Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

32/2012

1 (1)

Kaupunginhallitus

 

 

 

 

Stj/5

 

17.09.2012

 

 

 

 

 

 

§ 1038

Sosiaali- ja terveysviraston tietohallinto- ja viestintäpalvelujenosastopäällikön virkaan ottaminen

HEL 2012-009317 T 01 01 01 01

Päätös

Kaupunginhallitus päätti ottaa tietohallintopäällikkö, organisaatioasiantuntija, valtiotieteen maisteri Helena Ylisipolan sosiaali- ja terveysviraston tietohallinto- ja viestintäpalvelujen osastopäällikön virkaan 1.1.2013 lukien 7 000 euron suuruisen kokonaiskuukausipalkan mukaan määräytyvin palkkaeduin.

Mikäli virkaan valitaan henkilö, joka ei ole kaupungin palveluksessa eikä hänen terveydellisiä tietojaan ole käytettävissä virkaan otettaessa, on päätös ehdollinen siihen asti, kun virkaan ottaminen on vahvistettu hänen terveydentilastaan saadun selvityksen perusteella. Selvitys on esitettävä kuukauden kuluessa virkaan ottamista koskevan päätöksen tiedoksisaannista lukien.

Käsittely

Vastaehdotus:
Elina Moisio: valitaan **********

Suljetuin lipuin toimitetussa vaalissa äänet jakaantuivat seuraavasti:

Helena Ylisipola 11

********** 4

Esittelijä

apulaiskaupunginjohtaja

Laura Räty

Lisätiedot

Olli Hari, kaupunginsihteeri, puhelin: 310 36048

olli.hari(a)hel.fi

Liitteet

1

Yhteenveto hakijoista, tietohallinto ja viestintä.pdf

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Virkaan valittu

 

Muut hakijat

Esitysteksti
Oikaisuvaatimusohje, kaupunginhallitus

Päätösehdotus

Kaupunginhallitus päättänee ottaa tietohallintopäällikkö, organisaatioasiantuntija, valtiotieteen maisteri Helena Ylisipolan sosiaali- ja terveysviraston tietohallinto- ja viestintäpalvelujen osastopäällikön virkaan 1.1.2013 lukien 7 000 euron suuruisen kokonaiskuukausipalkan mukaan määräytyvin palkkaeduin.

Mikäli virkaan valitaan henkilö, joka ei ole kaupungin palveluksessa eikä hänen terveydellisiä tietojaan ole käytettävissä virkaan otettaessa, on päätös ehdollinen siihen asti, kun virkaan ottaminen on vahvistettu hänen terveydentilastaan saadun selvityksen perusteella. Selvitys on esitettävä kuukauden kuluessa virkaan ottamista koskevan päätöksen tiedoksisaannista lukien.

Esittelijä

Kaupunginvaltuusto päätti 6.6.2012 § 202 hyväksyä sosiaali- ja terveystoimen johtosäännön, joka tulee voimaan 1.1.2013. Täytäntöönpanon yhteydessä kaupunginhallitus päätti 11.6.2012 § 716 perustaa sosiaali- ja terveysvirastoon 1.1.2013 lukien tietohallinto- ja viestintäpalvelujen osastopäällikön viran, jonka kokonaispalkka on 7 000 euroa kuukaudessa. Virka on ollut julkisesti haettavana 17.6. - 2.7.2012.

Helsingin uudessa sosiaali- ja terveystoimen organisaatiossa on tarpeen kehittää johtamiskäytäntöjä ja palvelujen tuottamistapoja asiakaslähtöisen palvelutarpeen lähtökohdasta. Sosiaali- ja terveydenhuollon toimintaympäristössä tapahtuu lähivuosina suuria muutoksia. Kaupunginvaltuuston strategiaohjelman tavoitteet, kuten tuottavuuden kasvu ja hallinnon keventäminen sekä terveys- ja hyvinvointierojen kaventaminen, on tasapainotettava mm. taloudelliseen tilanteeseen ja väestön huoltosuhteen muutokseen. Ikääntymisestä johtuva palvelujen kysyntä ja tulevaisuudessa työvoimapula vaativat uudenlaisia ratkaisuja mm. hoitoketjujen ohjaamiseen ja asiakaslähtöisten palvelujen räätälöintiin. Sosiaali- ja terveydenhuollon keskeisten johtamistehtävien menestyksellinen hoitaminen edellyttää toimialan tuntemusta ja yhteistyökykyä muuttuvissa tilanteissa siten, että kaupungin asettamat tavoitteet saavutetaan.

Sosiaali- ja terveystoimi muodostaa merkittävän kokonaisuuden Helsingin kaupungin hallinnossa. Tämän vuoksi hakijoiden sosiaali- ja terveydenhuollon laaja-alaiseen tuntemukseen sekä hallinto- ja johtamiskokemukseen on kiinnitetty erityistä huomiota.

Sosiaali- ja terveystoimen johtosäännön 8 §:n mukaan virastossa on kuusi osastoa. Osaston päällikön tehtävänä on suorittaa kaupunginjohtajan, asianomaisen apulaiskaupunginjohtajan, lautakunnan ja viraston päällikön määräämät tehtävät.

Johtosäännön 19 §:n 1 mom. mukaan osaston päällikön kelpoisuusvaatimuksena on sen lisäksi mitä muutoin on säädetty, ylempi korkeakoulututkinto sekä kokemusta hallinto- ja johtamistehtävistä. Johtosäännön 19 §:n 1 mom. viittaus "mitä muutoin on säädetty" tarkoittaa sitä, että silloin, kun tehtävä kuuluu sosiaalihuollon ammatillisen henkilöstön kelpoisuusvaatimuksista annetun lain soveltamisalaan, lainsäännökset otetaan huomioon. Sosiaalihuollon ammatillisen henkilöstön kelpoisuusvaatimuksista annetun lain 2 §:n mukaan lakia sovelletaan kelpoisuuksiin, joita vaaditaan sosiaalihuollon ammatilliselta henkilöstöltä, jollei muualla laissa toisin säädetä. Lain 10 § koskee sosiaalihuollon johtotehtäviä. 10 §:n 1 mom. mukaan kelpoisuusvaatimuksena kunnan tai kuntayhtymän sosiaalihuollon pääasiassa hallinnollisiin johtotehtäviin on 3 §:n mukainen kelpoisuus tai tehtävään soveltuva ylempi korkeakoulututkinto ja alan tuntemus sekä niiden lisäksi riittävä johtamistaito. Esittelijä toteaa, että sosiaali- ja terveysviraston tietohallinto- ja viestintäpalvelujen osastoa johtavan osastopäällikön tehtävä on hallinnollisen johtajan tehtävä. Vuoden 2013 alussa aloittavassa virastossa työskentelevään sosiaali- ja terveydenhuollon henkilökuntaan kuuluu noin 15 000 ammattilaista ja viraston talousarvio on noin 1,7 miljardia euroa. Tietohallinto- ja viestintäpalvelujen osastolla on yli 120 työntekijää ja talousarvion loppusumma on noin 26 miljoonaa euroa. Hallinnolliset johtotehtävät eivät sisällä asiakastyötä eivätkä välitöntä asiakastyön ohjausta. Hallinnollisen johtajan kelpoisuusvaatimuksiin ei sisälly vaatimusta asiakastyökokemuksesta eikä tietyn tutkinnon suorittamisesta, vaan myös muulla tavoin hankittu alan tuntemus on riittävä.              

Virkaan valittavalta on hakuilmoituksessa edellytetty soveltuvaa ylempää korkeakoulututkintoa ja sosiaali- ja terveydenhuoltoalan tuntemusta tai sosiaalihuollon ammatillisen henkilöstön kelpoisuusvaatimuksista annetun lain 3 §:ssä säädettyä kelpoisuutta. Lisäksi on edellytetty riittävää johtamistaitoa sekä kokemusta hallinto- ja johtamistehtävistä. Kielitaitovaatimuksena on kaupungin kielitaitosäännön mukaisesti suomen kielen erinomainen sekä ruotsin kielen tyydyttävä suullinen ja kirjallinen taito. 

Virkaa täytettäessä tulee varsinaisten kelpoisuusehtojen täyttämisen lisäksi ottaa huomioon perustuslain 125 §:ssä säädetyt yleiset nimitysperusteet julkisiin virkoihin eli taito, kyky ja koeteltu kansalaiskunto.

Kaupunginhallitus päättää osastopäällikön virkaan ottamisesta. Kaupunginhallituksen johtosäännön 8b §:n 1 mom. 4 kohdan mukaan kaupunginhallituksen sosiaali- ja terveysjaoston tehtävänä on antaa lausunto sosiaali- ja terveysviraston osastojen päälliköiden virkoja täytettäessä.

Sosiaali- ja terveysviraston tietohallinto- ja viestintäpalvelujen osastopäällikön virkaa haki 19 henkilöä. Kahdella hakijalla ei ole vaadittua kelpoisuutta.

Sosiaali- ja terveysjaoston lausuntoa varten kutsuttiin haastatteluihin viisi hakijaa: ********** ja Helena Ylisipola. Haastatteluihin kutsutuilla henkilöillä on vaadittu kelpoisuus. Työ-, hallinto- ja johtamiskokemuksen pituuden osalta haastatellut eroavat toisistaan merkittävästi.

Psykologiseen henkilöarviointiin osoitettiin ********** ja Helena Ylisipola.

********** on toiminut vuodesta 2004 Helsingin kaupungin terveyskeskuksen hallintopäällikkönä ja vuodesta 2011 vs. kehittämisjohtajana.

Myös ennen hallintopäällikön tehtävää ********** on ollut Helsingin kaupungin terveyskeskuksen palveluksessa: vuosina 1988-1990 ylilääkärinä, vuosina 1998-1994 hallintoylilääkärinä ja vuosina 1991-2003 terveysjohtajana. 

********** on toiminut vuodesta 2010 Euroopan komission tietotekniikan pääosaston ohjelmajohtajana.

Tätä ennen ********** on toiminut vuosina 2001-2004 kahdessa eri yhtiössä IT- asiantuntijana ja projektipäällikkönä, vuosina 2004-2008 patentti- ja rekisterihallituksessa tiiminvetäjänä ja erikoissuunnittelijana sekä vuodesta 2008 valtiovarainministeriön JulkICT- toiminnossa neuvottelevana virkamiehenä.

Valtiotieteen maisteri Helena Ylisipola on toiminut vuodesta 2005 Helsingin kaupungin sosiaaliviraston tietohallintopäällikkönä. Ylisipola on ollut virkavapaalla tietohallintopäällikön tehtävästä vuosina 2009-2011 toimien sosiaaliviraston vs. ja va. hallinto- ja kehittämisjohtajana sekä vuoden 2012 alusta lukien sosiaali- ja terveystoimen organisaatiouudistusta valmistelevana organisaatioasiantuntijana. Myös ennen tietohallintopäällikön tehtävää Ylisipola on toiminut Helsingin kaupungin sosiaaliviraston palveluksessa: toimistopäällikkönä vuosina 1990-1998, projektisuunnittelijana vuosina 1998-2001, projektipäällikkönä vuosina 2001-2002 ja tietotekniikkaprojektin johtajana vuosina 2003-2004.

Sosiaali- ja terveysjaosto katsoo hakemuksesta ilmenevän työ-, hallinto- ja johtamiskokemuksen sekä sosiaali- ja terveydenhuollon tuntemuksen, haastattelun ja hakijan toiminnasta muutoin saadun kokemuksen perusteella, että organisaatioasiantuntija Helena Ylisipola täyttää parhaiten sosiaali- ja terveysviraston tietohallinto- ja viestintäpalvelujen osastopäällikön tehtävän menestykselliseen hoitamiseen asetetut vaatimukset.

Sosiaali- ja terveysjaosto toteaa , että valtiotieteen maisteri Helena Ylisipola on työskennellyt sosiaalitoimen palveluksessa vuodesta 1979 lähtien. Ylisipolalla on laaja Helsingin kaupungin ja erityisesti sosiaalitoimen tuntemus sekä pitkäaikainen kokemus henkilöstön esimiehenä toimimisesta. Terveyskeskuksen kanssa tehtyjen yhteishankkeiden kautta hänellä on runsaasti tietoa ja kokemusta myös terveydenhuollon tietohallinnosta. Ylisipola toimi vuodesta 1998 sosiaaliviraston tietotekniikkaprojektissa suunnittelijana ja vuosina 2003-2004 ko. projektin johtajana. Vuodesta 2005 lähtien Yisipola on toiminut sosiaaliviraston tietohallintopäällikkönä. Helena Ylisipola on aktiivisesti kehittänyt toimintoja ja toiminut vastuullisena muutosjohtajana. Vielä jaosto toteaa, että Helena Ylisipola  on ollut aina valmis uusiin haasteisiin, mitä kuvaa sosiaaliviraston vs./va. hallinto- ja kehittämisjohtajan tehtävä vuosina 2009-2011 sekä organisaatioasiantuntijan tehtävä vuoden 2012 alusta.

Sosiaali- ja terveysjaoston lausunto syntyi äänestyksen jälkeen äänin 9-3, enemmistön kannattaessa Ylisipolaa ja vähemmistön ********** Lisäksi yksi jäsen oli poissa. Äänestys on selostettu kokonaisuudessaan päätöshistoriassa.

Esittelijä yhtyy sosiaali- ja terveysjaoston enemmistön näkemykseen, että Helena Ylisipola on jaoston lausunnossa mainituin perustein virkaan parhaiten sopiva.

Yhteenveto hakijoista on esityslistan liitteenä. Hakuilmoitus on oheismateriaalina. 

Hakemusasiakirjat ja muut hakuprosessiin liittyvät asiakirjat ovat kokonaisuudessaan nähtävänä kokouksessa ja sitä ennen hallintokeskuksessa, kaupungintalon huoneessa 351.   

Esittelijä

apulaiskaupunginjohtaja

Laura Räty

Lisätiedot

Olli Hari, kaupunginsihteeri, puhelin: 310 36048

olli.hari(a)hel.fi

Liitteet

1

Yhteenveto hakijoista, tietohallinto ja viestintä.pdf

Oheismateriaali

1

Ilmoitus, tietohallinto- ja viestintäpalvelujen  osastopäällikkö

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Virkaan valittu

 

Muut hakijat

Esitysteksti
Oikaisuvaatimusohje, kaupunginhallitus

Tiedoksi

Sosiaalivirasto

Terveyskeskus

Talous- ja suunnittelukeskus

Henkilöstökeskus

Päätöshistoria

Kaupunginhallituksen sosiaali- ja terveysjaosto 04.09.2012 § 51

HEL 2012-009317 T 01 01 01 01

Päätös

Kaupunginhallituksen sosiaali- ja terveysjaosto päätti antaa kaupunginhallitukselle seuraavan lausunnon tietohallinto- ja viestintäpalvelujen osastopäällikön viran täyttämisestä:  

Sosiaali- ja terveysviraston tietohallinto- ja viestintäpalvelujen osastopäällikön virkaa haki 19 henkilöä. Kahdella hakijalla ei ole vaadittua kelpoisuutta.    

Haastatteluihin kutsuttiin viisi hakijaa: ********** ja Helena Ylisipola. Haastatteluihin kutsutuilla henkilöillä on vaadittu kelpoisuus. Työ-, hallinto- ja johtamiskokemuksen pituuden osalta haastatellut eroavat toisistaan merkittävästi.

Haastatteluihin osallistuivat (viisi haastattelijaa / ryhmä) kahtena päivänä järjestettyjen tilaisuuksien eri haastattelijaryhmissä sosiaali- ja terveysjaoston puheenjohtaja Risto Rautava, jäsenet Mari Puoskari, Tarja Tenkula, Seija Muurinen, Hannu Tuominen ja Sami Heistaro sekä apulaiskaupunginjohtaja Laura Räty ja henkilöstöjohtaja Hannu Tulensalo.     

Psykologiseen henkilöarviointiin osoitettiin ainoastaan tietohallinto- ja viestinpalvelujen osastopäällikön tehtävään hakenut **********

Lisäksi arviointiin osoitettiin ********** Helena Ylisipola, jotka ovat hakeneet myös henkilöstö- ja kehittämispalvelujen osastopäällikön ja talous- ja tukipalvelujen osastopäällikön tehtäviin.

Helsingin uudessa sosiaali- ja terveystoimen organisaatiossa on tarpeen kehittää johtamiskäytäntöjä ja palvelujen tuottamistapoja asiakaslähtöisen palvelutarpeen lähtökohdasta. Sosiaali- ja terveydenhuollon toimintaympäristössä tapahtuu lähivuosina suuria muutoksia. Kaupunginvaltuuston strategiaohjelman tavoitteet, kuten tuottavuuden kasvu ja hallinnon keventäminen sekä terveys- ja hyvinvointierojen kaventaminen, on tasapainotettava mm. taloudelliseen tilanteeseen ja väestön huoltosuhteen muutokseen. Ikääntymisestä johtuva palvelujen kysyntä ja tulevaisuudessa työvoimapula vaativat uudenlaisia ratkaisuja mm. hoitoketjujen ohjaamiseen ja asiakaslähtöisten palvelujen räätälöintiin. Sosiaali- ja terveydenhuollon keskeisten johtamistehtävien menestyksellinen hoitaminen edellyttää toimialan tuntemusta ja yhteistyökykyä muuttuvissa tilanteissa siten, että kaupungin asettamat tavoitteet saavutetaan. 

Sosiaali- ja terveystoimi muodostaa merkittävän kokonaisuuden Helsingin kaupungin hallinnossa. Tämän vuoksi hakijoiden sosiaali- ja terveydenhuollon laaja-alaiseen tuntemukseen sekä hallinto- ja johtamiskokemukseen on kiinnitetty erityistä huomiota.   

Sosiaali- ja terveysjaosto katsoo hakemuksesta ilmenevän työ-, hallinto- ja johtamiskokemuksen sekä sosiaali- ja terveydenhuollon tuntemuksen, haastattelun ja hakijan toiminnasta muutoin saadun kokemuksen perusteella, että organisaatioasiantuntija Helena Ylisipola täyttää parhaiten sosiaali- ja terveysviraston tietohallinto- ja viestintäpalvelujen osastopäällikön tehtävän menestykselliseen hoitamiseen asetetut vaatimukset.

Valtiotieteen maisteri Helena Ylisipola on työskennellyt sosiaalitoimen palveluksessa vuodesta 1979 lähtien. Ylisipolalla on laaja Helsingin kaupungin ja erityisesti sosiaalitoimen tuntemus sekä pitkäaikainen kokemus henkilöstön esimiehenä toimimisesta. Terveyskeskuksen kanssa tehtyjen yhteishankkeiden kautta hänellä on runsaasti tietoa ja kokemusta myös terveydenhuollon tietohallinnosta. Ylisipola toimi vuodesta 1998 sosiaaliviraston tietotekniikkaprojektissa suunnittelijana ja vuosina 2003-2004  ko. projektin johtajana. Vuodesta 2005 lähtien Yisipola on toiminut sosiaaliviraston tietohallintopäällikkönä. Helena Ylisipola on aktiivisesti kehittänyt toimintoja ja toiminut vastuullisena muutosjohtajana. Hän on ollut aina valmis uusiin haasteisiin, mitä kuvaa sosiaaliviraston vs./va. hallinto- ja kehittämisjohtajan tehtävä vuosina 2009-2011 sekä organisaatioasiantuntijan tehtävä vuoden 2012 alusta.

Käsittely

04.09.2012 Ehdotuksen mukaan

Vastaehdotus:
Mari Puoskari: Sosiaali- ja terveysjaosto esittää kaupunginhallitukselle, että tietohallinto- ja viestintäpalvelujen osastopäälliköksi valittaisiin **********

Kannattajat: Tuuli Kousa

JAA-ehdotus: Esityksen mukaan
EI-ehdotus: Sosiaali- ja terveysjaosto esittää kaupunginhallitukselle, että tietohallinto- ja viestintäpalvelujen osastopäälliköksi valittaisiin **********

Jaa-äänet: 9
Sami Heistaro, Ari Huovinen, Nina Huru, Terhi Mäki, Jouko Malinen, Jan D Oker-Blom, Risto Rautava, Tarja Tenkula, Olli Valtonen

Ei-äänet: 3
Sirkku Ingervo, Tuuli Kousa, Mari Puoskari

Tyhjä: 0

Poissa: 1
Outi Ojala

Esteelliset: Helena Ylisipola

31.08.2012 Pöydälle

29.08.2012 Pöydälle

Esittelijä

apulaiskaupunginjohtaja

Laura Räty

Lisätiedot

Olli Hari, kaupunginsihteeri, puhelin: 310 36048

olli.hari(a)hel.fi

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 10

Pohjoisesplanadi 11-13

+358 9 310 1641

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 17

Faksi

 

Alv.nro

hallintokeskus@hel.fi

http://www.hel.fi/hallintokeskus

+358 9 655 783

 

FI02012566