Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

32/2012

1 (1)

Kaupunginhallitus

 

 

 

 

Stj/4

 

17.09.2012

 

 

 

 

 

 

§ 1037

Sosiaali- ja terveysviraston sairaala-, kuntoutus- ja hoivapalvelujen osastopäällikön virkaan ottaminen

HEL 2012-009313 T 01 01 01 01

Päätös

Kaupunginhallitus päätti ottaa lääketieteen lisensiaatti, geriatri Juha Jolkkosen sosiaali- ja terveysviraston sairaala-, kuntoutus- ja hoivapalvelujen osastopäällikön virkaan 1.1.2013 lukien 8 000 euron suuruisen kokonaiskuukausipalkan mukaan määräytyvin palkkaeduin.

Mikäli virkaan valitaan henkilö, joka ei ole kaupungin palveluksessa eikä hänen terveydellisiä tietojaan ole käytettävissä virkaan otettaessa, on päätös ehdollinen siihen asti, kun virkaan ottaminen on vahvistettu hänen terveydentilastaan saadun selvityksen perusteella. Selvitys on esitettävä kuukauden kuluessa virkaan ottamista koskevan päätöksen tiedoksisaannista lukien.

Käsittely

Vastaehdotus:
Tatu Rauhamäki: Valitaan Juha Jolkkonen

Kannattajat: Osku Pajamäki

Suljetuin lipuin toimitetussa vaalissa äänet jakaantuivat seuraavasti:

Juha Jolkkonen 8

********** 6

********** 1

Esittelijä

apulaiskaupunginjohtaja

Laura Räty

Lisätiedot

Olli Hari, kaupunginsihteeri, puhelin: 310 36048

olli.hari(a)hel.fi

Liitteet

1

Yhteenveto hakijoista, sairaala-, kuntotus- ja hoivapalvelut.pdf

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Virkaan valittu

 

Muut hakijat

Esitysteksti
Oikaisuvaatimusohje, kaupunginhallitus

Päätösehdotus

Kaupunginhallitus päättänee ottaa ********** sosiaali- ja terveysviraston sairaala-, kuntoutus- ja hoivapalvelujen osastopäällikön virkaan 1.1.2013 lukien 8 000 euron suuruisen kokonaiskuukausipalkan mukaan määräytyvin palkkaeduin.

Mikäli virkaan valitaan henkilö, joka ei ole kaupungin palveluksessa eikä hänen terveydellisiä tietojaan ole käytettävissä virkaan otettaessa, on päätös ehdollinen siihen asti, kun virkaan ottaminen on vahvistettu hänen terveydentilastaan saadun selvityksen perusteella. Selvitys on esitettävä kuukauden kuluessa virkaan ottamista koskevan päätöksen tiedoksisaannista lukien.

Esittelijä

Kaupunginvaltuusto päätti 6.6.2012 § 202 hyväksyä sosiaali- ja terveystoimen johtosäännön, joka tulee voimaan 1.1.2013. Täytäntöönpanon yhteydessä kaupunginhallitus päätti 11.6.2012 § 716 perustaa sosiaali- ja terveysvirastoon 1.1.2013 lukien sairaala-, kuntoutus- ja hoivapalvelujen osastopäällikön viran, jonka kokonaispalkka on 8 000 euroa kuukaudessa. Virka on ollut julkisesti haettavana 17.6. - 2.7.2012.

Helsingin uudessa sosiaali- ja terveystoimen organisaatiossa on tarpeen kehittää johtamiskäytäntöjä ja palvelujen tuottamistapoja asiakaslähtöisen palvelutarpeen lähtökohdasta. Sosiaali- ja terveydenhuollon toimintaympäristössä tapahtuu lähivuosina suuria muutoksia. Kaupunginvaltuuston strategiaohjelman tavoitteet, kuten tuottavuuden kasvu ja hallinnon keventäminen sekä terveys- ja hyvinvointierojen kaventaminen, on tasapainotettava mm. taloudelliseen tilanteeseen ja väestön huoltosuhteen muutokseen. Ikääntymisestä johtuva palvelujen kysyntä ja tulevaisuudessa työvoimapula vaativat uudenlaisia ratkaisuja mm. hoitoketjujen ohjaamiseen ja asiakaslähtöisten palvelujen räätälöintiin. Sosiaali- ja terveydenhuollon keskeisten johtamistehtävien menestyksellinen hoitaminen edellyttää toimialan tuntemusta ja yhteistyökykyä muuttuvissa tilanteissa siten, että kaupungin asettamat tavoitteet saavutetaan.

Sosiaali- ja terveystoimi muodostaa merkittävän kokonaisuuden Helsingin kaupungin hallinnossa. Tämän vuoksi hakijoiden sosiaali- ja terveydenhuollon laaja-alaiseen tuntemukseen sekä hallinto- ja johtamiskokemukseen on kiinnitetty erityistä huomiota.   

Sosiaali- ja terveystoimen johtosäännön 8 §:n mukaan virastossa on kuusi osastoa. Osaston päällikön tehtävänä on suorittaa kaupunginjohtajan, asianomaisen apulaiskaupunginjohtajan, lautakunnan ja viraston päällikön määräämät tehtävät.

Johtosäännön 19 §:n 1 mom. mukaan osaston päällikön kelpoisuusvaatimuksena on sen lisäksi mitä muutoin on säädetty, ylempi korkeakoulututkinto sekä kokemusta hallinto- ja johtamistehtävistä. Johtosäännön 19 §:n 1 mom. viittaus "mitä muutoin on säädetty" tarkoittaa sitä, että silloin, kun tehtävä kuuluu sosiaalihuollon ammatillisen henkilöstön kelpoisuusvaatimuksista annetun lain soveltamisalaan, lainsäännökset otetaan huomioon. Sosiaalihuollon ammatillisen henkilöstön kelpoisuusvaatimuksista annetun lain 2 §:n mukaan lakia sovelletaan kelpoisuuksiin, joita vaaditaan sosiaalihuollon ammatilliselta henkilöstöltä, jollei muualla laissa toisin säädetä. Lain 10 § koskee sosiaalihuollon johtotehtäviä. 10 §:n 1 mom. mukaan kelpoisuusvaatimuksena kunnan tai kuntayhtymän sosiaalihuollon pääasiassa hallinnollisiin johtotehtäviin on 3 §:n mukainen kelpoisuus tai tehtävään soveltuva ylempi korkeakoulututkinto ja alan tuntemus sekä niiden lisäksi riittävä johtamistaito. Esittelijä toteaa, että sosiaali- ja terveysviraston sairaala-, kuntoutus- ja hoivapalvelujen osastoa johtavan osastopäällikön tehtävä on hallinnollisen johtajan tehtävä. Vuoden 2013 alussa aloittavassa virastossa työskentelevään sosiaali- ja terveydenhuollon henkilökuntaan kuuluu noin 15 000 ammattilaista ja viraston talousarvio on noin 1,7 miljardia euroa. Sairaala-, kuntoutus- ja hoivapalvelujen osastolla on 5700 työntekijää ja talousarvion loppusumma on noin 510 miljoonaa euroa. Hallinnolliset johtotehtävät eivät sisällä asiakastyötä eivätkä välitöntä asiakastyön ohjausta. Hallinnollisen johtajan kelpoisuusvaatimuksiin ei sisälly vaatimusta asiakastyökokemuksesta eikä tietyn tutkinnon suorittamisesta, vaan myös muulla tavoin hankittu alan tuntemus on riittävä.              

Virkaan valittavalta on hakuilmoituksessa edellytetty soveltuvaa ylempää korkeakoulututkintoa ja sosiaali- ja terveydenhuoltoalan tuntemusta tai sosiaalihuollon ammatillisen henkilöstön kelpoisuusvaatimuksista annetun lain 3 §:ssä säädettyä kelpoisuutta. Lisäksi on edellytetty riittävää johtamistaitoa sekä kokemusta hallinto- ja johtamistehtävistä. Kielitaitovaatimuksena on kaupungin kielitaitosäännön mukaisesti suomen kielen erinomainen sekä ruotsin kielen tyydyttävä suullinen ja kirjallinen taito. 

Virkaa täytettäessä tulee varsinaisten kelpoisuusehtojen täyttämisen lisäksi ottaa huomioon perustuslain 125 §:ssä säädetyt yleiset nimitysperusteet julkisiin virkoihin eli taito, kyky ja koeteltu kansalaiskunto.

Kaupunginhallitus päättää osastopäällikön virkaan ottamisesta. Kaupunginhallituksen johtosäännön 8b §:n 1 mom. 4 kohdan mukaan kaupunginhallituksen sosiaali- ja terveysjaoston tehtävänä on antaa lausunto sosiaali- ja terveysviraston osastojen päälliköiden virkoja täytettäessä.

Sosiaali- ja terveysviraston sairaala-, kuntoutus- ja hoivapalvelujen osastopäällikön virkaa haki 28 henkilöä. Kolmella hakijalla ei ole vaadittua kelpoisuutta.    

Sosiaali ja terveysjaoston valmistelua varten kutsuttiin haastatteluihin seitsemän hakijaa: ********** ja Juha Jolkkonen. Haastatteluihin kutsutuilla henkilöillä on vaadittu kelpoisuus. Työ-, hallinto- ja johtamiskokemuksen pituuden osalta haastatellut eroavat toisistaan merkittävästi.

Psykologiseen henkilöarviointiin osoitettiin Juha Jolkkonen, **********

Lääketieteen lisensiaatti Juha Jolkkonen on toiminut vuodesta 2008 lukien Vantaan Kaupungin palveluksessa johtavana ylilääkärinä sairaalapalvelujen tulosyksikön päällikön tehtävässä ja vuodesta 2011 vs. vanhus- ja vammaispalvelujen johtajana. Ennen Vantaa kaupungin palvelukseen tuloa Jolkkonen on toiminut Keravan kaupungin palveluksessa vuosina 2001-2003 terveyskeskuslääkärinä ja apulaisylilääkärinä sekä vuosina 2003-2006 ylilääkärinä osasto- ja pitkäaikaishoidon palvelulinjan päällikön tehtävässä.  Vuosina 2006-2008 Jolkkonen toimi asiantuntijalääkärinä yksityisessä yrityksessä.

********** on toiminut vuodesta 2005 Helsingin kaupungin terveyskeskuksen kotihoidon johtajana.

Myös ennen tätä tehtävää ********** on toiminut Helsingin kaupungin palveluksessa ylihoitajana ja johtavana ylihoitajana vuosina 1990-2000.

Vuosina 2001-2004 ********** toimi koillisen kotihoitokeskuksen johtajana ja projektipäällikkönä organisaatiomuutoksessa, jossa yhdistettiin sosiaaliviraston kotipalvelu ja terveyskeskuksen kotisairaanhoito aluksi koillisella alueella ja lopuksi koko Helsingin alueella.

********** on toiminut vuodesta 2005 Helsingin kaupungin sosiaaliviraston vanhuspalvelujohtajana.

Myös ennen tätä tehtävää ********** on toiminut Helsingin kaupungin palveluksessa: terveyskeskuksessa sairaanhoitajana ja apulaisosastonhoitajana vuosina 1978-1984 ja vuosina 1989-1996 ylihoitajana ja johtavana ylihoitajana pitkäaikaishoidon tulosyksikössä.

Vuosina 1996-2004 ********** työskenteli sosiaalivirastossa vanhusten laitos- ja asumispalveluyksikön johtajana. Peiponen osallistui vuosina 2001-2002 vanhuspalvelujen valtakunnallisen laatusuosituksen laadintaan. 

********** osallistui vuosina 2001-2002 vanhuspalvelujen valtakunnallisen laatusuosituksen laadintaan. 

Esittelijä katsoo hakemuksesta ilmenevän työ-, hallinto- ja johtamiskokemuksen sekä sosiaali- ja terveydenhuollon tuntemuksen, haastattelun ja hakijan toiminnasta muutoin saadun kokemuksen perusteella, että ********** täyttää parhaiten sosiaali- ja terveysviraston sairaala-, kuntoutus- ja hoivapalvelujen osastopäällikön tehtävän menestykselliseen hoitamiseen asetetut vaatimukset.

Esittelijä toteaa, että ********** on työskennellyt sosiaaliviraston vanhuspalvelujohtajana vuoden 2005 alusta lukien.

Vuosina 1996-2004 ********** toimi sosiaalivirastossa vanhusten laitos- ja palveluasumisyksikön johtajana ja vuosina 1989-1996 terveyskeskuksessa avoterveydenhuollon ja vanhusten pitkäaikaisen sairaanhoidon kehittämis- ja esimiestehtävissä.

********** on osallistunut vanhuspalvelujen valtakunnallisen laatusuosituksen valmisteluun.

********** on erittäin laaja kokemus vanhuspalvelujen kehittämisestä ja myös johtamisesta. Hän oli keskeinen tekijä hyvin onnistuneessa vanhusten pitkäaikaishoidon siirrossa terveyskeskuksesta sosiaalivirastoon sekä näiden palvelujen edelleen kehittämisessä.

********** on osoittanut olevansa pitkäjännitteinen ja tarmokas johtaja, joka on toteuttanut suuriakin rakennemuutoksia päämäärätietoisesti.

Sosiaali- ja terveysjaosto esittää, että sairaala-, kuntoutus- ja hoivapalvelujen osastopäällikön virkaan otettaisiin lääketieteen lisensiaatti, geriatri Juha Jolkkonen.

Sosiaali- ja terveysjaosto toteaa, että lääketieteen lisensiaatti, geriatri Juha Jolkkonen on työskennellyt Vantaan kaupungin johtavana ylilääkärinä ja tulosyksikön päällikkönä vuodesta 2008 lähtien. Hän on toiminut myös vanhus- ja vammaispalveluiden johtajan viransijaisena. Esimiestehtävissä hän on työskennellyt myös Keravan kaupungilla toimiessaan apulaisylilääkärinä vuosina 2001-2003 sekä osasto- ja pitkäaikaishoidon palvelulinjan päällikkönä vuosina 2003-2006.

Sosiaali- ja terveysjaosto toteaa vielä, että Jolkkonen on toiminut keskeisessä roolissa Vantaan kaupungilla vanhusten ja monisairaiden palveluketjun toimivuuden varmistamisessa.

Sosiaali- ja terveysjaoston lausunto syntyi äänestyksen jälkeen äänin 8-4, enemmistön kannattaessa Jolkkosta ja vähemmistön ********** Lisäksi yksi jäsen oli poissa. Äänestys on selostettu kokonaisuudessaan päätöshistoriassa.

Esittelijä katsoo, että ********** on erityisesti pitkäaikaisen työ, hallinto- ja johtamiskokemuksensa takia virkaan parhaiten soveltuva. Hän on kehittänyt menestyksellisesti Helsingin vanhuspalveluja.

Yhteenveto hakijoista on esityslistan liitteenä. Hakuilmoitus on oheismateriaalina. 

Hakemusasiakirjat ja muut hakuprosessiin liittyvät asiakirjat ovat kokonaisuudessaan nähtävänä kokouksessa ja sitä ennen hallintokeskuksessa, kaupungintalon huoneessa 351.   

Esittelijä

apulaiskaupunginjohtaja

Laura Räty

Lisätiedot

Olli Hari, kaupunginsihteeri, puhelin: 310 36048

olli.hari(a)hel.fi

Liitteet

1

Yhteenveto hakijoista, sairaala-, kuntotus- ja hoivapalvelut.pdf

Oheismateriaali

1

Ilmoitus, sairaala-, kuntoutus- ja hoivapalveluiden osastopäällikkö

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Virkaan valittu

 

Muut hakijat

Esitysteksti
Oikaisuvaatimusohje, kaupunginhallitus

Tiedoksi

Sosiaalivirasto

Terveyskeskus

Talous- ja suunnittelukeskus

Henkilöstökeskus

Päätöshistoria

Kaupunginhallituksen sosiaali- ja terveysjaosto 04.09.2012 § 49

HEL 2012-009313 T 01 01 01 01

Päätös

Kaupunginhallituksen sosiaali- ja terveysjaosto päätti antaa kaupunginhallitukselle seuraavan lausunnon sairaala-, kuntoutus- ja hoivapalvelujen osastopäällikön viran täyttämisestä:  

Sosiaali- ja terveysviraston sairaala-, kuntoutus- ja hoivapalvelujen osastopäällikön virkaa haki 28 henkilöä. Kolmella hakijalla ei ole vaadittua kelpoisuutta.    

Haastatteluihin kutsuttiin seitsemän hakijaa: ********** ja Juha Jolkkonen. Haastatteluihin kutsutuilla henkilöillä on vaadittu kelpoisuus. Työ-, hallinto- ja johtamiskokemuksen pituuden osalta haastatellut eroavat toisistaan merkittävästi.

Haastatteluihin osallistuivat (viisi haastattelijaa / ryhmä) kahtena päivänä järjestettyjen tilaisuuksien eri haastattelijaryhmissä sosiaali- ja terveysjaoston puheenjohtaja Risto Rautava, varapuheenjohtaja Sirkku Ingervo, jäsenet Tarja Tenkula ja Seija Muurinen sekä apulaiskaupunginjohtaja Laura Räty ja henkilöstöjohtaja Hannu Tulensalo.     

Psykologiseen henkilöarviointiin osoitettiin Juha Jolkkonen, **********

Helsingin uudessa sosiaali- ja terveystoimen organisaatiossa on tarpeen kehittää johtamiskäytäntöjä ja palvelujen tuottamistapoja asiakaslähtöisen palvelutarpeen lähtökohdasta. Sosiaali- ja terveydenhuollon toimintaympäristössä tapahtuu lähivuosina suuria muutoksia. Kaupunginvaltuuston strategiaohjelman tavoitteet, kuten tuottavuuden kasvu ja hallinnon keventäminen sekä terveys- ja hyvinvointierojen kaventaminen, on tasapainotettava mm. taloudelliseen tilanteeseen ja väestön huoltosuhteen muutokseen. Ikääntymisestä johtuva palvelujen kysyntä ja tulevaisuudessa työvoimapula vaativat uudenlaisia ratkaisuja mm. hoitoketjujen ohjaamiseen ja asiakaslähtöisten palvelujen räätälöintiin. Sosiaali- ja terveydenhuollon keskeisten johtamistehtävien menestyksellinen hoitaminen edellyttää toimialan tuntemusta ja yhteistyökykyä muuttuvissa tilanteissa siten, että kaupungin asettamat tavoitteet saavutetaan.

Sosiaali- ja terveystoimi muodostaa merkittävän kokonaisuuden Helsingin kaupungin hallinnossa. Tämän vuoksi hakijoiden sosiaali- ja terveydenhuollon laaja-alaiseen tuntemukseen sekä hallinto- ja johtamiskokemukseen on kiinnitetty erityistä huomiota.   

Sosiaali- ja terveysjaosto katsoo hakemuksesta ilmenevän työ-, hallinto- ja johtamiskokemuksen sekä sosiaali- ja terveydenhuollon tuntemuksen, haastattelun ja hakijan toiminnasta muutoin saadun kokemuksen perusteella, että lääketieteen lisensiaatti, geriatri Juha Jolkkonen täyttää parhaiten sosiaali- ja terveysviraston sairaala-, kuntoutus- ja hoivapalvelujen osastopäällikön tehtävän menestykselliseen hoitamiseen asetetut vaatimukset.

Lääketieteen lisensiaatti, geriatri Juha Jolkkonen on työskennellyt Vantaan kaupungin johtavana ylilääkärinä ja tulosyksikön päällikkönä vuodesta 2008 lähtien. Hän on toiminut myös vanhus- ja vammaispalveluiden johtajan viransijaisena. Esimiestehtävissä hän on työskennellyt myös Keravan kaupungilla toimiessaan apulaisylilääkärinä vuosina 2001-2003 sekä osasto- ja pitkäaikaishoidon palvelulinjan päällikkönä vuosina 2003-2006. 

Jolkkonen on toiminut keskeisessä roolissa Vantaan kaupungilla vanhusten ja monisairaiden palveluketjun toimivuuden varmistamisessa.

Käsittely

04.09.2012 Esittelijän ehdotuksesta poiketen

Vastaehdotus:
Jouko Malinen: Päätösesitykseen esitettäväksi henkilöksi toiseksi viimeiseen kappaleeseen:

lääketieteen lisensiaatti, geriatri Juha Jolkkonen

Viimeisen kappaleen tilalle:

Lääketieteen lisensiaatti, geriatri Juha Jolkkonen on työskennellyt Vantaan kaupungin johtavana ylilääkärinä ja tulosyksikön päällikkönä vuodesta 2008 lähtien. Hän on toiminut myös vanhus- ja vammaispalveluiden johtajan viransijaisena. Esimiestehtävissä hän on työskennellyt myös Keravan kaupungilla toimiessaan apulaisylilääkärinä vuosina 2001-2003 sekä osasto- ja pitkäaikaishoidon palvelulinjan päällikkönä vuosina 2003-2006.

Jolkkonen on toiminut keskeisessä roolissa Vantaan kaupungilla vanhusten ja monisairaiden palveluketjun toimivuuden varmistamisessa.

Kannattajat: Nina Huru

1 äänestys

JAA-ehdotus: Esityksen mukaan
EI-ehdotus: Päätösesitykseen esitettäväksi henkilöksi toiseksi viimeiseen kappaleeseen: lääketieteen lisensiaatti, geriatri Juha Jolkkonen. Viimeisen kappaleen tilalle: Lääketieteen lisensiaatti, geriatri Juha Jolkkonen on työskennellyt Vantaan kaupungin johtavana ylilääkärinä ja tulosyksikön päällikkönä vuodesta 2008 lähtien. Hän on toiminut myös vanhus- ja vammaispalveluiden johtajan viransijaisena. Esimiestehtävissä hän on työskennellyt myös Keravan kaupungilla toimiessaan apulaisylilääkärinä vuosina 2001-2003 sekä osasto- ja pitkäaikaishoidon palvelulinjan päällikkönä vuosina 2003-2006.  Jolkkonen on toiminut keskeisessä roolissa Vantaan kaupungilla vanhusten ja monisairaiden palveluketjun toimivuuden varmistamisessa.

Jaa-äänet: 4
Sirkku Ingervo, Tuuli Kousa, Mari Puoskari, Olli Valtonen

Ei-äänet: 8
Sami Heistaro, Ari Huovinen, Nina Huru, Terhi Mäki, Jouko Malinen, Jan D Oker-Blom, Risto Rautava, Tarja Tenkula

Tyhjä: 0

Poissa: 1
Outi Ojala

Sirkku Ingervo jätti asiasta eriävän mielipiteen.

Eriävän mielipiteen perustelut:

********** on johtanut ansioituneesti vanhusten palvelujen vastuualuetta ja rakennemuutosta sosiaalivirastossa jo pitkään. Erityisesti monipuolinen vanhustenkeskus on tärkeää saada toimimaan hyvin myös uudessa SOTE-virastossa.  Ei ole riskitöntä valita tähän tehtävään ulkopuolelta. Myös ei-lääkäritaustainen sopii hyvin osastopäälliköksi.

Esteelliset: Helena Ylisipola

31.08.2012 Pöydälle

29.08.2012 Pöydälle

Esittelijä

apulaiskaupunginjohtaja

Laura Räty

Lisätiedot

Olli Hari, kaupunginsihteeri, puhelin: 310 36048

olli.hari(a)hel.fi

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 10

Pohjoisesplanadi 11-13

+358 9 310 1641

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 17

Faksi

 

Alv.nro

hallintokeskus@hel.fi

http://www.hel.fi/hallintokeskus

+358 9 655 783

 

FI02012566