Myös tätä tehtävää ennen ********** on toiminut Vantaan kaupungin palveluksessa: vuosina 1986-2000 lasten päivähoidon eri tehtävissä ja vuosina 2001-2006 lasten ja perheiden palvelujen päällikkönä.

********** on toiminut vuodesta 2009 Helsingin kaupungin terveyskeskuksen neuvolatyön ja terveyden edistämisen yksikön päällikkönä.

Myös tätä tehtävää ennen ********** on toiminut Helsingin kaupungin terveyskeskuksen palveluksessa: vuosina 2001-2008 ylihoitajana ja vuosina 2007-2008 tulosyksikön johtajana.  

Valtiotieteiden maisteri Pia Sutinen on toiminut vuodesta 2010 Helsingin kaupungin sosiaaliviraston lapsiperheiden vastuualueen osastopäällikkönä perhepalvelujohtajan nimikkeellä. Sutinen on ollut vuoden 2012 alusta virkavapaalla perhepalvelujohtajan tehtävästä toimien sosiaali- ja terveystoimen uudistusta valmistelevana organisaatioasiantuntijana. Ennen Helsingin kaupungin palvelukseen tuloaan Sutinen toimi Kelan palveluksessa: vuosina 1999-2000 vakuutuspäällikkönä, vuosina 2001-2007 apulaisjohtajana ja vuosina 2007-2009 vakuutuspiirin johtajana.

Sosiaali- ja terveysjaosto katsoo hakemuksesta ilmenevän työ-, hallinto- ja johtamiskokemuksen sekä sosiaali- ja terveydenhuollon tuntemuksen, haastattelun ja hakijan toiminnasta muutoin saadun kokemuksen perusteella, että organisaatioasiantuntija Pia Sutinen täyttää parhaiten sosiaali- ja terveysviraston perhe- ja sosiaalipalvelujen osastopäällikön tehtävän menestykselliseen
hoitamiseen asetetut vaatimukset.

Sosiaali- ja terveysjaosto toteaa, että valtiotieteiden maisteri Pia Sutinen on työskennellyt sosiaaliviraston perhepalvelujohtajana vuoden 2010 alusta lukien. Vuoden 2012 alusta lukien Sutinen on toiminut sosiaali- ja terveystoimen uudistamista valmistelevana organisaatioasiantuntijana. Helsingin kaupungin palvelukseen hän siirtyi Kelan vakuutuspiirin johtajan tehtävästä. Ennen johtajan tehtävää Sutinen työskenteli Kelassa apulaisjohtajana ja vakuutuspäällikkönä, Kelassa yhteensä eri tehtävissä kymmenen vuotta. Vielä jaosto toteaa, että Pia Sutinen on osoittanut olevansa tarmokas ja yhteistyökykyinen johtaja, joka paneutuu innostuneesti uusiin tehtäviin.

Sosiaali- ja terveysjaoston lausunto syntyi yksimielisesti, yhden vastaehdotuksen jäätyä ilman kannatusta. Jaoston päätös on selostettu kokonaisuudessaan päätöshistoriassa. Päätökseen sisältyy eriävä mielipide.

Esittelijä yhtyy sosiaali- ja terveysjaoston näkemykseen, että Pia Sutinen on jaoston lausunnossa mainituin perustein virkaan parhaiten sopiva.

Yhteenveto hakijoista on esityslistan liitteenä. Hakuilmoitus on oheismateriaalina. 

Hakemusasiakirjat ja muut hakuprosessiin liittyvät asiakirjat ovat kokonaisuudessaan nähtävänä kokouksessa ja sitä ennen hallintokeskuksessa, kaupungintalon huoneessa 351.   

Esittelijä

apulaiskaupunginjohtaja

Laura Räty

Lisätiedot

Olli Hari, kaupunginsihteeri, puhelin: 310 36048

olli.hari(a)hel.fi

Liitteet

1

Yhteenveto hakijoista, perhe ja sosiaalipalvelut.pdf

Oheismateriaali

1

Ilmoitus, perhe- ja sosiaalipalvelujen  osastopäällikkö

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Virkaan valittu

 

Muut hakijat

Oikaisuvaatimusohje, kaupunginhallitus
Esitysteksti

Tiedoksi

Sosiaalivirasto

Terveyskeskus

Talous- ja suunnittelukeskus

Henkilöstökeskus

Päätöshistoria

Kaupunginhallituksen sosiaali- ja terveysjaosto 04.09.2012 § 48

HEL 2012-009312 T 01 01 01 01

Päätös

Kaupunginhallituksen sosiaali- ja terveysjaosto päätti antaa kaupunginhallitukselle seuraavan lausunnon perhe- ja sosiaalipalvelujen osastopäällikön viran täyttämisestä:  

Sosiaali- ja terveysviraston perhe- ja sosiaalipalvelujen osastopäällikön virkaa haki 21 henkilöä, joista yksi peruutti hakemuksensa myöhemmin. Neljällä hakijalla ei ole vaadittua kelpoisuutta.    

Haastatteluihin kutsuttiin kolme hakijaa: ********** Pia Sutinen. Haastatteluihin kutsutuilla henkilöillä on vaadittu kelpoisuus. Työ-, hallinto- ja johtamiskokemuksen pituuden osalta haastatellut eroavat toisistaan merkittävästi.

Haastattelijoina toimivat sosiaali- ja terveysjaoston varapuheenjohtaja Sirkku Ingervo, jäsenet Tarja Tenkula ja Seija Muurinen sekä apulaiskaupunginjohtaja Laura Räty ja henkilöstöjohtaja Hannu Tulensalo.     

Psykologiseen henkilöarviointiin osoitettiin ********** Pia Sutinen.

Helsingin uudessa sosiaali- ja terveystoimen organisaatiossa on tarpeen kehittää johtamiskäytäntöjä ja palvelujen tuottamistapoja asiakaslähtöisen palvelutarpeen lähtökohdasta. Sosiaali- ja terveydenhuollon toimintaympäristössä tapahtuu lähivuosina suuria muutoksia. Kaupunginvaltuuston strategiaohjelman tavoitteet, kuten tuottavuuden kasvu ja hallinnon keventäminen sekä terveys- ja hyvinvointierojen kaventaminen, on tasapainotettava mm. taloudelliseen tilanteeseen ja väestön huoltosuhteen muutokseen. Ikääntymisestä johtuva palvelujen kysyntä ja tulevaisuudessa työvoimapula vaativat uudenlaisia ratkaisuja mm. hoitoketjujen ohjaamiseen ja asiakaslähtöisten palvelujen räätälöintiin. Sosiaali- ja terveydenhuollon keskeisten johtamistehtävien menestyksellinen hoitaminen edellyttää toimialan tuntemusta ja yhteistyökykyä muuttuvissa tilanteissa siten, että kaupungin asettamat tavoitteet saavutetaan.

Sosiaali- ja terveystoimi muodostaa merkittävän kokonaisuuden Helsingin kaupungin hallinnossa. Tämän vuoksi hakijoiden sosiaali- ja terveydenhuollon laaja-alaiseen tuntemukseen sekä hallinto- ja johtamiskokemukseen on kiinnitetty erityistä huomiota.

Sosiaali- ja terveysjaosto katsoo hakemuksesta ilmenevän työ-, hallinto- ja johtamiskokemuksen sekä sosiaali- ja terveydenhuollon tuntemuksen, haastattelun ja hakijan toiminnasta muutoin saadun kokemuksen perusteella, että organisaatioasiantuntija Pia Sutinen täyttää parhaiten sosiaali- ja terveysviraston perhe- ja sosiaalipalvelujen osastopäällikön tehtävän menestykselliseen hoitamiseen asetetut vaatimukset.

Valtiotieteiden maisteri Pia Sutinen on työskennellyt sosiaaliviraston perhepalvelujohtajana vuoden 2010 alusta lukien. Vuoden 2012 alusta lukien Sutinen on toiminut sosiaali- ja terveystoimen uudistamista valmistelevana organisaatioasiantuntijana. Helsingin kaupungin palvelukseen hän siirtyi Kelan vakuutuspiirin johtajan tehtävästä. Ennen johtajan tehtävää Sutinen työskenteli Kelassa apulaisjohtajana ja vakuutuspäällikkönä, Kelassa yhteensä eri tehtävissä kymmenen vuotta. Pia Sutinen on osoittanut olevansa tarmokas ja yhteistyökykyinen johtaja, joka paneutuu innostuneesti uusiin tehtäviin.

Käsittely

04.09.2012 Ehdotuksen mukaan

Vastaehdotus:
Sirkku Ingervo:

Esitän, että perhe- ja sosiaalipalvelujen päälliköksi valitaan **********

Hänellä on kokemusta ja osoitettua taitoa saada eri osastojen väliset keskeiset lastensuojelun ydinprosessit toimimaan yhteistyössä. Budjetissa pysyminen ei ole ainoa tavoite. Varhaista tukea ja ennaltaehkäisyyn tulee panostaa voimakkaasti tulevassa SOTE-virastossa.

Ingervon vastaehdotusta ei kannatettu, joten se raukesi.

Sirkku Ingervo jätti päätöksestä eriävän mielipiteen:

********** on vahvempi  kokemus ja osoitettu taito saada eri osastojen väliset keskeiset lastensuojelun ydinprosessit toimimaan ennaltaehkäisevästi ja varhaisessa vaiheessa yhteistyössä. Budjetissa pysyminen ei ole lastensuojelun ainoa tavoite. Varhaiseen tukeen ja ennaltaehkäisyyn tulee panostaa voimakkaasti tulevassa SOTE-virastossa.

Esteellisyydet: Helena Ylisipola

31.08.2012 Pöydälle

29.08.2012 Pöydälle

Esittelijä

apulaiskaupunginjohtaja

Laura Räty

Lisätiedot

Olli Hari, kaupunginsihteeri, puhelin: 310 36048

olli.hari(a)hel.fi

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 10

Pohjoisesplanadi 11-13

+358 9 310 1641

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 17

Faksi

 

Alv.nro

hallintokeskus@hel.fi

http://www.hel.fi/hallintokeskus

+358 9 655 783

 

FI02012566